A Borrajongó

Osztrák narancs – Alex & Maria Koppitsch Touch 2019

2021. január 16. 06:00 - ungert

A Fertő tó partján tevékenykedő Koppitsch-család – név szerint Maria és Alex – ismerős lehet a természetes borok közegében mozgó fogyasztóknak. A sztori lényege abban áll, hogy a szokásos minimális beavatkozás mellett igyekeznek úgy bemutatni az egyedi mikroklímával rendelkező borvidéket, hogy közben kifejezetten könnyű, szórakoztató és szerethető ivóborokat készítenek. Közelebbről nézve pedig négyféle borstílusban próbálnak érvényesülni, melyek közül a Touch csak az egyik. A cél itt egy olyan narancsbor elkészítése, amely képes bemutatni a termőterület talajszerkezetének hatását a borra, mint végtermékre.

Mindezt a klasszikus dűlőházasítás műfaján keresztül igyekeznek prezentálni. Az biztos, hogy a 2019-es évjárat olaszrizling-gerincű, és a tó melletti területek mészköves-agyagos karakterének megjelenítésére törekszik narancsbor-szemüvegen keresztül. Nagy használt hordókban erjedt és érett, valamint kapott 16 napot héjon. Mindösszesen 9 milligrammnyi kénnel kezelték literenként. És hogy milyen? Hát olyan, amilyennek lennie kell: egyszerre megosztó és élményszerű.

rjng4678.JPEG

Színe a stílusnak megfelelően sötét citromsárga, a klasszikus szűrés és derítés hiánya miatt pedig átláthatatlan, zavaros. Nyitás után közvetlenül fülledt, valamint mutat egy kevés, háttérben meghúzódó istállószagot és bőrösséget is. Szerencsére egy-két óra alatt mindkettőt maga mögött hagyja, helyüket a direkt citrusosság, enyhe földes karakter, valamint egy olyan, a stíluson kívüli boroktól nem megszokott gyümölcsaroma veszi át, amelyet leginkább egy pohár narancs- és barackhangsúlyos multivitamin-léhez lehet hasonlítani.

A korty letisztult, az orrpróba során mutatott gyümölcsössége szájban is hasonló csupaszsággal köszön vissza, savai nem harsognak, hanem szépen, a testbe integrálva viszik előre a bort. Hosszúnak ugyan nem mondanám, sőt, de a kissé skizofrén gyümölcslé-hangulat a palack kiürítési folyamatának teljes időtartama alatt megmarad, orrban hol többet, hol kevesebbet mutatva meg magából.

Érdekes, élményszerű narancsbor szélsőségek és túlzások nélkül. Nagyjából tíz-húsz palacknyi előzménnyel állítom, hogy szkeptikusok és/vagy a műfajt nem ismerők is örömüket lelnék benne. Abszolútértékben pontozni nehéz, nem is vállalkoznék rá, de élmény-tekintetben simán hozta a hatpontos  liga elvárásait. Azt pedig mindenki döntse el maga, hogy mindez ideológiástól-mindenestől megér-e hétezer forintot. (19,90 €, naturalwinedealers.com)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr916388004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása