A Borrajongó

Megint csak Wachau...

2010. június 12. 13:07 - drbarta

 Lehet kicsit unalmas már ez a téma? Ha így van, akkor ezer bocs! :)  A mostani írás apropóját az adta, hogy kedves barátom és kóstolótársam meglátogatott a múlt hétvégén, és hogyan is lehetne hitelesebben beszámolni a VieVinum tapasztalatairól, mint megkínálni egy onnan zsákmányolt tétellel. Ha pedig már írok egy frissen kóstolt wachaui borról, akkor meg is ragadnám az alkalmat, hogy 2 másikról készült jegyzeteimet is közzétegyem, melyekkel néhány hónappal ezelőtt futottam össze.( az indexes fórumot olvasók már találkozhattak ezekkel a leírásokkal).
 
Következzenek a borok:
Tovább
Szólj hozzá!

Érett tokaji furmintok

2010. június 10. 17:30 - drbarta

  Nagyon gyakran lehet olvasni a furmintról, mint fajtáról, olyan kritikákat, hogy nem bírja jól az idő múlását. Legutóbbi "klubtalálkozónkon" az volt a célunk, hogy érett, elsősorban 2006-os, vagy még régebbi tokaji furmintokból rakjunk össze egy szép sort, annak érdekében, hogy közelebbi képet kapjunk mi is erről a problematikáról.

Vakon kóstoltunk, a sor átlagos szintjét elég magasnak éreztük, szétesett bort nem találtunk. Következzen a kóstoló részletes jegyzete ezúttal "négykezes" változatban, jómagam és pardi mester konferálásában: 

Tovább
12 komment

Weninger: Frettner 2003.

2010. június 09. 11:05 - pardi norbi

 

        Ifjabbik Franz borainak kedvelői közé tartozom már néhány éve. Ahogy telik az idő és a pince komoly borai egyre-másra fejlődési állapotuk csúcsára érnek, annál inkább meggyőződésemmé válik, hogy bizony ez a srác tud valamit. Pár évvel ezelőtt jó ötletnek tűnt, hogy az általam nagyra tartott borokból eltegyek néhány palackkal. Ekképpen is cselekedtem és -többek között- a 2003-as Frettner cuvée-ből is elfektettem néhány butéliával. Hétvégén névnapom volt, így több más bor mellett egyet ebből is kidugóztam és megvizslattam:
Tovább
1 komment

Pontok

2010. június 08. 20:09 - drbarta

Mint látható, mi is a hazai blogvilágban elterjedt 10 pontos rendszer használjuk. Nehéz olyan megfogalmazásokat kreálni, melyek a teljesség igénye mellett foglalják össze az adott kategóriára jellemző borok értékeit.
Ebben a postban közzétesszük, hogy véleményünk szerint milyen értékek várhatóak el az egyes szintektől.

Tovább
2 komment
Címkék: pontozás

Domaine de Cauhapé Symphonie de Novembre Jurancon Moelleux 2003

2010. június 07. 12:22 - drbarta

Kb. egy évvel ezelőtt akadtam rá véletlenül a VinoCastillo akciós kínálatából erra borra, akkor még semmit nem mondott a neve. Kis utánajárás után kiderült, hogy Jurancon Dél-Nyugat Franciaország egy izgalmasnak tűnő, de itthon legalábbis nem széles körben ismert borvidéke.  Jellegzetes aromatikájú édes borok készülnek itt a helyi fajta petit manseng-ból, a könnyebben édestől az esszenciáig. (a fenti tétel elméletileg az édes szortiment belépő szintű tagja) A termelő, Henri Ramonteu, illetve a birtok a Domaine Cauhapé a vidék talán leginkább kiemelkedőnek tűnő birtoka, az André Dominé féle nagy borenciklopédia 5 *-os termelőként mutatja be, az ismert blogger, a Wine doctor honlapján is röpködnök a 18/20 pontszámok a birtok boraira, konkrétan a most kóstolt tételre is.

 
Szóval sikerült felkelteni az érdeklődést, a borkereskedés ezt a külföldön 20 Euro környéki bort 3500 Ft. környékén adta, ami még megfizethető kategóriának tűnt. A bor mindenesetre nagyon tetszett, nem csoda, hogy leesett az állam amikor néhány hónapja számomra teljesen megfejthetetlen okokból a Vino Castillo jelképes összegért kiárusította a készletét, így az említett tételhez 590 Ft-ért !!! lehetett hozzájutni.
 
Következzen mit mutatott a bor a múlt heti kóstolás alkalmából:
Tovább
2 komment
süti beállítások módosítása