A Borrajongó

Offtopic - Ainoa Winery Sametti Blueberry Dessert Wine 2017

2024. január 19. 06:00 - furmintfan

A globális felmelegedés hatására egyre több olyan országban foglalkoznak már borkészítéssel, ahol ez a megfelelő klimatikus adottságok hiányában évtizedekkel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Ott azért még nem tartunk, hogy Finnországot bortermelő országként kellene számon tartani, viszont terem fent északon is sok más, amiből alkoholos italt készülhet: szőlősorok helyett adja magát az erdő és a számos ott termő gyümölcs. A finn gyümölcsborok azonban az alacsony átlagszínvonalnak köszönhetően többnyire rossz hírnévnek örvendenek. Az Ainoa Winery volt az egyik úttörő, amely igyekezett ezen változtatni.
Az Ainoa Winery-t 2014-ben alapította David és Paola Cohen, akik 2008-ban Massachusetts-ből költöztek Finnországba. Gyümölcsborra specializálódtak, az alapanyagot többnyire különféle erdei gyümölcsök, termések, esetleg méz vagy akár zöldségek adják - málna, kék és vörös áfonya, mocsári hamvas szeder, eper, szilva, cékla, homoktövis -, de a finn tulajdonban lévő bordeaux-i Chateau Carsin-nal közösen bor-gyümölcsbor házasításokat is készítenek, valamit különféle alma cider-eket is palackoznak. A gyümölcsboraik többnyire édes desszertborok - egy ilyet kóstoltam én is -, de akadnak száraz tételek is.
ainoasamettiblueberrydessertwine2017.jpg
Még 2019-ben jártam Finnországban, akkor hoztam magammal egy palackot a reptérről, ami azóta évekig hánykolódott otthon, most viszont végre meguntam a várakozást és kibontottam.

Tovább
Szólj hozzá!

Toro-i kis bikák párbaja - Bodega Teso La Monja Romanico 2020 és Coral Duero Los Lastros 2020

2024. január 15. 06:00 - furmintfan

Idén a negyedévente jelentkező borpár(baj)os sorozat helyett ad hoc jelleggel fogok majd jelentkezni tematikusan párba vagy édeshármasba rendezett borokkal. Az első idei ilyen alkalommal a spanyolországi Toro borvidéke kerül a fókuszba, ahol a tempranillo helyi változatából a tinta de toro-ból készítenek igen erőteljes borokat.

toroduo2020.jpg

A Bodega Teso La Monja tulajdonosai az Eguren család, akik korábban a Bodega Numanthia alapításában is részt vettek és hozzájuk fűződik a rioja-i Sierra Cantabria pincészet is, amely 150 éves múltra tekint vissza. A Bodegas Coral Duero-t 2003-ban alapította a Toro-ból  Jesús Fernández, akitől 2019-ben Raúl Garcia vette át a birtokot.
Az általam kóstolt két bor csupán a belépő kategóriát képviseli a pincészeteknél, nagyjából 15 euró környéki árfekvésével (itthon a másfélszeresét kell leszurkolni értük), de már ez a két bor is igen magas minőséget produkál.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása