A Borrajongó

Az Amalfi part aranya – Cantine Marisa Cuomo – II.rész

2011. október 07. 06:00 - akov

A korábbi posztban részletesen bemutattuk az Amalfi-part legmenőbb pincéjét, a Marisa Cuomot. Ezúttal nézzük a kínálat felépítését, majd a kóstolt borokat.

Tovább
2 komment

Az Amalfi part aranya – Cantine Marisa Cuomo – I.rész

2011. október 06. 06:00 - akov

(Drbarta) Több boros blog aktív hozzászólója, rendszeres kóstolótársunk akov és a borok világában nem kevésbé jártas kedves párja, ez év nyarán Olaszországban, többek között Campania-ban töltötték nyári vakációjukat. Akov az élményekből érdekes, olvasmányos, gazdagon illusztrált írásos beszámolót készített, és bocsátotta rendelkezésünkre.

Fogadjátok sok szeretettel!

Tenger, kék ég, mozzarella, pizza-fixáltság, amalfi-citrom és limoncello. A festői Positano és Amalfi. Végenincs szerpentinek, kaotikus forgalom, dudaszó, turistahadak. Pár óra és garantáltan megvan az elegemvan-hangulat és legszívesebben valami eldugott trattoriában múlatnánk az időt. Ha egyáltalán van errefelé bármi is, ami elhagyatott… Európa egyik legfestőibb partszakaszán, a Sorrentoi-félsziget déli részén, Campania szívében járunk. És valóban, az ókorban is híres tájkép ma is mellbevágó: amikor egy kanyar után elénk tárul a tengerbe szakadó 500-600m magas sziklafal, a meredek hegyoldalakra felfűzött települések és a hátteret adó 1400m-es hegyek, hát, igen, kimarad pár lélegzetvétel.

Tovább
5 komment

Gonnet Ventoux 2010.

2011. október 05. 01:05 - pardi norbi

Egy Cote du Rhone borról van szó, amit az elmúlt három napban iszogattam. Nagy része grenache, kevés syrah és cinsault is támogatja. Közepesen intenzív bíbor szín. Tiszta, vonzó, kissé visszafogott illat főként piros bogyós gyümölcsökkel (vörös áfonya, meggy), de kivehető a fiatal kékfrankosokra jellemző ibolyás, finoman fűszeres jegy is. Hordó egyáltalán nem érződik. Könnyed test, tökéletesen érett alig közepes mennyiségű bársonyos tannin, kellemes piros bogyós gyümölcsös ízek finom fűszerekkel (bors, pici édeskömény). Érett közepes mennyiségű sav. Dinamikus, kiválóan fogyasztható bor, komolyabb mélység nélkül. Ugyanakkor kiválóak az arányok, szépen kitöltött a korty, a maga kategóriájában hibátlan borról van szó. 6 pont alja.     

Szólj hozzá!

Loire-kóstoló, chenin blanc szempontból

2011. október 03. 06:00 - drbarta

Amint arról már érintőlegesen beszámoltam, volt szerencsém néhány napot a Loire mentén eltölteni.

Már a kirándulás előtt elterveztem, hogy haza fogok hozni egy chenin blanc-sort, és azokból tartani egy kóstolót.

A lista összeállításához előzetes információkat a Loire-t kiemelten kezelő Winedoctor oldaláról gyűjtöttem. Email-ben is kértem tőle javaslatokat, készségesen, kimerítően és extrém gyorsasággal válaszolt.

A chenin blanc számomra nagyon kedvelt fajta, így nagyon örültem, hogy bővülhetnek a vele kapcsolatos tapasztalataim. Alapvetően nagyon érdekes és szerethető primer aromákkal bír, szerkezetileg számomra kifejezetten hasonlít a furminthoz. Sokoldalúságát alátámasztja, hogy lényegében nincs olyan fehér bor stílus, ami nem készülne belőle.

Következzen a sor:

Tovább
4 komment
süti beállítások módosítása