A Borrajongó

Syrah-kóstoló a Klubban

2015. március 17. 06:00 - drbarta

Kis társaságunk részéről felmerült az igény egy syrah-fajtakóstolóra. Eredetileg még a hosszabb távon megvalósítandó kívánságok közé csúsztattam, de végül úgy alakult, hogy csak előbbre került, így kutyafuttában csak összedobtunk egy sort.

A koncepció nem bonyolult, legyenek külföldiek, hazaiak vegyesen, lehetőleg korban ne túlzottan eltérőek, illetve árban is nagyságrendileg hasonló polcról származzanak, hogy legyen létjogosultsága vakon megkóstolni őket.

2015-03-12_17_41_06.jpg

Aztán a sor összeállításánál jött némi nehézség. Külföldi referenciának volt néhány Észak-Rhone vidéki tétel itthon, St. Cosme, Alain Voge, Ogier-tól egy St. Joseph, egy Cornas, egy Cote-Rotie nagyjából 20 és 40 Euro között abszolút ideálisnak hangzott. Csak magyar versenyzőket találni hozzájuk volt bonyolult. A „fair play” miatt szerettem volna olyan borokat válogatni, amelyek legalább ötezer Ft-ba kerülnek. Dél-Pannon vidékeinkről rögtön azzal kellett szembesülnöm, hogy ebben az árkategóriában csak olyan borok vannak melyeknek 15.5 az alkoholja. A 13 körüli franciákkal pedig elég meddőnek tűnt ezeket egy közös, vaksorba rakni. Az etalonnak tartott Kreinbacher-t pedig időközben visszavonta a Bortársaság. Egyik társunk, Szegediszomelijé segítségemre sietett a beszerzéseket tekintve. Végül úgy hozta a sors, hogy mindketten kizárólag Egerből választottuk ki a magyar mezőnyt, így a társaságnak Eger- Észak-Rhone syrah-párbajként hirdettem meg a kóstolót. Az esemény napján viszont a banda úgy döntött hagyjuk a vakkóstolót. Egyrészt stílusban elég heterogénnek ígérkezett a helyzet, másrészt valahogy nem sikerült annyira veretesnek hangzó magyar csapatot összekovácsolni, hogy feltétlen kíváncsiak legyünk , hogy mit dobna a vak „párbaj”, inkább tegyük őket sorba és kóstoljunk „ívet”.

A syrah-k előtt megkóstoltuk egyik résztvevőnk, „Tibor bácsi” friss (2014) csopaki rizlingjét. A korábbi évjáratokban is egészen becsületes tartalmú, de stílusban elég „háziboros”, esetenként kissé lapos borok után most tisztán tartályt látott az alapanyag. Gyenge évjárat ide, vagy oda, most egész jól elsült a dolog. Elég zárt illat után egy a korábbiaktól lényegesen tisztább, arányosabb bort kaptunk. Strukturálisan is bőven értelmezhető, mi több élvezhető lett a történet, jó savakkal a megelőző évjáratoktól kisebb test mellett mégis tömörebb és hosszabb lett. Persze mindezt bizonyos határokon belül. Mindenesetre nem is gondoltuk akkor, hogy le kell menjen néhány kör a témába vágó kóstolóból, mire élményben fölé növünk.

Ezután következett a témára hangolódásként Orsolyáék Syrah roséja szintén 2014-ből. Epres, málnás, kissé tutti-fruttis. Könnyed, de ahhoz képest vannak ízei is, mégha nem igazán hosszan is tartanak. Savban fickós, lehet mondani frissen tartja. Kb. 4 pont. Ezután nyílt Kaló Imre 2009-es syrah-ja. Szegediszomelijé ajándékba kapta tőle. Sajnos nem igazán zárhatott perfektül a dugó, az egyik oldalon látható volt, hogy átfolyt mellette a bor. Rossz előérzetünk beigazolódott, a tétel nem volt értékelhető állapotban, így el is tekintenék tőle.

Gróf Buttler: Kogart cuvée 2009

Mint a nevéből is látható ez nem fajtabor, a syrah mellett kadarkát is tartalmazó házasítás. Az alapanyag a Nagy-Egedről származik. Nem igazán vonzó, szerintem bizonytalanságokkal is tarkított illat. Beszáradt, nem tiszta fekete gyümölcsök, dohány, konyakmeggy, odakozmáltság. Illó gyanú is felmerült. Nagy test, telt, de nem túl kellemes íz. Sűrű,  egyébként komoly súlyú szerkezet, de a tanninok elég tapadósak, az alkohol is kilóg, valahogy nem igazán van egyben a történet. Inkább nem pontoznám őt sem. Kb. 5500 Ft.

Vincze Béla: Mészhegy „Bio” Syrah 2009

Szegediszomelijé hozta. Orsolyáék, akikkel baráti kapcsolatot ápol, ezt a bort javasolták, hogy egri syrah műfajban feltétlen próbáljuk meg. Nagyon érett fekete bogyós gyümölcsösség, fekete borsos-köményes fűszeresség, kissé markáns világú, de az alapanyaghoz abszolút passzoló fahatással Szájban elég nagy testű, ízében is telt, intenzív. Jó súlyú szerkezet, kicsit szemcsésebb, de mégis jól esően szilárd, struktúrát adó tanninok. Közepesnél hosszabb. Teljesen jó ez a bor, a visszakóstolásnál a franciák után is jól tartotta magát. A maga kissé rusztikus valójában én találtam benne eleganciát is és syrah-t is. 6+ (88) Kb. 6000 Ft.

Kovács Nimród Winery: Egri Syrah 2011

Tiszta, ideális érettségű fajtajelleges erdei gyümölcsösség, minőségi tejszínes-eszpresszós fahatás mennyiségileg pont a gyümölcs súlyához adagolva. Szájban közepesnél nagyobb testű. Korrektül telt íz, tiszta, polír gyümölcsösség itt is, közönségbarát hordófűszerekkel. Szerkezetileg olyan közepes anyag, a tannin kifejezetten érett, puha, savai is kerekek. Az előző bor után némiképp kevesebb kraftot, jóval kevesebb karaktert, ugyanakkor több csiszoltságot kínál. 6- (86) Kb. 5500 Ft.

St. Cosme: St. Joseph 2010

Korábbi találkozás a borral, további infók itt. A szippantás is jelzi, hogy innentől más mederben fognak folyni az események. Nyílt és tiszta, tele kiválóan érett, de friss, véletlenül se lekváros kék gyümölcsösséggel, főleg, áfonya, szilva. Mellette a jellegzetes ibolya-illat, profin használt hordó, borsos-karácsonyi fűszeres díszítések, némi füstösség, illetve érezteti, hogy ez bizony a letisztultság mellett elég koncentrált anyag is lesz. Szájban közepesnél nagyobb testű. Haraphatóan telt íz, tiszta, krémes konzisztencia. Kifogástalanul tömör szerkezetű,  szilárd, remek minőségű tanninokkal, feszes, jól integrált savakkal. A korty második felére új lendületet vesz, lecsengése hosszú, összeszedett, egységes. Tanítani valóan profin kivitelezett, klasszis, minden igényt kielégítő syrah. (ill. serine) Erős 7 pont. (91)  22 Euro.

M&S Ogier: Cote-Rotie Village 2012

Korábbi találkozás, bővebb infók a borról itt. Még szebb illat. Még gyümölcs-centrikusabb, mégis törékenyebb, titokzatosabb, több, sokszínűbb virágossággal, a hordó is még finomabb, még diszkrétebb. Bűbájos. Szájban is ilyen. Közepes test, szinte könnyednek hat, mégis kiválóan in tenzívek az ízek. Szerkezetre nincs extrém mélysége, tömörsége, de mégis remek fejlődése, íve van a kortynak. Tanninja jó közepes, de sima, szilárd tartású, savai játékosan vibrálva kísérik kibontakozását. Szép hosszú, összeszedett lecsengés. Érdekes, hogy az előzőhöz talán komolyabb jelzőket írtam, de ez a maga selymesebb könnyedsége ellenére semmilyen szinten nem játszott alárendelt szerepet az előző után kóstolva, eleganciában meg fölé is nő. 7/8 (92)  Másnapra zárkózottabb lett az aromáit tekintve, és mivel először se súlyával hódított, így épp legfőbb vonzerejéből veszített. Az első napi pontot akkor már nem adtam volna meg. 9 ezer valahányszáz Ft. Finewines.hu

Alain Voge: Cornas Les Vieilles Vignes 2011

A 2010-es nálam nem verte ki olyan mértékben a biztosítékot, mint másoknál, így nem tudhattam, hogy most feljebb fogunk lépni vagy sem. Bizakodásra adott okot, hogy a pince jóval drágább csúcsbora, a Les Vieilles Fontaines nem készült ebben az évben, így annak az alapanyaga is ezt a tételt gazdagította.

Az előző kettő is igazán magasra tette a lécet, de itt már az illat is valami egészen fantasztikusat ígér. Még koncentráltabb a gyümölcs, tömény áfonya, szilva, szeder, húsosság, tinta, nagyon minőségi fahatás, meg egyáltalán a feneketlen mélység ígérete. Másnap már nem tudtam volna elkülöníteni, hogy mely jegyekért lehet felelős a hordó, csak az érződött, hogy a töméntelen gyümölcs mellett valami elképesztő fűszerkavalkád vonul fel, nagyon megigéző, képtelenség abbahagyni a szagolását, pedig kóstolni is érdemes. Közepesnél nagyobb test. Lehengerlően intenzív és nagyvonalú ízekkel indít. A közepénél meg jön a magasabb fokozatba kapcsolás, ahelyett, hogy halkulna jönnek az újabb és újabb hullámok, masszív tömörsége megbonthatatlan. Érett, de komoly strukturát adó tanninok, savak, remek egyensúly, de a túlcsorduló power végett itt még tényleg lehet azt mondani, hogy fiatal. Lenyűgöző, brutál 8 pont. (94)  39 Euro. Les passionnés du Vin.

A kóstolók végére gyakran hozok valami édeset meglepetésként. Most is így tettem. A Weinrieder St. Laurent Eiswein 2009 (finewines.hu, kb 6 ezer Ft, sajnos csak volt) telitalálatnak bizonyult. Nem jegyzeteltem már, de mindenki kifeszült tőle. Olajosan sűrű, mégis tiszta, gyümölcs-centrikus, fantasztikusan intenzív ízekkel, remek savakkal, kilométer hosszan. Erős 7 pont legalább. Szép este volt.

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr127270049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.03.17. 07:00:51

Ez jo lehetett, foleg a francia resz, de vak sornak tenyleg nem lett volna sok ertelme :)

A Kreinbacherrol amugy tudtok valamit? Elfogyott volna?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.17. 07:24:41

Köszi, szép sor. Ezt a Mészhegyet kicsit több, mint egy éve kóstoltam a pincénél, akkor a 2009-es sorból ez tetszett a legjobban, bár ez a rusztikusság kevésbé az én stílusom.
@Syntax Error: Úgy tudom, hogy a Kreinbacherből első körben kijött egy kisebb mennyiség "beharangozónak", aztán majd később kihozzák a többit.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.03.17. 07:59:08

OFF
Mivel korábban panaszkodtam, jelzem, hogy megszűnt a blog "szaggatása" a gépemen.
Buzeráltak valamit a sablonon Blog.hu-éknál?

silvousplait 2015.03.17. 08:50:53

@drbarta: Koszonet, tanulsagos, mint mindig. Nem vagyok egy nagy syrah-rajongo, itt Fr.o.-ban sem, bar inkabb azert, mert kifizetheto arakon nem konnyu erdemes, karakteres tetelt talalni. Mindenesetre 5500 Ft a nagy besult hazai semmiert: botrany... Syrah-ban idekint boven van meg feljebb. Ha 22-39 euroert mar ilyeneket adnak (es nem is pincearon)... A Vincze-tetelnel miert idezojelben van a bio szocska ? Ungert tobbszor dicserte a N.A.G. Barnatanyat; az vajon mikent mutatott volna ebben a sorban ?

emoss 2015.03.17. 08:57:16

Mindig van valami kifogás, ürügy, hogy miért ne kóstoljunk délről. És mi van akkor ha magas az alkohol? Nyilván lesz mellé test is. Ja, hogy nem északi/francia vonal? És akkor mi van, ettől SY sor, hogy megnézzük hol-hogy csinálják, rosszul gondolom? Még mindig divat nagy magyar nevektől nem kóstolni. Mennyivel jobb egy SY kóstolón küvét a sorba állítani, nem értem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.17. 09:04:48

@emoss: sosem jó egy vörösbor 15% vagy feletti szesszel, esetleg nagyon ritkán. Én is kerülöm ezeket a testünket, mindenükkel, mert nem jók. A sok szesz mellé legalább olyan fontos a sav is.

fer88i 2015.03.17. 12:55:58

@Hepci: igen. végre nálam is kitűnően működik. addig szenvedés volt görgetni.... de nem tudom miért javult meg.

dagadtos 2015.03.17. 15:05:06

@silvousplait: Nem értem, miért jössz állandóan a pinceárakkal. Ezek sem pinceárak, szóval a kiskereskedelmi árakat hasonlítsd össze egymással. Egyébként itthon a borászok jó része sokszor van annyira becsületes, hogy magánembernek ugyanúgy a polci árat adja a pincéjében. Ugyanis a "pinceár" az elvileg a kereskedőknek kialakított nagykereskedelmi ár, nem betévedő látogatóknak van. (Oké, vannak olyan kicsi pincék mindenhol, akik nem jelennek meg kereskedelemben, vagy csak ha a kereskedő bevállalja, hogy ugyanazon az áron kap bort, mert nagy dolog számára, hogy egyáltalán kaphat bort és tarthatja, ekkor persze nála jóval drágább lesz. Ez egy másik eset, de ez itthon elenyésző.)

emoss 2015.03.17. 16:41:05

@akov: már miért ne lehetne jó? Ha csak nekem ízlene bor 15ös alkohollal akkor már van 1 ember akinek jó, és nem hiszem h egyedül lennék. Nem mondom h utazok ezekre az alkoholokra de kóstoltam nem egy bort ami finom volt ekkora %-kal, szóval ez így erős általánosítás. Sav pedig természetesen kell mellé.

Szegediszomelijé 2015.03.17. 18:50:25

@emoss: Persze, lehet kár jó magas alkohollal is. De nem akarta Dávid szétszórni a tételeket, és én is egyetértettem, hogy legyen itthonról is egy borvidékről.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.17. 19:01:58

@dagadtos: Az ex-cellars cost a nemzetközi borvilág terminológiájának része. Egyfajta referenciának szokás használni, pont amiatt, hogy a kiskereskedelmi vagy másodlagos piaci árak nagyon eltérőek lehetnek. Ráadásul az adók, vámok és egyébb járulákos logisztikai költségek tovább differenciálják a piaci árakat. Ezért amikor csak úgy referenciaként beszélgetünk borokról, hogy milyen sávban vannak akkor érdemes az ex-cellar árról beszélni, mert jobb eséllyel fogja érteni ezt mindenki mintha az alsó-kukutyini vinotéka aktuális kiskeráráról beszélnénk.

Ma Magyarországon egyébként elenyésző kisebbség az aki pincénél ugyanannyiért méri a bort mint amennyiért a kereskedő partnereinél van. Leginkább a kereskedőket is emberszámba meg partnernek tartó prémium szegmensbe termelő elit az aki ezt a sportszerű viselkedést űzi.

A legjellemzőbb az, hogy minden nyugta és számla nélkül úgymond az áfát megfelezve ad egy combos kedvezményt a termelő a helyben vásárolóknak.

dagadtos 2015.03.17. 19:18:39

@BZoltan: Persze, ez így van, de mégsem: az átlagos fogyasztó általában nem látja az ex-works árakat, ez a kereskedőkre tartozik. (Az árakat figyelő népszerű oldal adó nélkül mutatja a kiskereskedelmi árakat, ahol fellelhetőek, de így értelemszerűen a kereskedőknél. Magánemberként ugyanis ehhez van köze a vásárlónak.) Egyébként akárhogy is van, sajnos nekem van igazam: kedvenc kommentelőm technikája az, hogy a magyar polci árakkal veti össze a kissé homályos jelentésű francia pinceárakat. Ha ez szerinted logikailag rendben van, az kissé furcsa.

Ami a magyar pincékről írsz, persze tudom, hogy igaz. De természetesen amikor azt írtam, hogy "jó része", az két okra vezethető vissza: egyrészt túloztam, másrészt én eleve csak a felső harmadot ismerem, és azt tartom számon.

dagadtos 2015.03.17. 19:37:41

@BZoltan: Egyébként más szempontokból is megkérdőjelezhető, hogy ne a polci ár lenne elsődleges. Nem mondom, hogy általános érvényűvé lehet tenni az alábbiakat, de két igen jellemző példát azért hozok: amennyire tudom, nevesebb és nagyobb külföldi pincék esetében egyáltalán nem ritka, hogy vannak a pincének elvárásai a polci árral kapcsolatosan - azaz hiába olcsó a bor a kereskedőnek, ha nem rakhatja ki egy bizonyos polci ár alá a terméket, mert a nagy külföldi partner úgy ítéli meg, hogy az rombolná a presztízst, és furcsa üzenete lenne a hazai (pl. éppen francia) áraihoz képest. A másik, sajnos itthon is jellemző példa, hogy a legerősebb kereskedője a terméknek diktálhatja a polci árat is, függetlenül a beszerzési ártól. (Persze nyíltan nem diktálhatja, de a valóságban mégis.) Ezek az esetek nekem azt mutatják, hogy inkább a polci árakat (azok átlagát?) korrektebb összevetni.
Természetesen látványos ellenpéldát jelenthetnek például a komolyabb újvilági borok itt, illetve az európaiak ott - ebben az esetben a termelőtől függetlenül, valóban az általad említett költségek és terhek miatt nagy árkülönbség alakulhat ki, és ebben az esetben tisztább az ex-cellars árak összevetése, vagy legalább a "hazai" kiskereskedelmi árakkal való összevetés. Mindenesetre a polci árakra való gyakori termelői ráhatás miatt nem tartom feltétlenül elvetendő összehasonlítási alapnak azokat.

De ez csak egy gondolat volt, a lényeg az, hogy egyiket a másikkal összehasonlítani mindenképp nevetséges, és az említett esetben rendszeresen ez történik.

dagadtos 2015.03.17. 20:09:50

@emoss: Nem nagyon szeretem a magas alkoholt, és amikor azt mondják, hogy ez ugyan 15.5%, de ott van mellé ezmegaz, úgyhogy nagyon harmonikus, egyensúlyos és a többi, az számomra az esetek 90%-ában kamunak bizonyul. Ugyanakkor pont syrah-ból ittam amúgy szerintem a legtöbb olyan vöröset, ami jól elvitte valóban az alkoholt. Pl. pont egymás mellett még tavaly kettőt: a Greenock Creek Apricot block shiraz 2007-est és a Chateau de la Negly - Clos des Truffiers 2010-est, mindkettő fantasztikus volt. Akov mentségére legyen mondva, hogy neki akkor is volt valami baja ezekkel a borokkal, mert náluk gyengébbekről megemlékezett itt a blogon arról kóstolóról, míg ez a páros elhullott, úgy látszik, tényleg nehéz meghatni.
Egyébként Bock syrah is meglepett és lenyűgözött már nem egyszer, pl a 2005-ös 15-ös alkohollal, ha jól rémlik. Pedig tényleg én sem vagyok oda ezekért a szeszekért.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.18. 05:43:26

@emoss: Szia! Engem a 15% alkohol nem riaszt meg, számtalan dél-francia vöröset ittam nagyon finomat ilyen értékkel, de nálam pont itt van a lélektani határ. A 15.5-től már félek. Egyszerűen ez a tapasztalatom, ilyen érték mellett már majdnem biztos, hogy komolyan billen az egyensúly, alig tudnék ellenpéldát mondani egész eddigi pályafutásomból.
A sor összeállítása így is sántít, mint írtam is, sajnos nem igazán sikerült a kívánalmaknak megfelelő magyar csapatot összeszedni nagy hirtelen, de azért így is volt köztük amelyik tetszett. Ha nem vakkörre rendezkedtünk volna be, hanem úgy válogatok, hogy tudom, hogy sorbarakjuk őket, akkor lehet más lett volna a sor.
@silvousplait: Köszi. A Barnatanya nekem egyáltalán nem volt nagy szám, illetve mivel először vakkóstolóra rendezkedtünk be, igyekeztem 5 ezer feletti szegmensből válogatni.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.03.18. 07:35:49

@emoss: @dagadtos: @drbarta: ez tapasztalatom szerint kabe olyan hogy ha barmely parameter (alkohol, sav, tannin, esetleg ilyesmi a maradekcukor is) nagyon nagy, akkor egyre nehezebb hogy a tobbi egyensulyba keruljon vele. Nem lehetetlen a szep bor 15-os vagy 15.5-os alkohollal, pl spanyol peldakat en is tudnek hozni bar lehet hogy a 15.5-re mar nem. De sokkal gyakoribb hogy nem sikerul es akkor csak csip es fut, igy megertem ha ovakodnak tole, foleg ha szep osszeget is kene raforditani. Egyszeruen nagyobb a kockazat, hogy kidobja az ember a penzet.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.18. 08:43:50

@dagadtos: azt gondoltam ezek a borok írás szempontból tiltólistán vannak, mert más akart volna írni róluk...

A Negly fasza volt furcsasága ellenére. A Greenockért nem tudtam annyira rajongani. De nem a szesz volt a gondom, hanem a gyümölcs-karakter.

silvousplait 2015.03.21. 09:01:08

@dagadtos: A "kedvenc kommentelom" titulus roppantul hizelgo (kulonosen Toled). Attol tartok azonban, hogy technikam az nincsen. A szamodra "kissé homályos jelentésű francia pinceár" a vilag legegyszerubb dolga: a borasz pinceara Franciaorszagban, amit pontosan "a betévedő látogatóknak" talaltak ki (lehetnek ugy nehany tucat millionyian evente, franciak es kulfoldiek vegyesen). Hogy mennyire kaotikus a magyar helyzet, tovabba mennyire bonyolult modon lehet meg csak beszelni is rola, oszinten szolva nem erdekel. En ugyanis nem tudok mas arbol kiindulni, mint amit idehaza az orrom ala dugnak. Franciaorszagban viszont van osszehasonlitasi alap. Hat ennyi. Csok: s'il vous plaît

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.03.21. 14:09:32

@silvousplait: és ez a pinceár, ha ilyen közismert viszonyítási alap, hogyan viszonyul a polci ill nagyker árakhoz arrafelé? Egyébként ha árakat szeretnék összehasonlítani akkor én is a saját ország beli polci árból (még inkább webshop árból) indulnék ki, talán úgy lehet a leginkább elkerülni hogy almát hasonlítsak körtéhez

silvousplait 2015.03.22. 08:49:02

@Syntax Error: Hol is kezdjem ? Van rengeteg latogathato pince, ahol bort tudnak eladni. (Ez egyebkent nem indig evidens, lasd kesobb.) Itt van egy pincear, ami minden vasarlonak azonos (legyen X). Franciaorszagban eros a caviste-halozat. Ezeket a borboltokat tulnyomoreszt maganszemelyek uzemeltetik. Naluk az ar X+20-50% kb. Az internetes oldalak arrese ennel joval tobb is lehet, de van egy rakas "maszek" oldal, blogger, egyszemelyes négoce stb., aki max. es kb. a caviste arresevel dolgozik. Az ettermek joval dragabbak, kiveve, ha jozan a hozzaallas, ilyen szerencses esetben az ar X+50-100%. Az ettermek jo resze nem nagykereskedotol, hanem szinten a pincetol vasarol. A super/hypermarché, ha jo image-t akar maganak, szinten a borasznal vasarol, persze alkupozicioban van, es 20 000 megvasarolt palackert kerhet persze arengedmenyt is. Ennek szamszeru reszleteit nem ismerem. Szamomra a nagykerekedo fogalma homalyos, mert annyifele helyen bort venni (en fuggetlen caviste-nal, ritkabban pincenel szoktam), hogy azt sem tudom, hol keressem.
Van aztan az a specialis eset (Burgundia a legjobb pelda ra), hogy a borasznak nincs eladni valo bora. Vagyis van azok szamara, akiket allando vevokent egy listan szamot tart. Alkalmi erdeklodot nem, uj allando vevot (presztizs borbolt Parizsban, csillagos etterem, arisztokrata stb.) is csak kihalasos alapon vesz fel a listara - es ez nem vicc ! Ez az ugynevezett allocation rendszere. Ilyenkor a pincear gyakorlatilag virtualis, mivel te, a mezei fogyaszto, soha nem fogod megtudni, mennyi. Ezek a palackok aztan csillagaszati, 20-30-szoros szorzoval is kepesek felbukkanni. Vannak meg a "recracheur"-ok (szo szerint "visszakopok"), a borvilag dusgazdag hienai, akik a beszerzett presztizsborokat elrakjak 5-20 evre, es utana adjak el horribilis penzekert.
Remelem, sikerult megfelelnem a kerdesedet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.22. 17:23:00

@silvousplait: Ha Franciaországban ennyire mindenki a pincétől veszi a bort akkor gondolom ez azt is jelenti, hogy mindenki el is megy a pincéhez borért. Vagy a termelő járja körbe az ügyfeleket?

Magyarországon tudtommal nincs olyan kereskedő aki elmenne a pincéhez a borért. Mi minden borunkat magunk szállítunk el a termelőnek. Egyedül a debrenceni és kecskeméti partnerekkel használunk budapesti átvételt.

Érdekes, hogy ugyanakkor a németországi, prágai vagy belga kereskedőink mind maguk szervezik a logisztikát és vagy eljönnek házhoz.

Mondanom sem kell, hogy egy termelőnek ez hatalmas jelentőségű részletkérdés, mert a hozzánk hasonló kistermelőknek az egy palackra eső logisztikai költség így simán 100-150Ft is tud lenni

Szóval mások a szokások felénk. Ezt persze nem rosszallásból mondom, mert ezzel lehet számolni. Csak mondom, hogy nálunk a pinceár az lényegében csak a bortúristáknak szóló ár.

silvousplait 2015.03.23. 11:45:13

@BZoltan: Szokott a termelo is hazalni, ha van egy kis ideje. Amennyire tudom, inkabb a caviste-oknal. Super / hypermarchék a sajat kostoloikat kuldik el a pincekhez, vagy kernek termekmintat (itt megint az szamit, hogy mennyire akarja a ceg "emberkozelinek" mutatni magat. A caviste, ha kozel van a borasz, elmegy a borert. Ha messze, akkor rendel, es a pince elkuldi neki a bort. Ez azonban maceras dolog tud lenni, fokent az elso rendelesnel, mert a borasz (kulonosen, ha egy bizonyos szintre befutott mar), szereti tudni, hogy kinek adja el a borat. Tehat a caviste jol teszi, ha minel tobbszor utazik. Illetve van meg egy megoldas: a menku sok "salon", vagyis "borkiallitas", ami persz szinten tud 700-800 km. Itt mindig van egy szakmai nap. Az ettermiek is ilyenkor szimatolnak korbe meg az osszes piaci szereplo. Szoval vegyes a kep, de az egesznek a kulcsa a borasz, es igy vagy ugy, a szemelyes kapcsolat es megbizhatosag.

shiraz2 2015.03.23. 19:48:07

@BZoltan: országok közötti szállításnál jellemző Európában a vevő fizeti a szállítást verzió, országokon belül a borászat szokta.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.03.23. 21:09:16

@silvousplait: köszi az infókat, így végülis (ha mindenkinek ugyanaz a pinceár, és megismerhető), érthető hogy miért tud viszonyítási alap lenni. Nemzetközileg nem hasonlítanám össze persze, inkább az általad említett kereskedők árával (X+20-50% ugye), mert máshol nem tudni pinceárakat amennyire tudom.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.03.24. 08:14:20

@shiraz2: Aha. Ez mondjuk logikusan is hangzik.
Én mondjuk a fél királyságomat adnám egy olyan logisztikai szolgáltatásért ami segítene ésszerüsíteni a mostani helyzetet.

aquarius71 · www.finewines.hu 2015.03.24. 08:34:20

@drbarta: csak most olvastam a posztot... sajnálom h előtte nem beszéltünk, ui. tudtam volna adni Kreinbacher syrah-t, igaz 2007-et (még van eldugva pár palackkal..) maybe next time, ha lesz ilyen...

kis adalék a pinceár/szállítási ktg tematikához: a német/osztrák/francia partnereimnél belföldi árumozgás esetén van egy limitmennyiség amin belül a pince fedezi a száll. ktg-et (ez 120-160 palack), ha afeletti mennyiségről van szó, az már a kereskedő költsége.. a "pinceár" nagyjából a kisker bolti ár körül van, mennyiségfüggő árkedvezmény van (15-25%, 120 palack/600 palack felett - főleg AUT-ban és főleg kisebb, ún. nem presztízs pincéknél) de ehhez képest eltérő árak nemigen vannak (fenti általános képlet persze nem igaz a komoly pincékre, ott 1 ár van és örülj h kaphatsz kontingenst..)

a sorban szereplő Ogier tétel 9900 Ft ( a teljes szortiment elérhető mind az Ogiertől, mind a St. Cosme-tól, április végén jön az új évjárat is.. - teljes árlista itt: finewines.hu/images/fwteljesarlista.pdf )

üdv, Feri

silvousplait 2015.03.24. 09:18:15

@Syntax Error: Igen, minel tobbet foglalkozik az ember ezzel a temakorrel, annal bonyolultabb. Kell egy jo borbolt, es onnantol kezdve rendben is mennek a dolgok... (A tobbi legyen a beszerzo baja :))

shiraz2 2015.03.24. 10:15:37

@BZoltan: a log problémák megoldása a borvidéki gyűjtőszállítással foglalkozó cég megjelenése

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.24. 11:12:04

@aquarius71: Jól értem, hogy te kereskedőként, ha nem éred el a 120 palackos rendelést, akkor ugyanazon az áron adják neked, mit a boltban?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.25. 08:50:45

@aquarius71: Ilyen beszerzési árak mellett érdemes egyáltalán kereskedni?
Eddig úgy tudtam, hogy 30% kisker árrés alatt egyszerűen nem érdemes dolgozni, mert még a kiskereskedő költségei sem jönnek vissza, nemhogy hasznot nem termel.

shiraz2 2015.03.25. 10:14:42

@aquarius71: ilyet még nem hallottam...

MádiN. 2015.06.29. 09:53:15

Tervezünk cimborámmal, ősszel egy syrah pártit, őt honnan lehetne beszerezni: "Alain Voge: Cornas Les Vieilles Vignes 2011" ?

Köszi

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.06.29. 15:29:14

@MádiN.: hát igyekezz, mert az a bor hamar eltűnik a piacokról

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.06.30. 08:12:22

@MádiN.: A Fohringer-nél nagyon drága. A Les PAssionnes du Vin -nél fele annyiért vettem. Csak ott már elfogyott. (az utolsó palackot én vettem meg:))
Viszont 40 Euro körül van 2012-es, elvileg az jobb évjárat is a 11-esnél. (viszont pont ezért a Vieilles Fontaines alapanyaga külön tételként jött ki) A Cellartracker-on mindenestre úgy tűnik a népek nem szeretik kevésbé.

MádiN. 2015.06.30. 09:35:16

@drbarta: köszi, igen a 40 euró sokkal barátibb, úgyhogy valszeg a másik évjáratot fogjuk megcélozni

MádiN. 2016.10.22. 22:10:40

Ma sikerült kóstolni egy mini vörös sorban a Mészhegyet, azért ez egy komoly bor!
Nem túl elegáns, kifejezetten erőszakos és erőteljes, de nagyon finom, úgy kb. minden a helyén volt, karácsonyra beszerzek 2-3 palackot. Tetszett!
süti beállítások módosítása