A Borrajongó

Csúcsfehérek 2008-ból

2014. január 21. 06:00 - pardi norbi

Az elmúlt évek szokásainak megfelelően karácsonyi hazalátogatásom alkalmából drbarta ismét odatette magát és egy remek kóstolót szervezett, amelyet ezúttal is köszönök, nagyon élvezetesre sikerült. 2008-as száraz fehéreket kóstoltunk vakon, jónéhány nemzetközi szinten is fontosnak tartott fehérboros vidéket érintve: német és osztrák rizling, dél-afrikai sauvignon blanc-semillon cuvée, loire-i chenin blanc, burgundi és tokaji is szerepelt a sorban. Azt gondolom, sikerült minden vidékről a legkomolyabb borok közül összeválogatni a résztvevőket. Bő másfél-két másodperces „unszolás” után sikerült meggyőznöm a blogolástól visszavonult drbartát, hogy bocsássa rendelkezésemre jegyzeteit, így négykezes formában adom közre a kóstolón született gondolatokat. Íme a borok, (vak)kóstolási sorrendben:     

Bott pince: Csontos 2008.

pardi norbi: Közepes citromszínű. Tiszta, vonzó illat fehér virágokkal és citrusokkal (lime, citrom). Közepesen telt korty, kellemesen gyümölcsös, elegánsan ásványos, minimális érési buké is megjelenik már. Szép, de nem kifejezetten cizellált szerkezeti felépítés: minden a helyén, érett savak, lekerekedett idomok, viszont nem különösebben tömör. Okos hordóhasználat, szép lecsengés. Nagyon jó bor, 6 pont.

drbarta: Érett sárgahúsú gyümölcsösség, édeskés fűszerek. Közepesnél nagyobb test, jó arányú felépítés. Kellően kitöltött ízekkel, anyaggal, de kimagasló mélységről, intenzitásról, komplexitásról nincs szó. Kortalan hangulat, érződik már némi palackérettség, de van még benne elegendő gyümölcs, életerő, közepesnél valamivel hosszabb. 6 pont.  4500 HUF.

Domaine Louis Carillon: Puligny-Montrachet 1er cru “Les Referts” 2008.

pardi norbi: Közepes citromszín. Rendkívül vonzó, gazdag illat: érett kajszi, trópusi gyümölcsök (mangó, papaja), éppencsak érezhető hordóvanília. Közepesnél teltebb, igencsak aromás korty: a gazdag gyümölcsösség mellett pompás ásványosság, és lenyeléskor érezhető finom grillázs. Tökéletesen gömbölyű szerkezet, erő, mélység, rétegzettség, szellőzéssel egyre csak nyílik és mutatja magát. Arisztokratikus, biztos kézzel elkészített, nagyon elegáns, klasszis bor. Eléri a 8 pontot.

drbarta: Fehérhúsú gyümölcsök, citrusok, ananász, fehér virágok, vajas-krémes-toastos , egyébként nagyon minőséginek tűnő fahatás. Arányos test, ízeit tekintve még nem annyira komplex, ellenben kifejezetten mély bor.  Kristályosan tömör szerkezet, nagyon precízen illeszkedő kifogástalan minőségű savak, mindene csiszolt és  kidolgozott,  a konzisztenciája pedig nagyon finoman krémes.  Igen hosszan bontakozik ki a korty második fele, miközben az egyensúly végig tökéletes, az egység megbonthatatlan. 7.5-8 pont. (92-93) 57 angol font (20500 HUF).

Weingut Josef Leitz: Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Alte Reben 2008.

pardi norbi: Világos citromszínű. Tipikus rizlingillat: friss citrusok, fehér virágok, primer szőlős jegyek. Légies, de mégis egész koncentráltnak ható korty, az illatban már ismertetett aromavilággal. Szépen csiszolt szerkezet, penge savak, minden a helyén. Könnyedsége ellenére érezhető erő és szerkezeti rétegzettség. Komoly, igen élvezetes ital. Erős 7 pont.

drbarta: Rieslinget sejtető illat. Érett, enyhén már aszalódott citrusfélék, sárga gyümölcsök, kőporos-petrolos fűszeresség.  Intenzív ízű, zamatos korty sok gyümölccsel, némi palackéréssel és ebből adódóan immár némiképp opálosabb textúrával. A közepes test ellenére van tömörsége az anyagnak, jó savak kíséretében szép hosszan fejlődik a korty második fele is. Remek egyensúly és egyáltalán nagyon finom. Magabiztos 7 pont. (91)  8800 HUFbrutálfehér2008.jpgÖkonomierat Rebholz: Birkweiler Kastanienbusch Riesling GG 2008.

pardi norbi: Világos citromszín. Érdekes illat: a szép citrusok mellett érdekes zöldes vegetalitás. Közepesen telt korty, elegáns gyümölcsök, némi mineralitás, az illatban észlelt zöldes jegy alig érződik. Szépen csiszolt szerkezet, megfelelő rétegzettség, egész hosszú lecsengés. Nem mindennapi, érdekes bor. 7 pont.

drbarta: Bodza, licsi, citrusok, kissé fülledt földesség. Arányos test, felépítés, tiszta, szinte még áttetsző a konzisztencia. Kicsattanóan zamatos, lédús, koncentrált gyümölcsösség teríti be a szájat, ugyanakkor a kellő súlyú szerkezet, valamint a kiváló savak biztosítják, hogy mindezt szép hosszan, több hullámban is élvezhessük. Sima tapintat, remek egyensúly végig. Sima 7 pont ő is. (91) 32 Euro (9600 HUF).

Cape Point: Cuvée Isliedh 2008.

pardi norbi: Közepes citromszínű. Gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy melyik bort kóstoljuk, vakon simán egy szép új-zélandi sauvignon blanc-nak tippelném. Illatban és ízben is lédús gyümölcsök (fekete ribizli, bodza, licsi) aromái érződnek, a zöld növényes jegyek (vágott fű, csalán) sokkal visszafogottabban jelennek meg. Jó közepes test, nagyon friss, nagyon zamatos korty, tulajdonképpen nem is nagyon lehet vele kötözködni: a jelentős mennyiségű érett sav szépen integrálódott, nincsenek élek, de van szép dinamika és mélység, valamint szép hosszú lecsengés. Remek bor, 7 pont.

drbarta: Bár az előző bor is mutatott némi sauvignon-karaktert, ami egy futó pillanatig megtréfált, de ebből egy szippantás rögtön felfedte, melyik bor is az, ami biztosan tartalmaz ebből a fajtából. Vágott füves, bodzás, citrusos, maracuyás, fülledten „macskapisis” világ, ami hasonlónak tűnik az előzőhöz, csak ez sokkal, de sokkal olyanabb. A tipikus, nagybetűs,  „újvilági sauvignon blanc”.  Közepes test, tisztán áttetsző a kora ellenére. Zamatos, sziporkázó korty, vibráló savakkal, hosszú és intenzív. Van egy kis techno-hangulata, de a maga világát tekintve tulajdonképpen kifogástalan. Eléri a 7 pontot. (90) 6700 HUF.

Demeter Zoltán: Tokaji Furmint, Lapis 2008.

pardi norbi: Közepes citromszín. Gazdag, áradó illat: érett körte és trópusi gyümölcsök, finom ásványosság. Pazar. Testes, olajos korty: gazdag gyümölcsösség, édesfűszerek (szegfűszeg, fahéj),  minerális jegyek. Sajnos a szerkezeti felépítés elmarad a színes aromavilágtól: a savak ugyan érettek és mennyiségük is megfelelő, de valahogy nem igazán éreztem őket cizelláltnak és a bor elképesztő rétegzettsége is hiányzik. Ügyes hordóhasználat és hosszú lecsengés. Remek darab, 7 pont.

drbarta: Buja illat, krémes közegbe ágyazott érett-aszalt trópusi gyümölcs-kavalkád. Nagy testű korty, sűrű, krémes, glicerin-gazdag konzisztencia. Intenzív, magával ragadó ízek, hosszan feltáruló rétegek. Van benne mélység, de bizonyos részleteibe bele lehet kötni. Lehetnének szebbek a savai, hiába vannak elegen, mégse az a kifejezett „fókuszált”. A gazdagság hömpölyögve bontakozik ki, a savak kicsit külön úton kísérik ezt a folyamatot, szóval lehetne „egységesebb”. Érdekes a kontraszt az előző borral. Abszolút hasonló ligában játszanak, csak míg az profibban összerakottnak tűnik kevesebb izgalommal, ennek világáért sokkal jobban tudok rajongani, akkor is ha a fenti részletek miatt nem tökéletes. Eléri a 7 pontot. (90)  Piacra kerüléskor 6700 HUF, valamivel később ez „központilag” 13 000 HUF-ra módosult.

Balassa István: Tokaji Furmint, Mézes Mály 2008.

pardi norbi: Világos aranyszín. Erősen palackbukés, előrehaladott illat: túlérett trópusi gyümölcsök, sütőtök, markáns ásványosság. Nagytestű korty, az illathoz hasonló aromavilág. Sajnos a korty szerkezete elég kusza, a nem igazán elegáns savak kissé külön utat járnak, illetve némi oda nem illő cseresség is érződik. Aromagazdag, szép bor, de ebben az illusztris társaságban darabosnak tűnik. Éppencsak 6 pont.

drbarta: Orrbamászóan intenzív és elég komplex illat. Aszalt trópusi gyümölcsök, méz, grillázs, tejszín. Szájban már messze nem ilyen meggyőző. Teste nagy, a textúra is finom krémes, de már jelentős előrehaladottságot mutat. Érződik, hogy van még tartalom, csak le van lágyulva, hiányzik a gerinc és az erő. Lehet egy másik sorban, vagy épp önmagában többet tudott volna mutatni, itt és most „bedarálta” a kontextus. 5+ 4800 HUF.

Domaine Huet: Vouvray Sec Clos du Bourg 2008.

pardi norbi: Közepes citromszín. Nagyon kedves, gazdag illat: jelentős mineralitás, mellette érett citrusok (mandarin, narancs) és finom édesfűszerek. Közepesnél nagyobb testű korty, gazdagon gyümölcsös-fűszeres-ásványos. Kiváló szerkezeti felépítés pazar pulzáló savakkal, szépen bontakozó rétegzettség. Egység, dinamika, gazdagság, mélység. Nagy bor, 8 pont.  

drbarta: Megkapó illat, trópusi gyümölcs-dömping, licsi, füge, málna, „oltott mész”-jellegű „mineralitás”. Lehengerlően gazdag a korty is. Sziporkáznak az ízek, miközben szerkezetének is komoly súlya, tömörsége van. Savai fajsúlyosak, rengetegen vannak, összetódul a nyál az ember szájában,  de nem élesek egy pillanatig sem. Igazán intenzív élmény, ahogy szárnyukra veszik és röpítik ezt a gazdagságot, a lecsengés természetesen igen hosszú. 7 és 8 pont között. (92)  6900 HUF.

Kikelet: Tokaji Hárslevelű, Váti 2008.

pardi norbi: Közepes citromszín. Kicsit egyszerűbb, de szép, tiszta illat: lédús citrusok leginkább, minimális fűszeresség. Közepesen telt, de a jelentős savak miatt könnyedebbnek tűnő korty, viszonylag neutrálisabb ízvilág: lime, citrom, visszafogott fűszeresség. Jó felépítés, jelentős mennyiségű érett és szépen integrált sav, zamatos, friss korty. Nincsenek nagy mélységek vagy különösebben gazdag, buja ízvilág, de szép, egységes borocska. 6 pont.

drbarta: Citrusok, finom palackbuké, némi fűszeresség. Közepes testű, ízében is arányosan kitöltött korty.  Jó tartás, élek nélküli feszesség, jó értelemben vett szikárság. Közepesnél picit hosszabb, tiszta utóíz. Elegáns, kortalan hangulatú bor kevesebb tartalommal, mint a sor átlaga, de határozottan egyben van. 6 pont. Kb. 3500 HUF.

Prager: Riesling Smaragd Klaus 2008.

pardi norbi: Világos citromszínű. Kissé fülledten induló, de aztán gyorsan kitisztuló tetszetős illat: friss citrusok és trópusi gyümölcsök, némi ásványosság. Ízben is hasonló aromavilág, ami igazán szenzációs viszont, az a felépítés. Óriási lendülettel indít a korty és ez az erő nem is akar csökkenni, elképesztő dinamizmus és megbonthatatlan struktúra. Egyetlen részletbe sem tudok belekötni, óriási bor. A sor legjobbja, erős 8 pont.  

drbarta: Már kétségbe voltunk néhányan esve, hiszen bármennyire is brutál a sor, nem volt még meg a „Klaus-jellegű” szájbarúgás -élmény, így félve közelítettünk az utolsó palackhoz. Vajon ő lesz végre az, vagy borulni fognak durván eddig jól felépített tippjeink:) Már a szippantás megadta választ, jelezve, hogy nem mindennapi bor fog a pohárban várni minket. Érett, szaftos citrusok, déligyümölcsök, ásványos-petrolos jegyek, leheletnyi karamell. A felsorolás nem adja vissza azt az érzetet, ahogy ígéri a kivételes koncentrációt, erőt. Szájban mindent bevált. Letaglózó ízintenzitás, hihetetlen mélység, kibonthatatlan tömörség, cikázó savak. És még mindig...és még mindig. Általános szemfennakadás, állzuhanás. Az egyébként igen erős sort ismét állva hagyja, elképesztő ez a bor. 8.5 pont. (94) 30 Euro (9000 HUF).

 

 

  

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr325769260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2014.01.21. 08:50:01

Ez igen.

A 2008-as Mézes Mály alapján talán a Villő sem lesz hosszú életű, ami nem annyira jó hír.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.01.21. 12:59:12

@ungert: Nem tudom. Egyrészt a 08-as Mézes Mály ha jól emlékszem fiatalabban se volt akkora anyag, mint a Villő, másrészt bizakodásra adhat okot, hogy a 06-os Mézes Mály (igaz hárs) bő fél éve egészen szép formában volt. (bár tény, hogy egyéb évjáratazonos tokajiak között kellett helytállnia, itt a nemzetközi különítmény iszonyat magasra állította a mércét)
süti beállítások módosítása