A Borrajongó

Sauvignon blanc- fajtakóstoló

2011. szeptember 26. 06:00 - drbarta

Régóta szerveződött már ez a kóstoló. Ha jól emlékszem még februárban pattant ki akov-kolléga fejéből. Ko-operatív beszerzési munkálatok után júniusra összeállt a sor, azóta viszont számtalanszor elhalasztódott, majd végül múlt héten sikerült rá sort keríteni.

A sor nagyon különböző árkategóriájú borokból állt, egyszerűbb, olcsóbb reduktív tételektől kezdve, a méregdrága presztizs-borokig sokféle stílusú tételt vonultatott fel.

Ennek megfelelően sokféle benyomás is keletkezett, bár azt kell, hogy mondjam, hogy igazán mély lelkesedést nem váltott ki nálam a sor, annak ellenére, hogy születtek klasszis-értékelések.

Octopus bejegyzése az eseményről, kiegészítve dagadtos és palack pontjaival itt olvasható.

Vakon kóstoltunk, az alábbi sorrendben következtek a borok:

 

Clos Floredine: Graves Blanc 2008
Fülledten induló illat. Buja vegetalitás, földesség, naspolya, füstös fa. Mély és elég komplex. Szájban elég koncentrált. Némi túlérett citrus, zöldnövények és idővel egyre inkább nyomasztó fahordó. A savak dominánsak, nem túl szépen struktúráltak, külön szálon futva savanyítják a kortyot. Érzik, hogy tartalmas, a jelen pontnál magasabbra szánt tétel, de bizonyos szempontokból nem hozza a kötelezőt. 4 és 5 pont között.
 
Etyeki Kúria: Sauvignon Blanc 2009
Tiszta, nem igazán mélyre nyúló illat, citrusokkal, tutti-fruttival. Közepesen telt korty, alapvetően kellemes, bár az illathoz hasonlóan művies hatású ízek, citrusok, tutti-frutti, vágott fű. Tiszta, hibamentes, de egyáltalán nem intenzív bor, a lecsengés és utóíz is elég rövid, a szerkezet üdítőital-szerűen egyszerű. 3 és 4 pont között.
 
Larry Cherubino: Pedestal Semillon-Sauv. Bl. Margaret River 2008
Előzőtől tartalmasabb, de még mindig nem túl komoly bort sejtető illat. Fülledtség, könnyed citrusos-egreses gyümölcsösség. Szájban alig közepesen telt. Megszokott fajtajelleges ízek, citrusokkal, egressel, vágott fűvel. Tiszta, egyszerű szerkezet, azt kellemesen kitöltik ízei, de elég gyorsan lecsengenek, utána némiképp magukra is maradnak a savak. Igen szűk 5 pont.
 
Cloudy Bay:  Sauvignon Blanc Marlborough 2010
Az eddigiektől sokkal tetszetősebb bort ígérő illat. Édes bodza, virágok, méz, lágy vegetális jegyek, krémesség. Szájban közepesen telt, az eddigi boroktól sokkal mélyebb zamatú korty. Remek egyensúly, jóféle, cizellált savak. Ez utóbbiak dinamikájuk mellett végre egyáltalán nem lógnak ki, a kortyba integráltak, az ízeket kiemelik. Elég hosszú lecsengés. Komplexitásban és szerkezeti tartalomban is bőven van még feljebb, de tulajdonképpen hiba nélküli örömbor, mely az eleganciát sem nélkülözi. Eléri a 7 pontot.
 
Henri Bourgeois : Sancerre Les Bonnes Bouches 2009
Tiszta és intenzív illat, grapefruit, egres, citromfű. Közepesen telt korty. Az illatnak megfelelő hűs citrusok vezette ízek, közepesen hosszú lecsengés. Élénk, de a kortyba integrált savak. Alapvetően könnyed, de nem súlytalan szerkezet. Tiszta, jellegzetes, jó egyensúlyú, a maga szintjén értve hibátlan bor. 6 pont.
 
Pascal Jolivet: Pouilly-Fumé Les Griottes 2009
Igen komplex illat, érett citrusokkal, karamellával, krémességgel. Közepesen telt, nagyon jó arányokkal bíró korty. Sima, omlós, krémes konzisztencia, csiszolt, cizellált, kiválóan integrált savak. Lehengerlési szándék nélkül szépen kitöltött, aromaintenzitása egyenletesen oszlik el a korty teljes lefutását tekintve. Elég hosszú lecsengés és utóíz. 7 pont.
 
Didier Dagueneau: Pouilly-Fumé Silex 2008
Még mélyebbről jövő, de karakterében hasonló illat. Érett citrusok, déligyümölcsök, mézes krémesség. Közepesen telt korty. Komoly mélység, intenzitás, hosszan, rétegzetten kibontakozó kortyközép. Izmos, fajsúlyos, sima tapintatú, gerinces, cizelláltan vibráló savak irányítanak. Bár a bor tömörsége, mélysége, hossza végett soha nem maradnak magukra, valamint érződik, hogy együtt mozognak az egyéb történésekkel, de azért mennyiségileg a mérleg így is némiképp feléjük billen. Nagysága és tekintélye ennek ellenére kétségbevonhatatlan, bár ebben az árkategóriában el tudnék képzelni komplexebb ízvilágú, vagy harmonikusabb szerkezetű bort is. Nálam így is az est bora lett. 7 és 8 pont között.
 
Ch. Smith-Haut-Lafite: Pessac-Leognan Blanc Cru Classé 2007
Krémes, vaníliás, kortalanul gyümölcsös illat. Közepesen telt korty. Remek krémes konzisztencia, csiszolt alkotók. Az előző két borhoz képest némiképp szűkebb keretek között mozgó szerkezetét szépen kitöltik a viszonylag semlegesebben gyümölcsös-nagyon jó minőségű hordós jegyekkel felvértezett ízek. Közepesen hosszú lecsengés. Savvilága a korty hosszának nagy részét tekintve szépen integrált, kevésbé domináns, mint az előző bornál, a végére viszont kissé mégis kilógónak éreztem. (Mások szerint ezt az érzetet cseressége okozhatta).  Hat és fél pont.
 
Villa Maria: Cellar Selection Sauvignon Blanc Marlborough 2007
Krémes, mézes, zöldséges illat. Brokkoli-krémleves.:) Szájban közepesen telt. Frissebb, mint az illat alapján várnánk, kis co2 is rásegít. Ízeiben telt, érett citrusokkal, krémességgel, spárgával, egyéb zöldségekkel. Élénk, jól integrált savak, remek egyensúly. Szép és szerethető bor, különösebb nagyság nélkül. Stabil 6 pont
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr23252684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása