A Borrajongó

Holdvölgy újdonságok

2017. augusztus 24. 06:00 - furmintfan

A mádi Holdvölgy Borászat a borvidék innovatívabb pincészetei közé tartozik, nem csupán a modern borászati technológia és design miatt. Mindig igyekeznek valami különlegességgel előrukkolni, a száraz fajtaborok, késői szüret, szamorodni és az aszú mellett rendre feltűnnek érdekesebb, kísérletezős tételek. Zétából készítettek már szamorodnit, de formabontó módon száraz borhoz, sőt gyöngyözőborhoz is használták a fajtát és száraz birtokházasításukban a kabar is fontos szerepet kapott. 
Idén sajnos nem jártam még személyesen a pincénél, de kaptam egy kis ízelítőt a friss borokból, amelyeket velem együtt ungert is végigkóstolt.

holdvolgyuj.jpg

Hold & Holló Dry 2015
60% furmint, 20% zéta, 10% hárslevelű, 10% sárgamuskotály a Holdvölgyből, a Becsekből és a Nyulászóból, tartályban erjesztve és érlelve.
furmintfan: Kis szellőzés után zöldalma, zöldfűszer, pici szőlő és egres, fehér húsú gyümölcsök érkeznek a pohárból. Közepesnél könnyedebb, pici cukor is maradt benne, kellemesen gyümölcsös, citrusok, licsi, zöldalma, körte, zöldfűszerek, pici kesernye. 5p+
ungert: Hordótlan, furminttúlsúlyos és névhűen száraz tokaji fajtaösszeházasítás. Karakterileg közérthető, vidám és szórakoztató fehérbor reduktív jelleggel. A Diam-fülledtséget rövid idővel a nyitás után ledobja magáról, ami marad, az enyhe tutti-frutti, barackos jegyek és hét grammnyi cukor által ellensúlyozott, lineáris savkészlet. Nem túl hosszú, de éppen eléggé finom. Rendben van, 5 pont.

Holdvölgy Vision Dry 2015
A pincészet száraz birtokválogatása 65% furmint, 25% hárslevelű és 10% kabar házasítása a Holdvölgy és a Kakasok dűlőből, tartályban erjesztve és részben hordóban, részben tartályban érlelve. A sav és a maradékcukor egyaránt 7 g/l körül van.
furmintfan: Illata egy hegyi patak tisztaságával és frissességével nyit és folyamatosan tárja fel rétegeit: citrusok, virágok, körte, őszibarack. Szájban selymes, pont ideális mennyiségű savval, pici maradékcukorral, citrusfélékkel, lime-mal, grapefruit-tal, őszibarackkal, zöldalmával, leheletnyi kesernyével, közepesnél hosszabb zárással. Hozza az eddigi évjáratok magas színvonalát. 6p+
ungert: Komolyabb, részben hordós, furminttúlsúlyos házasítás a tokaji alapokból felépítve és kabarral kiegészítve. Gyümölcsös, tiszta és kifinomult karakter közepesnél hosszabb, egyensúlyos lecsengéssel. A hétgrammnyi maradékcukor érződik ugyan, de savkészletileg van ellensúly megfelelő mennyiségben és minőségben. Szép bor, 6 pont.

Holdvölgy Expression Becsek Hárslevelű 2013
Dűlős hárslevelű a Betsek/Becsek tőkéiről, hordóban erjesztve és érlelve.
furmintfan: Vonzó illatában barackfélék, sárga húsú gyümölcsök, kis trópusi gyümölcs, édesfűszerek, érintésnyi fa. A Vision után kerekebb, teltebb, talán kicsit lágyabb, a vége felé egyre krémesebb érzetű. Ízében sárga húsú gyümölcsök, érett citrusok, narancs, édesfűszerek, pici vanília és egy csipet fehérbors. Szerettem, de a Vision most egy fokkal jobban tetszett. 6p
ungert: Színtiszta hárslevelű a Becsekből, hordóban erjesztve és érlelve. Hasonló karakterrel bír, mint a Vision, de míg gyümölcsei tekintetében letisztultabbnak hat, savai tompábbak, érzetre nyersebbnek tűnnek. Ennek ellenére tisztességesen hosszú és érdekes is, bár hiányoltam belőle az erőt és az emlékezetességet. 6 pont, de alulról.

Holdvölgy Exaltation Nyulászó Édes Sárgamuskotály 2013
A bor paraméterei: 104 g/l maradékcukor, 6 g/l sav, 12% alkohol. Csak töppedt, illetve töppedt és aszúsodott szemeket vegyesen tartalmazó fürtök szolgáltatták az alapanyagot.
furmintfan: Fajtajelleges és intenzív, trópusi gyümölcsös, ananászos, licsis, narancsolajas, rózsás jegyeket hoz az orrpróba, egy pici dióval. Szájban kicsit édesség-hangsúlyos, viszonylag lágyak a savai, és nem is nyújtják nagyon meg a kortyot. A trópusi gyümölcsös, mangós, őszibarackos, rózsavizes jegyek mellett megint feltűnik egy kis dió és egy pici érett hangulat. A korábbi éváratok közelebb álltak hozzám. 6p-
ungert: Klasszikusan jól elkészített édes sárgamuskotály a műfaj minden előnyével és hátrányával. Az illat vonzó, tiszta és közérthető, hozza a fajtától elvárható vidám, kissé parfümös, erőteljesen kifejező és gyümölcsös jegyeket. Az orrban már-már szamorodnis karakterré emelkedő bor a kortyban zuhan vissza. A sava a maradékcukrához képest kevésnek hat, nem pörög eléggé és hát lehetne hosszabb is. Egyszerűbb karakterű, de jól fogyasztható, szórakoztató édes bor. 5 pont.

A borokat a pincészettől kaptam kóstolásra, köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr612768746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása