A Borrajongó

Pontok

2010. június 08. 20:09 - drbarta

Mint látható, mi is a hazai blogvilágban elterjedt 10 pontos rendszer használjuk. Nehéz olyan megfogalmazásokat kreálni, melyek a teljesség igénye mellett foglalják össze az adott kategóriára jellemző borok értékeit.
Ebben a postban közzétesszük, hogy véleményünk szerint milyen értékek várhatóak el az egyes szintektől.

 
0 pont 
 
Elégtelen minőségű, hibás, vagy tönkrement borok. Értelemszerűen ilyen borokat nem iszunk meg, így nem is írunk róla.
 
1 pont 
 
Rossz borok. Bár a szó szoros értelmében nem hibásak, de mégis olyan durva ,elsősorban balanszt érintő hiányossággal rendelkeznek, melyek végett fogyasztásuk egyáltalán nem öröm. Ilyen borokról sem célunk írni.
 
2 pont
 
Gyenge, mindazonáltal iható borok. Mivel nem rendelkeznek említésre méltó erénnyel, valószínűleg ilyen borokról sem fogunk publikálni.
 
3 pont
 
Átlagon aluli, de korrekt ivóborok. Technológiailag tiszták, de nem elég tartalmasak. Annak ellenére, hogy élményborozási izgalmakat nem rejtenek, akár jó érzéssel fogyaszthatóak. Mivel ebben a blogban elsősorban borélményeket szándékozunk megosztani, így szintén nem ez a kategória a célcsoport, bár lehet, egy-egy majd becsúszik.
 
4 pont
 
Átlagosan jó borok. Az élményborozás belépő szintje. A maguk kategóriájában kellemes és jól fogyasztható borok, amennyiben nem várunk el különösebb egyediséget, összetettséget, vagy átlagon felüli beltartalmat.
 
5 pont
 
Átlagon fölüli jó borok. Korrektségük mellett az átlagtól jól megkülönbeztethető értékkel is rendelkeznek, akár koncentrációban, akár szerkezetben, akár fajta, termőhely, vagy egyéb eredetű aromagazdagságban.
 
6 pont
 
Nagyon jó  borok. Gazdagok, egyediek, jó arányúak. A maguk szintjén kifogástalanok, a magasabb kategóriához viszont további összetettség, elegancia, vagy finesz hiányzik.
 
7 pont 
 
Kiemelkedő borok. Ezen a szinten a gazdagság már alapkövetelmény, de a beltartalmon túl szükséges, hogy rendelkezzenek olyan extra értékkel ( finesz, elegancia, szerkezeti, vagy aromatikai összetettség), amely révén kiválik az igényes borok közül is. Önmagában a kivételes koncentráció még nem predesztinál ebbe a csoportba.
 
8 pont
 
Nagy borok. Minden szempontból kiemelkedő borok: koncentráltak, egyediek, összetettek, mind szerkezetileg, mind aromatika szempontjából.
 
9 pont
 
Kivételes borok: Kivételes gazdagság, kivételes szerkezet, kivételes komplexitás. Továbbá ezen kategóriában elvárható kivételes szintű harmónia jelenléte is, legyen szó akármilyen koncentrációjú, méretű borról is.
 
10 pont
 
Tökéletes bor, tökéletes pillanat. Igyekszünk nem sűrűn kiadni. 
Átszámítási útmutató: http://borrajongo.blog.hu/2011/02/14/pont_atszamitas
2 komment
Címkék: pontozás

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr242067211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.07.05. 13:06:01

Nem akartok referencia borokat megadni az egyes pontokhoz?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.07.08. 14:33:35

@rszabi: De rég olvastam már ezt a bejegyzést :)
Én nem igen szeretnék. A másik pontokat érintő kommentben már pedzegetett ok miatt. Ahogy tágul a horizont, úgy rendre sok korábbi pontszám érvényét veszti. Nem szeretném, ha pontszám alapján keresne vissza bárki bármit.
süti beállítások módosítása