A Borrajongó

Egy kiváló alap-riesling

2011. április 27. 06:00 - drbarta

Weinbau Ludwig Breiling: Mertesdorfer Herrenberg Riesling Spatlese 2007

A Ruwer-parti kis borászat önmagában nem annyira ismert. Ludwig Breiling viszont valójában a környék egyik meghatározó termelőjének, a Karthauserhof-nak is a borásza, ami feltehetőleg előrevetíti, hogy nem kell tartanunk bizonytalanságtól a minőséget tekintve.
Jellegzetes moseli riesling illat.  Intenzív gyümölcsösség, illatos szőlő, citrom, lime, grapefruit, zöldalma, palás ásványosság. Szájban könnyű súlyú,  légies, és zamatos. Szőlőgyümölcs, citrusok, méz, feketeribiszkehéj, egres, fűszerek. Kellemes mélységben töltik ki a szájüreg pontjait, viszont viszonylag gyorsabban távoznak. Élénk, vibráló, ropogós, bár nem  annyira szofisztikált savak kísérik a kortyot és emelik ki a bor zamatosságát. Nagyon tipikus, „iskolapélda” moseli alap-riesling. Már benne van az áttetsző tisztaság, a pazar-játékos sav-cukor egyensúlly, pezsgős könnyedség mellett megvalósuló  intenzív zamatosság, ami a varázsát adja a borvidék borainak. A magasabb szintűek is alapvetően ilyenek/hasonlóak, csak természetesen  még mélyebbek, hosszabbak, komplexebbek, ásványosabbak, rétegzettebbek, precízebb és cizelláltabb savúak.  Abszolút elérhető árfekvés,(3 ezer körül itt) , bárkinek ajánlom aki ismerkedik a stílussal, meg annak is aki csak szereti inni ezeket. 6 pont.
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr162854052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2011.04.27. 21:33:51

Hát, szurkolok, hogy 30 év múlva ha nem is itt, de erre tartsunk mi az Olaszrizlinggel. Már hogy leszólítunk a tömegből egyet, és szinte biztos egy tutijó itókával találkozunk. Sajnos jelenleg kevés borászat részéről látszik az igyekezet: általában elkészülnek a reduktív kőjellegtelen cuccok 1300 Ft környékén, és ezzel beérik. Nagynevű pincészetek, ahol ez nem főfajta, zömmel dögunalmas mutatványokat kínálnak e téren. Hát, szurkoljunk a törekvőknek!
süti beállítások módosítása