A Borrajongó

Téli borpár(baj)ok 2022

2022. március 02. 06:00 - furmintfan

Az idei év első borpárbajos posztjában ezúttal hat borpár szerepel, szokás szerint magyar borok és külföldiek vegyesen. Rosé pezsgők, villányi fehérek, újvilági pinot gris-k, balatoni kékfrankosok, soproni merlot-k és priorat-i borok feszülnek egymásnak.

parbajok_1.jpg

Első körben Kárpát-medencei rosé pezsgők érkeznek. Kíváncsi voltam, hogy az erdélyi Carastelec ebben a műfajban meg tudja-e szorítani a közmegegyezés szerint talán a legjobb magyar pezsgőket készítő Kreinbacher-t, úgyhogy az új esztendőt köszöntő pezsgőzés ennek jegyében telt.

teliborparok202201.jpgCarastelec Carassia Rosé Brut
A színe picit sápadtabb, halványabb, az illat bátortalan, idővel némi piros gyümölcsöt ki lehet belőle hámozni. Szájban kicsit vékonynak hat, apró buborékok mellett a textúra bársonyos, de valahogy kicsit kevés a beltartalom. A Kreinbacher mellett üresebbnek hat, és kissé bátortalan az aromatika, némi szamócás, mandarinos gyümölcsösséget érezni. 5p

Kreinbacher Rosé Brut
Élénkebb a színe és az illata is, eleinte elég erős a felhabzás, de szépen lecsendesedik, a gyöngyözés viszont tartós marad. Illatában eper, gránátalma, leheletnyi vaníliakrém, tejszín és mandula, ízében cseresznye, eper, málna, vérnarancs és vanília. Lendületes és gazdag, apró, tartós buborékok, finom textúra mellett. 6p+


A magyar fehérborokat most két könnyű reduktív villányi házasítás képviselte, amelyekben illatos/aromás és más fajták is helyet kaptak.

teliborparok202202.jpgGünzer Családi Birtok Lezser Cuvée 2020
Sauvignon blanc és chardonnay házasítása. Az illat sugall némi érettséget, leginkább almalére emlékeztet. A bor könnyű, egyszerű szerkezetű, lágyabb érzetű savak, leheletnyi édességérzet keretezik. Gyümölcsös, de frissessége már kicsit megfakult, alma, pici őszibarack és banán némi almahéjas fanyarság adják az aromákat. Pár hónapja érzésem szerint jobb lehetett. 4p

Ruppert A Nyúl 2020
Olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc és chardonnay házasítása. Üde illat, fehér húsú gyümölcsökkel, virágokkal, szőlővel és bodzával, másnap minimális banánnal. A könnyed kortyot pörgős savak reptetik, első nap kóstolva valamelyest szárít is a sav, túl zabolátlan a bor, de másnapra kisimul. Friss gyümölcsök töltik meg ízzel: zöldalma, körte, szőlő, citrusok, citromhéj, némi banán. Szerettem. 5p


A külföldi fehér páros némileg meglepő módon két pinot gris-ből, azaz szürkebarátból áll. A két tétel ráadásul Új-Zéland két borvidékéről érkezik, ahol egyébként a fajta nagyon népszerű, és leginkább az észak-olasz reduktív, ropogós pinot grigio-stílusban készítik.

teliborparok202203.jpgMiddle-Earth Wines Brightwater Gravels Pinot Gris 2019 Nelson
Nem túl intenzív, de nagyon tetszetős az illat: őszibarack, körte, mandarin, fehér virágok, pici gyömbér és keleti fűszer. A lendületről eleven savak és minimális CO2 gondoskodik, a korty friss, zamatos. A lédús gyümölcsöket és a pici maradékcukrot finom fanyarság ellensúlyozza. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, mandarin, pomelo, érintésnyi vajas keksz és gyömbér adják az aromákat. A két bor közül ez kicsit barátságosabb, élvezetesebb, legalábbis nekem az volt. 6p-

Lawson's Dry Hills Mount Vernon Pinot Gris 2019 Marlborough
Édes fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, őszibarack, citrusok színezik illatát, amely másnap kap egy enyhe sauvignon blanc-os csavart. Valamivel teltebb, mint a másik bor, kicsit szélesebb sav, picivel több krémesség érezhető, a korty végén csípkelődő alkohol mellett, de az élénk savak itt is simán elviszik a hátukon a bort és a test még mindig közepesnél könnyedebb. Ízében citrusok, lime, körte, alma, a végén cseppnyi mézzel, majd finom fanyarsággal. Hűvös hangulatú, a párjánál visszafogottabb bor. 5p+


Könnyű vörös kategóriában két kékfrankos került egymás mellé, a Balaton északi és déli partjáról, egy új balatoni pincétől, illetve egy "veterántól".

teliborparok202204.jpgKislaki Jánoshegy Kékfrankos 2019
A két bor közül ez valamivel sötétebb árnyalatokban játszik. Bontás után picikét fülledt, majd frissen zúzott meggyet, meggymagot idéz, idővel sötétebb bogyós gyümölcsök is felbukkannak. A filigrán, könnyed testhez lendületes sav és kevés tannin társul, a lédús kortyot meggy, némi erdei gyümölcs, kék virág és meggymagos fanyarság színezi. Sajnos másnap ráül a borra egyféle tökmagos fedettség, ami letompítja az aromákat. 5p

Villa Gyetvai Zsendülő Kékfrankos 2019
A két bor közül ez világosabb színű és bontás után kicsit tompa az illata, de idővel szépen kinyílik. Meggy, málna, cseresznye, enyhe virágosság, rózsabors, a háttérben leheletnyi balzsamecetes illó is felbukkan. Kóstolva rendezett, arányos szerkezetet mutat, karcsú test, sima tannin és jó savak mellett. Ezzel együtt a két bor közül ez kicsi lágyabb, kerekebb. Ízében is a piros gyümölcsök és diszkrét fűszeresség dominál. 6p-


A testesebb vörösborok közül most soproni merlot-kra esett a választásom. Az Etyeki Kúria soproni ültetvényeiről készült, frissen megjelent 2018-as tételt Luka Enikő borával kóstoltam össze. Utóbbi borral másfél éve találkoztam először, akkor megszavaztam neki még egy kis érlelést, most eljött az idő a visszakóstolásra.

teliborparok202205.jpgEtyeki Kúria Sopron Merlot 2018
Érett meggy, málna, erdei gyümölcsök, kellemes édeskés fűszeresség viszik a prímet illatban, de a bontás másnapján egy késhegynyi darált zöldpaprika is megjelenik. Kóstolva selymes tapintású, kellemesen telt, de jó egyensúlyt is mutat, a tágas kortyhoz illeszkedik az enyhén melegítő alkohol, a puha tapintású, de tartós sav és a finom tannin. Meggy, málna, szeder, finom fűszeresség és egy kevés dohány színezi. Ízben is mocorog benne minimális zöldpaprika, de csak annyi, amennyi hozzátesz a komplexitáshoz és visz bele egy kis izgalmat. A 2017-est egy hangyányival jobban szerettem, ez is simulhat még kicsit a palackban, viszont kétségtelenül megéri az árát. 6p

Luka Enikő Madárlátta Merlot 2018
Az illat szinte mediterrán meleget áraszt és van benne valamiféle visszafogott vadság. Feketére érett meggy, vad erdei gyümölcsök, josta, a háttérben pici bors, fekete olíva és gyógynövények. Markáns megjelenésű, kicsit rusztikus bor, a tannin még most is meglehetősen harapós, az alkohol enyhén melegít, a savak kellő élénkséget adnak, a korty vége viszont érdes és határozottan szárító hatású. Meggy, erdei gyümölcsök, édesfűszerek, fekete olíva, leheletnyi balzsamecet érezhető ízében. A struktúra kétségtelenül komoly, de mintha túlextrahálták volna a bort, és ez az elegancia és a fogyaszthatóság rovására ment. Koncentrált, tartalmas anyag, viszont a masszív tannint a legutóbbi kóstolás óta eltelt közel két év alatt sem tudta megemészteni. 6p-


A nagy külföldi vörösborokat most két priorat-i tétel képviseli a 2016-os évjáratból, mindkettő garnacha, carinena és syrah házasítása. Úgy tippeltem, öt éves korukban már/még csúcsforma környékén tarthatnak a fejlődésben.

teliborparok202206.jpgCasa Gran Del Siurana Cruor 2016 Priorat
60% garnacha, 30% carinena, 9% syrah házasítása 15 hónapig francia hordókban érlelve. Kifejlett illat, benne főtt meggy, édesre piros gyümölcsök, szilva, süteményes jegyek, vanília, tejcsoki, édesfűszerek. Másnap gyógynövények és kék virágok is megjelennek, némi céklás-földes aláfestéssel, egy kevés medvecukorral, naspolyával. Telt, kellemesen meleg karakterű bor, kissé lágyabb savakkal, enyhén emelkedett alkohollal. A tannin itt érdesebb, kicsit húz és tapad. Érett-főtt meggy, szilva piros gyümölcsök, fűszerek, kis étcsoki és gyógynövény, kezdődő érési jegyek határozzák meg az ízvilágot is. A két bor közül fejlődésben ez előrébb tart, kifinomultságban, eleganciában - és a jelenlegi palack alapján - érlelhetőségben elmarad a mai játszótársától. Tovább nem is merném tartogatni, ha lenne még belőle, de mindent összevetve szép bor. 6p+

Torres Salmos 2016 Priorat
50% carinena, 45% garnacha és 5% syrah házasítása, 14 hónapig francia hordókban, érlelve. Az illat fejlődő, vonzó és pikáns, érett erdei gyümölcsök, málna, meggy, finom keleti és édesfűszeres jegyek, halványan gyógynövények és édesgyökér színezik. Kóstolva eleven és tartalmas, lendületes savak vezetik, friss lédús gyümölcsök töltik meg tartalommal közepes, izmos testet. A szerkezet egységes, a textúra finom, varratmentes, a selymes tannin és az alkohol egyaránt szépen integrált. Szeder, áfonya, málna viszi a prímet ízében, a kíséretet egzotikus fűszerek, egy kevés vérnarancs, némi gyógynövény és édesgyökér adják, finom sós aláfestéssel. Izgalmas és elegáns bor, ereje teljében. 7p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3817527786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása