A Borrajongó

Tegnap ittuk – Ruppert Borház Kandúr 2015

2018. január 10. 06:00 - furmintfan

Gondolkodás nélkül iható, jó minőségű alap vörösborokkal még ma sem lehet Dunát rekeszteni Magyarországon, pedig nagy szüksége lenne ilyenre a híresen ár-érzékeny magyar fogyasztóknak. A külföldi nyomás nagy, se szeri, se száma azoknak az újvilági, spanyol vagy portugál boroknak, amelyek már bármelyik hipermarket polcáról bátran leemelhetőek, és stabil minőséget hoznak. Sokan afféle kármentő, "mindent bele" borként tekintenek az olcsó házasításokra (rosszabb esetben a borász is), pedig nem törvényszerű, hogy így legyen, lehet ezt a műfajt jól csinálni. Mi most szerencsére találtunk egy olyan alap vöröset, amit bármikor újra leemelnénk a polcról és a következő évjáratokban is figyelni fogunk rá.

ruppertkandur2015.jpg

Ruppert borokról nem túl gyakran írtunk eddig a blog hasábjain, magáról a pincészetről pedig talán soha sem, úgyhogy kezdjük egy rövid ismertetővel:
A Ruppert Borház története 2002-ben kezdődött, amikor az eredetileg pécsi család nyaralóhelyeként szolgáló Babarczszőlősön életre hívták a birtokot és a szomszédos Diósviszló közelében 3 év alatt 35 hektár szőlőt telepítettek. Jelenleg 27 hektár szőlő (60% kék, 40% fehér) van a család birtokában, a termés egy részét eladják, a többiből saját bor készül, többnyire fajtaborok formájában. Igazi családi vállalkozásról beszélhetünk, Ruppert Ákos párja, két öccse, nővére és sógora egyaránt a birtok építésén munkálkodik.

Ruppert Borház Kandúr 2015
A Kandúr névre hallgató házasítás a birtok alap vörösbora, cabernet franc, merlot, kékfrankos és pinot noir fajtánként erjesztve, majd együtt érlelve, fél évig hordóban.
furmintfan: Vidám piros bogyós gyümölcsök dominálnak illatában, vonzó fűszerességgel. Meggy, cseresznye, málna, meggymag, halványan egy kevés keleti fűszer és vanília. Gördülékeny, jól iható, lédús gyümölcsökkel teli korty, lendületes savakkal és kevés finomszemcsés tanninnal. Intenzíven gyümölcsös, kellemesen száraz, meggyel, cseresznyével, meggymaggal, érintésnyi vaníliával. Nem túl bonyolult vagy koncentrált, de küldetését tökéletesen betölti: zamatos és jó inni. Magabiztos 5 pont a jutalma. 
ungert: Egykezen számolható mennyiségű villányi vörösbor van a kétezer forintos szegmensben, amelyet nyugodt szívvel tudnék ajánlani. Az ingadozó minőségi alapszinten többnyire gyengébb minőségű kistestvéreket, mintsem élvezhető, lendületes, gyümölcsközéppontú anyagokat találni. A Kandúr üdítő kivétel. Kétezer forintos árával felsorakozik a bizonytalanok közé, minden másban viszont simán túlszárnyalja a borvidéki alapokat. Könnyű, vidámra hangolt és közérthetően gyümölcsös. A félévnyi hordótartást letagadhatja, helyette van sok-sok meggy, eper és málna. Direkt, egyenes, tiszta. A korty savcentrikus, életteli és gazdagon gyümölcsös. Közepesen hosszan, zavarmentesen és simán búcsúzik. Kifejezetten jó fogyasztani, ráadásul végre nem szeretne több lenni annál, mint aminek egy kategóriabeli bornak lennie kell(ene). Remek vétel, jó ajánlat és 5 pont. (2190 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2513558701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása