A Borrajongó

Vegyes syrah-sor

2014. február 05. 06:00 - furmintfan

Múlt héten egy kedves barátom meghívott egy zártkörű syrah-kóstolóra, aminek a Dynamobake Étterem adott helyet. Mindenki hozott magával legalább 1 palack bort, csak a fajta volt megkötve. Végül 10 magyar és 4 újvilági tétel került az asztalra + 1 kakukktojás. Vakon kóstoltunk, majd mindenki megjelölte a 3 kedvencét és összesítés után lepleztük le a borokat. Kóstolási sorrendben közlöm a jegyzeteket.

syrah1.jpg

Yalumba The Y Series Shiraz 2009

Dél-Ausztrália, Barossa Valley. Sötét bíbor szín, bőrös, vajas, fekete bogyós gyümölcsös illat, kis medvecukorral és csokoládéval. Élénk, hosszan tartó savak, magas, finomszemcsés tannin. Ízében szeder, feketeribizli, szilva, bors, kis nyersgumi. 5+. (4725 Ft, IFDT)

Eger Cottage Vörös 2012

100% kékfrankos (az egyébként a kóstolón is részt vevő) Bukolyi Marcelltől. Kakukktojásként került a sorba, azonnal ki is szúrta mindenki. Illatban és ízben is erdei gyümölcsök, főleg piros bogyósok, cigánymeggy, kis fűszer és gyógynövények. Arányos, remekül iható, mégis tartalmas. 5+/6 pont. (~2000 Ft, Radovin, ha még maradt belőle)

Cederberg Shiraz 2011

Dél-Afrika, Western Cape, Olifants River Valley. Nem túl vonzó, bőrös, gumis, őrölt kávés illat, némi erdei gyümölccsel. Ízében fekete bogyós gyümölcsök, és az illatban is meglévő gumis, kávés vonal. Szerkezetileg rendben van, de nem kellemes. 4 pont.

Gróf Buttler Syrah 2005

Animális, istállós, földes illat, fekete bogyósokkal. Arányos, szépen összesimult, érett savakkal és tanninnal, mégis van benne egy csipetnyi vadság. Ízében fekete bogyós gyümölcsök, kis földesség. Jól tartja magát. 5+.

Starry Night Winery Russian River Valley Syrah 2003

California, Sonoma County, Russian River Valley. Illatban kevés illó, érett-túlérett eper, szeder, szilva, vanília, kókusz, amerikai hordós jelleg, nyomokban zöldfűszerek is fel-feltűnnek. Kóstolva korához képest meglepően élénk, szinte narancsos savak, közepesnél kicsit több, érett, sima tannin. Ízében is visszaköszön az amerikai hordós vanília és kókusz, túlérett piros bogyós gyümölcsökkel, kis szilvalekvárral együtt. Szerette a társaság, második helyen végzett a sorban. 5+.

Takler Syrah Reserve 2007

Kellemetlen savanyúkáposzta illat, ami szellőztetéssel, pörgetéssel sem akar távozni. A riasztó illat ellenére kóstolva nincs különösebb baja, bár nem is túl vonzó. Kávés sütemény, kávélikőr, fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek az ízben, közepesnél több tannin és alkohol. Feltételezem nem minden palack ilyen, de ez így most, ha pontoznom kellene, akkor 4 pont.

syrah2.jpg

Szeleshát Syrah 2011

Kevésbé fajtajelleges illat, piros és fekete bogyós gyümölcsök vegyesen, inkább az előbbiek túlsúlyával: eper, málna, meggy. Savai kissé lágyak, a tannin mennyiségre közepes, hangyányit  tapadós. Epres, málnás, meggyes, szamócás, finoman fűszeres íz. 5 pont. (2950 Ft, Bortársaság)

Feind Villa Quaiar Shiraz 2006

Borsos, kávés, fűszeres illat, érettebb karakter. Érett savak, közepesnél több, sima tannin, kissé magas alkohol. Érett fekete bogyós gyümölcsök vezetik az ízt, némi gyógynövényességgel és egy kis gumival. 5+.

Vylyan Syrah 2003

Animális illat, némi illóval., érett fekete bogyósokkal, csokoládéval. Már lelágyultak a savai, a tannin érett, sima. Ízében érett fekete bogyós gyümölcsök, fűszerek, étcsokoládé, bőrös jegyek, kis édességérzet. Túl van már a csúcsán. 4+.

Gróf Buttler Nagy-Eged Syrah 2006

Összetett, mély illat: fűszerek, kék szirmú virágok, sós-ásványos jegyek, fekete bogyós gyümölcsök, kevés bőr és gumi. Jó savak, bársonyos tannin, közepesnél nagyobb test. Sokrétű ízvilág, fekete bogyós gyümölcsök, sós jegyek, sok fűszer. Izgalmas, határozottan termőhelyi bor. Összesítve simán az est bora lett a társaságban. 7 pont.

Kovács Nimród Winery Syrah 2007

Kicsit visszafogottabb illat, szederrel, némi fűszerrel. Kissé már lágyabb savak, tapadós tannin. Fajtajelleges, szedres, borsos, szilvás ízvilág. Összesítve a dobogó harmadik fokán végzett az est végén. 6 pont.

Montes Alpha Syrah 2010

Chile, Central Valley, Rapel, Colchagua Valley. 90% syrah, 7% cabernet sauvignon, 3% viognier. Illatában némi illó, temperafesték, lilahagyma, fekete bogyós gyümölcsök, bőr. Élénk savak, közepesnél több, finomszemcsés, picit reszelősebb tannin, közepesnél magasabb, de nem bántó alkohol. Korrekt, de izgalommentes. Stabil 5 pont. (4700 Ft, Bortársaság)

Kovács Nimród Winery Syrah 2009

Csokoládés, erdei gyümölcsös, gazdagon fűszerezett illat és íz, illatban kis vajjal kiegészülve. Jó arányok, bársonyos tannin, finom fa. Ízében sok fűszer, szeder, feketeribizli, áfonya. Erős 6 pont.

Heimann Családi Birtok Syrah Válogatás 2011

Illatban pici illó érezhető, mellette minimális tea, sok gyümölcs, szeder, áfonya. Arányos szerkezet, fekete bogyós gyümölcsös, kissé lekváros íz, pici bors. Nem különösebben koncentrált, vagy hosszú, de nincs hibája. 5+. (4490 Ft, Bortársaság)

Vylyan Syrah 2009

Gazdag fekete bogyós gyümölcsös illat, fűszerekkel, kis kávéval. Élénk savak, közepesnél magasabb tannin és alkohol, közepesnél nagyobb test, érett tannin. Ízében feketeribizli, szeder, málna, fűszerek, kis vaj, kávé. Sima 6 pont. (5460 Ft, Veritas)

Összességében azt mondanám, hogy óriási meglepetés nem ért, bár a két újvilági tételtől kicsit többet vártam, mint amennyit kaptam, a kaliforniai pedig 10 évesen jobb formát mutatott, mint vártam.

Bernáth Józsefnek köszönet a kóstolóért, a Dynamobake-nek pedig a helyszín biztosításáért.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr265792544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2014.02.05. 22:25:41

Kellemes meglepetés, hogy egy jóval kisebb tanninú Kéfrankos nem veszett el a sorban. Jó vegyes kis sor volt, minden értelemben. A külföldi része számomra kissé kérdőjeles. Én a franciákat hiányoltam. Persze tudom, ilyenkor esetlegesen jön össze a dolog. Kíváncsi lennék Európai véleményére. Egészségetekre.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.02.05. 23:02:43

@Szegediszomelijé: Köszönjük. :)
A sor valóban elég esetlegesre sikerült, de így sem volt rossz.
A francia tételt pont én vittem volna (M. Chapoutier Petite Ruche, Crozes-Hermitage 2010), de sajnos már nem volt időm hazamenni érte. :(
Hogy érted azt, hogy a külföldi része kissé kérdőjeles? Túl gyengén szerepeltek?

Szegediszomelijé 2014.02.07. 07:43:45

@furmintfan: A kérdésedre-ez inkább csak egy kiszólás, engem kevésbé érdekelnek ezek a Syrah-k -attól még lehet jó, és érdekelhet mást.
süti beállítások módosítása