A Borrajongó

Up to date - Királyudvar Sec 2008

2012. február 15. 06:00 - drbarta

imagesCAVUJFR9_1.jpg Mivel is lehetne az up to date-sorozatot folytatni, mint egy remek furminttal. A címszereplőhöz jónéhányszor volt már szerencsém, alapvetően mindig tetszett.

Összeszedegettem a múltban készült jegyzeteim nagyobb részét róla, és a szokásos módon nézzük őket egy helyen.

Íme:

 

2009. november 

Királyudvar-Huet párbaj, Terroir Club születésnapi rendezvény. Első találkozás ezzel a borral, tetszett is, de elsősorban az Huet Haut Lieu 2008 miatt maradt emlékezetes az esemény.

Kedves, meleg karakterű körtés gyümölcsösség. Feszes savszerkezet, ásványosság, elegancia. Szép, de jóval kevésbé megragadó, mint az évjárat-azonos Huet. 6.5p

 

2010. március 

Ismét Királyudvar-Huet párbaj. Fórum-indexes topiktalálkozó. Itt is tetszett, de áttörés-érzetem nem volt. A 08-as Huet-ek voltak a kóstoló sztárjai. 

Koncentrált, lehengerlő stílusú bor, feszes, tömör szerkezet, izmos test, sok gyümölcsösséggel és ásványossággal. Savai magasak, dinamikusak. Nagyon tartalmas bor, de még túl fiatal érzetű, harmóniáról még nem beszélhetünk. 6.5p

 

2011. május

„A felemelő furmint-kóstolónk” .  Szinte meglepőnek éreztem, de kétségtelenül ekkor szólt a legnagyobbat egész pályafutása alatt számomra. Olyannyira, hogy az év végi hazai toplistába is beválogattam.

Igen szép illat. Sok élénk citrus, pici trópusi színezettel, köves ásványok, leheletnyi champagne-os toastos-élesztősség?. Mélysége mellett nagyon tiszta. Szájban élénk és zamatos. Friss, ropogós gyümölcsök, citrusok, körte, barack, ananász, köves ásványok. Vibráló, zizegő savak, csiszolt játékosság. Nagyon letisztult, nagyon elegáns, nagyon egyben van. Erős 7 pont, a sor egyik legjobbja.(91)

 

2012.február

Múlt héten az utolsó palackom megnyitásával hangolódtam a Furmint Februárra. A legutóbbi szereplése után most komoly elvárásaim voltak.

Illatában érett körte, citrusok, méz, palackbuké. Közepesnél nagyobb test, krémes konzisztencia.Telt ízek, a gyümölcs már érettebb, aszaltabb hangulatú, mellette tercier aromák is érződnek, mézes érettséggel. A kortyközépre arányosan csökkennek az intenzitások, újabb izgalmakat, mélységeket nem kínál, de ugyanakkor  marad még ott tartalom egy közepesnél icipicit hosszabb finis erejéig. Az egyébként érett, fajsúlyos, élettel-teli savak nem kerekednek bele tökéletesen a szerkezetbe, a lecsengésre, és utóízre dominánsak lesznek. Természetesen jó bor ez, de azért többet vártam tőle. Nem túl vaskos 6 pont.(86-87)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr504103554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.02.15. 12:25:04

ez a bor szerintünk is komoly változásokon ment át az elmúlt pár hónapban. Nem vagyok benne biztos, hogy ez feltétlenül jóirányú változás. Én azt hiszem, egyelőre türelmes leszek még elfekvő utolsó palackommal. Hátha később...
süti beállítások módosítása