A Borrajongó

Ogier-portfólió a "Klubban"

2014. december 26. 09:00 - drbarta

A Finewines.hu kínálatában ismét megjelent egy Rhone vidéki klasszis termelő szortimentje, nevezetesen Stephane Ogier, tehát az itt következő borok megvásárolhatóak Magyarországon.

A borász relatíve új arc Cote Rotie sztárjai között. Az alapító édesapa, Michel egészen 1987-ig nem készített saját bort, hanem eladta a termést a körzet top termelőjének, Guigalnak. Fia Stephane, Beaune-ban végzett borász, dél-afrikai gyakorlat után 2000-ben vette át a családi birtokot. Az ő nevéhez fűződik a pince modernizálása, így a borok stílusának mai arcára való finomítása. Általában nem hiperkoncentrált, hanem csiszoltabb, kiműveltebb, selymesebb eleganciával felvértezett borokkal forrott össze a nevük.

2014-12-22_19_08_27.jpg

Eddig egyszer futottam bele egy Cote Rotie-ukba, az kifejezetten tetszett, most viszont lehetőség nyílott egy átfogó merítésre, amit be is mutattam a derék cimboráknak a klubban.
Íme:

Blanc d' Ogier 2012

AOC-n kívüli, azaz tájbort(vin de pays) adó területről származó tétel. (Collines Rhodaniennes a neve az IGP körzetnek). Egy másfél hektáros 10-25 éves tőkékből álló ültetvény. Viognier, Marsanne, Roussanne. Gránitos terroir, 45hl/ha hozam. Spontán erjesztés, 10 hónapig hordóban és tatályban vegyesen érett. 3300 Ft.

Édeskés, már-már műviesen sziruposnak, tutti-fruttisnak ható trópusi gyümölcsös világ. Tiszta korty. Lágy ízű, pofon egyszerű, rövid. Nem az én világom.

 

Viognier de Rosine 2012

Ugyancsak IGP Collines Rhodaniennes tájboros körzetbe tartozó területről, konkrétan viszont a Cote Rotie és a Condrieu között található, ami már sokkal izgalmasabban cseng. 300-350 méteres tengerszint feletti magasság, szintén gránitos terroiron három hektárnyi 12 éves viognier ültetvény. Hasonló hozam, mint az előző bor esetén, spontán erjesztés 1/3 részben tartlyban, 2/3 részben hordóban, melyek 20%-a új. Ezután tíz hónapig finomseprőn érik részben fahordóban, részben jóval nagyobb fatartályokban. 5600 Ft.

Itt is hasonó édeskés, gumicukros, ananászkonzerves és jaffaszirupos jellegű illatok fogadnak. Közepes testű, krémesebb, egy lépéssel komolyabb korty, amolyan közepesen sűrű anyag. Ízben nem túl intenzív, ugyanakkor itt is tettenérhető az illat ígérte csiricsárés hangulat. Közepes hossz. 5-

 

Condrieu 2012

Condrieu kifejezetten a viognier-ről szól, elvileg itt találjuk ezen szőlőfajtából készült borok legkitűnőbb képviselőit. Összesen 2.5 hektáron gazdálkodnak Ogier-ék ebben a körzetben. Szintén 300-350 méter magasan fekvő gránitos talajú terroir, 25 éves viognier tőkék, 35 hl-es hozam. 500 literes illetve ettől is nagyobb fahordókban erjed a bor spontán, majd érlelődik 10 hónapig finom seprőn tartva. 9700 Ft.

A már-már túlcsordulóan kedveskedő hangulat folytatódik, de egész máshogy csapódik le,amikor komolyabb kraft is társul ezen aromák mellé. Édes,lédús trópusi és déligyümölcsök tömkelege, koncentrált bort ígérő mélység és itt már van egy jó adag ásványosság is. Szájban nagy testű, telt ízű, kényeztetően krémes. Szép sűrű anyag, kissé lágy, de a stílushoz mégis jól passzoló savak, melyek ha fókuszálni nem is tudják a finist, de azért szépen követik a maguk puha játékával a korty fejlődését.Közepesnél hosszabb lecsengés. 6/7

 

Syrah d'Ogier 2012

Ismét IGP Collines Rhodaniennes tájboros körzetből. Kavicsos talajú fennsíkon 5 hektáros syrah ültetvény. 20 éves tőkék, 45 hl hozam. 100%-ban bogyózott alapanyag hőmérséklet-szabályozott acéltartályban spontán erjed, majd használt barrique-hordókban érik egy évig. 2700 Ft.

Kékszőlős, meggyes, picit vadasan fűszeres, ánizsos illat. Egyszerű korty, primőr hatású gyümölcsösség, könnyed és jóivású. 4

 

Syrah La Rosine 2012

A Rosine Viognier-nál már említett ugyan tájbor besorolású, de helyileg mégis a sztárkörzetnek minősülő Cote Rotie közvetlen szomszédságában. 300-350 m magasan fekvő gránitos lejtő, 20-30 éves tőkékkel. 40 hektáros hozam, az előző borral pontosan megegyező vinifikáció. 5200 Ft.

Lényegesen komolyabb illat, picit töményebb meggyes-szilvás gyümölcsösség, borsos fűszeresség, kék szirmú virágok, fa szinte semmi. Szájban közepes testű, nem túl intenzív , de nagyon kellemes, jól definiált gyümölcsösséggel. Egyenes vonalú, kanyarok nélküli, feszes tartású szerkezet, közepes hossz. Korrekt tétel, szívesen ittam. 5/6

 

St. Joseph 2012

St. Joseph ugye nem számít egy kifejezetten menő syrah körzetnek, de nekem már több alkalommal is annyira jó tapasztalatom volt innen származó borokkal, ráadásul annyira megfizethető áron, hogy már előre felcsillan a szemem, ha egy palackon ezt a nevet látom. Condrieu közvetlen déli szomszédságában járunk, ez alapján nagyon közel lehet ez az ültetvény a St. Cosme St. Joseph szülőhelyéhez, ami ugye előzetesen is további bizakodásra adhat okot. 2 hektáron gazdálkodnak itt Ogier-ék, 30 éves tőkék szintén gránitos talajon. 40 hl hozam. Spontán erjed a bogyózott alapanyag tartályban, majd 18 hónapig érik kishordókban melyek 10%-a új. 5900 Ft.

Hasonló, de még egy lépéssel komolyabb, jó értelemben "nagyobb-borosabb" illat. Meggy, szilva, erdei gyümölcsök, érettek, lédúsak, de maximálisan frissek, nagyon szépen, diszkréten használt hordóval, borsos-ibolyás aromákkal. Szájban is megnyerő. Közepes-plusz test, remek súlyú gyümölcsösség tele élénkséggel. Érezhetően tömörebb szerkezetű és így hosszabban feljlődő és lecsengő korty az előzőektől, úgyszintén több játékossággal, cizelláltsággal. Erőlködésmentes elegancia, nagyon tetszett. 7-


"L' Ame Soeur" Syrah de Seyssuel 2012

Ennek a bornak a termőhelye Seyssuel a Cote Rotie-tól északra található. Jelenleg még IGP Collines Rhodaniennes tájbor besorolású körzet,de tudni kell, hogy komoly adottságokkal, történelemmel bíró terroir, hiszen a rómaiak által legelőször telepített ültetvények között volt. A filoxéra pusztítása után sokáig feledésbe merült, a közelmúltban telepítették újra és meghökkentő minőségek születtek. A maroknyi érintett termelő indítványozta is az AOC-be való felvételét a területnek. Az Ogier család 2 hektárt művel itt. Palás talajon 13 éves syrah tőkék. 35 hl-es hozam, a bogyózott alapanyagot spontán erjesztik acéltartályban, majd 18 hónapos hordós érlelést kap, melyek 20%-a új. 9900 Ft.

Sokkal több hordó érződik, toastos-pörköltmagvas fűszerességet ad az eddigiektől érettebb, picit lekvárosabb jellegű, feketébb színű gyümölcsösségnek. Ez most inkább az "popuárisabb jellegű nagyborosabb" hangulatot adja. Nagy testű, telt ízű korty. Az eddigiektől több, ugyankkor kifejezetten puha tanninok, lágyabb savak, ugyankkor kétségtelenül elég sűrű, koncentrált anyag. Közepesnél hosszabb. Nem méretben, hanem kifejezést tekintve volt nekem visszalépés az előző után. 6/7


Cote-Rotie Le Village 2012

Ez az első évjárata ennek a bornak. Korábban két lépcsős volt a Cote-Rotie hierarcia a tetején az aranyárban mért Lancement és Belle-Hélene-nel és utána a Réseve névre hallgató "birtok"-Cote-Rotieval. Most ez utóbbi kategória ketté lett választva és a szerényebb területek adják a megfizethetőbb, korai fogyasztásra is ajánlott "Le Village"-t és a többre hivatott, de a csúcsküvékből azért kimaradó területek egy új, magasab szintű "Réserve"-t. 9900 Ft.

Valami gyönyörű illat. Mind a gyümölcsök jellege, magától értetődően nagyboros, ragyogó hangulata, a rendkívül diszkrét, de csupa luxus hordó fantasztikusan arisztokratikussá teszik. Szájban is elképsztően elegáns. Közepes-plusz test, telt ízű, de véletlen se hivalkodó. Nem kiemelkedően koncentrált, de kétségtelenül tömör, lendületes, fókuszált, de leginkább az a lezserség a félelmetes, ahogy magától értetődően teszi mindezt. Nagyon tetszett. 7/8


Cote-Rotie Reserve 2011

Cote-Rotie 15 különböző parcellájáról, összesen 5 hektárról készült "birtok" Cote-Rotie. Ez tehát a "klasszikus Réserve" utolsó évjárata. Átlagosan 40 éves tőkék gránitos-palás talajon. 35 hl-es hozam. Az alapanyag mindössze 20-30%-át bogyózzák, majd acéltartályban spontán erjed. 18 hónapos (20%-ban új) hordós érlelés. 15900 Ft.

Sokkal töményebb, mélyebb illat. Feketeribizli-koncentrátum, tinta, gyógynövény, diszkrét, de az előző bornál egy picit azért hangsúlyosabb hordó, idővel egyre komplexebbé váló fűszeresség. Nagy test, még több intenzitás, koncentráltabb szerkezet, keményebb váz, mélyebb lenyomatot hagyó fókuszáltság, még hosszabb lecsengés. Ez előzőben mégis volt valami olyan szintű kifinomultság ami még jobban megfogott. (bár a második körre a komplexitás kiteljesedésével azért ez is nagyon megvett). 7/8  (a legtöbb résztvevőnél simán verte az előzőt)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr127009977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása