A Borrajongó

Idei olaszrizling fajtakóstolónk

2013. július 01. 06:00 - drbarta

Többször szóvá tettem már, hogy nem vagyok épp nagy rajongója a fajtának, de időről időre természetesen kötelező kör a klubban a témát ápolgatni. Idei sorunk összeállításának terhét ezúttal egyik törzstagunk és rendszeres hozzászólónk szegediszomelijé vállalta magára, köszönet néki ezúton is.

olaszrizling.jpg

A borokat véletlen-szerű sorrendben vakon kóstoltuk.

"Tibor bácsi bora" 2012 Egyik rendszeres kóstolótársunk (Tibor bácsi, alias Bodomi) rendelkezik egy pici szőlővel Csopakon, ahonnan készít némi borocskát kizárólag saját fogyasztásra. Témába vágóan úgy döntött megmutatja nekünk, hadd fikázzák az ifjak szanaszét. :) Először belövőnek szántuk, majd kakukktojásként a vaksorba tettük ezt a bort, amit végül a sors mégiscsak elsőként tálalt.  Érett csemegeszőlő a csumájával együtt. Háziboros feeling.  Szájban is ilyen. Közepesnél talán nagyobb test, de kár analizálni. Parasztborosan egyszerű, szerkezetet, mint úgy nem kell keresni, de jól iható. Nem az a kifejezett letisztult, de kétségtelenül szőlőből származó ízekkel jól kitöltött, egyensúlyi problémák nélkül. Olyan, mint nagyapáink háztáji bora, amikor jól sikerül. Fogalmam sincs hány pont egy ilyen bor, ezeknek nem is az ilyen pontozós borbuzik a célközönsége, de a maga nemében rendben van, jó érzéseket váltott ki.

SAP 2011:   Barackos, virágos, cukorkás illat.  Közepes-plusz test, viszonylag telt íz, némi maradékcukor is érezhetően támogatja.  Savban kissé lágy, ezzel némileg ellentmond, hogy a vége mégis átcsap egy leheletnyit citrompótlósba. Ettől függetlenül nem rossz, vannak ízek, az előző borhoz képest érezhetően más kategóriát képvisel tartalmilag.  5

Orsolya 2010:   Ez eddig a legszebb illat. Sok barack, színes trópusi gyümölcsök, zsírkréta. Közepes testű korty. Jó zamatok, de az illat után picit visszalépés a közepes intenzitás. Élénk savak, pici éllel, közepesen hosszú lecsengés, picit cseres a vége. 5

Bott Frigyes 2011:   Fülledten induló, majd kiszellőző illat.  Ásványosság, füstösség, diszkrét gyümölcsösség. Szájban kifejezetten arányos. Tiszta íz, szintén visszafogott gyümölcsösség, pici sósság, élénk, de nem éles savak. Nem sok, mint anyag, de van benne elegancia. 5

Tamás Pince 2010:  Szép illat. Nem hivalkodó, de nem is visszafogott. Érett gyümölcs, finoman fűszerező ásványosság. Szájban is arányos, elegáns. Vannak zamatok, de véletlen se akar túlzásokba esni. A sor szintjén egészen fókuszált a korty, jó savak által vezetve. Talán a sor legjobbja. 6-

Laposa Családi Pincészet Válogatás 2011: Kellemes illat érett sárga gyümölcsökkel, zsírkrétás-sós mineralitással. Közepes testű korty. Nagyon visszafogott intenzitású ízek, a közepén határozottan lyukas, a lecsengés is elég rövid. Nincs benne semmi zavaró, csak nagyon kevés. 4-

Pálffy Válogatás 2011: Itt is szép az illat. Fehér és sárgahúsúak, marcipán, keserűmandula. Közepesnél valamivel nagyobb test. Elég zamatos, jól kitöltött, kissé citromos savakkal, közepesnél picit hosszabb lecsengéssel. Tiszta és egyensúlyos.  Ez is a sor legjobbjai között volt. 5+

Istvándy 2012: Érett alma, virágok, édeskés fűszeresség, visszafogott ásványosság. Közepes test. A sor szintjén jó intenzitású zamatok, kitöltött korty, lendületes savak, kissé rakoncátlan egység. Nem rossz, a sor jobbik felében volt, néhány résztvevőnek viszont valamiért nagyon nem tetszett, nem igazán értettem miért. 5

Györgykovács 2010: Birsalmás, csemegeszőlős, „háziboros”. Szájban nagyon egyszerű, nem túl sok ízzel, sok savval, viszonylag rövid lecsengéssel. Egyik résztvevő találóan megjegyezte még a vakkörben, hogy kellemes nosztalgikus emlékeket ébresztett benne, merthogy ilyesmi háziborokat vett régen Somlón PET-palackban. 4

Palota Pince Sümeg Vesperas 2010:  Dugósság miatt kizárva. Kíváncsiságból megkóstolására vetemedve elég koncentráltnak tűnik az anyag, ugyanakkor durva cseressége és éles savai miatt nem feltételezem, hogy hibátlan állapotában is sok élvezetet találnék benne.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr625379090

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2013.07.01. 11:11:29

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodomi 2013.07.01. 08:31:15

Semmi modern kezelést nem kapott a bor, ahogy az Isten akarta, úgy forrta ki magát, nem éppen jó hordókban, 0 vegyszerezés mellett. A rizling jó területen van, aránylag későbben szüretelve, asszem, 21,5 cukorral, tavaly okt. első szombatján. (mindenki szüretelt már ekkorra) Nem a szőlőn múlt, hogy nem jön ki belőle vmi nagyobb bor...

demisec · http://thepit.blog.hu 2013.07.01. 09:48:41

Üdítő poszt a hét elejére! Köszönöm!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.07.01. 11:57:21

@Bodomi: Köszönjük a kiegészítést
@demisec: Akkor már megérte vesződni a jegyzeteléssel :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.07.01. 16:05:45

@drbarta: cél volt, hogy ilyen frissek legyenek a borok, kvázi 1-2 évesek? nem dobta volna meg a pontszámokat egy 2007-es Fekete Béla, vagy vmi komolyabb Jásdi. kicsit depresssziós lettem, hogy közepesnél alig van nagyobb pontszám...

ha pedig van időd, teszteld le Velich 2011-esét is, mert teljesen más stílus, mint a magyarországiak 5-6 €-ért.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.07.01. 18:33:47

@szenvedély S.: a kollega ilyen frissre szervezte a sort. Koszi a tippet, alkalomadtan megkostolom.

Puskásutcalakás 2013.07.01. 20:16:45

@szenvedély S.: A felvetés abszolút helyén van. Itt célom volt, h a borok azért összehasonlíthatóbbak legyenek (a 12-es borok "véletlen" kerültek a sorba). A 2011- bár fiatal, de már meg kell mutatnia magát.
A közepes pontszám azért nem rosszat jelent, itt az 5 pont is értéket képvisel. Ám tény, lehetett volna jobb. Én főleg a 11-től többet vártam, mert nem volt rossz, nehéz év, ellentétben 10-zel. Vártam volna egy 2009-es szintet, attól azért elmaradtunk.
Ám az is kiderült, hogy 10-ben aki még jobban odafigyelt a szőlőre, az tudott jót alkotni. AKOV kolléga többször írt a 10-es év hanyatló formájáról, itt ebből semmi sem érződött -a Györgykovács sem ezért volt halványabb. Többnyire a Tamás és az Orsi a 3-ban volt, jelét sem mutatva, hogy ne lehetne még jócskán tartani.
Velich -Hm. szép a honla, és ígéretes doldokat ír -kívácsi lettem.

Szegediszomelijé 2013.07.01. 20:17:38

A Puskásutcalakás én voltam

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.07.02. 12:10:28

@Puskásutcalakás: / @Szegediszomelijé:
nekem az a bajom az olaszrizlinggel, hogy Mo-n vagy friss, vagy hosszú élettartamú, míg az osztrákok mindkettőt meg tudják valósítani, ráadásul tartalmasan.

az elmúlt években találkoztam Velich, Kirnbauer, Umathum (bizony, nem csak a 30 €-ért megvásárolható és utána minimum még 3 évig érlelendő pinot noir-ja jó) és Tschida (aki az osztrák "év borásza" volt néhány éve) olaszaival és mindegyik többet adott, mint a LEGTÖBB magyar. ezért is támogatnék egy összevetést. ha valaki ért hozzá (én nem) még az elkészítésbeli technológiai különbségek is érdekelnének. (lehet, hogy a feladat akovért kiált? :-)

mivel nagyobb részüket frissen ittam, így valószínűleg reduktívan készültek, de egy tévedésből megmaradt Umathum és egy a közelmúltban kóstolt Velich rádöbbentett, hogy a frissen iható olaszok szépen érhetnek. ezt a magyaroknál még nem tapasztaltam meg.

továbbra sem mondom, hogy nálam az olasz veri a jó chardonnay-kat, rizlingeket vagy furmintokat és hárslevelűket, de mindenképpen színesebb, mint a magyar megfelelőik.

Velich felkészült, sokat kóstoló borász. tavaly tőle tudtam meg, hogy a botritisz nem tokaji jelenség, hanem az egész Kárpát-medencére jellemző, amit nem nagyon hallasz Mo-n.

Umathumnál tavaly ilyenkor hárslevelűt is kóstoltunk. az annyira gyatra volt, hogy szinte bármelyik magyar termelő jobbat készítene. gondolkodtam, hogyha nagy kóstolóra megyek hozzájuk, viszek egy ajándékpalackot nekik, tudják már meg milyen a jó. :-)

Fiskális 2013.07.02. 21:58:17

A Tibor bácsi borának leírása költészet, tetszett nagyon. Adnék érte látatlanban egy ezrest egy üvegért:-)

Szegediszomelijé 2013.07.02. 22:19:23

@Fiskális: Simán, én szerettem. Tényleg parasztboros, de jól beérett, vannak zamatok, van erő benne, nem kell hosszan keresgetni az értékeket, mert egyszerűsége mellett azok rögtön jönnek. Szívesen kóstolgattam, és jó magyar vacsik mellé nagyon rendben van.

Bodomi 2013.07.08. 09:06:44

Ellenben szombaton megjött 20 palacknyi abból, ami a rozsdamentes acél tartályban volt eleitől tartva, mintha nem is egy és ugyanaz a must lett volna az eredetük. Ez annyival jobb, hogy nem is lehet kóstolás nélkül elmesélni...:)
süti beállítások módosítása