A Borrajongó

Borok Kaló Imrétől

2010. június 24. 10:53 - pardi norbi

 

Nemrégiben merült fel az ötlet, hogy –többek között drbarta és ironman bortársaim közreműködésével- nézzünk meg néhány bort a zseniális szomolyai erdész-borásztól, Kaló Imrétől. Annál is inkább, mert állandó szerzőtársam már lassan jobban ismeri a rajnai rizlinget és a zöldveltelínit, mint a németek és az osztrákok, de Kaló mester boraiból egyelőre korlátozott kóstolási tapasztalattal rendelkezett. Ezt a „hiányosságot” pedig pótolni kellett villámgyorsan. Megtettük, a kóstolási jegyzeteket ezúttal is „négykezes” formában tesszük közzé. Az alábbi borok járultak hozzá esténk szebbé tételéhez:
 
Kaló Imre: Olaszrizling 2002.
 
pardi norbi: Nem szokványos, 7 (hét!) éves fahordós érlelés után tavaly került palackba. Aranysárga szín. Illata tiszta, intenzív és abszolút egyedi: finom pörkölési aromák, gazdag virágosság és egy visszafogott, de nagyon karakteres krétásan ásványos jegy. A korty tökéletesen gömbölyű és hihetetlenül összetett: az illatban már megismert pörkölési jegy itt kevésbé intenzív, helyette azonban gyümölcsösséget és jelentős mineralitást kapunk és olyan elképesztően csiszolt, magabiztos savszerkezetet, amelyet csak nagyon kevés magyar borban lehet megtalálni. Nehéz betelni vele, ha rászánunk 2-3 órát (szerintem akár többet is lehetne) a boncolgatására, akkor újabb és újabb izgalmas rétegeket fedezhetünk fel, a savak végig szépen zizegnek, egy pillanatra sem hagyják megbicsaklani a kifejezetten nagy testet. Pazar bor, vélhetően pályafutása csúcsán, hogy meddig marad ott, annak megjóslására nem vállalkozom. 8 pont.
 
drbarta: Illata intenzív, az érett gyümölcsösséget finom füstösség és kávé gazdagítja. A korty kiváló felépítésű, telt, de nem túl tömör, feszes, de nem szikár. Gazdag, vastag és krémes, de élénk hangulatú, minden részlete illesztésmentesen illeszkedik. A savak mesések, a fajtával való eddigi tapasztalataimnak ellentmondva érett, de lüktető gerincet képeznek, finom konzisztenciájúak, rétegzettek. Aromái nem félelmetesen összetettek, de vannak zamatok, és jócskán találhatunk még gyümölcsöket is, korának ellentmondva, petrolosság, vagy tercier hangulat egyáltalán nincs. Fajtajellegzetesnek nem mondanám, egyedül a lecsengésben szolid fűszerezésként megjelenő kesernye lehet árulkodó. Zseniálisan jó bor, megmutatja milyen, amikor vastag, telt, érett jelleg mellett mégis makulátlan az elegancia. Ereje nem párosul drámaisággal. Gördülékeny és magától értetődő, bárminemű súlyosság, vagy robosztusság nélkül. Harmónikus. 8 pont.
 
Kaló Imre: Cabernet franc 2006.
 
pardi norbi: Közepes rubin szín. Intenzív illatából leginkább kakaós, virágos (ibolya), édesfűszeres jegyeket tudtam kiszagolni. Megkóstolva szembeötlő gazdagsága és fiatalsága. A pikáns kakaós jegyek mellé felsorakoznak a gyümölcsök (leginkább szeder és fekete áfonya) is és az elmaradhatatlan krétás mineralitás. Izgalmas, összetett. Virgonc, érett savai mellé jelentős mennyiségű érett, de még nem kellően integrálódott tannint is kapunk. Komplex bor, egyelőre kissé különálló alkotórészekkel, hosszú utóízzel. Érdemes még eltenni, megfelelően tárolva csak előnyére változhat akár évekig is. Jelenleg 7 pont
 
drbarta: Kifejezetten fineszes, összetett illat, nem adva ki azonnal értékeit, benne feketecseresznye, feketecsokoládé, zöldfűszerek. Szájban telt és feszes, az aromatika az illatban megismert komponensekkel hűvös, de összetett. Savai sokan vannak, szerkezetében fontos építőelemnek bizonyulnak, komoly tartást adnak, de mellette tannin is akad jócskán, a lecsengésben sajnos erőteljesebb szájnyálkahártyösszehúzódást is okoznak, mint ami összeférne a harmóniával. Van benne mélység , erő és elegancia, de még túl fiatal és kemény. Ígéretes bor, és teljesen korrelál azzal a képpel, ami a cabernet franc-ról él bennem. 6 pont.
 
Kaló Imre: Cabernet sauvignon 2006.
 
pardi norbi: Közepes rubin szín. Illata leginkább ásványos és fűszeres (semmiféle paprikásság nincs, sokkal inkább édesfűszerekre asszociáltam), egyelőre határozott hordós pörkölési aromákkal. Nagyon hasonló ízében is, a gyümölcsös jegyek szinte teljesen hiányoznak, elsősorban ásványos a bor, erőteljesen magán viselve a hordós érlelés nyomait. Sok érett tannint tartalmaz, élénk, de jó állagú savakkal. Mindezen komponensek külön utakat járnak, véleményem szerint évek kellenek a tökéletes összecsiszolódáshoz. Akinek van ebből a borból, tegye el, komoly javulás várható tőle. 6 pont.
 
drbarta: Egy a stílusában is gyökeresen más bor, a különbség többnek tűnik, mint amennyit a két fajta eltérései indokolnának. Ez a bor már illatban is rendkívül buja, mély, mediterrán hangulatú, meleg és fűszeres, kis túlérett hangulattal. Szájban játékosabb, savai kifejezetten vibrálnak, jobban meghatározzák a szerkezetet, mint az egyébként nem túl sok tannin. Komplex, vidám, még szintén túl fiatal bor, ezúttal teljesen másmilyen, mint amilyen kép a fajtáról bennem él. 6 pont
 
Kaló Imre: Egri bikavér 2000.
 
pardi norbi: Nagyon örülök, hogy sikerült szert tenni erre a 10 éves, kiváló formában levő borra. Közepes rubin szín. Illata és íze is nagyon hasonlít a franc-éhoz, kakaós, ásványos, csipetnyit fahéjas és gyümölcsös (szeder). Nehéz szétszálazni összetettségét, de úgy érzem nincs is rá szükség, leginkább fogyasztani és élvezni kell. Jelentős sav és tannintartalma szinte tökéletesen integrálódott, de még egy parányi kerekedést el tudok képzelni. Nagyon feszes, jól struktúrált, komoly mélységekkel rendelkező magyar vörösbor. Utóíze hosszasan kitart és meglehetősen komplex. 8 pont.
 
drbarta: Nagyon komplex, gazdag és kifinomult illat, feketebogyós gyümölcsök mellett, dohány, fűszerek, ásványok. Szájban mind aromatikailag, mind szerkezetileg nagyon összetett, a savak együtt lüktetnek az ízek mélységével. Az alkotórészek szépen összesimultak. Szép állagúak a savak és a tannin is bársonyosabb, mint az előző vöröseknél, de ezen kívül még ez is nagyon fiatal érzetű bor az öregedés jelei nélkül, ami feltehetőleg még mindig felfelé halad. Hűvösen elegáns jellegében inkább hasonlít a cabernet franc-ra, így szépen demonstrálja, hogy miért lehet érdemes azt is pihentetni. 7 és 8 pont között, közelebb az utóbbihoz.
 
Kaló Imre: Shiraz (édes) 2008.
 
pardi norbi: Aki járt már Kaló Imre pincéjében bizonyára szembesült meghökkentő dolgokkal és csupa nem szokványos bort kóstolt. Ez a shiraz sem mindennapi bor, aszú technológiával készült, tehát lényegében botritiszes édesbor. Nagyon nehéz hova tenni annyira szokatlan, de azért egy rövid jellemzést adok róla. Közepes mahagóni szín. Illata és íze is intenzíven datolyás, fügés, mazsolás, fahéjas, teljesen mediterrán hatású. Rögtön egy édes sherry ugrott be róla (leginkább egy Pedro Ximenez). Jelentős tannintartalma és teljesen külön utakat járó savai vannak, egyelőre messze a harmóniától. Utóíze hosszú, de van benne egy számomra kellemetlen kesernye. Érdekes bor, akinek van lehetősége próbálja ki. 6 pont.
 
drbarta: Átható illat, mazsolával, madeirás hangulattal, és szúrós illóssággal, mely nagyon nehezen akar kiszellőzni. Szájban nagyon koncentrált, lehengerlő, mindenből sok van neki, maradékcukorból, savból, alkoholból egyaránt. Megvan a magasság, a szélesség és a hosszúság, de balanszból és harmóniából egyelőre még kevés, az alkotók szétállnak, hol az egyik, hol a másik válik túl sokká. Mind megjelenésben, mind aromatikában egyáltalán nem emlékeztet vörösborra. Nagyon érdekes tétel, de nagyon nehéz lenne értékelni. 4 és 7 pont között bármi lehet, én maradok halvány 6 pontnál. A beltartalma és egyedisége egyértelműen magasabb osztályba, a finesz hiánya, darabossága, illóssága pedig alacsonyabba predesztinálná.
 
10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr402105978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.24. 11:11:02

Köszönet a szép sorért, élmény volt! Valamint hálás vagyok a kivételes tempóért is,:) így még friss emlékekkel a fejemben olvashatom az élményeket.
Másnapi visszakóstolásnál a franc veszített valamennyit első napi keménységéből, szerintem feltétlen jól állt neki, a sauvignon viszont kevésbé tűnt kitárulkozónak, sokkal inkább előtérbe kerültek az egri ásványok. Nagyon jók voltak ezek is.
Az olaszrizling kétségtelenül számomra a legjobb a bor volt ,amit a fajtából eddig ittam.A Bikavér is nagyon nagyszerű volt, érdekes lenne elcsípni a legtökéletebb palackérettség stádiumában.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.24. 11:21:41

@drbarta: Örülök, hogy tetszettek a borok! Azt a fejembe vettem, hogy a bikavérből (is) veszek párat, hogy megnézzük mit bír...Valamint megmutatom még neked a zöldveltelini-olaszrizling 2002-t, amely talán egy kicsit még az olaszrizling 2002-nél is jobban tetszett.

Tájbor 2010.06.24. 22:07:58

@pardi norbi: Hol szereztétek be ezeket a borokat? A pincénél? Én is tervezem egy ideje, hogy meg kéne látogatni, de még nem szántam rá magam, tudván több mint teljes embert kiván....

Szegediszomelijé 2010.06.24. 22:30:37

HmmmHmmm... jó írás!
@Tájbor: Nem kell félni! Imrénél nem elvárás a lerészegedés. Nem itat, csak kóstolót tölt. És ha csak kóstolsz, és kiköpöd -ami ajánlatos az első 30 tételnél-nem sértődik meg, természetesnek veszi. Én is halálra paráztam, ennek köszönhetően nála sose lettem ittas.
És még ey: nem csak a borok miatt élmény nála lenni!

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.25. 11:50:52

@Tájbor: Igen, a borok a pincéből származnak, tudtommal csak ott lehet őket beszerezni.

Ha komolyan érdekel a bor (ami felől semmi kétségem), akkor Kaló Imre személyisége és a borai kihagyhatatlanok. Látogass el hozzá, megéri.

lackó 2010.06.25. 18:14:51

@ironman: na és mi lesz a következő ötvennel? A p.zsír meg smafu?

Oenophile 2010.06.30. 18:53:09

Tudom, hogy ez a Ti blogotok, és a saját blogján mindenki azt ír, amit akar, de engedjetek meg egy megjegyzést és neharagudjatok érte: ha egy vöröbornak mahagóni színe van (különösen, ha két éves borról van szó), kellemetlen keserűség van az ízében és szúrós illó az illatában, akkor azt még egy hegyközségi borversenyen is kizárják a versenyből, nem pedig 6 pontot adnak neki a 10-ből.
A többi bor kóstolásának a lehetőségért viszont irigyellek Titeket.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.06.30. 19:24:40

@Oenophile: Először is köszönjük a megjegyzést, és az oldal látogatását!
Úgy tudom Kaló Imrénél a borok elég meglepő színűek tudnak lenni, így ebből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.
Az illósság másnapra kiszellőzőtt, ha kellő órát töltött volna dekanterben , akkor feltehetőleg még aznap megtörtént volna.
A zavaró jegyek pedig közel sem voltak olyan mértékűek, hogy felmerüljön a "kizárás". Ha ihatatlannak találunk egy bort, akkor mi sem osztályozzuk.
Lehet egyébként a leírásokban túl sokra sikerült ennél a bornál a negatív jelzők aránya, így nem áll összhangban az értékeléssel, de hidd el, hogy hibáival együtt is élmény volt találkozni ezzel a borral!

Kadarnet 2010.07.07. 21:04:03

Végigolvasva a borleírásokat,érdekes számomra, hogy olyan borokat, melyeknek a savtartalma magas, és a tannin és húzos, megszórtatok pontokkal rendesen.
Vakkóstolón is így adtátok volna?
Vagy ha azt azt modnják, ezek yx noname borai?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.07. 22:22:55

@Kadarnet: Ezeket a borokat minden hibájukkal, erényükkel együtt ennyire tartjuk. Úgy gondolom, hogy ezúttal is, mint általában igyekeztünk az önmagunk mércéje szerint objektíven eljárni.

Általában az is célom, hogy lehetőleg a borleírások alapján keletkező benyomások fedjék egymást a pontokkal. ÉN úgy látom jócskán szerepel bennük annyi pozitívum, hogy ne legyen kérdéses az értékelés, ha úgy érzed ez mégse jött össze, akkor elnézést kérek!
Úgy gondolom viszont, hogy 6 pont még nem azokat a magasságokat jelenti, amelynél nem férne össze a hitelességgel az erények mellett hiányosságokra is felhívni figyelmet.
süti beállítások módosítása