A Borrajongó

Év végi ünnepi borok 2019-ben I.

2019. december 27. 06:00 - furmintfan

Az év végi ünnepek közeledtével már szokás, hogy több társasággal is összejövünk koccintani, beszélgetni, iszogatni. Idén szerencsére sok ilyen alkalom adódott, a szokásos év végi ünnepi egyveleget terjedelmi okokból inkább ketté is bontottam.

2019evvege1.jpg

Ebben az etapban - néhány másik bor mellett - főleg a háromfős borrajongós összejövetel és egy nagyobb létszámú boros bandával nyitott palackok szerepelnek, ahova mindenki kedve szerint hozott 1-2-3 bort. Utóbbi társaságban sok az ún. természetes boros irányhoz közel álló barát, így extra adag pétillant naturel is az asztalra került, de volt franciacortától az a száraz szamorodnin és aszúkon túl az idős portóin keresztül sok minden, úgyhogy érdekes válogatás jött össze.


Pezsgő

carugatefulviobeorose.jpgCa' Rugate Fulvio Beo Rosé Metodo Classico Spumante Extra Brut Veneto
100% molinara. Halvány barackszínű, intenzív, tusfürdős habzást produkál, nagy és szúrós buborékokkal. Az illat eleinte szúrós, majd kicsit sajtos, szellőzéssel pici őszibarack is megjelenik, szájban enyhén krémes, érett almás, őszibarackos, narancsos ízzel, kezdődő érettséggel. 5p-

etyekikuriasparklingsauvignonblanc.jpgEtyeki Kúria Sparkling Sauvignon Blanc 2019
Újdonság az etyeki pincétől: sauvignon blanc pezsgő asti metódussal elkészítve. Sauvignonos, bodzás, trópusi gyümölcsös, citrusos aromatika, szájban feszes savak, kis maradékcukor kettőse. 5p

TR Művek "Narancs" Pét Nat 2019
Rostos őszibarack- és körtelé, szegfűbors, birsalma, némi körömlakk, enyhe édességérzet, krémes korty, kevés szénsav. 5p-

Homoky Dorka Pét Nat 2019
Tiszta illat és íz: őszibaracklé, körte, egy kevés narancs, halvány sósság, pici édességérzet, élénk savak. Tetszett. 5p+

TR Művek Pét Nat 2019
70% furmint, 30% hárslevelű. Visszafogott körtés illat és íz, halvány fűszeresség, jó sav-cukor egyensúly, kis krémesség. 5p

Meinklang Pét Nat 2018
Kékfrankos és gamaret. Illatában primőrös meggy és minimális animalitás. A boburékok erősen kezdenek, majd eltűnnek. Szájban savanykás piros bogyósok ribizli, málnaecet és húzós, éles savak. 4p-

camossifranciacortaextrabrut2013_1.jpgCamossi Franciatora Extra Brut 2013
Fehér húsú gyümölcsök, alma, citrusok, pici citromkrém, csonthéjas magvak a háttérben. Karcsú, elegáns, szépen érett pezsgő, enyhe krémességgel, pici, közepesen tartós buborékokkal. 6p


Fehér

fritzhaagbraunebergerjufferrieslinggrossesgewachs2016.jpgFritz Haag Brauneberger Juffer Riesling Grosses Gewächs 2016 Mosel
A kezdeti enyhe fülledtséget levetkőzve jázminos, citrusos, nyári almás, narancsos jegyeket idéz. Szikár, masszív bor, tömör, kikezdhetetlen maggal. Vibráló savak vezetik, némi maradékcukor is kerekíti, kiegyensúlyozott és nagyon hosszú a korty. Citrusok, narancs, grapefruit, alma, őszibarack, cseppnyi méz színezi. Még nagyon fiatalnak tűnik. 7p

zsiraisargamuskotaly2018.jpgZsirai Sárgamuskotály 2018
Érett muskotályos jegyek: szőlő, keleti fűszerek, koriander, licsi, ananász. Testesebb, szélesebb, mint a legtöbb könnyedre hangolt muskotály, pici cserességet is érezni szájban. Édes citrusok, szőlő, mandarin, pici keleti fűszer és halvány sósság díszíti. 5p+

pagerzoldveltelini2018.jpgPáger Pince Zöldveltelini 2018
Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, kevés narancs, halvány sós citrusos jegy határozza meg az aromatikát. A bor arányos felépítésű, jó savak mozgatják, közepesen intenzív. 5p

balintlaciborasubadulofurmint2015.jpgBálint Laci Bora Suba-dűlő Furmint 2015
Kis kezdeti fülledtség után édesfűszerek, kókusz, vanília, egy kis kézkrém illata árad a pohárból. A bor közepes teste mellett enyhén emelkedett alkohol, egy kevés maradékcukor, jó savak és a testhez képest kicsit sok hordó, pici cseresség érezhető. Az édesfűszerek uralják ízben is, érett fehér húsú gyümölcsök, halvány sósság kíséretében. 5p+

demetervinuragya57furmint2015.jpgDemetervin Úrágya 57 Furmint 2015
Az illat eleinte zárt, pörkölt magos, majd pici illó, érett fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, édesfűszerek érkeznek sorban. Masszív, telt bor, élénk savval, pici cserességgel, egy kis kesernyével a végén. Citrusok, körte, alma, pici só és édesfűszerek alakítják az ízképet. 6p

benczecheninblanc2018.jpgBencze Birtok Chenin Blanc 2018
Almakompót, citrusok, narancs, birs, kis cideres jelleg, minimális alacsony kénes bizonytalanság, csipetnyi só jellemzi az aromatikát. A korty jól kibélelt, penge savak húzzák feszesre. 5p

Samuel Tinon Száraz Szamorodni 2007
Sós tengervíz, zöld dió, olajos rongy, füst illata száll fel a pohárból. Olajos textúra, picike cukor, máig nagyon élő savak jellemzik a szerkezetet. Ízében narancs, diós jegyek, kevés aszalt barack és érett alma, csipetnyi só tűnik fel. Évekkel ezelőtt kóstoltam utoljára, talán csak a gyümölcsei koptak meg egy kicsit azóta. 6p+


Rosé

ikonrose2018.jpgIkon Rosé 2018
Pinot noir, cabernet sauvignon és cabernet franc. Illatban szamóca, piros ribizli és cseresznye, ízben némi citrusossággal kiegészítve. Kerek, de elég feszes is. 4p

Sauska Rosé 2018
Nem orrba mászón áradó aromatikájú, éppen közepesen intenzív, finom, elegánsra hangolt rosé. Diszkrét, de tiszta illat és íz, piros gyümölcsök, szamóca, cseresznye, őszibarack, mandarin. Nagyon finom savak, kellően tartalmas korty, jó egyensúly. 5p


Vörös

cesarijemacorvina2013.jpgCesari Jéma Corvina Veronese 2013 Veneto
100% corvina, 20 napig szárítva, 18 hónapig francia hordókban, majd 6 hónapig nagy hordókban érlelve. Az illat nagyon szép: aszalt meggy és szilva, étcsoki, konyakmeggy, rumos jegyek, majd idővel banánkenyér. Kerek, először kicsit lágynak tűnő, később határozottabb savakra épít, amúgy kicsit lazább szövésű, főleg a kortyközépnél. Ízében ismét aszalt meggy és szilva, étcsoki, fekete cseresznye, kakaópor. 6p

ramonbilbaogranreserva2011.jpgRamon Bilbao Gran Reserva 2011 Rioja
Az illat tiszta fűszerkavalkád, édes és keleti fűszerek tömkelege: vanília, szegfűbors, szegfűszeg, ánizs, kardamom, szerecsendió, füstölő, fahéj. A masszív testet komoly savak támasztják alá, a tannin sok, de érett, szépen megtalálja a helyét a borban, kiváló a fahatás. Ízben is a fűszerek uralkodnak, meggyes, fekete cseresznyés gyümölcsök és leheletnyi sósság mellett. Úgy tűnt, hogy fogyasztható már, de még nincs a csúcsán. 7p+

egobodegastalentoeco2018.jpgEgo Bodegas Talento Ecologico 2018 Jumilla
100% monastrell. Szeder, áfonya, fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, egy kis kék virág, ízben ráadásként még egy kevés édesfűszer színezi. Közepesnél könnyedebb, jó sav, érett tannin, kellően intenzív ízek. Kvázi belépő szintű bornak nagyon korrekt. 5p+

elephanthillsyrah2016.jpgElephant Hill Syrah 2016 Hawke's Bay
Intenzív és tiszta, ahogy egy új-zélandi bornál kell. Kék és lila virágok, áfonya, szeder, fanyar erdei gyümölcsök, visszafogott fűszeresség. Karcsú, közepesnél kisebb testű, elegáns, kecses bor, remek savval és nem túl sok, selymes tanninnal, ízben sok gyümölccsel és fűszerrel. 7p

kreinbachersyrah2013.jpgKreinbacher Syrah 2013
Az illat már kezdődő érettséget sugall a gazdag fűszeresség és az érett fekete bogyós gyümölcsök mellett (gazdája szerint nem túl jó körülmények között tárolta a palackot), de kóstolva vitálisabb a bor. Élénk savakat, bársonyos tannint, izgalmas gyümölcsös, fűszeres, virágos aromákat tartogat a bor, áfonyával, szederrel, halvány sóssággal, szép hosszú lecsengéssel. 7p

chateaugiscourslaserenedegiscours2013.jpgChateau Giscours La Siréne de Giscours 2013 Bordeaux
Szép illat: erdei gyümölcsök, fekete ribizli, meggy, narancshéj, kis csoki, fűszerek. Szikár, egyenes bor, a maximum közepes, a vártnál vékonyabb testet feszes savak és kissé érdes tannin fogja közre. Ízben meggy, fanyar erdei gyümölcsök, zöldfűszerek, a lecsengés közepesen hosszú. Érezhetően hűvös évjárat szülötte, de kihozták előle, amit lehetett. 6p

closdelossiete2014.jpgClos de Los Siete 2014 Mendoza
Érett erdei gyümölcsös, fekete ribizlis, szedres, finoman fűszeres illat. Kóstolva jó alapvetően egyensúlyt mutat, de a tannin picit szárít és tapad. Ízben is hozza az érett fekete bogyós gyümölcsös, finoman édesfűszeres jegyeket, pici szójaszószos, umamis aláfestéssel, némi dohánnyal a végén. Nem a legszebb évjárat amit kóstoltam ebből a borból, de így is nagyon rendben van. 6p+

lukaenikosteiner2015magnum.jpgLuka Enikő Steiner 2015 (Magnum)
Kékfrankos és cabernet sauvignon. Izgalmas illat: édesfűszerek, érett erdei gyümölcsök, meggy, őszibarack (!), kis csoki, az elején pici kókusz. Nem nagyon testes, de komoly szerkezetet villant, pont kellően fogós a tannin, lendületesek a savai, erőteljes, karakteres bor. A meggyes, feketeribizlis, szedres, fűszeres jegyek mellett ízében is fel lehet fedezni az egyedi őszibarackos motívumot. A legjobb Luka Enikő bor, amit eddig kóstoltam és az idei magyar vörösborok között is az egyik legszebb. 7p+

bodegascovinastorolocoreserva2015.jpgBodegas Covinas Toro Loco Reserva 2015 Utiel-Requena
Szilva, érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, édesfűszerek, főleg szegfűszeg jellemzik az aromatikát, mind illatban, mind ízben. Közepesnél vékonyabb, de arányos felépítésű a bor, a tannin és a sav sem lóg ki, jól is csúszik, de a 2013-as előd komolyabb anyagként maradt meg az emlékeimben. 5p

mcgregorwinerythemorninggloryshiraz2018.jpgMcGregor Wines The Morning Glory Shiraz 2018 Western Cape
Behízelgően, de nem tolakodóan illatos és üde az illata, friss szilvával, virágokkal, enyhe keleti fűszeres, erdei gyümölcsös színezettel. Kóstolva légies, laza szövésű, finom savakkal és evés, bársonyos tanninnal. Ízben is vidám, fiatalos, friss szilva, erdei gyümölcsök, a háttérben némi fahéj, édesfűszerek. 5p

agancsospinceszetfalka2015_1.jpgAgancsos Pincészet Falka 2015
Pinot noir, kékfrankos, cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása Villányból. Illata egy kis lószőrös animalitással nyit, egy kevés tejszín, édesfűszer és minimális gyümölcs kandikál még ki a pohárból. Aránylag könnyed, laza szövésű, a finomszemcsés tannin és az alkohol sem sok a testhez képest. Ahogy az illat is sejteti, nem egy ízbomba, némi édesfűszer, piros bogyós gyümölcs és animalitás elegyedik ízében is. 4p


Édes

egrikoronaborhazdebroiharsleveluedes2017.jpgEgri Korona Borház Debrői Hárslevelű Édes 2017
Sárgabarackos, édes narancsos aromatika, ízben egy kis vaníliás, édesfűszeres aláfestéssel, a korty végén minimális kesernyével. Sűrű, kicsit édesség-hangsúlyos, enyhén olajos textúra, közepes hosszúságú lecsengés jellemzi. 5p

demetervinkiraly6puttonyosaszu2013.jpgDemetervin Király 6 Puttonyos Aszú 2013
Sárgabarack, kandírozott narancs, méz, pici illó tűnik fel illatában. Élénk savak tartanak ellen a cukornak, a korty mérsékelten krémes, közepesen telt, nem annyira vastag és hedonista, mint sok 2013-as aszú. Sárgabarack, trópusi gyümölcsök, narancs, méz, édesfűszerek a fő díszítő jegyek. 7p

szepsy6puttonyosaszu2009.jpgSzepsy 6 Puttonyos Aszú 2009
Sárgabaracklekvár, csipkebogyó, méz, aszalt gyümölcsök, pici illó érezhető illatában. A korty puha, krémes, lágyabb érzetű savakkal és sok maradékcukorral, így inkább az édesség felé billen. Sárgabaracklekvár, méz, hömpölygő krémesség. Eddig talán a legkevésbé emlékezetes Szepsy-aszú, amihez szerencsém volt, de persze ezzel együtt is szép, komoly bor. 7p

alvesdesousaquintadagaivosa20yearsoldtawnyport.jpgAlves de Sousa Quinta da Gaivosa Tawny Port 20 Anos
Átlagban 25 éves borok alkotják. Füge, datolya, dió, pici dohány, csoki és karácsonyi fűszerek adják a bor aromáit. Vastag, krémes, intenzív, szájban szinte robban, majd kiegyensúlyozottan, hosszan tart. Remek. 7p+

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2415358700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimmy Reiszmüller 2019.12.29. 02:26:45

Izgalmas borok.

"Cesari Jéma Corvina Veronese 2013 Veneto
100% corvina, 20 napig szárítva"

Mit jelent az, hogy 20 napig szárítják?
A szőlő szemeket aszaljak feldolgozás előtt?
És ha igen ezt miért csinálják?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.12.29. 08:04:57

@Jimmy Reiszmüller: Igen. Leszedik az ép, érett fürtöket és nád-/bambusztálcán szárítják a szőlőt, így az töpped, miközben koncentrálja az ízeket, savakat. Valpolicellában ez bevett eljárás, Szabi, mint nagy Valopolicella-fanatikus, írt is erről bővebben a régi saját blogján (ezt a bort is ő hozta):
bordogsag.blog.hu/2013/01/07/barangolasok_valpolicella_videken