A Borrajongó

Külföldi egyveleg 2017/1

2017. április 08. 06:00 - furmintfan

Itt az első adag idei külföldi egyveleg, benne ad hoc-jelleggel kóstolt borok, néhány Drop Shop és Carpe Diem-látogatás alatt fogyasztott tételek és egy Cote-Rotie-sor.

egyvelegdugokk10.jpg

Pezsgő

domperignon2002.jpg
Dom Pérignon Brut Vintage 2002 Champagne
Remek illat: fehér húsú gyümölcsök, virágok, briós, fűszerek. Testes és intenzív, kellően feszes is, nagyon apró buborékokkal, finom krémességgel. Érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, szép autolízises aromák, fűszerek, hosszú lecsengéssel. 7p+ (01)

De Stefani Rosé Metodo Zero Brut 2015 Veneto
Különféle piros bogyós gyümölcsök színezik illatban és ízben: cseresznye, szamóca, málna, egy kis őszibarackkal kiegészülve. Könnyed, mégis húsos korty, jó savak, pici édesség. 6p- (01)

Langlois Chateau Langlois Crémant de Loire Rosé Brut NV Loire
100% cabernet franc. Illatában eper, élesztős jegyek, pici karamell. Ízben a kezdeti piros bogyós gyümölcsösséget golden almás és élesztős jegyek kezdik felváltani a korty második felében. A habzás eleinte kicsit agresszív, a buborékok aprók, a korty finoman krémes, fanyar. 6p (01)

 

Fehér
Stellenbosch Chenin Blanc Barrell Fermented 2012 Stellenbosch
Alaposan ki kell szellőztetni, mert erős redukcióval nyit, majd mogyorós, seprős, sárga húsú gyümölcsös jegyek sejlenek fel, édesfűszerekkel, karamellel, marcipánnak felturbózva. Az elején aránylag lágyan kezdő savak a korty közepére erősödnek fel, majd kicsit megint elhalkulnak, de a kevés maradékcukorral együtt is elég tartást adnak a bornak. A hordó megmarad másodhegedűsnek, nem tolakodik az előtérbe. Különféle sárga húsú gyümölcsök adják egymásnak a kilincset: narancs, ananász, sárga húsú őszibarack, körte, édes fűszerekkel, vaníliával, pici mogyoróval meghintve. 6p (01)

Marrenon Grande Toque Luberon 2015 Rhone
Vermentino, grenache blanc és ugni blanc. Tiszta, jól definiált, finom illat: narancsvirág, fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack. Könnyed, de arányos, kicsit röviden tart, de nagyon tiszta és zamatos bor. Őszibarack, körte, mandarin, édes citrusok, pici egzotikus fűszer és virágok, kellemesen fanyar zárás. 5p (01)

zindhumbrechtzind2013.jpg

Domaine Zind-Humbrecht Zind 2013 Alsace
Chardonnay és auxerrois. Intenzív és jól definiált illat, lédús almákkal, halványan virágos, citrusos aláfestéssel. Izmos test, koncentrált, tömör mag, remek intenzitás, egyenletes, hosszú kortylefutás jellemzi. Intenzív, tiszta ízében almafélék, citrusok, őszibarack, körte, a háttérben fűszerek, frissítően fanyar lecsengésben kicsúcsosodva. 7p (01)

Cantina Terlano/Kellerei Terlan Sauvignon Winkl 2015 Alto Adige
Intenzív illat: citrusok, lime, trópusi gyümölcsök, vágott fű, egres, zöldfűszerek. Nagyon feszes, intenzív, ugyanakkor tartalmas, zamatos és összetett leheletnyi krémességgel, lendületes savakkal megáldva. Citrusok, lime, zöldfűszerek, citromhéj, körte, kis trópusi gyümölcs díszíti. 7p (01)

feudipietracalda2013.jpg

Feudi di San Gregorio Pietracalda Fiano di Avellino 2013 Campania
Lassan nyíló illat: fehér virágok, pici vanília, pici só, neutrális fehér húsú gyümölcsök, idővel érdekes módon egy enyhe kék sajtos jegy is feltűnik. Jó felépítésű, közepes intenzitású anyag, finom krémességgel, őszibarackkal, citrusokkal, édesfűszerekkel, pici sóval és vajassággal.6p+ (01)

Ata Rangi Petrie Chardonnay 2015 Wairarapa (Martinborough)
Fűszerek, mogyoró, fehér húsú gyümölcsök, leheletnyi vaj jellemzik illatát. A sav éppen elég, a korty krémes, még éppen nem lágy, jó hordó keretezi. Őszibarack, fehér húsúak, pici mogyoró, fűszerek, halvány citrusosság érkezik ízben. A 2014-es kiadást jobban szerettem. 6p (01)

Leitz 1-2-Dry Riesling 2013 Rheingau
Enyhe érettséget hordozó, de vonzó illat, citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, kezdődő petrolossággal. Máig intenzív és zamatos, élénk savak tolják előre a kortyot, a kis érettség csak gazdagítja, a kis cukor és a savak elegye játékossá teszi. "Alap" rieslinghez képest meglepően koncentrált anyag, tele lédús citrusokkal, citromhéjjal, zöldfűszerekkel. 6p (01)

mosbacherherrgottsacker2012.jpg

Georg Mosbacher Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Trocken 2012 Pfalz
Zseniális illat: sárga húsú gyümölcsök, őszibarack, finom fűszeresség, pici virág, keződő petrolosság. Tömör, masszív anyag, széles és kellően masszív savak viszik előre és nyújtják hosszúra az élményt. Gazdag és összetett, tele lédús érett gyümölcsök tárházával: citrusok, mandarin, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, nyári alma. A gyümölcsöket a háttérből finom fűszeresség öleli át. Erős 7p (02)

Matua Sauvignon Blanc 2015 Marlborough
Citrusos, lime-os, vágott füvess, csalános, bodzás aromatika szövi át orrban és szájban egyaránt. Könnyed, gördülékeny, egyenes korty. Nincs túlbonyolítva, de remekül iható és hibátlan. 6p (02)

demorgenzoncheninblancreserve2015.jpg

Demorgenzon Chenin Blanc Reserve 2015 Stellenbosch
Chenin blanc 44 éves tőkékről, spontán erjesztve, francia hordókban érlelve. Szép illat: minőségi hordó, fehér húsú gyümölcsök, pici virágosság ideális elegye. Szájban arányos, jó vonalvezetésű korty, fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, nyári almával, pici ananásszal és édes citrusos villanásokkal, kiváló minőségű hordó fűszereivel, a végén enyhe kesernyével. A hordó egyelőre kicsit túlságosan az előtérben van, igazodhat még a bor testéhez, de most is nagyon jó. 6p+ (02)

Zind-Humbrecht Zind 2014 Alsace
Chardonnay és auxerrois. Szép illat, nem túl intenzív, de nagyon tiszta, jól definiált, tele almafélékkel, fehér virágokkal, csipetnyi édesfűszerrel. Szájban közepesen tömör, széles, megint almafélékkel, fűszerekkel operáló korty fogad. Jó bor, de a 2013-ast jobban kedveltem, az koncentráltabb, feszesebb, intenzívebb volt. 6p (02)

Heymann-Löwenstein Kirchberg VDP Grosse Lage 2015 Mosel
Első szippantásra a pince boraitól megszokott termálvizes, jódos, köves hangulat fogad, majd fokozatosan tárulnak fel rétegei: őszibarack, nektarin, ananász, virágok, végül egy kevés trópusi gyümölcs, leginkább mangó formájában. Jól strukturált, egyben elegáns, cizellált bor, minden részlet a helyén van benne. A savak hosszúra nyújtják, de nem túlzóak, csendben teszik dolgukat. Citrusok, őszibarack, pici ananász és mangó, citrushéj, sós-köves aláfestés. 7p (02)

 

Rosé
Umathum Rosa 2016 Burgenland
Kékfrankos egy kis zweigelttel és St. Laurent-tel. Áradó, még éppen nem tolakodó illatában szamóca a vezető jegy, cseresznyével, málnával, zöldfűszerekkel, pici édesfűszerrel és cukorkás villanásokkal. A korty húsos, tartalmas, a piros bogyós gyümölcsök mellett szép fűszerességet is mutat. 6p- (02)

 

Vörös

stellenrust_2.jpg
Stellenbosch Pinotage Corner Stone 2012 Stellenbosch
Illatában érett erdei gyümölcsök, meggy, fűszerek és némi animalitás. Szájban erősen kezdő, majd gyorsan eltűnő, a bor szövetéből kilógó buta savak, füstölt sonka, bakelit, gumi, meggy, erdei gyümölcsök. Félek, sosem fogom megkedvelni ezt a fajtát. 4p (01)

camberley.jpg

Camberley Philosopher's Stone 2011 Stellenbosch
Cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot. Illatában fűszerpaprika, fekete bogyós és erdei gyümölcsök. A relatíve jól kezdő savak gyorsan leülnek, a tannin főleg a szájpadlás elején rakódik fel, az alkohol érezhetően emelkedett, fűt, de nem éget. Édeskés ízében túlérett fekete bogyós és erdei gyümölcsök, feketecseresznye, pici gumi. 5p (01)

Chateau Calon-Segur La Chapelle de Calon 2010 Saint-Estéphe
Illatban egy kis joghurt, majd fűszerpaprika, érett fekete bogyós gyümölcsök, leheletnyi zöldesség. Közepesnél testesebb, a magas (15%) alkoholt elnyeli, a hordó tökéletesen beépült, jó savakkal is operál. Az érett fekete bogyós gyümölcsök, medvecukor, szegfűszeg ízébe egy pici zöldesség visz csavart. 7p (01)

aunstfieldpinotnoir2009.jpg

Auntsfield Estate Hawk Hill Pinot Noir 2009 Marlborough
Szép illat, mutat már érettséget bőven gomba és avar formájában, a gyümölcsök már aszalt formában jelentkeznek, konyakmeggy, enyhe földesség tűnik fel még és már illatban is érezni, az emelkedett alkoholt. A korty krémes, kerek, de savakkal kellően megtámogatva, az alkohol emelkedett érzetű. Érett meggy, szilva, konyakmeggy, fűszerek, földes-avaros jegyek. 6p+ (01)

Braida Montebruna Barbera d'Asti 2014 Piemont
Illatában meggy, piros bogyós gyümölcsök, egy csipet édesfűszer és virágok, és némi illó. Élénk, lendületes, frissítő savakkal, kevés tanninnal megtámogatva. Nem túl komplex, de jól definiált meggyes, fanyar piros bogyós gyümölcsös ízvilág, éppen közepes lecsengés. 5p+ (01)

Movino Frankovka Modrá 2015 Stredoslovenski Oblast
Újvilági beütés és hűvös hatás elegyedik benne: szörpös fekete bogyós és erdei gyümölcsök, feketeribizli, szeder, ibolya, szegfűszeg, pici illó. A túlérett-szörpös gyümölcsösség és a kissé zöld érzetű tannin némi disszonanciát okoz szájban. A gyümölcsöket megint fahéjas-szegfűszeges fűszeresség és violás-ibolyás virágosság egészíti ki. Nem túl fajtajelleges és kissé skizofrén bor. 4p (01)

portasdotejo2014.jpg

Adega Cooperativa de Almeirim Portas do Tejo Tinto 2014 Tejo
A fajtaösszetételről nincs információm, feltételezem, nagyrészt touriga nacional, más fajtákkal. A bor tartályban erjedt majd 6 hónapig amerikai és francia hordókban érlelődött. Illatában az édesre érett piros bogyós gyümölcsök finom édes fűszerességgel vegyülnek, és szájban is ugyanezt hozza. Meggy, málna, cseresznye, pici vanília, fahéj és szegfűszeg. Közepesnél valamivel könnyedebb, pont jó savval és alacsony tanninnal. Tesco-s best buy. 5p (02) 

Moulin de Gassac Classic Rouge 2015 Pays d'Hérault Languedoc
40% merlot, 25% grenache, 20% syrah, 15% carignan, tartályban erjesztve és érlelve. Szinte primőr gyümölcsös illat: málna, cseresznye, szamóca, egy kis gömbrágó itt, egy kis virág ott. Gördülékeny, laza korty, enyhén emelkedett alkoholérzettel és inkább a második felében ráerősítő savakkal. Az illatban megismert gyümölcsösséget pici szárított zöldfűszer és a finisben kevés étcsokoládé egészíti ki. 5p- (02)

Chateau Angledet Margaux 2012 Bordeaux
Cabernet sauvignon, merlot és petit verdot. Fokozatosan nyílik az illata, benne kis istállós animalitás, érett erdei gyümölcsök, meggy, pici sonka és csipetnyi fűszerpaprika. Jó sav tartja, a tannin jó minőségű, az alkohol enyhén emelkedett. Fanyar meggy, erdei gyümölcsök, diszkrét fűszeresség, enyhe animalitás. 6p (02)

esterhazypinotnoir2013.jpg

Weingut Esterházy Pinot Noir Hundertpfunder 2013 Burgenland
Illatában édes karácsonyi fűszerek, érett piros bogyós gyümölcsök - málna, szeder, szamóca, cseresznye -, pici narancshéj. Jó sav, finomszemcsés tannin és enyhén emelkedett alkohol alkotja vázát, a tannin másnapra bársonyosabbnak tűnik. Ízben a piros és fekete bogyós gyümölcsök már szinte egyenlő szeletet hasítanak ki maguknak a tortából, az édes fűszeresség itt is megvan, bár a bontás másnapjára kicsit visszahúzódik. 6p (02)

nittnausleithaberg2013.jpg

Anita & Hans Nittnaus Blaufränkisch Leithaberg DAC 2013 Burgenland
Mámorító illat: rengeteg édesfűszer, virág, piros bogyós és erdei gyümölcs adja sorban egymásnak a kilincset. Vitális savak repítik, a tannin mennyiségre közepes, még kicsit fiatalos érzetű, a szájpadlás elején rakódik fel, az egész szerkezetet remek egyensúly és elegancia lengi be. A sok piros bogyós gyümölcsöt - cseresznyét, málnát, szamócát - remek fűszeresség egészíti ki. Gyönyörű bor! 7p+ (02)

Masseria Setteporte Nerello Mascalese Etna 2012 Sicilia
Túlérett-lekvárosba hajló gyümölcsök, konyakmeggy, már az illatban szembeötlően emelkedett alkohol, likőrösség, enyhe technokolos illó jellemzi. Ízben némi étcsokoládé, és minimális balzsamecetes jegy egészíti ki a fentieket. Az emelkedett alkoholérzet mellett sok, rágós, kissé szárító tannin keretezi, az amúgy tartalmas, masszív bort. 6p (02)

Casa Brancaia Tre 2013 Toscana
Sangiovese, cabernet sauvignon-nal és merlot-val. Savanykás piros bogyós gyümölcsök, meggy, málna, feketecseresznye, finom édesfűszer jellemzi az aromatikát, ízben egy egészen minimális animalitás is megfigyelhető, de ez olyan kis mértékben, hogy mondhatni, a komplexitáshoz járul hozzá. Éppen közepes testéhez lendületes savakat és közepesnél kevesebb tannint kapunk. 6p (02)

Krutzler Eisenberg Blaufränkisch 2013 Burgenland
Hűvös hangulatot árasztó aromatika: fenyőtű, zöldfűszerek, meggy, erdei gyümölcsök. Élénk savak és közepesnél kevesebb bársonyos tannin keretezi, szikár és egyenes, lédús gyümölcsökkel és izgalmas fűszerességgel. 6p (02)

Ventolaio Rosso di Montalcino 2012 Toscana
Pici bőrös animalitás, érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, édes fűszerek illata. Markáns savak és kissé szárító tannin ad a bornak egy kicsit rusztikus keretet. A meggyes gyümölcsösséget enyhén édeskés hordó karolja át. 6p+ (02)

coterotiesorb.jpg

M. Chapoutier Deschants St. Joseph 2014 Rhone
Inkább mély, mint komplex erdei gyümölcsös, szedres illat. Ízben savanykás erdei gyümölcsök, meggy, málna, szeder, fűszerek, pici sonka. Jó savak és integrált tannin keretezi, laza, jó egyensúlya van, de picit jellegtelen és lehetne hosszabb. 6p- (02)

Domaine Garon Syrah 2015 Rhone
Cote-Rotie-n termő fiatal tőkék termése. Illatában frissen főzött szederdzsem szárított virágokkal megszórva. A korty selymes, élénk savakkal és finomszemcsés tanninnal megtámogatott, sokféle erdei gyümölccsel, főleg szederrel, diszkrét fűszerességgel. 6p (02)

Domaine Garon La Sybarine Cote-Rotie 2014 Rhone
Komplex és mély, szinte picit parfümös illat: erdei gyümölcsök, ,álna, szamóca, cseresznye, virágok, levendula, finom fűszeresség. Jó koncentrációt mutat, a sav selyesm, a tannin nagyon finomszemcsés, a fahatás remek. Erdei gyümölcsök, piros bogyósok, szeder, szárított zöldfűszerek, pici bors, gyógyfüvek. Egy fokkal előrébb tart és így most fogyaszthatóbb, mint "testvére". 7p (02)

Domaine Garon Les Triotes Cote-Rotie 2014 Rhone
Illatában szeder, feketecseresznye, málna, szeder, szárított virág, édesfűszerek. Egy fokkal feszesebb, tömörebb, fiatalabb benyomást kelt, mint az előző bor, a tannin több és picit tapadósabb. Lédús erdei és piros bogyós gyümölcsök, feketecseresznye, szép fűszerezettség. 7p (02)

Jean Michel Gerin Champin Le Seigneur Cote-Rotie 2014 Rhone
Modernebb stílus. Illatában pici vadhúsos animalitás, hordófűszerek, kókusz, vanília, savanykás erdei gyümölcsök, meggy, idővel pici rumpuncs és pörkölési jegyek tűnnek fel. Jól kitöltött, telt korty, enyhén emelkedett alkoholérzet, markns hordó, űszerek, szilva, meggy, pici animalitás. 7p (02)

Domaine Clusel-Roch Cote-Rotie Classique 2014 Rhone
Eleinte pici zöldség és animalitás tűnik fel illatában, szellőzéssel dzsemes, koncentrált piros bogyós gyümölcsök, erdei gyümölcsök, zöldbordóshüvely és pici illó marad. A korty elején robbannak a savak, a második etapra kicsit alábbhagy intenzitásuk, a tannin még kicsit kemény, tapadós. 6p+ (02)

René Rostang Ampodium Cote-Rotie 2014 Rhone
Határozott vegetális jegyeket hordoz az illat: paradicsom, paradicsomszár, leveszöldségek, zöldfűszerek, mellettük érett bogyós gyümölcsöket is találunk. Ízben is megvan az érett erdei bogyós gyümölcsös, feketeribizlis, szilvás vonal és a zöldes-zöldséges jegyek kettőssége, így kicsit skizofrén érzetet kelt a bor. Emellett azonban koncentrált, lendületes savakra és aprószemcsés tanninra építkezik. 6p (02)

Domaine Pichat Les Grandes Places Cote-Rotie 2013 Rhone
Mélye illat, enyhén túlérettbe csusszanó fekete bogyósokkal, pici borssal, enyhe földes-animális aláfestéssel. Koncentrált, a hordó nem kevés, de jó minőségű, a tannin bársonyos, a savak élénkek, kissé narancsos érzetűek. Erdei gyümölcsök, vérnarancs, bors, az új hordó fűszerei, cédrus, pici fa a végén. Nagyon fiatal még. 7p- (02)

Domaine Guy Bernard Cote Rozier Cote-Rotie 2012 Rhone
Illatában koncentrált, dzsemes erdei gyümölcsök, gyógynövények. Jól texturált, kiegyensúlyozott bor, szép egyensúllyal, mindenből annyi van benne, amennyi kell. Erdei gyümölcsök, szép fűszeresség, pici csokoládé. 7p+ (02)

Guigal Brune et Blonde Cote-Rotie 2012 Rhone
Illatában érett-tőlérett erdei gyümölcsök, édesfűszerek, gyógynövények, pemetefű, érintésnyi gumi. Savai a sor többi tagjához képest egy fokkal lágyabbak, a sav jól integrált, a korty jól kitöltött, intenzív fekete bogyós gyümölcsökkel, komplex fűszerességgel, gyógynövényekkel. 7p (02)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6512373801

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hab a portán 2017.04.10. 15:47:20

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. 14 hete szedi rendbe a Heti sajtó, miben az alkohol léte, amiért a gyűjtő minimum tortát érdemelne habbal, az se baj, ha sör lesz, hogy akadna a torkán, folyjon ki az orrán, attól függően, melyiket n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.04.08. 19:17:41

Belebújtattad a Cote-Rotie kóstolót. :D
süti beállítások módosítása