A tizedik résszel zárom a júniusban indult "Badacsonyi nyár" sorozatot, amelyhez szervesen kapcsolódik a májusi élményeket felidéző négy részes "Badacsonyi nyárelő" minisorozat is. Az ezt megelőző 13 írás rengeteg kóstolójegyzetet tartalmazott, de távolról sem került említésre minden bor. Eddig.
Május végétől augusztusig a pincelátogatásokon túl sok más tételt is megkóstoltam jártamban-keltemben a Badacsonyi borvidéken, túlnyomórészt a Bonvino Hotel és a Pláne Borterasz választékából, mindkét hely igazi kincsesbánya, régi évjáratok és kevésbé ismert kis pincék remek borai egyaránt megtalálhatóak a választékban.
Több ismerős névvel is lehet majd találkozni, de számos olyan borászat is szerepel itt, akiktől még nem vagy, alig kóstoltam bort. Akadt a merítésben olyan tétel is, amit később a pincénél is megkóstolhattam, ezek esetében eltekintek az ismétléstől, de még így is kb. 25 bor kóstolójegyzete maradt a sorozatzáró részre.
Pincészetentként abc-sorrendben megyek végig a borokon.Bakó Ambrus Badacsony 2019
50% rózsakő, 30% kéknyelű, 20% rajnai rizling házasítása. Kezdetben van benne egy kis bizonytalanság, majd őszibarack, citrusok és gyógynövények tárulnak fel illatában. A karcsú test tömör gerincet és feszes savakat rejt, főként édes citrusok, valamint fehér húsú gyümölcsök, őszibarack ízével. 5pBarcza Pince Syrah 2018
Nem összetévesztendő a somlói Barcza Bálint pincéjével. Érett sötét bogyós gyümölcsök, szeder, áfonya fekete ribizli vezeti az illatot, ízben mindez egy kis szörpös édességgel is párosul. Puha tapintású, sima, közepes testű bor, érett és selymes tannin, jó savak támogatják. 6p-Békássy Pince Kéknyelű 2019
Nyúlánk, karcsú test, lendületes, de sima felszínű savak, leheletnyi maradékcukor jellemzi a szerkezetet. Illatát és ízét egyaránt friss almás, citrusos motívumok díszítik. 5pBékássy Pince Sauvignon Blanc 2018
Nagyon egyedi, izgalmas az illata, semmi sauvignon blanc-os jelleg nincs benne. Van viszont rengeteg zöldfűszer - zsálya, kakukkfű, rozmaring -, gyógynövények és némi érett és aszalt sárga húsú gyümölcs. Vaskos, telt bor, inkább széles, mint feszes, de a testet jól megtartó savval. Érett-aszalt gyümölcsök, barackfélék, zöldfűszerek, határozott sósság, a háttérben pörkölt magvak, datolya, narancs. 6p+Büttner Borbirtok Vulcanus 2019
Kissé neutrális illatában sós-köves jegyek és érett fehér húsú gyümölcsök. Kóstolva kiegyensúlyozott, jól kitölti kereteit, éppen közepes testű. Fehér húsú gyümölcsök játsszák a főszerepet az ízképben, sós aláfestéssel. 6p-Büttner Borbirtok Rosé 2020
Érett piros gyümölcsök, szamóca, cseresznye, málna viszik a prímet illatban és ízben is, de tutti-frutti szerencsére nincs. Kellemes tapintású, jól eltalált, tartalmas rosé, a sav érett, kerek, túlzó édességet sem érezni. 5pÉliás Pince Olaszrizling 2020
Fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, némi fehér virág érkezik illatban. Közepesnél könnyedebb, de jó szerkezetű bor, szikár váza, lekerekedett, jól tartó savakra támaszkodik. A tiszta zöldalmás főszólamot zöldfűszerek, finom fanyarság kíséri. Jól elkészített, terroir-jelleget is hordozó olaszrizling. 5pGilvesy St. George 2019
Rajnai rizling, olaszrizling és furmint. Fehér húsú gyümölcsök mellett egy kis kövesség jön illatban. Közepes, kiegyensúlyozott testű bor, jó tartást adó savval, alig érezhető hordóval keretbe foglalva. Citrusok, körte, zöldalma, egy kevés egres, egyedi sós-zöldfűszeres motívumok díszítik, hosszú lecsengéssel. 6pImre Borpince Csobánc-hegyi Olaszrizling 2016
Érett gyümölcsök, alma, szegfűborsos-szegfűszeges fűszeresség, talán egy kis botrytis is van benne. Koncentrált, vastag anyag, széles sav, olajos textúra, határozott hordó keretezi a nagy testet. Érett gyümölcsök, alma, mandula, szegfűszeg és édesfűszerek. 6p+Istvándy Kékderű 2019
Friss, zöldalmás, citrusos illat, halvány fűszerességgel. A test szinte már könnyed, korty egyenes vonalvezetésű, lendületes, ropogós savakkal, késhegynyi maradékcukorral, friss fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal. 5pLaposa Hableány Rajnai Rizling 2020
Friss citrusok, némi fehér húsú gyümölcs, a háttérben gyógynövények, nedves kő, bazalt. Nyurga testű, mégis enyhén olajos a textúrája, miközben lendületes savak viszik előre. Citrusok, sárga húsú őszibarack, narancs, sárgabarack, enyhe grapefruit-os fanyarság. 5p+Laposa Rosé 2020
Málna, eper, piros bogyósok, cukorkás édesség jellemzi az aromatikát. Könnyű test, lágyabb savak, alacsony alkohol, enyhe édességezet jellemzi. 4pLaposa Apukám Világa Olaszrizling 2019
Mezei virágok, érett fehér húsú gyümölcsök, egy kevés hordófűszer és marcipán érezhető illatában. A kerek, olajos kortyot széles savak támogatják, a hordó még nem épült be teljesen, a korty végén enyhe kesernye és tüzes lecsengés. Ízvilágát érett gyümölcsök, alma, egy kevés hordófűszer, egyedi zöldfűszeres, virágos jegyek és némi marcipán határozza meg. 5p+Laposa Kőkövön Furmint 2019
Kissé neutrálisan nyit, majd sárga húsú gyümölcsök, narancs, gyógynövények, köves jegyek tűnnek fel. Élénk savak találkoznak az enyhén olajos testtel, finoman használt hordóval. Ízben narancs, sárga húsú gyümölcsök, gyógynövények, pici narancshéj. 6pMálik Pince Bakator 2018
Piros bakator. Kicsit fülledt, szellőzéssel érdekes, eleinte van benne egy animális, vadhúsos fuvallat, majd virágok, fehér húsú gyümölcsök és kevés fűszer uralja. Közepes testű, masszív felépítésű, ám kissé rusztikus karakterű, enyhén cseres bor, egyedi herbális, növényi díszítőjegyekkel, mérsékelt fehér húsú gyümölcsös motívumokkal, sós aláfestéssel. 6p-Málik Pince Kéknyelű 2018
Neutrális, visszafogott illatából némi érett barackot lehet előcsalogatni. Ízben jóval gazdagabb és intenzívebb, az érett barack mellett körte, egy kevés banán és némi fűszer is érezhető. Testes, komoly felépítésű bor, széles savval, a korty végén egy kevés kesernyével. 6pNyári Pince Szent György-hegyi Kéknyelű 2017
Szépen kifejlett illatában érett alma és fehér húsú gyümölcsök, méz és virágok. Feszes, kiegyensúlyozott savak vezetik az izmos, vállas testet. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, pici fűszer, méz, hosszú lecsengés. 6p+Pálffy Atti Báró Rosé Pétillant Naturel 2020
Kakukktojás a Káli-medencéből, egy kékfrankosból készült pét-nat. Érett szamóca, leheletnyi gyógynövény, enyhe seprős karakter érkezik illatban és ízben is, a korty végén enyhe kesernye. Feszes savak, kevés, de erős buborékok, enyhe krémesség jellemzi a szerkezetet. 5p+Pláne Olaszrizling 2019
A Pláne Borbár tulajdonosa, Tóth Ádám és Földi Bálint közös munkájának eredménye. Kicsit zárkózott eleinte, majd éretlen őszibarack, mandula és egy kis vasas kútvíz érezhető. Kóstolva több kapaszkodót kínál: citrusok, zöldalma, egy kevés egres, rebarbara, éretlen őszibarack, halvány sósság, a korty végén némi mandulás, barackmagos kesernye. A korty kicsit tapadós, rusztikus. 5p-Sabar Leszner Rajnai Rizling 2018
Fehér és zöld őszibarack, finom fűszeresség érkezik illatban, ízben további fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok. Feszes, de csiszolt savak, pici maradékcukor, finom fanyarság kíséri a ruganyos kortyot, a hordó és a savak szépen beépültek, minden a helyén van a borban. 6pSike Balázs Pincéje A Badacsony Kéknyelű 2019
Kissé neutrális illat, nedves kővel, lámpaolajjal, visszafogott fehér húsú gyümölcsös karakterrel. Erős közepes test, olajos sűrűség, komoly beltartalom, masszív savak. Ízben is visszafogott, de izgalmas, barackfélékkel, egyedi aromákkal. 6pSkizo Irsai 2020
Szőlő, szőlővirág, egy kis alma és keleti fűszer. Tiszta, üde, fajtajelleges, de nem pacsuli. Könnyed, zamatos, jól iható, kellemes irsai. 4p+Szeremley Kéknyelű 2006
Meglepően világos a színe, érett, de nem öreg az illata, pici füst, érett gyümölcsök, sárgabarack, egy kis gomba, botrytises jegyek elegyednek benne. Masszív, feszes sav támogatja a nagy testet, olajos, krémes konzisztencia, tömör mag a kortyban. Érett-aszalt gyümölcsök, citrusok, kis botrytis, halvány sósság, gomba, pici dió alkotja az izgalmas ízképet. A penge sav még gyomorban is érezhető, nem csoda, hogy ilyen jól érik a bor. 6pSzigeti Andrea No. 1 Szürkebarát 2019
A hordó határozott nyomot hagy rajta, édesfűszeres, olajos magvas illat, érett fehér húsú gyümölcsökkel, egy kevés szénával. Telt, kerek, kissé olajos korty, sok hordóval, széles savval, érett fehér húsú gyümölcsökkel, a hordó fűszereivel, némi barackmagos kesernyével. 5pVáliBor Badacsonyi Budai 2020
Lánykori nevén budai zöld. Friss virágok, zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, szőlő és citrusok adják az aromákat. A korty laza, könnyed, de kellően lendületes és zamatos, nagyon itatja magát. 5pVilla Tolnay Zöldveltelini 2010
Aranyba hajló színű, olajosan sűrű anyag. Érett illatában széna, lámpaolaj, érett és aszalt gyümölcsök, datolya. A korty vastag, jól kitöltött, feszes, kissé nyers érzetű savakra épül. Érett és aszalt sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, pici gomba, virágpor, csepp méz adják az aromákat. 6p