A Borrajongó

Őszi borpár(baj)ok 2021

2021. december 04. 06:00 - furmintfan

Az őszi borpárbajos poszt ezúttal 8x2 bort foglal magába. Vörösben is, fehérben is lesznek magyar és külföldi borpárok, köztük két remek osztrák Gemischter Satz, két izgalmas hárslevelű, pinot noir-ok itthonról és az USA-ból, a végére pedig két gyönyörű szamorodni 1-1 mádi, illetve tállyai dűlőről.
parbajok.jpg

Könnyű, reduktív chardonnay-kkal kezdünk a Balaton déli partjáról, még a kora ősz meleg, napsugaras hangulatában.

osziborparok2021_1.jpgIkon Chardonnay 2020
Nyitáskor picikét fülledt, utána zöldalma, fehér húsú gyümölcsök uralják az illatot, majd őszibarackot és egy kevés banánt is érezni. Könnyed, élénk savú, friss bor, ízében is zöldalma, citrusok, némi őszibarack és banán, valamint egy kevés egres fedezhető fel. 5p-

Konyári Chardonnay 2020
Friss illatában alma, citrusok és virágok tűnnek fel. Kóstolva elég egysíkú egyszerű bor benyomását kelti, a sav enyhén citrompótlós, a korty kissé tapadós, a közepe picit üres. Citrusok, egres és alma jellemzik az ízvilágot, enyhe kesernye mellett. 4p-


Feljebb lépünk egy kicsit, mégpedig rajnai rizling párbajjal. Egy-egy elismert osztrák, illetve német pince alap riesling-je mérkőzik meg a 2019-es évjáratból, Wachau, illetve Rheingau képviseletében.

osziborparok2021_2.jpgDomäne Wachau Gneis Terrassen Alte Reben Riesling Federspiel 2019 Wachau
Szigorú, enyhén füstös-tűzköves illat kezdődő benzines aláfestéssel, kevés gyümölccsel. Másnap valamivel kedvesebb, több a gyümölcs - zöldalma, citrusok - és a virág. A korty enyhén tapadós, de szilárd struktúrára támaszkodik, markáns savgerincre épít, érzetre szinte csontszáraz, a sav kicsit sorjás, picikét szárít, így az összhatás kicsit rusztikus. Citrusok, zöldalma, grapefruit, fanyar lezárás. 5p+

Leitz 1-2-Dry Riesling Trocken 2019 Rheingau
Szép illat citrusokkal, egy kevés citrushéjjal és zöldfűszerrel, naranccsal, mandarinolajjal, narancsvirággal. Elegáns, vibráló savait szépen kiegyensúlyozza a maradékcukor, a korty lédús, meglepően tartalmas, hosszan is tart. Különféle citrusok, lime, mandarin, pomelo, egy kevés alma, citrushéj színezi, némi zöldfűszer, éppen kezdődő petrolosság és finom, frissítően fanyar lezárás mellett. Nagyon zamatos, kifejezetten finom bor, itatja magát. 6p+


Következik a két osztrák Gemischter Satz, szintén 2019-ből, egyrészt Bécsből, másrészt Weinviertel-ből.

osziborparok2021_3.jpgWieninger Wiener Gemischter Satz Grinzing 2019 Wien
11 fajta házasítása. Az illat eleinte kissé neutrális, majd ahogy nyílik a fehér húsú gyümölcsök mellé egy kevés virág, zöldfűszer és trópusi gyümölcs is felzárkózik. Közepesnél könnyedebb, jó arányokkal rendelkezik, a sav illeszkedik a borhoz, az alkohol kicsikét melenget a lecsengésnél. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, diszkrét fűszeresség, finom fanyarság, enyhén sós aláfestés jellemzi az aromatikát. 6p-

Zull NeuLand Gemischter Satz 2019 Weinviertel
Chardonnay, olaszrizling, rajnai rizling és tramini házasítása. Az olajos, sűrű korty komoly bort ígér, de az illat eleinte meglehetősen zárt. Aztán ahogy folyamatosan nyílik, egyre szebb lesz. Édes citrusokkal és fehér húsú gyümölcsökkel nyit, majd sárga húsú gyümölcsök és enyhe krémesség csatlakozik. Másnap buja, mély, tele érett gyümölccsel - trópusival és mérséklet égövivel egyaránt -, pici cukorkával. Kóstolva sűrű, krémes, telt bort kapunk, széles savval, pici maradékcukorral. A húsos, intenzív korty a második felére kicsit szétterül, de gazdagsága kárpótol. Ananász, körte, alma, őszibarack, egy kevés banán adják az aromákat, talán a háttérben egy kis botrytis is megbújik. 7p-


Az utolsó fehér duóhoz két természetes boros szemléletű magyar borász borait állítottam párba, Bencze István a Szent György-hegyen, Bott Frigyes a határon túl, Garam mentén zárta palackba ezeket 2019-es hárslevelűjét.

osziborparok2021_4.jpgBencze Pince Hárslevelű 2019
Opálos külső és sűrű, nektáros illat fogad: szűretlen baracklé, őszi- és sárgabarack, körtepüré, mangó. A kerek, öblös kortynak élő, fedetlen savak, pici héjas cseresség adnak támogatást, a textúra finoman krémes. A két hárslevelű közül ez a lazább szövésű, puhább érzetű, mégis adnak neki vibrálást a savak. Ízben az illat gyümölcsös jegyei köszönnek vissza, némi édes citrussal és mézzel karöltve, zamatos, ízgazdag bor, fanyar lecsengéssel. 6p

Bott Frigyes Hárslevelű 2019
A fajta karakter itt inkább a hársfavirágos, mézes aromái felöl fogható meg illatban, kiegészülve a hordó szegfűszeges, gyömbéres fűszerességével és érett fehér húsú gyümölcsökkel, valamint enyhe gyógyteás villanásokkal. A korty húsos, enyhén krémes, de a lendületes savak egyenesben tartják, a hordó pedig enyhe cserességgel járul hozzá a szerkezethez. Őszibarack, narancs, körte, gyömbér, édesfűszerek, pici maradékcukor öltözteti a bort. A két tétel közül ez a lendületesebb, frissebb, kiegyensúlyozottabb. 6p+


A három vörösbor páros közül most kettő is pinot noir lesz. Az első egy magyar duó, az Etyeki borvidék, illetve a Badacsonyi borvidék meghatározó szereplőitől, a 2016-is évjáratból.

osziborparok2021_5.jpgEtyeki Kúria Pinot Noir Válogatás 2016
Ragyogó rubin szín és eleinte visszafogott illat fogad. Levegőn szépen nyílik, egyre intenzívebb fűszeresség árad a pohárból. Karácsonyi fűszerek, érett piros bogyós gyümölcsök, pici édeskés púderesség, egy kevés tejcsoki, egzotikus virágok érkeznek sorban. Nagyjából közepes testű, jó egyensúllyal,  határozott, átlag feletti minőségű hordó keretezi, a fa már majdnem teljesen besimult és gazdag fűszerességet ad. Érett málna, szamóca, meggy tölti meg tartalommal, izgalmas édesfűszeres  kísérettel. 7p-

Villa Tolnay Pinot Noir 2016
Sötétebb szín és melegebb hangulatot árasztó illat fogad, sok érett piros gyümölccsel, érintésnyi bőrrel, másnap-harmadnap erősödő ánizsos, medvecukros, avaros aláfestéssel. Erőteljes, testes bor, érezhetően melegebb klímán termett az alapanyag, több a tannin, magasabb az alkohol, mint az etyekiben. A húsos kortyban érett málna, meggy, piros gyümölcsök, pici édesfűszer, másnaptól egy kevés medvecukor, naspolya érezhető. 6p+


A második pinot-páros a tengerentúlról, a 2017-es évjáratból, az USA két különböző államából , New York-ból, illetve Oregonból érkezik.

osziborparok2021_7.jpgForge Cellars Classique Pinot Noir Seneca Lake 2017 New York, Finger Lakes
Bontás után kicsikét kusza, ahogy rendezi sorait, piros gyümölcsök - vörös áfonya, cseresznye, piros ribizli -, némi édesfűszer és enyhe földesség színezi, másnap enyhe avaros és nugátos jegyek csatlakoznak. Közepesnél könnyedebb test mellett a két bor közül ebben lágyabbak a savak, viszont erősebb a tannin, van egy kis húzása, érdes érzete a kortynak. Piros gyümölcsök, zöldfűszerek, pici tejszín, enyhe gombás, bőrös villanások színezik, másnap pici nugáttal. 6p

