A Borrajongó

Tegnap ittam - Böjt Bikavér 2015

2017. október 24. 06:00 - furmintfan

A Böjt Borászatról többször is írtunk pár évvel ezelőtti bor-köztudatba robbanásuk kapcsán, azóta kicsit eltűntek a blog hasábjairól, ahogy úgy általában egri borokról, pláne bikák véréről is ritkábban esett szó. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem járunk nyitott szemmel és a Böjt Gergő és Boglárka 2015-ös évjáratból készített Bikavér éppen ideális apropó arra, hogy megtörjön a jég. Előrebocsátom: megint nagyon jól eltalált borral jelentkezett az ostorosi pince.

bojtbikaver2015.jpg

Böjt Bikavér 2015
A külső maradt a régi, egyszerű, letisztult címke, egyetlen apró csavarral a borászat nevében. A stílus sem változott: üde, gyümölcsös, jól iható, de felfedezni való rétegeket is rejtő örömbor lett az aktuális évjáratú bikavér is, ahogy azt már a pince korábbi borainál is megszokhattuk. Valahogy most ez a bikavér nekem mégis többet nyújt, mint a 2012-es vagy 2013-as elődje (2014-ből nem készült bikavér, "Gergő" néven palackoztak egy vörös cuvée-t). A tétel fele kékfrankos, a maradék 50%-on a cabernet sauvignon, a blauburger és a zweigelt osztozik. Böjt Gergő a teljes tételhez 3 kádár 25 különböző hordóját használta fel, hogy komplexebb, rétegzettebb végeredményt kapjon, ami szerinte sikerült is, és mitagadás, nekem is tetszett.
Lilás színű, fiatalos küllemű bikavér ficánkol a pohárban, és van egy afféle vidám, intenzív, fiatalos, "lilás" hangulata az egész bornak is. Buja és gazdagon fűszeres: fahéj, szegfűbors, szegfűszeg, egyéb édesfűszerek és kék virágok ötlenek elsőre szembe, illetve orrba, majd felzárkóznak a sokféle érett, de frissen szedett erdei gyümölcsök is, talán leginkább szeder. A közepesnél valamivel karcsúbb testet fickós savak tolják előre, a tannin nem sok, de azért érezhető, finomszemcsés állagú, a sok gyümölcs és fűszer pedig végig lüktet a kortyban. Szeder, málna, meggy, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors elegye érkezik intenzíven és hosszan. Igazi bisztróbor, közérthető, modern stílusban megfogalmazva. Magában vagy étel mellé is jól csúszik (érdemes 2 nap alatt meginni a teljes élmény érdekében, de utána is csak az intenzitás és a fűszeresség csökken). Talán még egy pici érés a palackban simíthat egy kicsit az élein és mehet feljebb valamivel a pontszám (ugyanakkor azt nem hiszem, hogy érdemes hosszan fektetni), most nálam ez 6p- (2790 Ft - Bortársaság, klubtagok a hónap végéig 2300 Ft-ért vásárolhatják meg)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8813045886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása