A Borrajongó

Felcsigázás - Chenin blanc fajtakóstoló

2011. január 20. 06:00 - drbarta

Rendkívül izgalmas fajtának találom a chenin blanc-t. Ehhez képest igencsak szűkös tapasztalatokkal rendelkezem a témát illetőleg, de azért főleg az Huet-nek hála már vannak nagyon-nagyon erős viszonyítási pontok.

A tavaly októberi ausztrál riesling kóstoló szerveződése kapcsán lehetőség nyílott az ominózus angliai beszerzési helyről néhány érdekesnek tűnő, de itthon egyáltalán nem kapható, nem is túl ismert tételt beszerezni.
Akkor már fölvetődött a gondolat, hogy a frissen hozzájutott borok mellé még lehetne rakni néhány itthon is beszerezhető tételt és máris adott egy izgalmas és első nekifutásra szép merítésű chenin blanc- fajtakóstoló.
A sor tartalmaz pezsgőt, különböző stílusú (akár gyökeresen) szárazabb, félszáraz és édes borokat. Képviselve lesz a Loire több borvidéke (Vouvray, Anjou, Montlouis sur Loire) , valamint a dél-afrikai Stellenbosch is. Reményeink szerint ízelítőt kapunk a fajta ezerarcúságából.
Következzen a kóstolandó tételekről és termelőikről némi információ:
Tovább
3 komment

Szentesi-fehérborok 2009-ből

2011. január 18. 06:00 - drbarta

Szentesi József feltétlen beletartozik azon termelők közé, akik munkássága rövid idő alatt is kellően mély nyomot hagyott bennem, ahhoz, hogy borait évjáratról évjáratra követni tervezzem.

A 2009-es szortimentjéből december elején sikerült néhány tételhez hozzájutni.  Az "Öcsi" névre hallgató reduktív rajnai rizlinget két különböző kontextusban kóstoltuk, előszőr nagyon tetszett, másodjára (német versenyzők között) már kevésbé fogott meg. A zöldveltelini decmber végén kóstolva szintén tetszett, bár nem kifejezetten az a stílus, amit feltétlen keresek a fajtában.

Ezúttal következzenek az eddig nem említett "A"cuvée és Zengő tételek:

Tovább
Szólj hozzá!

Nagy kadarkateszt

2011. január 17. 11:48 - pardi norbi

 

       Régóta terveztünk már összerakni egy sort, amelyben az általam ismert nagyszerű kadarkák színe java szerepel. Most ez is megtörtént. Nem titkolom, hogy eddig számomra igazán megnyerő kadarkával kizárólag Egerből találkoztam. Több tucatnyi kadart kóstoltam az elmúlt években máshonnan is (a legtöbbet persze Szekszárdról), de mindössze néhány kellemes és sajnos viszonylag sok egyáltalán nem tetsző borral találkoztam. A legtöbb ital vékony és savas volt, minimális fűszerességgel és gyümölcsösséggel. A mostani kóstoló nagyjából a várt eredményt hozta, egy komoly csalódással. Az egriek mellé bepakoltunk néhány szekszárdi tételt, illetve egy alföldit, valamint Maurer Oszkár hajdújárási kadarkáját. 
 
Vakon kóstoltunk, a borok az alábbi sorrendben következtek:
Tovább
46 komment
süti beállítások módosítása