Kelley Fox Wines Mirabai Pinot Noir 2017 Oregon
Az illat eleinte kissé visszafogott, a piros gyümölcsök mellett enyhe bőrös animalitással, avarral finom pörkölési jegyekkel keverednek. Hamarosan aztán kitisztul a kép, és maradnak a gyümölcsök:  málna, meggy, piros bogyósok. Kóstolva légiesen könnyed, karcsú, finom szövésű, csiszolt savak vezetik, tannint szinte nem is érezni. Törékenysége ellenére valóságos gyümölcsbomba: érett málna, meggy, vérnarancs, piros bogyós gyümölcs, érintésnyi fűszerrel , málnás cukorkával. Elképesztően finom, lédús bor, szinte lehetetlen letenni a poharat. 7p


A harmadik vörös duó Franciaországból, a Rhone-vidékről származik, a stabil borvidéki alapokat megjelenítő Cotes-du-Rhone-ok képviseletében.

osziborparok2021_6.jpgFamille Perrin Cotes-du-Rhone Reserve 2018 Rhone
60% grenache, 20% syrah, 20% mourvédre. Meleg illatában érett málna, erdei gyümölcsök, aláfestésként a kötelező szárított mediterrán növények, garrigue. Élénk, néhol kissé narancsos savérzet, bársonyos tannin, enyhe krémesség, kisportolt test jellemzi a bort. Lendületesebb, izmosabb, kiegyensúlyozottabb, mint a párja. Sötét erdei gyümölcsök viszik a főszólamot, a kíséretet pici bors, gyógynövény, szárított zöldfűszer és édesgyökér adja. 6p

Olivier Lafont Cotes-du-Rhone 2018 Rhone
75% grenache, 15% syrah, 10% mourvédre. Az illat szinte forróságot sugároz, érett fekete bogyós gyümölcsök, szeder, áfonya, kávé- és áfonyalikőr formájában. A magas alkohol (15%) feltűnik szájban is, melegen tart, kicsit fűt, a tannin sima, a test nagyjából közepes. A savak lágyabban kezdenek, itt-ott kicsit külön úton járnak, miközben a kortyközép kicsit megdöccen, talán az alkohol miatt is. Az érett-túlérett fekete bogyós gyümölcsöket, izgalmas gyógynövényes, likőrös, édesgyökeres jegyek kísérik. 6p-


Az i-re a pontot a két csodálatos szamorodni teszi fel. Balassa István saját borászatában önállóan, illetve - akkor még - a Szent Tamás Pincészet kötelékében ifj. Szepsy Istvánnal közösen zárt palackba egy-egy fantasztikus dűlős édes bort 2013-ban.

osziborparok2021_8.jpgBalassa Nyulászó Szamorodni 2013
Letaglózó illat! Hihetetlenül mély, gazdag, komplex és még fiatalos is. Kajszibaracklekvár, mangó, sárga húsú trópusi gyümölcsök, pici csipkebogyó, nemes vanília. Hömpölygősen gazdag, koncentrált, sűrű anyag, magas cukorral, krémes textúrával. Kajszibaracklekvár, sárga húsú gyümölcsök, mangó, narancs, füge, méz, finom édesfűszerek íze tölti be a száj minden szegletét, a lecsengés szinte végtelen. Aszúkat idéző, vagy akár megszégyenítő komplexitás, gazdagság és koncentráció. Szamorodni ennél aligha juthat magasabbra. 8p+

Szent Tamás Pincészet Dongó Szamorodni 2013
A Balassához képest az illat kevésbé intenzív, több benne a hordófűszer, kevesebb a gyümölcs, érleltebb érzetű a bor. Aszalt gyümölcsök - sárgabarack, füge, datolya -, édesfűszerek és pici zöldfűszer színezi az illatot. Robosztus felépítés, sok cukor, élénk savak, enyhe cseresség jellemzik a szerkezetet, az alkohol itt magasabb, mint a másik bornál. Ízében is aszalt gyümölcsök, fűszerek, sárgabaracklekvár, birs, körte, méz, leheletnyi illó érezhető, kissé poros lecsengéssel. 7p+

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr616770158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Winesoul 2021.12.04. 06:53:27

Huh a Gemischter Satz-ok nagyon jól hangzanak. Ha szabad kérdezni ezeket itthon forgalmazza vki vagy úgy rendelted külföldi webshopon keresztül? A Kelley Fox boraival szemezek egy ideje, de a húzós árai miatt eddig nem próbáltam be, de sikerült kedvet csinálni hozzá! :D A kérdésem annyi, hogy stílusban inkább újvilági karakter vagy a nagyon elegáns óvilágot sikerült összehozniuk netán a kettő között csak mert ez így kora reggel nem jön le nekem a beszámolódból

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.12.04. 08:53:33

@Winesoul: Néhány Wieninger bor kapható a KisBécs-nél, talán pont ez is, vagy az újabb kiadása, bár ezt a palackot pont Ausztriában a vettem, a Zull pedig finewines.hu beszerzés. Kelley Fox-nak ez a legolcsóbb pinot-ja, én is valami akció keretében vettem régebben, és nem tudnám sem klasszikus burgundi, sem újvilági iskolához kötni, úgyhogy akkor talán legyen a kettő között. :) Egy törékeny és elegáns gyümölcsbomba. A (még) drágább pinot-i - már az a kevés, amit kóstoltam - ennél valamivel testesebbek, komplexebbek és koncentráltabbak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.12.04. 09:51:43

Vakamit nagyon elskáláztak a Leitznél, ha az aktuális 1-2-Dry ilyen jó, ugyanis a belépő cuccok egyike, a Dragonstone igen gyenge, a jóval drágább Magic Mountain pedig csak árnyéka az 5-6 évvel korábbi minőségnek.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.12.04. 10:08:30

@Hepci: Szomorúan hallom. Azokat nem kóstoltam, bár a 2019-es M.M-ből van 1 palackom. Ez az 1-2-Dry viszont szerintem nagyon jól sikerült, bár az se kizárt, hogy ez a kevésbé jól sikerült D.W. húzta fel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.12.04. 16:44:53

@furmintfan: D. Wachautól ilyesmit nem kóstoltam soha, csak smaragdokat - a M. Mountain 2018-as kiadása egy minikóstoló egyik tagjaként bőgött le (a másik 2 tétel Markus Huber Engelsberg nevű, középkategóriás rizlingje volt és a 2019-es Figula Sóskút).
A 2018-as Leitz Dragonstone pedig valami egészen ízléstelen, brutális/integrálatlan cukorral megtolt vékony citromlé.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.12.04. 16:56:31

@Hepci: Azt hiszem ez a konkrét Domäne Wachau tétel hiperekbe (vagy oda is) megy, talán azért gyengébb, mint általában a Federspiel-jeik.
Úgy tudom, a Leitz Dragonstone leginkább az amerikai piacnak készül, gondolom, hozzájuk igazították. :) Bár ez a Magic Mountain-re nem ad magyarázatot. Viszont az enyém 2019-es, remélem, az nem vall szégyent.

Gábor Szegedi 2021.12.05. 18:09:47

@Hepci: Érdekes ez a meglátás. A dragon egy más kategória szerintem, abban annyi a maradékcujor, hgy vígan elmehetne félédesnek, szerintem azt nem kell figyelembe venni. Bár az 1,2, 3-nak a 2018-sa szerinten kompatktabb volt, mint a 2019-es, ez a 6 pont vastagon kijár neki. A magic Mountain is - szerintem- nagyon rendben van, melxyik korábbi évjártara gondoltál, aminek a nyomába sem ér az új?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.12.06. 08:41:19

@Gábor Szegedi: Annyira nem foglalkoztat a dolog, hogy kóstolási jegyzeteket gyűjtögessek, csak arról van konkrét emlékem, amiről írtam valamikor/valahol, így nem tudom - úgy 4-5 éve lehetett.
Annyi biztos, hogy a 2018-as kiadás nem felfelé lógott ki olyan környezetben, amiben az ára alapján felfelé kellett volna kilógnia (a Huber Engelsberg 5 rugó, a Figula annyi sincs). Ha pedig kissé korábban nyitott, hasonló árú, valóban klasszis labanc cuccokhoz (pl. S. Gobelsburg Gaisberg 2017) hasonlítom, akkor még rosszabb a helyzet.
Az ember sajnos pár minta alapján előítéletet alkot, hogy a pénzét kímélje - ez az előítélet most bennem úgy alakult, hogy a Leitz-rizlingeket hanyagolom a középközeli jövőben.

Winesoul 2021.12.06. 21:30:06

@furmintfan: Kár, hogy már zártkörű a finewines.hu így esélytelen a Zull beszerzése... :(

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.12.07. 07:47:35

@Winesoul: Biztosan nem a finewines.hu az egyetlen beszerzési forrás a világon, meg aztán, oda is be lehet lépni. :)
süti beállítások módosítása