A Borrajongó

Magyar egyveleg 2021/4

2021. december 24. 06:00 - furmintfan

Az idei utolsó magyar egyveleg ismét erősen fehérbor-hangsúlyos lett, az időjárás hűvösebbre fordulása ellenére is, a vörösboros kapacitást most inkább a külföldi tételek emésztették fel.

egyvelegdugokm30.jpg


Pezsgő/habzó/gyöngyöző
solmontisillango2020.jpgSol Montis Illangó 2020
Félszáraz gyöngyözőbor, sárgamuskotályból. Tiszta, de visszafogott körtés, édes szőlős ízjegyek jellemzik. A szerkezet egyszerű, a korty édeskés, már-már a félédes felé billen, a buborékok gyorsan elillannak. 4p


Fehér
Erzsébet Pince Estate 2020
Furmint, kabar és hárslevelű. Lédús fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, enyhe virágos és trópusi érintés színezi a tiszta, behízelgő illatot, amely másnap nyitottabbnak mutatkozik. A korty sima, gördülékeny, közepesnél karcsúbb, őszibarack, körte, egy kis trópusi gyümölcs és édes citrus színezi, a végén enyhe fanyarsággal, a hordó szinte eltűnik a kortyban. Elegáns, jól iható bor. 6p

tothboroktramini2020.jpgTóthborok Tramini 2020
Érett és túlérett alma, egy kevés szőlő és édeskés túrókrém bukkan fel illatában, a klasszikus rózsavizes buké csak halványan sejlik fel. Szájban lágy, kicsit szétterül, enyhén édeskés, édes almás, szőlős ízzel, túlérettségre utal jelekkel. 4p-

balassafurmint2020.jpgBalassa Furmint 2020
Körte, őszibarack, édes citrusok mellett első nap mellett kicsit még érezni a hordót, másnap nyíltabb, gyümölcsösebb az illat, némi fehér virággal. Könnyed, filigrán, jól iható bor, üde savakkal, a hordót inkább csak a végén érezni. Ízben az illat friss gyümölcseit idézni, frissítő fanyarsággal, közepes lecsengéssel. 6p-

sabarbirtokborolaszrizling2019.jpgSabar Birtokbor Olaszrizling 2019
A tétel 2/3-a látott hordót, 1/3-a csak tartályban volt. Hűvös, moderált intenzitású illatában fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek, enyhe sósság. A korty kerek, de dinamikus, kevéske maradékcukor is kerekíti, a savak és a hordó együttesen még kifejtenek egy enyhe szárító hatást. Citrusok, mandarin, zöldalma, kevés édesfűszer, gyömbér adják az aromákat. 6p

bottpincekulcsarharslevelu2016.jpgBott Pince Kulcsár Hárslevelű 2016
Fejlett illata érett gyümölcsöket idéz, első nap inkább körte és őszibarack, másnap inkább mangó, sárga húsú gyümölcsök és némi méz formájában, sőt, mintha némi málna is bevillanna. A szerkezet egységes, a savak csiszoltak, a test nagyjából közepes, jó egyensúllyal, bár másnap mintha már érezhetően lazulna a bor szövete. Van benne egy pici maradékcukor, ami jól is áll neki, és kiemeli az érett gyümölcsök ízét. Mangó, barackfélék, sárgadinnye, kevés karácsonyi fűszer teszi vonzóvá a bort. 6p

kekajtoolaszrizling2018.jpgKékajtó Olaszrizling 2018
Visszafogott illat fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal. Kóstolva arányos, a testéhez képest pont kellően tartalmas, a savak lágyabban kezdenek, de jól megtartják a bort, a hordó visszafogott.  Almafélék, citrusok, kevés fűszer és pici mandula. 5p

villatolnaytukorfurmint2019.jpgVilla Tolnay Tükör Furmint 2019
Vonzó, meleg hangulatú illat, tele sárga húsú gyümölcsökkel, barackfélékkel, naranccsal, körtével. Kóstolva is intenzív, zamatos, a lédús kortyhoz arányos szerkezet párosul, lendületes savak, alacsony alkohol és jó koncentráció mellett. Gazdagon gyümölcsös ízében sárga húsú őszibarack, körte, sárgabarack, narancs, pici birsalma. Más karakterű, mint a tokaji furmintok, de nagyon szép bor. 7p-

pannonhalmifoapatsagstmartinus2021.jpgPannonhalmi Főapátság St. Martinus 2021
50% fűszeres tramini, 40% királyleányka, 10% pinot blanc. Friss fehér húsú gyümölcsök, szőlő, banán és virágok illata emelkedik fel a pohárból. A nyúlánk, pörgős kortyot ropogós savak vezetik, pici maradékcukor kerekíti, de így is könnyű, gördülékeny. Ízében is citrusok, szőlő és fehér húsú gyümölcsök jelentkeznek. Talán kicsit vékonyabb és savvezéreltebb, mint az előző 2-3 évjárat. 5p-

pagerpincezoldveltelini2019.jpgPáger Pince Zöldveltelini 2019
Gazdag, áradó illat sárga húsú gyümölcsökkel, barackfélékkel, édesfűszerekkel egy kevés vilmoskörtével, naranccsal és mogyoróval. Közepesnél testesebb, tartalmas, anyag, lendületes sav és határozott, de nem túlzó hordó fogja közre az öblös testet. A korty húsos, finoman krémes, sárga húsú őszibarack, sárgabarack, körte, déligyümölcsök, édesfűszerek, vanília, pici mogyoró aromái adják össze az ízvilágot is. 7p-

czurdahaszarazonszeretedriesling2020.jpgCzurda Ha Szárazon Szereted Riesling 2020
Egy új pincészet száraz rajnai rizlingje, Győrszemeréről, a Pannonhalmi borvidékről. Alaposan ki kell szellőztetni, mert eléggé fülledt, de kitartó pörgetéssel nyílik az illata, hozza a klasszikus citrusos, fehér húsú gyümölcsös jegyeket, kezdődő petrolos aláfestéssel. Kóstolva lendületes és tartalmas, szikár és feszes savak tartják fókuszban, de egy kevés maradékcukor is jelen van. Ízképében is a citrusos, zöldalmás vonal a meghatározó. 6p

szarkapincemadfurmint2019.jpgSzarka Pince Mád Furmint 2019
Fejlett illat - korához képest meglepően -, érett körte, alma, birs, hintésnyi édesfűszer színezi. Élénk savak, visszafogott hordó, enyhe cseresség, pici maradékcukor határozza meg szájban, ízében is visszatérnek az érett gyümölcsös, enyhén édesfűszeres jegyek. Az acélos sav jól kihúzza a kortyot, de az aromatika 2 évesnél érettebb bort sejtet. 5p+

vylyanherkachardonnay2019.jpgVylyan Herka Chardonnay 2019
Tipikusnak mondható, de kellemes illat: édesfűszerek, vajas keksz, banán, ananász, virágok, pici fehérbors és gyömbér. Kóstolva üde sav, finom krémesség, visszafogott hordó és enyhe fanyarság összjátéka érezhető, ízében grapefruit, ananász, banán, vajkaramella, gyömbér, vajas keksz. 6p-

laposaprizmaolaszrizling2020.jpgLaposa Prizma Olaszrizling 2020
Friss, tiszta illat, fehér húsú gyümölcsökkel és citrusokkal, némi fehér virággal. Kóstolva egyszerű, de zamatos, elevenségét fürge, ropogós savai fokozzák, ízében zöldalma és citrusok. 5p-

standreanapbor2020.jpgSt. Andrea Napbor Egri Cuvée 2020
Rengeteg fajtából készült: olaszrizling, zengő, hárslevelű, viognier, rajnai rizling, pinot blanc, chardonnay, sauvignon blanc, ottonel muskotály és leányka. Főként reduktív tételek adják a gerincét, kisebb százaléka röviden, két hónapig érett fahordóban. Az illat aránylag visszafogott, nehezen szálazható, fehér húsú gyümölcsökre épít, egy kevés zöldfűszerrel megtoldva. Második napra intenzívebb, gyümölcsösebb, szerethetőbb lett. Kóstolva közepesnél karcsúbb, élénk savval, enyhe fanyarsággal, talán minimális maradékcukorral. Alma, körte, őszibarack, narancs, egres, enyhe fűszeresség elegyedik ízében. 6p-

orsolyakattilaazenvilagom2018.jpgOrsolyák Attila Az Én Világom 2018
Furmint és hárslevelű. Kifinomult, kissé visszafogott, de tiszta és nagyon szép illat, érett körte, őszibarack, édes citrus. Finom szövésű, tartalmas korty, remek savakkal, selymes textúrával, a korty vége felé épp leheletnyi fenolos érzettel, ami a kevéske maradékcukrot ellensúlyozva izgalmas feszültséget ad a bornak. Az illat őszibarackos, körtés ízeihez ízben is édes citrusok, mandarin csatlakoznak. 7p

pannonhalmifoapatsagtricollisfeher2020.jpgPannonhalmi Főapátság Tricollis Fehér 2020
45% olaszrizling, 30% rajnai rizling, 15% fűszeres tramini, 10% pinot blanc házasítása. Fiatalos illatában almafélék elegyednek citrusokkal, egy kevés szőlővirággal és zöldfűszerrel. Élénk savakkal indul, de röviden tart a korty, a szerkezet elég egyszerű, a végén kicsit érezni az alkoholt is. Friss almafélék, citrusok, kevés banán jellemzi az ízképet. 4p

dereszlaszarazdorombor2020.jpgDereszla Száraz Dorombor 2020
Hárslevelű és sárgamuskotály házasítása. Friss fehér húsú gyümölcsök, citrusok, körte, és egy kevés szőlő határozza meg az aromatikát. Vékony testű, laza szerkezetű, kicsit híg bor, élénk savval, alacsony alkohollal. 4p

szabozoltanchardonnay2019.jpgSzabó Zoltán Chardonnay 2019
Amolyan klasszikus oldal: vaníliakrém, vajas keksz, gyömbér, pici banán, másnap a kevesebb fűszer és vajas-krémes jegy mellett több fehér húsú gyümölcs tűnik fel. A korty jól kitöltött, krémes, de kellően dinamikus is, túlzásoktól mentes, talán kortyközépen döccen meg picit. Érett fehér húsú gyümölcsök, banán, vajas keksz, vanília, gyömbér, édesfűszerek aromái térnek vissza ízben is. 6p

bottpincepalankosfurmint2016.jpgBott Pince Palánkos Furmint 2016
Őszi hangulatot keltő, érett gyümölcsös illat, almafélékkel, birsalmával, körtével, naranccsal, mézes teával. A test könnyed, az alkohol alacsony, a savak jól kezdenek, majd gyorsan erejüket vesztik, a bor már kezd fellazulni. Érett gyümölcsök, érett citrusok, pici méz, kevés maradékcukor öltözteti a bort. Élvezhető még, de érezhetően öregszik. 5p

bottfrigyesgranum2019.jpgBott Frigyes Granum 2019
Édes fehér húsú gyümölcsök és citrusok, pici gyógytea, kamilla, fehér virágok, majd egyre több fehér húsú gyümölcs, fehér bors és zöldfűszer bukkan fel illatában, érdekes koktélt alkotva. Élénk, fedetlen savak kapják szárnyra a közepes testet, bontás után rövid ideig még pici CO2 is jelen van. Enyhe cseres-fenolos tapadás is érezhető a korty második felében, valószínűleg a szőlőhéjból, a hordó finoman adagolt. Az édes citrusokat pici maradékcukor is kiemeli, mandarin, narancs, őszibarack, körte, cseppnyi méz, kis édesfűszer áll össze egy karakteres egyveleggé. Leginkább talán egy éretten szedett sauvignon blanc jellegét ölti fel a bor. 7p-

homonnafurmintharslevelubirtokvalogatas2017.jpgHomonna Furmint-Hárslevelű Birtokválogatás 2017
Az illatban van egy kis fülledtség, amely idővel enyhe kovaköves aláfestéssé szelídül, közben fehér húsú gyümölcsök és a kiváló hordónak köszönhetően enyhe fűszeres, kesudiós aromák is megjelennek, idővel egy kevés virággal és nagyon enyhe gyurmássággal. Harmadik napra megkopik a frissesség. Kóstolva lendületes és csiszolt savak, szépen használt hordó villannak meg, a korty szépen texturált, jó egyensúlyt mutat. Mértéktartó, de tiszta ízvilággal operál: fehér húsú gyümölcsök, citrusok, narancs, leheletnyi vanília, mogyoró és kesudió, sós aláfestés. Biztos kézzel elkészített, sallangmentes furmint, nekem időnként német riesling-es és chablis-s stílusjegyek is bevillantak. 7p-


Rosé
akospincenyarestrose2020.jpgÁkos Pince Nyárest Rozé 2020
Zweigelt-ből szűrt, félszáraz rosé a Mátrából, 10 g/l maradékcukorral. Édes, szamóca-, illetve málnaszörpös illat. Kóstolva enyhén édeskés, íze is nem túl édes szörpöt idéz, vékony, híg és kicsit lapos. 3p


Vörös
szentesicsoka2018.jpgSzentesi Pince Csóka 2018
Nagyon egyedi, karakteres illatában különféle gyümölcsök és fűszerednek elegyednek, meggytől, vörös szilván át a ribizlifélékig. Kóstolva jól strukturált bort kapunk, túlzások nélkül, szép egyensúllyal, remek savakkal, krétás tanninnal. A korty kiegyensúlyozott, szépen vezetett, és jól kitöltött. Meggy, cseresznye, piros gyümölcsök, finom borsos, zöldfűszeres jegyekkel, leheletnyi sóssággal. 7p

geretamaskekfrankos2019.jpgGere Tamás Kékfrankos 2019
Eleinte tompa az illat, lassan alakulgat, a kezdeti enyhe animalitás és meggy után kicsit erőre kap, főleg másnapra, süteményes jegyek, meggy, pici bors és egy kevés balzsamecet járja át.  A közép mínuszos testet kerek sav és kevés, ám picit érdes tannin támogatja, ízében visszafogott meggyes, szilvás jegyek, egy kevés meggymag, cseppnyi balzsamecet. 5p-

szentdonatmagmakekfrankos2018.jpgSzent Donát Magma Kékfrankos 2018
Izgalmas az illata, van benne valami vadság, szűretlen meggylé, vadon termő piros gyümölcsök, vörös áfonya, piros ribizli, pici fűszer. Eleven és lendületes, a savak hosszan repítik előre, de mostanra szépen beépültek a borba, ahogy a tannin is. A szűretlen meggylé-párhuzam ízben is megáll, ehhez jön még málna, vörös áfonya, erdei gyümölcsök és diszkrét fűszeresség. 6p+

ruppertabolondkalapos2021.jpgRuppert A Bolond Kalapos 2021
Portugieser újbor szénsavas macerációval készítve. Primőr gyümölcsösség, meggy, kezdetben enyhe fülledtség, pici animalitás érezhető illatban. Kóstolva vékony, de nem híg, inkább csak könnyed, filigrán, friss gyümölcsös ízzel. 5p-

cseripinceszetchanson2017.jpgCseri Pincészet Chanson 2017
70% merlot és 30% cabernet franc házasítása. Hűvös hangulatú illat piros gyümölcsökkel, fűszerpaprikával, kezdetben enyhe animalitással. A bor közepesnél könnyedebb testű, élénk savakra és legfeljebb közepes mennyiségű, picikét húzós tanninra támaszkodik. Jó ivású, gördülékeny, piros gyümölcsök, diszkrét fűszeresség színezi, a hordó visszafogott. 6p-

gunzerordogarok2016magnum.jpgGünzer Családi Birtok Ördögárok 2016 Magnum
Merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. Érett erdei gyümölcsök, a háttérben keleti fűszerek, fekete bors és némi füstölő szövi át az illatot. Izmos, jól strukturált, erős közepes testű bor, érett tanninnal, jó savakkal. Érett meggy, erdei gyümölcsök, édesfűszerek, csipetnyi bors adják az aromákat ízben is. 7p-

centuriodioskekfrankos2018.jpgCenturio Diós Kékfrankos 2018
Szép, összetett illat, kifejezetten izgalmas és buja. Keleti fűszerek, különböző borsfélék, sötét bogyós erdei gyümölcsök, meggy járják körtáncukat. A háttérben minimális földesség és egy pici illó is érezhető, utóbbi másnapra mintha tovább emelkedne, de még nem válik zavaróvá. A karcsú, ruganyos test benyeli a 14% alkoholt, viszont kapunk remek savakat, finom tannint és bársonyos textúrát. Kóstolva is intenzív, zamatos, érett erdei gyümölcsök, meggy, egyedi fűszeresség, borsfélék elegyednek. A korty végén tűnik fel némi pörkölési aroma és a háttérben itt is van minimális illó. 7p-

bojtegribikaver2017.jpgBöjt Egri Bikavér 2017
Kékfrankos, cabernet sauvignon, blauburger és zweigelt házasítása. Mindegyik fajta - és a hordó is - hozzátesz az a bor aromakészletéhez: szeder, meggy, málna, vörös áfonya, édesfűszerek - illatban inkább fahéj és vanília, ízben inkább szegfűszeg, szegfűbors és kávé -, virágok, pici fűszerpaprika és enyhe pörkölési aromák, másnap némi gyümölcsjoghurt. Viszonylag könnyedebbre hangolt bikavér, lekerekedett, kellő élénkséget biztosító savak, picikét rágós, de mennyiségre nem túl sok tannin, enyhe krémes érzet jellemzi. Jól iható, intenzív, zamatos bor, szépen összeért mindene, de még fejlődhet is. 6p

pannonhalmifoapatsagheminavoros2019.jpgPannonhalmi Főapátság Hemina Vörös 2019
Merlot és cabernet franc házasítás. Az érett erdei gyümölcsök és némi hordófűszer mellett egy kis fűszerpaprika is színezi a bor illatát. Kóstolva kerek, bársonyos tapintású, kicsit fogós tannin és gömbölyded savak fogják közre a közepes testet. Érett erdei gyümölcsök, egy kevés édesfűszer, pici fűszerpaprika tér vissza ízében is. 5p+


Édes/Félédes
molnarborottonelmuskotaly2020.jpgMolnár Bor Ottonel Muskotály 2020
Félédes ottonel muskotály a Mátrából. Édes szőlős, almás, muskotályos illatában eleinte csak bujkál valami bizonytalanság, de idővel kicsit határozottabban jön egy kis pinceszag. Szájban lágy, édeskés, picikét tapadós, a kortyközép üres. Az édes gyümölcsök mellett itt is megvan az enyhe bizonytalansági tényező. 3p

gizellaszamorodni2018.jpgGizella Pince Szamorodni 2018
Édes, lédús sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, mangó, sárga húsú őszibarack, édesfűszerek színezik illatát, ízben narancslekvár és vanília is csatlakozik. Aránylag könnyed, de nagyon tartalmas, gazdag, finoman krémes szamorodni, a meleg évnek megfelelően viszonylag lágyabb savérzettel. 7p 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4216784402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása