A Borrajongó

Badacsonyi nyárelő II. - Szászi Birtok

2021. június 07. 06:00 - furmintfan

A Szászi Pince egyike volt az első nagy felfedezéseknek, amikor több, mint 10 évvel ezelőtt elkezdtem egyre mélyebbre merülni a borok világába. Az ikonikus Kabócás Olaszrizlingekkel való első találkozások és a pincénél 2011 nyarán tett látogatás komoly hatást tettek rám. Azóta is meg-megfordultam a Szent György-hegyi pincénél, ha éppen arra vitt az utam, de igazán átfogó kóstolóban régen volt már részem. A május végi badacsonyi túra első napján sikerült bepótolni a lemaradást.

szaszi2.jpg

Szászi Endre a Soós István Borászati Technikum és Szakközépiskola elvégzése után a Badacsonyi Pincegazdaságnál kezdett el dolgozni. A rendszerváltást követően először borkereskedőként próbált szerencsét, környékbeli kistermelők borait palackozta le és árusította a szigligeti vinotékában. Ahogy az idősödő partnerek száma fogyatkozni kezdett, egyre inkább megérlelődött a saját birtok, saját bor gondolata és végül a Szent György-hegyen felépült családi házzal és a hozzá tartozó 2 hektár szőlővel 1999-ben létre is jött a Szászi Birtok. A szőlőt a kezdetektől bio módszerekkel művelik, így ők lettek az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka.
Szásziék jelenleg 18 hektáron gazdálkodnak a Szent György-hegy déli lejtőin, Szigligeten, a Hajagoson és Lesencetomajon. A szőlőfajták választéka meglehetősen széles: olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, rózsakő, zeusz, zenit, furmint, cserszegi fűszeres, ottonel muskotály, csókaszőlő, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir.
A címkéket a kezdetektől Endre felesége, Heni badacsonyi tájat és élővilágot megelevenítő ceruzarajzai díszítették, idén azonban megújult az arculat: olajfestmények kerültek a boros címkékre.  

szaszi3.jpg

A Szent György-hegyről a tanúhegyekre és a Balatonra nyaló festői kilátás mellett kóstoltunk Friedrich Dániellel, aki Szászi Endre munkáját segíti a borászatban (privátban pedig a Bagolykő Birtokon készíti saját borait). Szászi Endre is beköszönt jártában-keltében, valamint Schulz, a teknőctarka macska is megjelent néha az asztalunknál, feltehetően a borkorcsolyák ínycsiklandó illatának köszönhetően. Széles merítést kaptam az aktuális választékból, amelyek között több kísérleti tétel és ritkaság is helyett kapott.

Szászi Cabernet Sauvignon Pét Nat 2020
Rögtön egy kis palackszámú tétellel kezdünk, egy degorzsált pét nat-tal. A cabernet sauvignon rosé alapanyagából készült kísérleti jelleggel egy kis pét nat. Szamóca, piros fűszerpaprika, határozottan kezdő, jól tartó buborékok jellemzik. Hibája nincs, de személy szerint nekem a cabernet sauvignon fűszerpaprikás karaktere a buborékokkal valahogy disszonáns és fura. 4p

Szászi Méthode Traditionnelle Pinot Noir Rosé 2018
Lesencetomaji alapanyagból készült az alapbor. Érett-érlelt aromatika, kevés gyümölcs, pici diós és gyógynövényes aláfestés. A buborékok viszonylag gyorsan eltűnnek, kicsi neutrális és lágy a korty. Sajnos nem volt cserepalack behűtve, de egyetértettünk, hogy ennek nem ilyennek kellene lennie, feltehetően palackhiba. 4p

Szászi Zenit 2020
Szintén Lesencetomajról érkezik a szőlő ehhez a könnyed reduktív borhoz. Érett fehér húsú gyümölcsök , némi trópusi érintés, egy kevés banán jellemzi a friss, buja illatot. Szájban lágyabban kezd, de megérkeznek a savak, a végén van egy enyhe pezsgő érzete a kortynak, mintha pici fenolos tapadás is lenne benne. Karcsú, könnyed, zamatos, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici citromhéj. 5p

Szászi Rózsakő 2020
Bontáskor kifejezetten behízelgő, finoman virágos, fehér húsú gyümölcsös, enyhén déligyümölcsös, majd kicsit visszahúzódóbbá válik. Közepesnél karcsúbb, a korty második fele lágyabb, a lecsengés finoman fanyar, az íny elülső felén van egy kis húzása. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, finom sós-köves jegyek, és valami egyedi aroma, amiről nekem valamiért a régi Plusssz magnézium-pezsgőtabletták jutottak eszembe. :) 5p

Szászi Kéknyelű 2019
Az illat meglehetősen neutrális és visszafogott, nedves kő és só mellett kevés gyümölcsöt kínál. A szikár gerincre közepesnél szélesebb test épül, a savak jól tartanak, de nem élesek, összességében egy elég masszív felépítésű bort kapunk. Ízben is aránylag neutrális, van egy kis érett fehér gyümölcs benne, mellette egy kis só, enyhe kesernye. 6p-

Szászi Badacsonyi Olaszrizling 2019
Ez is meglehetősen moderált intenzitású, kevés gyümölcs és zöldfűszer, halvány sósság színezi, némi aszalt gyümölcs is feltűnik. Gömbölyded, meleg érzetű korty, olajos textúrával, lágy savakkal, puha tapintással. 5p

Szászi Szent György-hegyi Olaszrizling 2019
Vonzó, izgalmas illat, mezei virágok, érett fehér gyümölcsök, déligyümölcsök, érintésnyi banán. Kósolva kerek, finom tapintású, érzetre kicsit magasabb a sav és az alkohol is, mint a badacsonyi testvérnél, lendületesebb, elegánsabb, zamatosabb az összkép. Érett alma, körte, egy kevés déligyümölcs, leheletnyi kesernye a korty végén, hosszú lecsengés. 6p

Szászi 035/6 Szent György-hegyi Olaszrizling 2020
Egy Szent György-hegyi parcella termése a pince alóli ültetvényről, egész fürtösen feldolgozva, egy 500 literes (új Kádár) hordónyi készült  belőle. Érett alma, virágok, gyógynövények, érintésnyi banán itt is. Arányos szerkezet, kiegyensúlyozott és finom textúrát villant, semmi kesernyét nem érezni a végén sem. Fehér húsú gyümölcsök, alma, virágok, gyógynövények, kevés méz és a hordó fűszerei. 6p

szaszi1.jpg

Szászi Kabócás Szigligeti Olaszrizling 2018
Hozza a megszokott Kabócás-stylust: későbbi szüret, kis botrytis. Keleti fűszerek, ananász, barackfélék, egy kis trópusi gyümölcs, érintésnyi gomba és lámpaolaj. A korty telt, olajos konzisztenciájú, lágy savakra épül, kicsit jobban érvényesül a hordó is. Érett barackfélék, ananász, vanília, édesfűszerek, pici gomba. 6p

Szászi Zeusz 2020 (M)
Késői szüretes, trópusi gyümölcsös, érett őszibarackos illat. Elég széles, testes, itt is van egy kis olajos érzet, és bár egészen minimális maradékcukor van a borban, enyhén édeskés is, talán az extrakt és/vagy az alkohol okozza. Sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, édes narancs, egy kevés édesfűszer, leheletnyi kesernye. Tetszett.

Szászi Furmint 2020 (M)
Érett fehér húsú gyümölcsök, narancs, pici gyógynövények díszítik illatát. Savai szépen megtartják, de furminthoz képest szép gömbölyűek, nem élesek, nem rusztikusak. A citrusos, narancsos, finoman gyógynövényes, zöldfűszeres aromák jellemzik az ízvilágot is. A két furmint közül ez elegánsabb, simább.

Szászi Furmint 2019
Érettebb, érleltebb karakter, érett gyümölcsök, halvány sós érzettel, ízben sárga húsú gyümölcsökkel, naranccsal, kis fűszerrel, enyhe botrytises beütéssel. Nem túl lendületes, de az egyensúlya megvan, kicsit rusztikusabb, masszívabb, mint a 2020-as. 6p-

Szászi Cabernet Sauvignon Rosé 2020
Szamóca, fűszerpaprika és egy kevés mandarin jellemzi az aromatikát, a karcsú test jó savak tartják, arányos szerkezetű a bor. Csendes rosé formájában szerintem jobban működik a fajta, mint pét nat-alapanyagként. 4p+

Szászi Cserszegi Fűszeres Narancsbor 2020
Az illata csupa gyógynövény, ánizs, üröm és narancs. A lágyabb sav mellett van egy kis cseresség a kortyban. ízében herbateás, gyógynövényes, jegyek és narancs. 5p-

Szászi Zeusz Narancsbor 2020
Trópusi gyümölcsök, narancshéj, zöld tea, bergamot, kicsit new england ipa-kat is idéz az illata és az íze. Cseresebb, karakteresebb, kicsit tapadósabb és az alkohol is magasabb valamivel, mint a cserszegi narancsbor esetében. Ez a narancsbor az izgalmasabb. 6p

 

Friedrich Dánielnek és Szászi Endrének köszönöm szépen a vendéglátást és a kóstolót!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8116576382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása