A Borrajongó

Terra Australis 2011

2011. július 13. 06:00 - drbarta

Halász Attila, alias európai, az Ausztráliában élő borral foglalkozó szakember idén is megtartotta Terra Australis névre hallgató nagyszabású kóstolóját.

Ezúttal is Ausztrália legszebb tételei közül szemezgetett a résztvevők nagy örömére, szintén a koncepcióhoz tartozott, hogy elismert magyar borok is helyet kapjanak a sorban. Ez utóbbiakat mi vakon kaptuk, de lelőve a poént előre, a Gróf Buttler 05-ös Syrah tételei lettek az idei kiválasztottak. Előre nem látható meglepetésként a szintén Gróf Buttler 2006-os Nagy-Eged Bikavére is bekerült a sorba, afféle referencia tételként. A Buttler borokat a kóstolón szintén résztvevő Herczeg Ágnes biztosította számunkra, köszönet érte.

A sor ismét nagyon erős lett, akárcsak tavaly. Íme a jegyzeteim:

Scotchmans Hill "Cornelius" Sauvignon 2007

Victoria állam, Bellarine Peninsula. Nagy termelő kis szériás hordós válogatása. Nagyon jó minőségű hordó érződik az illatban. Enyhe vajasság, pörkölési aromák, kordában tartott, kortalan, kissé trópusi színezetű gyümölcsök, visszafogottan fűszerező zöldnövény-karakter, érintésnyi méz. Szájban közepesen telt. Nagyon tiszta korty, finoman, eldolgozottan krémes konzisztencia. Nagyon kultúrált, simára csiszolt savak, részletgazdag, cizellált keretet adnak a szerkezetnek. Az aromák véletlen se hivalkodnak. Visszafogott, kortalan, de mégis érdekesen, egzotikus gyümölcsösség, diszkrét vegetális jegyek, némi toast, leheletnyi pörkölt magvas íz, mindez vajasan krémes közegben. Nagy mélység-érzetet nem ad, de végtelenül kiművelt, elegáns tétel, remek egyensúllyal. Erős 7 pont. (91-92)

Oakridge 864 Chardonnay 2009

Victoria állam, Yarra-Valley. Itt is érződik a nagyon jó minőségű hordó. Minimális mennyiségben pörkölt aromák, krémesség-vajasság ígérete, illetve egy pikánsan fűszeres, speciális, talán ásványos aroma megfogta a figyelmemet. Közepesen telt korty. Hasonlóképp tiszta, sima és csiszolt felszínű korty. Kortalan hangulatú fehérhúsú gyümölcsösség, szerecsendió, finom pörkölési aromák, vajasság, enyhén csípős fűszeresség.  A kortyközép szépen hosszan bontakozik ki, az előző tételtől nagyobb tömörsége van, a bor egésze mélyebb. A barrique érződik szintén, de elsősorban nem a bor karakterére rátelepedő hordófűszerek képében, ezek helyett az előző borhoz hasonlatosan krémességet, teltséget és kerekséget ad, míg tisztasága érintetlen marad. Cizellált, kifinomult savszerkezet, illesztések nélküli részletgazdagság. Utóíze a bor méretéhez képest meglepően hosszan kitart. Eléri a 8 pontot. (92-93)

By Farr Sangreal 2005

Victoria állam, Geelong. Pinot Noir, egy megszállott Burgunda-rajongó borásztól. Szép és összetett illat. Földesség, cseresznye, kék virágok, avar, erdei gombák, érintésnyi zöldpaprika. Közepesen telt korty. Finom cizellált savak, alig közepes tannin, könnyű, selymes textúra.  Nem kiemelkedően mély, de komplex és a szerkezetet szépen kitöltő ízek, pirosbogyós-hecsedlis-virágos-földes-avaros-gombás-pikánsan fűszeres vonalon mozog. Könnyed, gördülékeny, tényleg némiképp burgundias hangulatú tétel, profin illeszkedő csiszolt alkotók, részletgazdag elegancia. 8 pont (93)

Clonakilla: Shiraz-Viognier 2009

Canberra régió. Mélyebb, de elsőre egyneműbbnek ható illat. Levegővel azért szépen fejlődik, feketebogyós gyümölcsök, tinta, karamella, zöldddió, savasság ígérete. Közepesen telt korty. Több tannin, élesebb savak. Durvább vonalak, érettség melletti asztringencia, az alkotók közel sincsennek olyan harmonikus illeszkedésben, mint az eddigi boroknál. Mélysége, komplexitása van, bár lassabban fejlődik ki. Szájban is az illatnak megfelelő karakterű aromákat találjuk, mély gyümölcsösség mellé érdekes diós fűszerezettség és kissé zavaró fémesség társul. Többször visszakóstolva egyre inkább meg tudok vele barátkozni, talán pechesen jött ki, hogy épp a legcsiszoltabb, legkellemesebb textúrájú, legkönnyedebb hatású vörös után következett. 6 pontról indulva végül hozza a 7 pontot. (90)  Sokaknak szemlátomást sokkal jobban tetszett.

Gróf Buttler: Nagy-Eged Syrah (300-400m) 2005 

Elsőre picit animális, fülledt, bizonytalanabb illattal indít, szellőzve szépen fejlődik, a furcsaságok eltűnnek, egyre kifejezettebbé válnak feketebogyós gyümölcsei, finom fűszerei. Tulajdonképpen elég komplex. Szájban kevesebb mélységet ad, mint az eddigek, ugyanakkor kétségtelenül részletgazdag bor. Közepes mennyiségű tannin, élesbe hajló savak. Felszíneinek csiszoltsága az előző borhoz hasonlatosan némi hiányérzetet keltett bennem, (sőt visszakóstolva az előző tétel ekkor már nem tűnik különösebben élesnek.) Az ausztrál borok mellett kevésbé tűnik letisztultnak, bizonytalanabb érzetű. 6 pont.

Gróf Buttler: Nagy-Eged Syrah (400-500m) 2005

Igen hasonló, nem is nagyon érdemes külön beszélni róla. Picit nagyobb sűrűség, picit nagyobb mélység, kevesebb él, kifejezettebb alkohol. Szintén 6 pont.

Penfolds: Cabernet-Shiraz Bin 389 2002

Dél-Ausztrália. A hirhedt Grange megfizethetőbb árú változata. Illatában feketebogyós gyümölcsök, földesség, pörkölt magvak, ércesség. Közepesnél teltebb korty. Mély, intenzív aromák érett, vastag gyümölcsösség, erőtlejes hordójelenlét, kissé fémes hatású ízekkel kísérve. Sok tannin, sok sav. Nehéz, súlyos , sűrű textúra. Populárisan édeskés indítás, szájbatapadós közép, kissé éles vég. Igen tartalmas, kétségtelenül nagyágyú jellegű tétel, de nekem semmiféle eleganciát nem nyújtott. 6 pont.

Wendouree: Cabernet-Malbec 2004

Dél-Ausztrália, Clare. Extra kézműves, gyakorlatilag beszerezhetetlen tétel. Nagyon izgalmas illat. Feketeribizli, áfonya, menta, borókafenyő, pici zöldpaprika. Hűvös, tiszta és nagyon mély. Szájban telt. Sűrű, tömör szerkezet, drámai mélységű kortyközép, hosszú lecsengés. Alapvetően kemény bor, de a jelentős mennyiségű sav és tannin rendszerben vannak, tartást és gerincet adnak, de mindezt nem külön utakon járó magánakciók révén. Ugyan még fiatal, és távolról sem nyugalmat és harmóniát áraszt, de az őserő mellett is nagyon elegáns tétel. Megragadó, izgalmas egyéniség. 8 és 9 pont között. (94)

Penfolds: Grange Bin95 2004

Dél-Ausztrália. Ausztrália egyik leghíresebb emblematikus bora. Nagyon komplex és mély illat. Szárított feketebogyós gyümölcsök, kávézacc, grafit, ibolya, pörkölt aromák. Telt korty. Sok és csiszolt tannin, finom állagú cizellált savak. Sűrű szövésű bársonyos textúra, hosszan kibontakozó tömör kortyközép. Mély zamatok, több rétegben jelentkeznek, igazán megragadják a figyelmet. Erő, tekintély, komplexitás és csiszoltság egy palackban. Tulajdonképpen minden szempontból még több, mint az előző bor, szerkezetileg is gyakorlatilag beleköthetetlen. Mindezek révén elvileg egy hiba nélküli nagyágyú képe kéne, hogy kirajzolódjon. Mégse tud olyan emlékezetes lenni, mint az előző bor. Az árához és híréhez mérten nem éreztem utánozhatatlan egyéniségnek, illetve minden csiszoltsága ellenére is tapasztaltam már harmónikusabb, szálazhatatlanabb egységet képező borokat is. Erős 8 pont persze nem vitás, azt is érteni vélem, ha esetleg valakinek ettől is több. (93-94)

Gróf-Buttler: Nagy-Eged Bikavér 2006

Nagyon megörültem neki. Már a kóstoló előtt furdalta az oldalamat, hogy a múltkori remek szereplés után vajon egy ilyen sorban milyennek érezném. Kívánságom ezúttal meghallgatásra lelt. Illatban határozottan tetszik ismét, érett és aszalt feketebogyós gyümölcsök, fűszerek, kömény, dió, csokoládé, virágok. Közepesnél teltebb korty. Még ebben a sorban is jelentős mélységű tétel. Gazdag ízvilág, szép tanninok, életteli savak. Fiatalsága mellett ismét megnyerő volt, számomra egyáltalán nem vallott szégyent. Tény, hogy messze nem olyan profi kidolgozottságú, mint az előbbiek, ebben a sorban semmiképp nem tűnik különösebben kifinomultnak, fineszesnek, de van egyénisége, és a 05-ösöktől egy kategóriával jobb. 7 pontot ebben a sorban se sajnálok tőle. (90-91)  Megosztó bor volt.

Lillypilly Noble Blend Family Reserve 2002

Új-Dél-Wales, Riverina. Sauvignon blanc, semillon összetételű desszertbor. Kellemes illat. Maracuya, méz, öszibarack mellett vegetálisabb jegyek, és egy leheletnyi technokol. Telt korty, jelentős édességgel. Konzisztenciája finoman krémes. Az illatnak megfelelő zamatok mélyek, intenzívek, elég hosszúak, bár nem túl komplexek. A savak kerekek, lágyak, barátságosak, a bor karakterének megfelelő stílusban elegendő tartást adnak. Sima felszínek, gördülékenység, jól fogyaszthatóság, átlagon felüli gazdagság. 7 pont.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr353061461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2011.07.13. 15:08:15

Hát ez igen gyorsan ment Doktor úr! Szeretném még hozzátenni, hogy mennyire hálás vagyok, hogy neked köszönhetően a hajnali órákban megismerkedhettem a kiváló 2008-as Kikelet Édes Szamorodnival! Viszlát jövőre doki!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.13. 17:12:18

@európai: Köszönöm hozzászólásod! Örülök, ha sikerült olyan bort mutatni, ami elnyerte a tetszésedet, nem egy könnyű feladat :)

Egyébiránt kíváncsi lennék, hogy mi volt a véleményed az általad tartott kóstoló borairól, esetlegesen pontszámot is mellékelve.

pardi norbi · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.14. 00:49:45

Na erről sikeresen lemaradtam... Ha otthon leszek, akkor majd jövőre igyekszem elmenni a szeánszra.

Tényleg, nem úgy volt, hogy 8-9 pontos ausztrál rieslingek is lesznek a kóstolón?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.14. 04:55:02

@pardi norbi: De igen, számon is kértem kedves szervezőnkön...

európai 2011.07.14. 18:47:41

Jövőre szeretném feljebb tenni a lécet. Két palack bort már most kiválasztottam! :-) Az én (meglehetősen elfogult :-)) jegyzeteim a jövő hét elején kerülnek fel szokásos ausztrál blogjainkra, angol nyelven. Linkeket majd csatolok. Számomra most minden a Kikelet pincészetről szól. Ma rendeltem 2 palackkal a szárazakból...Nagy örömöm számomra, a megdöbbentő csalódást okozó Királyudvar Ilona 2009 és 2003 tételek után egy kiváló Tokaji bort találni.

csite 2011.07.15. 08:48:51

@európai: mi volt a csalódás a Királyudvar borokban?
Én még soha nem csalódtam tőlük semmiben. Azon kevés magyar pincék egyike, amelyiknek igen magas szinten van meghúzva az alapvonala.

európai 2011.07.16. 10:16:43

@csite: Természetesen tévedhetek, de nekem a 2009-es túl sok volt a jóból, erős édesség, magas sav, középen egy nagy lyuk, nehezen iható, eröltetett bor. Többen ittuk, talán más mondd valami ellentétest az én véleményemmel, számomra a bor nem volt egyensúlyban. Ilyen árképzéssel, ilyen technikai háttérrel, az lenne a minimum. A 2003-as pedig egyszerűen elfáradt, állóképességet azért elvárnék. Mondom, biztosan tévedek. (Az elfogultság olyan volt az asztalnál, hogy már kinyitatlanul 9 pontot emlegetett a társaság az asztalnál. Nos, ez egészen biztosan nem történt meg.) Nem élek itthon, nem iszom ilyesmit eleget, nem kell a véleményemmel törődni. Bizonyára tévedtem.

csite 2011.07.20. 15:33:24

@európai: Mindenki véleménye fontos! Kíváncsi vagyok a többiek véleményére, ha megírnák ..
A 2003-asra elfogadom, ha valakinek túl sok. Nekem utolsó kóstoláskor nem tűnt fáradtnak. A 2009-es nem 2008-as volt?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.22. 04:06:41

@csite: Bár nem voltam jelen, de a résztvevők azért kb. beszámoltak.:)
2008-as Ilonát kóstoltak. A "magyarországi" kóstolók se voltak elájulva aznap az ominózus tételtől, bár 7 pontnál alább senki nem adta talán közülük. Valaki azt mondta, hogy nem volt elég komplex a még magasabb értékeléshez, valaki szerint egyszerűen nem ment a felszolgált desszerthez, más szerint talán nem volt már annyira éles sem a társaság, sem a pillanat a legmegfelelőbb.

Számomra ez meglepő. Engemet az eddigi egyetlen kóstolás alapján nagyon meggyőzött.Legnagyobb kedvenceim között tartom azóta számon. Szétállóság, erőltetettség,lyukas kortyközép? Mintha nem ugyanarról a borról beszélnénk...
A viszonylagos közeljövőben újra meg szándékozom nézni. A megfelelő és méltó kontextusról is persze gondoskodni fogok. :)

európai 2011.07.23. 15:31:37

Ahogy igértem, saját kis beszámolóm a Terráról:

forum.winestar.com.au/viewtopic.php?f=2&t=22892

Remélem Doktor úr, ott leszel a jövő havi búcsúvacsorán BP-n. (Ha igen, hozhatnál egy Kikelet aszút magaddal!) :-)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.23. 16:27:45

@európai: Köszi a linket! Az általad használt 100-es skála az hogy értelmeződik?
A Parker-félével ekvivalens, vagy Ausztráliában van attól kicsit eltérőbb változat? (átlagosan úgy 3 egységgel magasabb pontokat adtál a 100-ason, mint én)

Kíváncsiságból az általad használt 100-ason mennyi lenne a 06-os Buttler Bikavér, illetve a Kikelet 08-as szamorodni?

Nincs túl sok Kikelet -aszúm sajnos:(
Szerintem nagyon szép még a 04-es 5 puttonyosuk, azt is ajánlom szíves figyelmedbe.

Mikor lesz egyébként az ominózus búcsúvacsora?

európai 2011.07.24. 13:20:11

Igen, a Parker féle pontozást használom. A Kikelet nálam 94+ pont, a Buttler pedig ezúttal 92 pont. A búcsúvacsora időpontja egyelőre még kérdéses, de lesz, az biztos. A Bin 389 pontozását szeretném, ha megmagyaráznád mert nem értem a 6 pontot. Biztosan igazad van, bár én mindig igyekszem min 7-8 pontos borokat hozni magammal MO-ra.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.24. 14:02:34

@európai: A bin 389 a százas skálán olyan 88 pont körül lenne nálam. A bor mérete és koncentrációja alapján akár többet is kaphatna.

DE
Tudnod kell, hogy én alapvetően NEM szeretem a erőteljesen hordós, rengeteg tanninnal bíró vörösborokat. A sok tannin a legtöbb esetben akkor is jelentős szájnyálkahárty-összehúzódással, azaz észlelhető asztringenciával jár, ha érettek. Ezt az érzést én nem szeretem, de megfigyeléseim szerint mások sokkal toleránsabbak a jelenséggel szemben. Lehet erre mondani, ha nem szeretem a nagy vöröseket, akkor minek iszom, pláne miért mondok róluk véleményt.

Másik oldal felől viszont mégis bukkantam már jónéhány olyan tanningazdag nagy vörösre, melyben olyan finomnak és a szerkezetbe integráltam találtam a csersavakat, hogy le a kalappal. Valahol én a magas minőség zálogának tartom, ha az alkotók kiválóan egybesimulnak.

Szóval én úgy éreztem, hogy a sorban jócskán voltak olyan borok, melyeknél a szerkezeti egység kifinomultabb és számomra magasabb rendű volt, mint a Bin 389 esetén.

Zárójelben, azt sem érzem, hogy egyedül lennék a véleményemmel, mégha a kóstolón így is történt.
Ha utánanézek a neten, az alábbi pontokat találom a borról:
Parker 88, Wine Spectator 89, International Wine Cellar 88,Cellartracker 89.3 pont 66 jegyzet átlaga alapján, Wine Doctor 16.5 pont

Elég egységesnek tűnik.

Tulajdonképpen az alkeszen dagadtos tökéletesen leírta. Az utolsó mondat különösen találó volt, miszerint törékeny kislányoknak és terroir-őrülteknek nem ajánlja. Utóbbiaknak feltételezhetőleg azért, mert kissé populáris és nem túl egyedi, előbbieknek feltehetőleg azért, mert nem kifinomultsággal, simasággal és puhasággal hódít. A különbség annyi, hogy ennek ellenére neki mégis nagyon tetszett.

Én egy mondatban úgy tudnám leírni, azért csak 6 pont, mert nem mutatott számomra annyi klasszist, hogy felülírja az ízlésem :)

vörös és fehér 2011.07.24. 20:04:33

@drbarta: A BIN389 nálam is kb hat pont volt, a 88 pontos szintet hozta. Amúgy az alapkérdésedre számomra mindig gyakorlati válasz a Winedirect kereskedés hírlevele, gyakorlatilag James Holliday az ausztrál borokat rendre 6-8 ponttal magasabbra értékeli, mint akár Parker, akár Jancis, lásd pl a legutóbbiból ezt:

"Dandelion, ‘Lionheart of the Barossa’ Shiraz 2009
Robert Parker, 88pts (2008) - "The 2008 Lionheart of the Barossa Shiraz has a deep garnet-purple color and begins with reduced, burnt rubber and asphalt notes that with swirling soon give way to warm blackberry and stewed plum fruit plus nuances of licorice and spiced mulberries. Supported by a medium level of chewy tannins and high acid, there’s plenty of ripe berry and black cherry fruit flavors in the medium-full bodied mouth. It finishes long with lingering notes of anise and cloves. Drinking now it should remain delicious to 2016."

Jancis Robinson, 16.5 (2008) - Tasted Dec 2010 - "Dark cassis fruit, lots of tannins - quite serious, but nicely polished and certainly drinkable too."

James Halliday, 95pts (2008) - "Deep crimson colour; must surely have been picked before the heatwave, its medium-bodied frame charged with supple plum, blackberry and black cherry fruit; French oak handling exemplary, as are the tannins." "

- de hát mi is ugyanígy vagyunk a magyarokkal, nem?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.24. 20:35:08

@vörös és fehér: Örülök, ha te is így gondolkodsz a borról, nem jó egyedül maradni :)

Nekem is úgy tűnik, hogy a Halliday-féle skála nem igazán egyezik meg a Parker-félével.

európai 2011.07.24. 22:28:39

Halliday az elmúlt néhány évben boldog bor-buddhává vált. Örömteli pontozással bir. Valóban túloz, de néha viszont beletrafál! Jön a következő generáció, Gary Walsh jóval keményebb, az biztos. Köszi a 6 pontos magyarázatot mindenkinek!

Octopus 2011.07.28. 16:55:54

egy időben sokat nézegettem az ausztrál sklálákat, és határozottan úgy tűnt, hogy alapvetően másként értelmezik a 100 egységet. Egyrészt valóban fentebb kap minden, de emellett még mintha nem is egy skála lenne, pontosabban mintha minden egyes bor a saját műfajához képest lenne elhelyezve - tehát egy nagyon jó rozé ugyanúgy kap mondjuk 93 pontot, mint egy nagyon jó "hosszan érlelhető" vörös. Mintha Hallidaynél olvastam volna ilyesmit - mindenesetre nagyjából értelmezhetetlenek a pontjaik.

Udvarias megfogalmazás a bor-buddha, de lehet, hogy inkább szimplán szenilis az öreg. A vakegér is beletrafál néha, csak nem ír kritikákat.

európai 2011.07.29. 16:51:57

@Octopus: Vakegért nem bántjuk, személyesen ismerem az öreget, rendes srác. Lehet, hogy már nincs képben, de én tisztelem továbbra is. Nem tudom miért, az új könyvébe is belepillantok majd. Számomra a százas ausztrál lista teljesen Parkeri de más beltéri szabályokkal. A következő vacsorán szerintem beszélgessünk extenziven a pontozásról, mert érdekes téma.

Octopus 2011.08.26. 09:59:01

@európai: egy aussie blogról:

James Halliday reviews

"The wine descriptions can be helpful, but forget about the points (which basically seem to have a range of six (from 91 to 96). "

australianwinereviews.blogspot.com/2011/08/james-halliday-reviews.html
süti beállítások módosítása