A Borrajongó

Villámlátogatás Etyeken - Nádas Borműhely és Anonym Pince

2019. április 05. 06:00 - furmintfan

Régen jártam már Etyeken, olyannyira, hogy tavaly például el addig halogattam a tervezett etyeki kirándulást, hogy el is maradt. Március utolsó napjai igazi kirándulóidőt hoztak, egyértelmű volt, hogy nem a négy fal között fogom tölteni a hétvégét, így szombaton késő délelőtt fel is kerekedtem, hogy behozzam valamelyest a lemaradást.
A realitás talaján maradva végül két pince meglátogatását terveztem, ezzel kellemesen el is telt a délután. Két régi ismerőst kerestem fel, Nádas Szilárdot a Nádas Borműhelynél és Szövényi Áront az Anonym Pincénél.
 etyek201903_1.jpg

Az Etyek-Budai borvidék három jól elkülöníthető körzetre (Etyeki, Budai, Velencei) tagolódik, amelyek egymástól eltérő alapkőzeteket mutatnak fel, és valamelyest a klíma is más. Az Etyeki körzetben leginkább a chardonnay, sauvignon blanc és pinot noir trióra építik fel a szortimentet, illetve a pezsgőre próbálnak egyre nagyobb hangsúlyt fektetni. Ennek érdekében már kidolgozás alatt áll egy külön etyeki pezsgő kategória is, amely mögé felsorakozott az összes jelentős kisebb vagy nagyobb etyeki pince, beleértve az óriás Törley-t is. Lassan a pincéknél is egyre több helyen találkozni saját, palackos érlelésű pezsgővel, ami azért pár éve még nem feltétlenül volt jellemző.

Nádas Borműhely
Nádas Szilárd kicsi birtokán számos fajtával foglalkozik, ezekhez még vásárol is, főleg kékszőlőt, így a 4 fajtából készülő pezsgőkkel és a csendes borokkal összesen legalább egy tucatnyi sok apró tételt készít minden évben. Ez nem kevés, de a borász szerint így nem okoz problémát neki egy 6-8 boros kóstolósor összeállítása, amikor látogatók érkeznek a pincéhez, egyébként is helyben megy el a borok nagyobb része.
A borászatnál a Közösségi Bor csapatát váltottam, akik éppen a projekt keretében készített szürkebarát palackozási munkálatait fejezték be.

Zöldveltelini Brut Nature 2016
Az alapbor fele hordós és seprőn volt tartva. Ez az illatban is megjelenik, visszafogott krémes, seprős jegyek formájában, zöld gyümölcsök és egres mellett. A buborék kicsit kevés és viszonylag gyorsan eltűnik, a jó savakat némi krémes érzet egészíti ki, ízben citrusok, melletük még zöldalma és egres tűnik fel. 5p

etyek201903_2.jpg
Királyleányka 2018
Fajtajelleges, de kellemesen moderált intenzitású illat, szőlővirággal, szőlővel, pici traubis jelleggel. Szájban először a savak tűnnek fel, utána a kevés maradékcukor tompít rajtuk. Ízében zöldalma és szőlő. 4p

Böngésző Pinot Noir Rosé 2018
 A viszonylag későn szedett termés 12 órát ázott héjon. Édes piros gyümölcsös, halványan tutti-fruttis illat. Laza szerkezet, pici édességérzet, pont jó savak, szamóca, cseresznye. 4p

Zöldveltelini 2017
A több, mint 30 éves öreghegyi tőkék termése többféle hordóban járt, 11 hónapig seprőn érlelődött, havonkénti felkeveréssel. Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, pici édesfűszer színezi az illatát. Feszes savak vezetik, minimális cseresség is érezhető a borban még. Almafélék, körte, pici édesfűszer, zöldfűszerek, érintésnyi marcipán, fanyar lecsengés. Nem egy osztrák stílusú veltelini, de kellemes bor. 5p

Sauvignon Blanc Selection 2017
Pázmándi alapanyagból készült, hasonló érleléssel, mint az előző bor. Azon kevés sauvignon blanc egyike, amelyik illatban szinte tompa és ízben lényegesen többet ad. A halvány fehér húsú gyümölcsös, zöldalmás illat után szájban intenzívebb, a citrusok és zöldalma mellett érettebb fehér húsú gyümölcsöket, a háttérben kevés zöldfűszert villant. Tartalmas, széles savakkal, a korty végén picit melegítő alkohollal. 5p+

Cimbi Szürkebarát 2017
A Szépvölgy termése 12 órát ázott héjon, ez is többféle hordóban volt. Kellemes illat: őszibarack, édes körte, kis virágosság, minimális édesfűszer. Kóstolva könnyed, ebben a sorban viszonylag lágy savakat mutat, az alkohol itt a finisben melegít. Őszibarack, citrusok, körte, minimális édesfűszer és marcipán a háttérben. 5p

Vagy mi? Szürkebarát 2016
Vörösboros technológiával készült, kádban héjon erjedt, majd 14 hónapot töltött idős hordókban. Csipkebogyó, ribizli, szamóca, fanyar piros bogyós gyümölcsök viszik, szájban még egy kis kesernyés citrusosság és meggy is járul hozzá. Savai nem különösen feszesek, de a cserességgel együtt elég stabil a szerkezet. 5p

Chardonnay Barrique 2017
Az Istvánhegy termése, 11 hónapot érlelődött hordókban (2 új, 1 másodtöltésű), seprőn. Édes fehér húsú gyümölcsök, trópusi színezettel, banánnal, édes fűszerességgel, pici vaníliával. Szájban ugyanezt hozza édes citrusokkal, gyömbérrel kiegészülve. Hozza azt, amit egy nagyrészt újhordós chardonnay-tól vár az ember, de szerencsére eléggé lendületes és gyümölcsös, nem fullad bele a vajas popcorn-ba és a fába. 6p

Ösztön Pinot Noir 2015
Hűvösebb karakter, csipkebogyó, ribizli, zöldfűszerek, ízben egy kevés meggy is feltűnik. Halvány színű, könnyed bor, jó savakkal, laza szerkezettel, kevés tanninnal. 5p-

Műhelytitok 2015
A Velencei-tó környékéről vásárolt szőlőből készül: 50% syrah, 40% cabernet sauvignon, 10% pinot noir. Szinte csak gyümölcsökre épít: meggy, szamóca, erdei gyümölcsök, halványan a syrah borsossága is megjelenik. Sima, egységes szerkezetű, jól iható, zamatos, nagyon kellemes bor. 5p

etyek201903_3.jpg

A pincében 18-as mintákat néztünk meg, amelyek még házasítás előtt állnak. Chardonnay-ból a két utolsó, francia hordó tartalma a 2018-as Chardonnay Válogatásba megy majd.

Sauvignon Blanc 2018 #1 (M)
3/4 részben tartályos, 1/4 részben hordós tétel pázmándi és etyeki területekről, már házasítva, tartályban. Meleg érzetű, kerek, trópusi gyümölcsök, zöldalma, intenzív ízek.

Sauvignon Blanc 2018 #2 (M)
Egy első töltésű hordóban pihenő pázmándi alapanyag. Érett citrusok, körte, őszibarack, kis krémesség, széles savak, pici cser.

Chardonnay 2018 #1 (M)
Buja, édeskés trópusi gyümölcsök, banán, pici édességérzet a maradékcukor miatt, kerek savak.

Chardonnay 2018 #2 (M)
Visszafogott intenzitás, széles savak, jó test, pici túrókrém, édes fehér húsú gyümölcsök.

Chardonnay 2018 #3 (M)
Neutrális, zárkózott, kevés édesfűszer, édes alma és körte.

Chardonnay Válogatás 2018 #1 (M)
Édes fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, pici banán és ananász, izgalmas gyömbéres fűszeresség, pici fa.

Chardonnay Válogatás 2018 #2 (M)
Vanília, édesfűszerek, fehér húsú gyümölcsök, sokrétűbb fűszeresség, simább korty, integráltabb fa, egységesebb szerkezet.


Anonym Pince
Az Anonym Pincénél pénteken, szombaton és vasárnap délután 15-18 óra között minden hétvégén várják a borkedvelőket. A borászok beszámolói alapján úgy tűnik, a fővárosból sok turista érkezik ki valamilyen bortúrákra szakosodott cég szervezésében, én most éppen megelőztem egy külföldi csoportot.
Szövényi Áron először egy expedíciós likőr hozzáadása előtt álló pezsgőt mutatott meg, majd következtek a palackos tételek és végül itt is alászálltunk a pincébe, néhány hordómintát is megnézni. Az Anonym Pincénél jóval szűkebb a fajtaválaszték és a szortiment, a hangsúly itt tényleg az Etyeken zászlóshajónak szánt három fajtán van, de azért így is komoly meglepetés ért a pincében.

Összhang (M)
2014-ös és 2015-ös évjáratok adják az alapbort, amely 85%-ban chardonnay, 15%-ban pinot noir. Izgalmas illat- és ízvilág: gyógynövények, fűszerek, almafélék, őszibarack, citrusok. A bubik jó minőségűek, a korty egyszerre lendületes és kerek. Ígéretes pezsgő.

Ötlett Rosé 2018
100% pinot noir. Édes piros bogyósok, szamóca és cseresznye a domináns jegyek, de ízben édes citusok is feltűnnek. Jó savak, frissítő fanyarság. 4p+

etyek201903_4.jpg
Frazír Sauvignon Blanc 2017
Három szüreti időpont eredménye az alapanyag és ez érződik is rajta: frissebb zöld és érettebb fehér húsú gyümölcsös jegyeket egyaránt hordoz, egres, zöldalma, körte formájában, pici zöldfűszerrel. A sav pont ideális mennyiségű, nem túlzó, bár talán picit tarthatna hosszabban. Szájban is zöld és fehér gyümölcsök összjátéka, halvány zöldes, füves villanásokkal. 5p

Szinkópa Chardonnay 2017
Moderált intenzitású, édes fehér húsú gyümölcsös illat, halvány trópusi gyümölcsös színezettel. Kiegyensúlyozott, a korábbi évjáratok borainál talán óvilágiasabb hatású, körtével, golden almával, zöldalmával. 6p-

Életjel Pinot Noir 2016
Hűvös, cseresznyés, szamócás, csipkebogyós, gyógynövényes, zöldfűszeres illat és ízvilág fogad. Karcsú, könnyed, élmentes korty, fajtajelleges, pinot-s bor. 5p+

etyek201903_5.jpg
Pinot Noir 2018 (M)
A pince első teljesen saját termésből készülő pinot-ja lesz, de stílusban eléggé elüt az eddigiektől. Már színre is sötétebb, szájban koncentráltabb, nagyobb test, több tannin és széles sav jellemzi. Ízében is inkább sötétebb színű erdei gyümölcsök határozzák meg. Engem kicsit az Etyeki Kúria 2012-es pinot noir-jára emlékeztet.

Vashegy Kékfrankos 2017 (M)
Vaskeresztesről származik a kékfrankos. Remek intenzitást és szerkezetet mutat, gazdag, zamatos és lédús, csupa meggy, izgalmas borsos, gyógynövényes, finoman édesfűszeres villanásokkal. Elképesztően jó most, remélem, palackból is fogom még kóstolni!

  

Nádas Szilárdnak és Szövényi Áronnak köszönöm szépen a vendéglátást és a kóstolót!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9014734191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása