A Borrajongó

Spanyol seregszemle

2017. május 13. 08:00 - furmintfan

Április közepén barátokkal szerveztünk egy kis borozós-tapasozós estet, leginkább spanyol borokra fókuszálva. A változatos kínálat megteremtése érdekében igyekeztem különböző borvidékekről összeválogatni a borokat, Spanyolország esetében szerencsére ilyen szempontból nincs nehéz dolga az embernek. Kereken 10 palack került így az asztalra, a borok színét tekintve 2 fehér és 8 vörös megoszlásban.

esp01.jpg

A borok nagy része hazai beszerzés, még ha nem is éppen a jelenlegi forgalmi tételt képező évjáratot kóstoltuk, mindenesetre a rendelkezésre álló forrást azért zárójelben feltüntettem.

esp_telmorodriguezbasa2015.jpg

Compania de Vinos Telmo Rodriguez Basa 2015 Rueda
A több spanyol borvidéken is tevékenykedő Telmo Rodriguez időrendi sorrendben másodikként megalapított támaszpontjáról származik ez a bor. Verdejo egy kis viurával (10%) fűszerezve, tartályban iskolázva. 
Friss gyümölcsös illat ananásszal, nektarinnal, citrusokkal, citromhéjjal, lime-mal, halvány zöldes villanásokkal, körtével, trópusi gyümölcsös aláfestéssel. Kóstolva könnyed, zamatos, a sav pont elég. Ízét tekintve hasonló az illathoz, de még kevesebb a zöldes jegy benne, inkább gyümölcsökkel operál: ananász, citrusok, körte, kiwi, lime, citromhéj. 6p- (Bortársaság)

 esp_palaciosplacet2012.jpg

Bodegas Palacios Remondo Plácet 2012 Rioja
A spanyol sztárborász fehérbora Riojából. 100% macabeo (viura) 25 éves tőkékről, 11 hónapot töltött 2 hektós francia hordókban. 
Nyitáskor kicsit zárkózott, majd ahogy nyílik, őszibarack, fűszerek, finom fa, pici mogyoró áramlik a pohárból. Az elején van benne egy kis gomba, de ez maradéktalanul eltűnik. A korty széles, lágy, kissé szétterül, lehetne több tartása. A hordó határozott, de még nem túlzó. Érett fehér húsú gyümölcsök és citrusok köszönnek vissza ízében, őszibarack, alma, ananász, a hordó fűszereivel, pici mogyoróval és egy csipet sóval. 6p- (Wein&Co)

 esp_pasiondebobal2012.jpg

Bodega Sierra Norte Pasión de Bobal 2012 Utiel-Requena
Szintén több borvidéken tevékenykedő borászat. 100% bobal 60 éves tőkékről, 6 évig francia hordókban érlelve.
Szinte parfümös illata csupa primőr gyümölcs: málna, szamóca, cseresznye, mellette kis gyümölcsjoghurt, virágok. Könnyed, vidám korty, a sav épp elég, a tannin kevés, egy picike rusztikusság azért van benne. Tobzódik a piros bogyós gyümölcsökben, jól definiált, de van benne egy kis vadság is. A málnás, szamócás, cseresznyés vezérfonál mellett pici banán, gömbrágó, fűszer is feltűnik. Spanyolország válasza a Beaujolais-re? 6p- (Pata Negra)

 esp_castanohecula2013.jpg

Bodegas Castano Hécula 2013 Yecla
Nem olyan rég írtam erről a borról, nagyon szerettem és a társaságnak is bejött, itt csupán megismételném februári soraimat:
100% monastrell, 38 évesnél idősebb tőkékről, tartályban erjesztve, majd 6 hónapig nagyrészt francia, kisebb arányban amerikai, fele részben új hordókban érlelve. 
Illatban és ízben is igazi gyümölcsbomba, intenzív és tiszta. Tetszés szerint felsorolhatok egy komplett gyümölcskosarat erdei gyümölcsökkel és piros bogyósokkal, talán a szeder és a málna a két éllovas. A gyümölcsöket minimális zöldfűszer (kakukkfű) és édesfűszer, valamint minimális étcsokoládé gazdagítja. Intenzív, egyenletes kortylefutás, a borba tökéletesen simuló, finom tannin, ideális állagú sav jellemzi egységes szerkezetét, az alkoholt szinte észrevétlenül elnyeli; nincs részlet, amibe bele tudnék kötni. A gyümölcsök végig dübörögnek - minimális étcsokival és fűszerrel megbolondítva -, sehol semmi tapadós vagy szárító érzet, a hosszan tartó lecsengés tisztán hagyja a szájat. Úgy tartalmas és gazdag, hogy egy pillanatra sem nehezül el. 7p- (ifdt)

 esp_garnachasdeespanapirorat2012.jpg

Proyecto Garnachas de Espana La Garnatxa Fosca del Priorat 2012 Priorat
A borászat több különböző borvidékről készít borokat a fajtából. 100% garnacha, 60 évesnél idősebb tőkék, 10 hónap francia hordó. 
Mély és érett gyümölcsös, szinte likőrös illat, benne erdei gyümölcsök, szeder- és málnadzsem, a háttérben édesfűszerek, pici földesség. Lágyan kezd szájban, de középtájt megérkeznek a savak. Az alkohol végig melegít, nem lóg ki, de érezhetően emelkedett, a tannin poros állagú, integrált. Jó beltartalommal bír, az érettség épp megérintette már, ízében szeder- és málnadzsem, pici csokoládé és vanília, halvány földes, gombás jegyek, leheletnyi vadhús. 6p+ (DropShop)

 esp_iniestahechicero2010.jpg

Bodega Iniesta Finca el Carril Hechihero 2010 Manchuela
Az FC Barcelona világhírű focistájának borászata, Manchuelában. Tempranillo, petit verdot, syrah és cabernet sauvignon házasítása.
Túlérett és lekváros állagú gyümölcsök vezetik illatát: szilva, erdei gyümölcsök, mellettük pici rumpuncs, kávé, negró, medvecukor, étcsoki, édesgyökér. Közepes mennyiségű sav és tannin keretezi, az alkohol enyhén emelkedett, a tannin finomszemcsés, picit tapadós. Ízében szilvalekvár, édes fűszerek, pici sonka, füstös jegyek, étcsoki, rumpuncs. 5p+ (Borterasz)

 esp_palaciospetalos2011.jpg

Descendientes de J. Palacios Pétalos 2011 Bierzo
98% mencia 40-90 éves tőkékről, 2% más helyi fajtákból jön, 10 hónapot érett különböző korú francia hordókban.
Mutat már némi érettséget az illat, ami egyébként elég nehezen szálazható, földes jegyeket, paradicsomos villanásokat, erdei gyümölcsöket, meggyet, édesfűszereket lehet felfedezni benne. Szájban élmentes, selymes, jól texturált, rétegzett bort kapunk. Íze elég komplex és egyedi, több hullámban érkeznek a különböző aromák: aszalt gyümölcsök, meggy, grafit, földes jegyek, kis étcsokoládé, zöldfűszerek, kömény, mustármag, édesgyökér. 6p+ (Bortársaság)

 esp_paradadeatauta2011.jpg

Dominio de Atatuta Parada de Atauta 2011 Ribera del Duero
A borászat a 9 birtokból álló Avanteselecta egyik tagja. 100% tinto fino (tempranillo) 80-100 éves tőkékről 12 hónapig felerészben új francia barrique hordókban érlelve. 
Enyhén édeskés, meleg hangulatú illatot közvetít a pohár: erdei gyümölcsök, feketecseresznye, feketeribizli, szeder, enyhe rumpuncsos édesség, ánizs, édesgyökér, A korty lágy, sima, ellenben tanninból és alkoholból is jutott bele, bár a közepesnél nagyobb test mindkettőt elbírja. Ízben gyakorlatilag teljesen az illatra rímel, a korty húsos, tartalmas, az alkohol melegít, de nem billenti meg, ellenben a vége kicsit fás. 6p+ (Fill the Winebox)

 esp_mugareserva2011.jpg

Bodegas Muga Reserva 2011 Rioja
1932-ben alapított rioja-i birtok. Kb. 70% tempranillo, garnachával, mazueloval és gracianóval házasítva, 2 évig hordóban érlelve. 
Édeskés, érett gyümölcsös illat, feketecseresznyével, feketeribizlivel, sok édesfűszerrel. Szájban elég tömör, jó koncentrációt és arányokat mutat, a sav szépen tartja a közepes testet, a hordó besimul a borba. Érett fekete bogyós gyümölcsök, feketecseresznyével és feketeribizlivel az élen, édesfűszerekkel meghintve. 7p (aborbolt.com)

 esp_marquesdemurrietagranreserva2009.jpg

Marqués de Murrieta Gran Reserva 2009 Rioja
Spanyol ikonborászat 300 hektár szőlővel, 1852-ben alapítva, itt készült az első Rioja. 89% tempranillo, 5% mazuelo, 4% graciano és 2% garnacha, 25 hónap barrique hordókban, ebből 9 hónap új hordókban.
Áradóan intenzív, mámorító illat: temérdek édesfűszer, aszalt meggy, feketecseresznye, ánizs, vanília, karácsonyi fűszerek. Közepesnél testesebb, de izmos, jól strukturált váz, határozott, de profi hordóhasználattal, jó savval. A korty koncentrált, de kiegyensúlyozott, a nem kevés tannin ellenére is selymes, lecsengése nagyon hosszan tart. Tele van lédús gyümölcsökkel és fűszerekkel: feketecseresznye, meggy, erdei gyümölcsök, ánizs, édesgyökér, étcsoki, vanília. 8p- (Wein&Co, DropShop)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1612502069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása