A Borrajongó

"Gyengébb? Nem!" - Nőnapi kóstoló 2020

2020. március 14. 06:00 - furmintfan

A harmadik éve megrendezésre kerülő Gyengébb? Nem! nőnapi kóstoló ismét számos borászhölgyet és szép számú vendéget vonzott a Sofitel Hotel folyosóira (és jelenleg úgy néz ki, hogy jó ideig ez volt az utolsó nagyobb boros rendezvény). Volt alkalom régi barátokat üdvözölni és ritkábban látott pincéktől kóstolni egyaránt. Sok jó ismerőssel találkoztam (sajnos így sem jutottam el mindenkihez, de legalább pótoltam néhány, a Furmint Februáron kihagyott pincét is), sokat beszélgettem, a jegyzetelésre kevésbé figyeltem oda, de azért készült néhány nyúlfarknyi bejegyzés és sebtiben odavetett zárójeles pontszám, úgyhogy azokat közreadom.

gyengebbnem2020_01.jpg

Abc-sorrendben megyek végig a kiállítókon.

gyengebbnem2020_05.jpgA győrújbaráti (Pannonhalma) Babarczi Szőlőbirtoktól ritkán kóstolok borokat, most mindjárt négyet is sikerült. A Sauvignon Blanc 2019 hozza amit kell: lendületes, intenzív, zöldalmás, vágott füves, bodzás, citrusos jegyekkel (5p). Az Irsai Olivér 2019 édes szőlős, virágos, almás, enyhén citrusos, nem túl pacsuli (4p). A Sirius 2018, ami egy hordós chardonnay nem tett rám mély benyomást, kissé visszafogottnak és üresnek is tűnt, kevés fehér húsú gyümölcs és fűszer érezhető, de valahogy a tartást és tartalmat kicsit hiányoltam (4p). A Merlot 2015 érett piros gyümölcsös, meggyes, ribizlis, jó savakkal, enyhén tapadós tanninnal (5p).

gyengebbnem2020_06.jpgA Barta Pince standjánál két bort lehetett kóstolni. Az Öreg Király Furmint 2018 (7p-) elegáns, zamatos, jó egyensúlyt mutat, fehér húsú gyümölcsök, citrusok ízével, finom fűszerességgel. Az Öreg Király 1108 2018 volt a második tétel, ami egy november 8-án szüretelt szőlőből készült édes bort takar, 105 g/l maradékcukorral, sárga húsú gyümölcsökkel, kerek savakkal (6p). Ugyanitt az Ujvári Olaszrizling 2017 (a Barta Pince borásza Ujvári Vivien) - ahogy a Badacsony kóstolón is - szépen egyben van, elegáns, arányos felépítésű, kellemes ízű (5p+).

gyengebbnem2020_04.jpgA Bott Pince Csontos Furmint 2018 friss élmény, most is tetszett, szép édes fehér gyümölcsös, gömbölyded, enyhén édeskés (6p+). A 3 Grácia Édes 2015 töppedt szőlős, édes gyümölcsös, könnyű, laza szövésű késői szüret (5p). A Bott-rytis 2016 egy fokkal komolyabb, kellemes sárga trópusi gyümölcsös és barackos aromákkal (6p).

gyengebbnem2020_13.jpgEddig nem kóstoltam még a megújult külsővel felruházott Bussay-borokat, de most itt volt az alkalom. A Mura Fehér 2018 egy fehér házasítás olaszrizlingből, rajnai rizlingből és szürkebarátból. Meleg érzetű, érett fehér gyümölcsös, széles, de nekem kicsit izgalommentes és (4p+). A Kövecs 2018 egy szürkebarátot takar, neutrális fehér húsú gyümölcsökkel, kis kesernyével és enyhén tapadós textúrával (4p). A Charmes Pinot Noir 2017 tetszett a legjobban a három bor közül, illatában és ízében piros bogyós gyümölcsök, avar, sóska, zöldfűszerek, miközben könnyed, sima (5p).

A Csendes Dűlő standján ugyanazok a borok voltak, mint az egy héttel korábbi Badacsony-kóstolón. A 2017-es Olaszrizlinget és Kéknyelűt, valamint a 2013-as Hárslevelűt kóstoltam vissza, a Badacsony New York-ban apropóján akkor írtam róluk.

gyengebbnem2020_10.jpgCsetvei Krisztinánál négy tételt lehetett megkóstolni. Pinot Noir Gyöngyözőbor 2019 illatban kicsit neutrális, ízben főleg citrusos, friss fehér húsú gyümölcsös, élénk savakkal, kevés és gyorsan eltűnő buborékkal (4p). Az Ezerjó Amfóra 2018 visszafogott illata után elég telt kortyot, a fajtához képest meglepően puha savakat, enyhén krémes textúrát és érett fehér húsú gyümölcsöket hoz. (5p). A NapHoldCsillag 2018 szokás szerint chardonnay, szürkebarát és ezerjó házasítása. Kerek korty, érett alma, egres, enyhe vegetális villanások (5p-). A Pinot Noir 2017 illata kicsit likőrös, érett piros bogyós gyümölcsöket mutat, majd kóstolva frissebb, piros gyümölcsöket idéz, diszkrét fűszeresség és könnyed test mellett (5p).

gyengebbnem2020_07.jpgA Dereszla Méthode Traditionnelle 2015 Brut remek pezsgő remek áron, tartós buborékokkal, almás, citrusos ízvilággal, éppen kezdődő érési jegyekkel (6p-). A Tokaj Dry 2018 belépő kategóriás száraz bornak szintén kiváló, intenzív, élénk, friss gyümölcsös, citrusos, van egy kis sauvignon blanc-os beütése (5p+). A Kabar 2018 már komolyabb szerkezetet és határozott hordós jegyeket is villant, intenzíven fűszeres, édes fehér húsú gyümölcsös, pici maradékcukorral (6p).

gyengebbnem2020_11.jpgHeimann-éknál újdonság volt a vásárolt szőlőből készült Sauvignon Blanc 2019, amely leginkább a középutas citrusos vonalat hozza, se túl zöld, se trópusi gyümölcsös, viszont feszes, intenzív, egyenes (5p-). Az Alte Reben Kékfrankos 2017 meggyes aromák mellett markáns felépítést és picikét érdes tanninokat mutatott (5p+). A Barbár 2017 már most is remek, nem nehézkes, jó egyensúlyt mutató, komoly, érett gyümölcsös, fűszeres nagy bor (7p).

gyengebbnem2020_15.jpgAz Ikon-Késa standnál egy-egy bort kóstoltam a pincéktől. A Késa Rajnai Rizling 2018-ban jóval diszkrétebb a hordóhatás, mint a korábbi évjáratokban, érvényesülnek a gyümölcsök (citrusok, narancs, alma), a savak jó tartást adnak a bornak (5p+). Az Ikon Fekete Tulipán 2016 egy fajtatiszta syrah, közepes testű, szedres, áfonyás, erdei gyümölcsös, finoman borsos, enyhén virágos motívumokkal (6p).

gyengebbnem2020_03.jpgA Kikelet Pincénél a Pezsgő 2015 Brut már magára szedett egy kis érettséget is, kellemes, citrusos, jó savakkal (5p+). A Birtok Furmint 2018 kerek, zamatos, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, diszkrét fűszeresség jellemzi, talán most tetszett eddig a legjobban (6p). A Lónyai Hárslevelű 2018 tömörebb anyag, feszes savakkal, citrusos, lime-os ízjegyekkel (6p). A Késői Szüret 2017 mézes, édes gyümölcsös, töppedt szőlős, picikét talán édességhangsúlyos, jól iható, behízelgő édes bor (6p-).

gyengebbnem2020_12.jpgLuka Enikőnél három bort lehetett megkóstolni. A Kékfrankos 2018 erős kezdés volt, az érett meggy mellett finom fűszeresség, pici bőr érezhető, a textúra sima, a korty bársonyosan ölelő, meleg érzetű (6p+). A Zweigelt 2017 sem egy játékbor, jól strukturált, közepes testű, tartalmas, erdei gyümölcsök és fűszerek aromáival (6p). A Cabernet Sauvignon 2017 érett fekete bogyós gyümölcsökkel, áfonyával, szép fűszerességgel hódít, tökéletesen érett alapanyagot sejtet, erőteljes, de nem nehézkes (7p).

gyengebbnem2020_14.jpgAz abaújszántói Palkó Borok számomra szinte teljesen új pincészet, most viszont öt bort kóstoltam tőlük. A Kassaváros 2017 egy hárslevelű, visszafogott, zöldalmás, citrusos jegyekkel, könnyed felépítéssel (5p). A Tokaj Dry 2018 egy furmint-hárs házasítás, az alma és körte mellett érezhető picit a hordó, a viszonylag lágy savak mellett enyhén melegít az alkohol (5p). A Báthori 2018 egy hárslevelű, kevés furminttal Tállyáról, a fajtának megfelelően illatosabb, kedvesebb, barackos, körtés aromákkal, lazább szövéssel (5p). A Jégcsepp 2018 egy jégbor 167 g/l maradékcukorral, illatában töppedt szőlő, édes gyümölcsök, talán pici illó, ízében édes körte, ananász, pici édesfűszer és grillázs (6p). Az Aszú 2017 simán az est bora: 250 g/l maradékcukor, 9,6 g/l sav remek összjátéka, koncentrált, sűrű korty, sárgabarackos, mangós, sárga húsú őszibarackos intenzív illat és íz (8p).

gyengebbnem2020_02.jpgA Sanzon Tokaj standja volt az első, amit meglátogattam, Rácz Erika három tételt hozott magával. A Habzó Furmint 2019 egy könnyed, kellemes, citrusos, körtés habzóbor, nem is akar többnek látszani (5p). A Rány Hárslevelű 2018 körtés, őszibarackos, finoman virágos, a maradékcukor tovább emeli a gyümölcsöket és gömbölyűbbé teszi a bort (6p+). A Rány Furmint 2018 kicsit szikárabb, feszesebb, szigorúbb, körte a fő ízjegy (6p+).

gyengebbnem2020_08.jpgSziegl borokkal is viszonylag ritkán találkozom, most itt volt a lehetőség. Az Olaszrizling 2019 kifejezetten kellemes, zöldalmás, enyhén citrusos, laza szerkezetű, jól iható bor (5p). A Kövidinka HE 2018 egy 7 napig héjon erjesztett kövidinka érett, van kissé enyhe oxidatív jellege, érett alma, méz, barack adják az aromákat, de illatban többet ígér, mint amit nyújt, kicsit híg a korty (5p-). A Bábel 2018 egy siller-színű rosé kékfrankosból, kadarkából és egy kevés zweigelt-ből érett piros gyümölcsös, meggyes, cseresznyés, szamócás, itt is van egy kis oxidatív jelleg, de jól áll a bornak (5p). Végül a Herreberg Kadarka 2018 jutott a poharamba, karcsú, könnyed, szépen hozza a fanyar piros gyümölcsös, ribizlis jegyeket (5p+).

gyengebbnem2020_09.jpgA Szóló Pét-Nat 2019 még kissé fülledt és szúrós, feszes savval, citrusok, barackfélék és alma ízével (5p). A Frivolo 2018 (hárslevelű és furmint, előbbi porcelántojásban, utóbbi tartályban erjedt) selymes textúrát, jó arányokat, fehér húsú gyümölcsöket villant, talán picikét zárkózott (6p-). A Grazioso 2018 70% furmint, 30% hárslevelű tartályból, elegáns, zamatos, ízben intenzívebb, fehér húsú gyümölcsös és citrusos motívumokkal (6p). A Dolce 2017 tulajdonképpen egy fordítás, furmint, hárslevelű, sárgamuskotály és kabar is van benne, kb. a 120 g/l a maradékcukor, de érzésre kevesebbet mondtam volna. Az édesség nem túl hangsúlyos, pici fanyarság is ellensúlyozza, közben ananász, körte, barackfélék ízét érezni (6p).

  

A meghívást köszönöm Szabó Editnek, a kóstoló főszervezőjének!

A kiállítók teljes névsora:

ÁRVAY ANGELIKA (Árvay Családi Pincészet), BABARCZI ZSUZSANNA (Babarczi Szőlőbirtok és Pince), BAI EDIT (Dereszla Pincészet), BERECZ STÉPHANIE (Kikelet Pince), BODÓ JUDIT (Bott Pince), BUSSAY DOROTTYA (Bussay Pincészet), CSETVEI KRISZTINA (Csetvei Pince), CSÓBOR-KISARI LINDA (Csóbor Pincészet), DEBRECZENI JANKA (Vylyan Pincészet), DUNAI ÁGNES (Dubicz Borászat), ÉLESS TÍMEA (Szóló Pincészet), GÁLNÉ DIGNISZ ÉVA (Gál Szőlőbirtok és Pincészet), HANAUER SUSANN (Wassmann Pince), HEIMANN ÁGNES (Heimann Családi Birtok), JELENA SZAVERCSENKO (Kern Bor-és Pezsgőház), KONYÁRI BORBÁLA (Ikon Borászat), KOVÁCS JUSZTINA (Kovács és Lánya Borászat), LAPOSA LILLA (Laposa Birtok), LATORCZAI RÁCZ LILLA, (Rácz Lilla Brut Nature), LUKA ENIKŐ (Luka Pince), MAGYAR ANITA (Hangavári Pincészet), MÉSZÁROS GABRIELLA (Préselő Pincészet), MOLNÁR JÚLIA DÓRA (Csendes Dűlő Szőlőbirtok), MONORI ANETT (Bortársaság), NYÁRI EMESE (Nyári Pince), NYÚLNÉ PÜHRA BEÁTA (Nyakas Pincészet), PALKÓ GABRIELLA (Palkó Borok), RÁCZ ERIKA (Sanzon Tokaj), RÁCZ-TAKÁCS ADRIENN (Takács Pincészet), SZIEGL-NAGY PETRA (Sziegl Pince), TÓTH KATALIN (Tóth Ferenc Pincészet), UJVÁRI VIVIEN (Barta Pince, Ujvári), WILLE-BAUMKAUFF MÁRTA (Tokaj Pendits), ZSIRAI KATA (Zsirai Pincészet, Homoky Dorottya Pincészete)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2515512464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása