A Borrajongó

ChardonnÉJ az Etyeki Kúriánál 2016

2016. július 18. 06:00 - furmintfan

A nyári napforduló estéje, illetve Szent Iván éjszakája mindig is különféle vallási és világi ünnepek ideje volt, nem csoda, hogy országszerte egyre több boros rendezvényt is ehhez közel eső napra szerveznek meg. Az Etyeki Kúria tavaly szervezte meg az első ChardonnÉJ-t, és a rendezvény sikere után adta magát az idei folytatás. A Kúriánál úgy vélik, hogy az utóbbi időben parkolópályára állított chardonnay több figyelmet érdemelne, ezért összetrombitáltak néhány hazai és külföldi pincészetet, hogy közösen megmutassák a fajta különféle arcait és erényeit.
A vendégborászatok száma a tavalyihoz képest a duplájára nőtt és különleges reserve tételek is előkerültek a pincék mélyéről, így valóban elég komoly merítés jött össze a hazai kínálatból, néhány külföldi tétellel kiegészülve. A pincészetek mellett a Bortársaság is hozott néhány külföldi bort és pezsgőt. A Kúriával szomszédos EtyekM készített finomságokat a borok mellé és a kóstoló után egy koncert zárta az estét.

chardonnej01.jpg

Aránylag kényelmesen sikerült kóstolnom a borokat, a rendezvény vége felé kellett kicsit jobban belehúznom. Pontszámokat csak amolyan jelzésértékkel írtam fel a borok mellé. Abc-sorrendben haladunk.

chardonnej02.jpg

Bortársaság
A bubis vonalat két blanc de blancs képviselte, egy crémant és egy champagne formájában, a csendes borok 3 különböző országból, az adott borvidék alsó árszegmenséből érkeztek.

Pierre-Marie Chermette Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut
Grillázs, briós, érett alma, édesfűszerek, érett citrusok, apró buborékok, finom habzás. 6p

Ruinart Champagne Blanc de Blancs Brut
Hosszan tartó gyöngyözés, apró buborékok, finom fűszeresség, őszibarack, ananász, érett citrusok, golden alma, finom krémesség. 7p

Tormaresca Chardonnay 2015
Illatában zöldalma, pici virág, leheletnyi vanília, ízében különféle almák, kevés trópusi gyümölcs, citrusok, enyhe fűszeresség. Könnyű, laza szövésű, friss korty. 5p-

Willam Fevre Chablis 2013
Orrban citrusos, zöldalmás, enyhén virágos, enyhe sós-meszes vonulattal. A savak hosszúra nyújtják, nem éppen acélos, inkább kerek, mégis lendületes, ugyanakkor kissé híg a korty. Tiszta, de meglehetősen neutrális ízvilágot képvisel, elsősorban citrusokkal. 5p

Louis Jadot Couvent de Jacobins Bourgogne Chardonnay 2014
Illatban először pici pörkölt mogyoró érkezik, majd fehér húsú gyümölcsök, citrusok és pici virág. Könnyed, laza szerkezetű, friss fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal. 5p-

Montes Reserva Chardonnay 2015
Illatban némi trópusi gyümölcs, sárgadinnye, ananász, fűszerek. Jó egyensúlyt mutat, zamatos, intenzív, citrusos, őszibarackos, sárgadinnyés, ananászos, fűszeres ízekkel. 5p+

chardonnej09.jpg

Weingut Esterházy
Az Etyeki Kúria osztrák burgenlandi "testvérbirtoka" 65 hektárról készít borokat a határ túlsó oldalán. Ők három különböző kategóriájú chardonnay-val érkeztek a rendezvényre.

Chardonnay 2015
Élénk, golden almás, virágos, édes citrusos, leheletnyi fűszeres aláfestéssel. Laza, könnyed, lineáris vonalvezetésű, de zamatos, jól iható bor. 5p-

Chardonnay Leithaberg DAC 2015
Visszafogott illat, fehér húsú gyümölcsökkel, enyhe fűszerességgel. Jól strukturált anyag, körtés, barackos, édes citrusos ízjegyekkel. A hordó szép fűszerességet ad hozzá, de megmarad a háttérben. 6p+

Lama Chardonnay 2011
Illatában érett barack, fűszerek, enyhe meszes-sós aláfestés. Közepesnél nagyobb test, sima korty, lekerekedett élek, érett őszibarack, fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, halvány sósság jellemzi. 6p+

chardonnej12.jpg

Etyeki Kúria
A házigazda Etyeki Kúriánál a birtok alapításának 20. évfordulója jegyében a legfrissebb hordómintától egészen a pincészet legelső szüretéből származó borig több évjárat chardonnay-ját lehetett kóstolni.

Chardonnay 2015 (M)
Citrusok, mandarin, ananász, finom keleties fűszeresség uralja. A hordó még kissé direkt módon érvényesül, kicsit cseres is a korty, de emellett jó egyensúlyt tart, ígéretes bor.

Chardonnay 2014 Magnum
Visszafogott, kevésbé összetett aromatika, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, mérsékeltebb fűszerességgel. Feszes savak, jól használt hordó adja a vázát. 5p+

Chardonnay 2013
Vonzó illat: citrusok, körte, fehér húsú gyümölcsök, finom fűszeresség, zöld tea. Lendületes és enyhén krémes, jól kitöltött korty. szép lecsengés. 6p+

Chardonnay 2008
Már érettséget is mutat, grillázs, kókusz, édesfűszeresség vezeti az illatot, gyümölcsöket már csak mutatóban találunk. Kiss lágy, krémes, viszonylag lazább szövésű bor képét mutatja szájban, vaníliával, édes fűszerességgel, kevés érett gyümölccsel. 5p

Chardonnay-Sauvignon Blanc 1996
Tercier aromák uralják: cipőpaszta, fűszerek, mazsola, aszalt citrusok. 20 éves kora ellenére még fogyasztható és az arányai is rendben vannak. 4p

chardonnej08.jpg

Jásdi Pince
Jásdi Attila a csopaki pincészet friss alap chardonnay-ja mellett a Nagykútról származó dűlőszelekció két évjáratát mutatta meg, amely két nagyon eltérő bort eredményezett.

Chardonnay 2015
Virágok, kis trópusi gyümölcs, édes fehér húsúak. Kerek, sima korty, jó egyensúly, citrusok, kis trópusi gyümölcs, pici fűszer. 5p-

Nagykúti Chardonnay 2013
Visszafogott, neutrális illat citrusokkal, kevés fűszerrel. Kellően feszes, egyenes, a savak szépen tartják, nem hagyják a hordót dominálni. Citrusok, zöldfűszerek, a hordó fűszerei és pici só képezi az ízprofilt. 6p+

Nagykúti Chardonnay 2012
Illatában só, kókusz, vanília, egy kevés vaj. Tartalmas, de nagy teste mellett lágyak a savai, szájban kicsit szétterül. Érett fehér húsú gyümölcsök, hordófűszerek, pici só keretezik. 5p+

chardonnej04.jpg

Kovács Nimród Winery
Kovács Nimród Battonage Chardonnay-ja szinte kult-státuszt élvez a haza chardonnay-k között, ebből két évjáratot hoztak el. Bónuszként egy pinot noir és egy syrah is kóstolható volt a pultnál.

Battonage Chardonnay Monopole 2012
Vajas, fűszeres illat, grillázzsal, süteményszéllel. Testes, krémes, vastag korty, enyhén emelkedett alkohollal. Inkább a seprős és hordós jegyek dominálnak szájban: vajas popcorn, vanília, süteményszél, fűszerek, érett barack és egy csipet só. 6p

Battonage Chardonnay Monopole 2013
Visszafogottabb, de frissebb, gyümölcsösebb illat, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, ananásszal és fűszerekkel. Szikárabb, egyenesebb, mint egy évvel idősebb testvére, a hordós és a seprős jegyek itt is megvannak, de mérsékeltebben érvényesülnek a citrusos, ananászos gyümölcsösség mellett. 6p+

Monopole Pinot Noir 2012
Sok fűszer, érett meggy, piros bogyósok, zöldfűszerek és az egri borokban gyakran érezhető kovászos uborka jelenik meg illatban. Jó savak mellett az alkohol sem alacsony, az egész bor meleg hangulatot áraszt, modern stílusban készült. Érett, sőt itt-ott lekvárosba hajló meggy, piros bogyós és erdei gyümölcsök mellett pörkölési aromák is feltűnnek. 5p+

Monopole Soul Syrah 2012
Intenzív, feketeborsos, fűszeres, érett fekete bogyós és erdei gyümölcsökkel. Kellően feszes, jó szerkezettel bír. Utolsó borként, kissé kapkodva kóstoltam, nem is írtam fel pontot, emlékeim szerint egy hatost mindenképpen megérdemel.

chardonnej13.jpg

Liliac
Az erdélyi pincészet 38 hektáron gazdálkodik Batos (Bátos) és 14 hektáron Lechinta (Lekence) környékén. A borászatnál számos kulcspozíciót - így a főborászét is - osztrák szakemberek töltenek be. Az emblémájukon látható denevér hasznos partnernek bizonyult a rovarirtás terén.

Chardonnay 2015
Édes alma, sárgadinnye, érintésnyi trópusi gyümölcs, pici cseresség, kerek korty, finom savak, viszonylag egyszerű, de tiszta ízvilág. 5p

Chardonnay & Pinot Gris 2013
Az előzőnél lágyabb, kerekebb bor. Aránylag neutrális és mérsékelt intenzitású illat- és ízkép, fehér húsú gyümölcsökkel, almával, őszibarackkal, pici banánnal. 5p+

Chardonnay Orange Private Selection 2014
Visszafogott héjas, narancshéjas, narancsos, aszalt gyümölcsös, vaníliás aromák. Telt, masszív test, kissé puha, széles savak. 5p+

chardonnej03.jpg

Miklóscsabi
Igazi móri pincészet képviselete nem megy sehova ezerjó nélkül, és bár Miklós Csabi személyesen nem tudott megjelenni a rendezvényen, egy ezerjót és egy házasítást azért küldött az aktuális chardonnay mellé.

Csak az ízéért 2014
100% ezerjó, töppedt és botritiszes szemek is jutottak bele és ezt az illat alapján le sem tagadhatná. Pici kéksajttal, enyhe szúróssággal nyit, majd érett őszibarack és sárgabarack érkezik. Szájban is hasonló, sárgabarackos, kissé sajtos, élénk savakkal. 4p

Depes Mór 2014
Chardonnay, rajnai rizling és ezerjó alkotja, nagyjából azonos arányban. Intenzívebb, kifejezőbb illat, őszibarackkal és egy kis mézzel. A vibráló savak és a kis krémesség jól kiegészítik egymást, mindezt őszibarackos, érett citrusos, enyhén fűszeres ízek ölelik körbe. 5p+

Nem férünk a bőröndbe 2015
Élénk, friss illat, tényleg alig fér a pohárba: banán, trópusi gyümölcsök, fehér virágok. A savak szép hosszt adnak a kortynak, amelyben egy kis cseresség még felfedezhető. Intenzív, jól fogyasztható, édes almával, banánnal, pici citrusossággal, kevés trópusi gyümölccsel. 5p+

chardonnej05.jpg

N.A.G. Borművek
Németh Attila Gábor nagyon ritkán mutatkozik kóstolókon, így nagy meglepetés és öröm volt pár szót váltani vele és megkóstolni két különböző évjáratú borát. A mátrai borász szereti a fajtát és saját szortimentje szempontjából is stabil oszlopnak tartja a Veresföld Chardonnay-t.

Veresföld Chardonnay 2015
A két N.A.G. bor közül ez valamivel intenzívebb, gyümölcsösebb és könnyedebb, kevesebb a hordó, több a maradékcukor, lágyabbak a savak. Trópusi gyümölcsök, édes fehér húsúak, ananász, banán, őszibarack, finom fűszeresség keretezi. 6p-

Veresföld Chardonnay 2013
Édeskés gyümölcsök által uralt illatában főleg körte, banán, kis trópusi gyümölcs érezhető. A korty sűrű, tömör, enyhén krémes, jó hordóval megtámogatott, pici maradékcukorral. Komoly szerkezetet villant, egyensúlya talán enyhén az alkohol felé hajlik. Érett gyümölcseit szép fűszeresség és halvány sósság színezi. Szerettem. 6p+

chardonnej07.jpg

Nyakas Pincészet
A Nyakas Pincészet egy fehér házasítással, a reduktív alap chardonnay-val és egy későbbi szüretből származó válogatás tétellel érkezett a kóstolóra.

Aligvárom 2015
Chardonnay, irsai olivér, sauvignon blanc, szürkebarát és rizlingszilváni házasítása. Friss, illatos, könnyű, szőlővel, szőlővirággal, citromvelővel. 4p

Chardonnay 2015
Többféle élesztővel erjedt, hordót nem látott, a seprőt sem keverték fel. Vakon előbb mondtam volna sauvignon blanc-nak: citrusos, lime-os, zöldfűszeres, zöldalmás jegyeket mutat, tiszta, könnyed, zamatos és jól csúszik. 5p

Menádok Chardonnay 2011
Intenzív őszibarackos, sárgabarackos, édesfűszeres illat. Intenzív, tartalmas, telt, enyhén emelkedett alkoholérzettel. Sok gyümölcs vezeti ízét: őszibarack, sárgabarack, körte, kis trópusi gyümölcs, szép fűszeresség. A szépen integrált hordó, a finom krémesség és a savak jó arányban állnak egymással. 6p

chardonnej06.jpg

Pannonhalmi Apátsági Pincészet
A chardonnay és a birtok csúcsfehérjének számító, chardonnay-domináns Hemina, kuriózumként egy narancsbort is kóstolhattunk a borvidék vezető pincészetétől.

Hemina 2015
60%-a chardonnay, a maradék sauvignon blanc, viognier és pinot blanc. Intenzív illatában pici tutti-frutti, banán, vanília, kókusz, édesfűszerek, édes fehér húsú gyümölcsök. A hordó visszafogottabbnak tűnik, mint a korábbi évjáratokban, a savak is jól muzsikálnak, így frissebb, könnyedebb hatást kelt a bor. Banán, narancs, édesfűszerek, édes fehér húsú gyümölcsök színezik. 5p+

Chardonnay 2015
Vajas popcorn, banán, édesfűszerek, trópusi gyümölcsök illatban, intenzívebb vaníliás, szegfűszeges fűszerességgel ízben. Határozott hordós jegyeihez mérten a kelleténél talán kicsit lazább, keskenyebb a bor. 5p

Narancs Chardonnay 2015
Narancsbor, spontán erjedt portugál tölgyben, négy hetet tartották héjon, nem régen palackozták. Izgalmas és intenzív: narancs, marcipán, narancshéj, fűszerek. Szerkezete kissé rusztikus, ideális mennyiségű sav támogatja a közepesnél nagyobb testet, a lecsengés kissé kesernyés. 6p

chardonnej11.jpg

Sauska Tokaj
Sauskáéknál a chardonnay néhány éve átkerült Villányból Tokajba. Rakaczki Gábor az első tokaji chardonnay-k mellett a chardonnay-hárslevelű házasítás Cuvée 107-ből is hozott magával Etyekre.

Chardonnay 2013
Citrusok, szép fűszeresség, körte, őszibarack, golden alma. minimális trópusi gyümölcs illatban és ízben, leheletnyi sóval. Jó szerkezetű bor, élénk savai mellett csak mellékszerephez jut a hordó. 6p

Chardonnay+ 2012
Gazdag fűszeresség, körte, pici virágosság jellemzi illatát, ízben zöldfűszerekkel, keleti fűszerekkel, halvány sóssággal egészül ki. Tartalmas és komplex, masszív és testes, krémes és hosszan tartó korty. 6p+

Cuvée 107 2011
55% chardonnay a Megyerről és 45% hárslevelű az Úrágyáról. Visszafogott illat érett fehér húsú gyümölcsökkel és szép fűszerességgel. Testes, széles, krémes anyag, ízében érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, érett citrusok, vaníliakrém, pici só. 6p+

Thummerer Pincészet
Thummererék két különböző évjáratú chardonnay mellett egri különlegességet is becsempésztek a kóstolóra egy grand superior egri csillag formájában.

Chardonnay Battonage 2014
Golden alma, ananász, körte, virágok, zöldfűszerek, zöldalma, közepesnél magasabb, kissé nyers tapintású savakkal. 5p+

Chardonnay Battonage 2013
Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, nyári alma, fűszerek, grillázs, pörkölési aromák, érett citrusok. Élénk savak, kis krémesség, enyhe cseresség, picit emelkedett alkohol jellemzi a struktúrát. 6p-

Egri Csillag Grand Superior 2013
Fele chardonnay és olaszrizling egyenlő arányban, a maradék tramini, sauvignon blanc, leányka és királyleányka. Szép illat: virágokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, ananásszal, körtével. Íze is az illatra rímel, leheletnyi sóssággal fűszerezve. Közepesnél nagyobb test, finoman krémes korty. 6p

Villa Tolnay
A csobánci székhelyű pincészet a chardonnay három évjáratával képviseltette magát az eseményen.

Chardonnay 2015
Friss palackozás, ennek megfelelően kicsit még nyúzott. Édes citrusok, egy kis trópusi gyümölcs, édes fehér húsúak, banán, fűszerek és egy kis fa érezhető orrban és szájban egyaránt. Még egy kis időt kér. 5p+

Chardonnay 2014
Visszafogottabb hordózás, pici vaj, toast-os jegyek, érintésnyi füst, érett őszibarack, alma, citrusok. Lineáris szerkezet, erős savak, kis krémesség, kissé vékony test. 5p-

Chardonnay 2010
Határozott palackérettség, gomba, sós tengeri levegő. Gyümölcsöket már alig találni benne, kicsit vékony és kezd üresedni a korty. 4p+

 

A rendezvényen az Etyeki Kúria meghívásából vettem részt, köszönet érte!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr298885924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2016.08.04. 18:14:44

Ez a Veresföld 13, ez nekem nagyon. :) Jajj de bitang, iszonyat gazdag, ittunk mostanában 10ft feletti zélandiakat, nem vallana szégyent egy igen komoly sorban sem.

Németh Attila jelen kapható összes tétele tetszik (a cab.sav.-ot nem kóstoltam számomra érdektelen) lehet, hogy a kedvenc borász jelenleg?
süti beállítások módosítása