A Borrajongó

Laposa: Juhfark-cuvée 2009

2011. május 26. 06:31 - drbarta

 

Juhfark és olaszrizling házasítás. Illatában édes alma, fehér, semlegesebb illatú virágok, csipetnyi méz, szalma, keserűmandula és határozott ásványosság. Szájban közpesen telt, tiszta korty.  Alma, mandula, diszkrét fűszerek, érintésnyi mézesség és igen jelentős sósság. Kitöltik a szerkezetet, viszonylag hosszúak. A savak szép, határozott gerincet adnak, de szépen integráltak, alapvetően nem akarják, hogy róluk szóljon a történet. Remek egyensúly, szépen illeszkedő alkotók. Letisztult világú, nagyon jellegzetesen somlói bor, egyszerre karakán és jól fogyasztható, fiatalsága mellett is egyben van. Stabil 6 pont.

5 komment

A riesling és az idő

2011. május 24. 06:00 - drbarta

Februárban Bodrogkisfaludon felejthetetlen, és reprodukálhatatlan riesling-kóstoló történt. Rendszeres kóstolótársaim egészséges irigykedéssel :) szemlélték az élményeket, magam is úgy éreztem, hogy az idő által nemesen érlelt rieslingekből szeretnék még kóstolni, és inkább előbb, mint utóbb.

Egy németországi webshop kínálatában korrekt áron széles kínálatot találtam akár régebbi évjáratokból is, és mivel kis társaságunknak is volt rá igénye fenti okokból, így létrejöhetett az alábbi kóstoló.
Alapvető koncepció, vertikális jellegű kóstoló, kezdve fiatallal, befejezve érettel, közben minél több évjáratot érintve. Egy kivételtől eltekintve egytől-egyig spatlese és auslese besorolású borokat választottam. Az igazi vertikális persze akkor lenne, ha ugyanaz lenne a tétel, csak az évjárat különbözne, de ilyet nem sikerült összeszedni. Úgy gondolom viszont, hogy eléggé kiforrott már ez az édes bor-stílus, ahhoz, hogy  különböző tételek jelenléte esetén is talán jól megfigyelhető az idő-faktor hatása ezen borokra. Azért igyekeztem nem túlságosan színesre venni a figurát, lehetőség szerint minél többször szerepeltetni ugyanazon termelőt, ugyanazon termőhelyet a sorban.
A kóstoló:
Tovább
4 komment

Hatpont-kalibrálás

2011. május 23. 06:00 - drbarta

A borfeszten, mint látható sok bor jön szembe rövid idő alatt, így tényleg csak futó benyomásokat lehet rögzíteni.

Ha valaki esetleg a futó benyomásokat gyors pontbecsléssel is vállalkozik kiegészíteni, akkor felteszi magának a kérdést, hogy vajon mennyire durvák ezek a puffantások, az értékelések mennyire térnek el attól, mintha ugyanezek a borok megbízhatóbb körülmények között kerülnének kóstolásra. Vajon a logikátlan sorrendű, rengeteg kóstolás mennyire zavarja össze érzékeinket?
Kísérletként valamelyik este röpke látogatást tettem a borfeszten, és kiválasztottam öt olyan vörös tételt, melyek különböző pillanatokban egyaránt 6 pontos gyorsértékelést kaptak korábbi látogatások alkalmával. Ezekből vásároltam 1-1 decit, ugyanilyen űrmértékű kis üvegcsékben hazaszállítottam, és nyugodtabb körülmények között újrakóstoltam, mindenféle párosításban. Ez tételenként kb. annyi mennyiség, ami „klub-kóstolóinkon” is fejenként jutni szokott, az 5 bor, pedig tényleg befogadható szám.
Nézzük mire jutottam:

Tovább
8 komment
süti beállítások módosítása