A Borrajongó

Karácsonyi prémium-kóstoló a Terroir Clubban

2012. december 17. 06:00 - drbarta

A Terroir Club Karácsony közeledtével ezúttal is szervezett egy remek kis exkluzív sort. Nem tudom, hogy mi volt a sor összeállításának pontos koncepciója, de alapvetően arról szólt, hogy megnéztünk néhány teljesen különböző stílusú, régebbi évjáratokból származó többnyire prémium kategóriás tételt. 

Az átlagos szint ismét igen magasan volt, miközben az eltérő stílusban megvalósuló klasszisok igazán színessé tették az estét. Köszönet érte, én nagyon jól éreztem magam!

2012-12-12 21.30.21.jpg

 

Hollóvár: Somlai Juhfark 2006

Jó 2-3 éve már kóstoltam, nagyon tetszett, akkor 8 pontra tettem, és az eddig legjobb Hollóvár-borok között tartom számon. Mivel nem volt kereskedelmi forgalomban az élmény egyszeri volt, és megismételhetetlen. Nagyon kíváncsi voltam rá, hogy ennyi idő, valamint ízlés és skála-átrendeződés után mi lesz róla a véleményem.

Mély és komplex illat, ízig-vérig „old-school” Hollóvár-karakter. Nagyon érett kajszi, mézes-sós-krémes, pici gombás-kéksajtos kombinációval is megbolondítva. Jól esett kamillázni, rég volt ilyenben részem. Nagy test, sűrű, olajos-krémes konzisztencia. Telt ízek, vastag, túlérett sárga gyümölcsök, mézes, sós rétegek. Nem mondanám túl fókuszáltnak, inkább hömpölygős a korty, de a gazdagság semmiképp nem ül le, az érett savak kellő lendületet tudnak neki adni, miközben a kortyba teljesen szépen bele vannak simulva. Közepesnél jóval hosszabb lecsengés, a nem kevés alkohol is jól elfér. Öröm ez a bor, tele egyéniséggel, gazdagsággal, lekerekedett felszínekkel. Csupa nosztalgikus jó érzést szabadított fel, a nem beleköthetetlen szerkezet mellett is ma elérte a 7 pontot. (89-90)

Maison Leroy: Bourgogne Blanc 1997

Talán az első burgundi bor volt életemben, közel négy évvel ezelőtt. Akkor kezdő borrajongóként egyáltalán nem tetszett, úgy éreztem, hogy a két hazai barrikolt chardonnay, melyekkel együtt kóstoltam könnyedén kenterbe verik.    Persze akkoriban mást kerestem a borokban, így ismét csak nagyon kíváncsi voltam, hogy mi változott azóta.

Zárt illat, az előző után nem sokat ad. Pici kukorica, füst, sajtos-vajas-toast-os jegyek. Sejteti a kort, de alapvetően tiszta, ép bort sejtet. Alig közepes test. Kortalan, érlelt hangulatú ízek, koncentrációjukat tekintve az előző után kissé hígnak hat. A konzisztencia tiszta, finoman krémes. A savak eleinte úgy tűnik, hogy kissé dominánsak a végére, visszakóstolva már jobban beolvadnak. A lecsengés mondjuk közepes. Elismerésre méltó, sőt, szinte meghökkentő, hogy egy viszonylag egyszerűnek tűnő száraz fehér bor 15 évesen még jól őrzi egységét, egyensúlyát, de olyan sok örömet továbbra se leltem benne. Legyen 5 pont.

Radikon: Oslavje 2001

Nincs sok tapasztalatom a pincével. Kb. 3 éve kóstolhattam a Ribollájukat, az annyira furcsa jószág volt, hogy nem nagyon tudtam értelmezni. Megint valami hasonlóra számítottam.

Kirobbanó illat, aszalt narancs, konyak, vegyes-virágméz, pici avarosság. Intenzív, újszerűen érdekes, de kétségtelenül nagyon tetszett. Közepesnél nagyobb test, de mégis  arányosabb méretekkel bír, mint amit az illat alapján esetleg sejteni lehetett. Aszalt gyümölcsös karakterű, de csontszáraz ízek. Más arányokban tartalmazza alkotóit, mint a szabvány fehérborok, de szilárd, egységesnek mondható a szerkezet, tömör anyaggal, élénk savakkal, jelentős, de korrektül beépült cserességgel. Elég hosszú lecsengés. Szép!  7 pont. (91)

Ráspi: Kékfrankos Selection 2004

Ez pedig karrierem első Ráspi-bora volt, közel 4 évvel ezelőtt. Újszerű volt, gyökeresen más, mint az addig kóstolt vörösek, de felkeltette az érdeklődést, így azóta is követem a pince munkásságát. Ismét csak nosztalgikus várokozással tekintettem a bor újrakóstolására.

Illatában friss és aszalt cseresznye, kávé, szerecsendió, sósság. Szájban közepes méretű, arányos testű kortyot kapunk, tiszta, könnyed konzisztencia. Ízében kellően telt és élénk, karakterében még mindig meghatározóak a piros bogyós gyümölcsök. Vibráló, kicsit domináns, de az összképbe jól illeszkedő savak révén cizelláltan fejlődik a korty, érintésnyi tannin visz bele egy pici selymességet. Közepesnél valamivel hosszabb lecsengés. Nem egy hatalmas anyag, de van benne elegancia és öröm fogyasztani. Erős 6 pont.(88)

Dom. Barral: Faugeres Valiniere 2003

Soha nem kóstoltam még egy vöröset se pincétől, de annyi megosztót hallottam már róluk, hogy akaratlanul is némi fenntartással közelítettem a borhoz.

Szokatlan, de igen mély és intenzív illat. Porrá aszalt fekete gyümölcsök, beszáradt szilvalekvár, szurok, sósság, földesség, pici animalitás. Elég nagy testű, sűrű korty, de semmiféle lustaság, élénk zizegő savak járják át, mintha egy kis co2 is játszana, ami szerintem abszolút jól áll neki. Sok a tannin, kicsit száraz is, de alapvetően jól elfér, nem lóg ki. Telt ízek, sok a gyümölcs, de vannak benne az illathoz megfelelő rusztikusabb hangulatú jegyek is. Tömör közép, elég hosszú lecsengés. Az előző bortól komoly nagyságrenddel nagyobb anyag. Sem aromatikájának jellege, sem a benne szunnyadó erő zabolátlansága nem predesztinálja a szó klasszikus értelmében értendő csiszoltabb eleganciára, de mégis alapvetően helyükön vannak a részletek, van a borban rendszer, és egyáltalán szívesen fogyasztottam. Magabiztos 7 pont. (90-91)

Cotar: Merlot 2001

A tétel 1999-es változatát már kóstoltam kb. 3-4 éve. Emlékeim szerint sokkal fiatalabbnak tűnt koránál, de mégse hagyott mély nyomot, emlékszem, sűrűbb, direktebben lehengerlő borra számítottam. Ismét egy remek alkalomnak ígérkezett esetlegesen revideálni korábbi álláspontomat.

Ez is igen mélyről jövő illat. Sok cseresznye, füstösség, némi pikáns zöldpaprikás fűszeresség. Közepesnél nagyobb test, arányos méretek. Harapnivalóan telt ízek, rengeteg frissnek ható, lédús, finoman fanyar piros bogyós gyümölccsel. Egészen elképesztő ez egy ilyen korú bortól. Strukturált, korrektül fókuszált szerkezet, közepes tannin, élénk, jó ízű savak, kiváló egyensúly, szép hossz. Nagyon jó inni, mellette  szinte észrevétlen is a nagysága. Egyik személyes kedvencem az estéről. Erős 7 pont. (91)

Maison Leroy: Cotes de Beaune Villages 1978

Nagyon intenzív és komplex illat. Igen nehéz feladat a szálazgatása, hiszen nagyon egységes és messze nem szokványos elemekből felépülő egyveleg. Az alább leírt jegyeket is úgy kínomban próbáltam kreálni, az illatot felidézve igencsak erőlködés szaga van a listának. Porrá aszalt formában még mindig vannak gyümölcsök, mellettük dohány, kávézacc, vegetális-zöldfűszeres jegyek, rusztikus fűszeresség, régi bútorok illata.  Lehet nem hangzik vonzóan, pedig az. :)  Olyan patinásan elegáns hangulatot áraszt. Közepes test, élénk, telt ízű korty. Aszalt aromák, tiszta, de erős kávéra emlékeztető jegyek, és még biztos bele lehetne képzelni egy csomó egyebet is. A szerkezet szilárd, a közepes tannin és a kemény savak egységes, fókuszált vázat adnak. A lecsengés szép hosszú, az utóíz tiszta. Nincs rutinom ilyen borok értékelésében. Nem állítom, hogy kifejezetten ezeket az ízeket kedvelném, illetve vannak tételek, melyek egyértelműen jobban, hosszabban, intenzívebben képesek megragadni az érzékeinket, de mindenképp fantasztikus a kikezdhetetlen, sima  szerkezet, illetve az érett, mégse túlhaladott, inkább olyan nemesen antik, múzeumi hangulat, amit áraszt. Eléri a 8 pontot. (92-93)

Dom. Pierre Frick: Riesling Vendange Tardive 1997

Frissnek ható gyümölcsösség, alma, szőlő, gyógynövények. Közepes test, tiszta, finoman porózus  tapintatú konzisztencia. Telt ízek, egyszerűbbnek ható, de finom és kellemes aromatika. Az egyensúly parádésan jó, a lecsengés közepesnél hosszabb. Szép bor, lehetne komplexebb, fókuszáltabb, de a kor egyáltalán nem érződik rajta. 6+ (88-89)

Dom. Huet: Vouvray Cuvée Constance 1997

A pince nagy kedvenc, de a top édes boruk eddig kimaradt. Talán ezt a bort vártam a legjobban a sorból.

Illatában töppedt szőlő, akácméz, pici füge, szalma, méhviasz. Komoly aszúkat ismerve talán nem valószínűtlenül komplex, de nagyon tömény, nagyon tiszta és nagyon mélyről jövő. Nehéz vele betelni. Telt, olajos konzisztenciájú korty. Itt is valami hihetetlenül tiszta, és a jelentős méretek mellett nagyon el vannak találva az arányok.  Mély, nagyon letisztult ízek, finoman aszalódott sárga gyümölcsök, mézes-viaszos-lágyan fűszeres díszítések. Újabb és újabb rétegek és impulzusok,nagyon hosszan fejlődik a korty, gyakorlatilag tökéletes balansz és fókusz mellett. Minden alkotója  igényes, tükörsimára csiszolt és precízen a helyén. Extra hosszú lecsengés. 8 és 9 pont között, lehet meg is kéne legyen az utóbbi. (94+)

Királyudvar: Aszú 6 putt. 2002

Finoman aszalt kajszi, kandírozott narancs, illatos gombák, kapros-zöldfűszeres díszítések, méhviasz. Nem igazán sikerült mindent összeszedni, legyen elég, hogy nagyon intenzív, az előzőtől egy nagyságrenddel komplexebbnek hat, miközben fineszt és csiszoltságot ígér minden mennyiségben. Nagy test, olajos konzisztencia, sűrű finom tapintatú textúra. Lehengerlő attack, mély, tiszta, intenzív ízek. Kiváló lendületű, remekül integrált savak nagyszerűen kiegyensúlyozzák a jelentős édességet és gazdagságot. Csiszolt, igényes alkotók és igen hosszú lecsengés itt is, de az intenzívebb kezdés és az észlelhetően komplexebb aromavilág mellett a folytatás talán kevesebb újabb impulzust kínál és egy lépéssel kevésbé tökéletesen fókuszált a finis. Top aszú és hatalmas élmény persze. Erős 8 pont. (93-94)

Champagne Fleury Millésime 1995

Élénk, intenzív illat, nagyon finom érlelt-autolitikus aromák, briós, kétszersült, fekete csokoládé. Közepes test, sűrű, finom, apró buborékok, nagyon kellemes nyomással. Finom krémesség a konzisztenciában. Telt, intenzív ízek, cizellált-precíz savak, fókuszált, egységes szerkezet, részletgazdagság, szép hosszú lecsengés. Nagyon remek ötlet volt a végére, nem akármilyen borok után is képes volt nagyot szólni és alárendeltség érzet nélkül felfrissíteni érzékeinket. 7 és 8 pont között. (92)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr304967008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.12.17. 09:38:03

Kár volt elolvasni ezt a kiváló beszámolót.
Így még jobban sajnálom, hogy nem jutottam el rá.. :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.17. 10:09:45

@rszabi: Köszi! Hát mit mondjak, sajnálhatod :)

Kabócás 2012.12.17. 10:56:15

Valami azt súgja, hogy az Huet és az aszú nálam is hasonló örömöket okozott volna :)
süti beállítások módosítása