A Borrajongó

Felcsigázás

2010. július 16. 13:04 - drbarta

Következő kóstolónk, melyet nagyon várok, jövő csütörtökön kerül megrendezésre. Ezúttal egy rövidebb, de annál érdekesebbnek tűnő sort fogunk kóstolni: egy furmintot, egy chenin blanc-t és egy rieslinget.

 
Szervezése több előzményre néz vissza.
Az első egy művelt alkeszes cikk ,mely szerint Jancis Robinson a „Dry furmint, good or bad?” -című cikkében azt jelenti ki, hogy a 3 legizgalmasabb fehérbor-fajtának a rajnai rizlinget, a chenin blanc-t és a furmintot tartja.
A cikk nekem nem is megjelenésekor keltette fel az érdeklődésemet, ugyanis akkor még azt se tudtam mi az hogy chenin blanc, inkább jóval később, amikor külföldi kitekintéseim kezedeteinél azt vettem észre , hogy ezek a fajták igen nagy hatással vannak rám. Az ominózus cikkre is ezen kezdetleges tapasztalataim megszerzése után bukkantam rá, és akkor már szöget ütött a tartalma a fejembe.
 
Ezen előzmények után ez év januárjában szerveztem egy kóstolót borbarátaimnak, ahol megnéztünk egymás mellett egy kiemelkedően jó furmintot, rajnai rizlinget és chenin blanc-t.
 
A kóstoló nagyon jól sikerült, mind a három bor nagyszerű volt, de nem nyomták el egymást. Akármilyen sorrendben kóstolva lehetett élvezni az aktuális bor egyéniségét, szépségét, de hárman együtt voltak a legszebbek.
 
Már akkor felmerült a gondolat, hogy más résztvevőkkel meg kellene ismételni azt a kóstolót, ami most fog megtörténni.
 
Emelve kissé a tétet, igyekeztem úgy összválogatni a három bort, hogy
-lehetőleg azonos évjáratból származzannak,
-lehetőleg hasonló árszegmensben foglaljanak helyet,
-stílusban, testben egymással összemérhetőek legyenek,
-illetve, ami a legnehezebb és legszubjektívebb: törekedtem arra, hogy fentiek megőrzése mellett, beszerezhetőség, utánaolvasások, saját tapasztalatok függvényében, de lehetőleg a fajta egyik legjobb képviselői legyenek.
 
Így született meg az alábbi sor:

 (továbbá ezúton jelezném kedves olvasóim irányába, ha valakit esetleg kellően sikerül(t) felcsigázni,  valamint megoldhatónak tartja a szegedi helyszínt, akkor egy fő még beférne hozzánk)

 

Tovább
3 komment

Odoardi Scavigna Polpicello 2001

2010. július 14. 12:56 - drbarta

Alapjáraton eszembe se jutott volna ezt a bort megvenni. Az oknak, hogy mégis, a hátterében a sokat emlegetett év eleji VinoCastillos kiárusítás áll, amikoris a régi boraik tömkelegét jelképes összegekért lehetett megvásárolni. 

Ez a bor tavaly nyáron volt először akciózva, akkor 13 ezer forint környékéről került 7-8 ezres magasságokba, idén márciusra pedig ez az összeg 590 Ft.-ra módosult! :))

Kis kutakodás után megtudjuk, hogy a dél-olaszországi Calabriából származik, az Odoardi elismert termelő arrafelé, a Scavigna az apelláció, a Polpicello a dűlő neve. Összetétele alapján egy helyi fajtából, a gaglioppo-ból készült. Nemzetközi ára általában harmincegynéhány Euro. Az International Wine Cellar az igen előkelő 93 ponttal jutalmazta.

Nos mit mutatott ez a bor 590 Ft.-ért:

Tovább
Szólj hozzá!

Régi szép emlékek

2010. július 12. 14:01 - pardi norbi

 

       A soron következő két bor bemutatásából valószínűleg nem sok hasznos tudnivalóval gazdagszanak a blog olvasói, ugyanis feltételezésem szerint a bejegyzés tárgyát képező nedűk nehezen fellelhetőek. Azonban számomra olyan kellemes meglepetést okoztak, hogy úgy döntöttem mégis közzéteszem milyennek találtam őket. Boros pályafutásom kezdetén, mintegy öt éve gyűjtöttem be mindkettőt és egészen mostanáig tároltam őket, így pincém legidősebb lakói közül vettem kettőtől búcsút. A dolog apropóját pedig az szolgáltatta, hogy öcsémet sikeres államvizsgája után egykori kedvenc boraival szerettem volna meglepni.  

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása