A Borrajongó

Itthon is rákapcsol a Lidl

2013. szeptember 16. 06:00 - akov

A Lidl Magyarország 2013. szeptember 10-én, ünnepélyes sajtóesemény keretei közt mutatta be új borszelekcióját. Korábban már írtunk arról, hogy a lengyel Lidl áruházakban gyanúsan sok külföldi, elsősorban francia bor jelent meg a polcokon. A meglepetést leginkább az okozta, hogy a kereskedelmi lánc – szakítva korábbi „borfilozófiájával” – 180 fokos fordulatot vett és a valóban neves borvidékek portékáit kezdte kínálni a lengyel vásárlóknak. A lengyel borkultúrát is érintő portrénk mellett hat bort meg is kóstoltunk akkor. Sírtunk is, nevettünk is, hiszen a szándék méltatásán túl a kóstolt tételek csak részben győztek meg bennünket. Rá is kérdeztem a Lidl Magyarországnál, tervezik-e forgalmazni a Lengyelországban árusított borokat, de nem tudtak konkrétumokkal szolgálni. A válaszra egészen eddig kellett várni, jelentem, az új koncepció kivételesen érdekesnek ígérkezik.

lidl1.jpg

Az ünnepélyes sajtóeseményre a budapesti Pavillon de Paris étteremben került sor, ahol rendkívül kellemes hangulatban, élő zene kíséretében ismerhettük meg az új kínálatot. A borokat a Lidl Magyarország sommelier-je, Kovács Antal mutatta be, hozzájuk pedig Philippe Del Mestre (korábban a „Philippe, a belga” étterem séfje) társított valóban kiváló fogásokat. Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési igazgatója röviden vázolta az áruházlánc új koncepcióját. Megtudhattuk, hogy a Lidl országos képviseletei viszonylag szabadon dönthetnek egyes árucikkek – beleértve a borok – forgalmazásáról. A német anyacég nemzetközi pályázat keretében, egy monstre válogatást követően állapodott meg a különböző beszállítókkal. A nagy merítésből aztán a Lidl Magyarország szűrte le a hazánkban porondra érdemes borokat. A lengyel mintához hasonlóan részletes fogyasztói felmérés készült, amely megállapította, hogy a hazai fogyasztó a magyar borok után a franciákat inná a legszívesebben. Ezt olyannyira komolyan vették, hogy az új portfóliót – a már megszokott magyarok mellett – kizárólag francia borok alkotják. Az új termékek egy része a héten debütál, de érdemes lehet folyamatosan szondázni, hiszen az elkövetkező időszakban 35 pincészet 85 különböző tétele (!) fog a polcokon landolni. A listát szemlézve jól bejáratott, de hazánkban igen limitált kínálattal reprezentált borvidékekkel fogunk találkozni (kivétel talán Bordeaux), termelői fronton azonban nagy dobásokat ne várjunk. De nem is ez a lényeg, hanem az árak, hiszen egyik-másik valóban a földön jár, és igen jó kis vételek kínálkoznak. További információ a Lidl oldalán.

A rövid tájékoztatás során Nepp Zoltán elmondta, a Lidl Magyarország – kihasználva az anyacég európai kiskereskedelmi hálózatát – lehetőséget biztosít hazai termelők és gyártók minőségi portékáinak exportálására is. Így találkozhatunk már ma is magyar élelmiszerekkel Németországban vagy éppen a lengyel boltok polcain. Ha csak a borokra szorítkozunk, akkor a Lidlnek köszönhetően idén mintegy 4 millió palack magyar bor került határainkon kívülre, ami decens mennyiség és igen dicséretre méltó kereskedelmi cselekedet.

lidl2.jpg

A borvacsorán kóstolt borok:

Domaine de Oliveira Lecestre Chablis 2012

Korrekt, tiszta chablis, semmi sallang, szép citrusos és nyári almás chardonnay-interpretáció. Lendületes sav, közepes lecsengés. Szerintem szépen illusztrálja a borvidéktől elvárt stílust. 5p

Le Prineuret Alpes de Haute Rosé Provence 2012

Egy provence-i rosé, ez is tiszta, technológiailag tökéletes. Elegáns, nem áradó, nem tutti-fruttis, jó fogyasztani, friss cseresznyével és más piros bogyósokkal itatja magát. 4p+

(Meglepően jól társult a keletiesen fűszerezett pistou zöldségleveshez. Sosem gondoltam volna.)

Les Caves du Pré Vieilles Vignes Côtes du Rhône 2012

A Côtes du Rhône vörösöket nagyon hiányolom Magyarországról. Az olcsó és jó kategóriában mindenképpen verhetetlenek, olyasmit nyújtanak, amit a portugiesertől csak ritkán kapunk. Direkt gyümölcsök, szépen érezhető a grenache málnás-piros bogyós játéka és fűszerei. Nem túl sok tannin, friss karakter, kiegyensúlyozott lecsengés. Nagyon szerettem, kiváló kajabor, de akár önmagában is megáll. Ára alapján nem csupán Best Buy, hanem egy kapitális fogás! 888Ft. 5p-

(Hozzá kacsa „pot au feu” érkezett vörösboros mártással és aszalt szilvával. Nagyon tetszett a párosítás, az alacsony tannintartalmú friss bor mesésen illeszkedett a kacsához.)

Tables de Bacchus Gigondas 2012

Fajtajelleges, fát sosem látott. Egyértelműen a grenache keze nyomát viseli ő is, friss és fiatalosan lekváros piros bogyósokkal, málnával és eperrel kecsegtet. Jó fűszeres, nem terhes, jól fogyasztható, igaz ennyi pénzért lehetne picit koncentráltabb és izgalmasabb. Itt is kiemelendő a bor tipikussága, megvillantja Gigondas alappilléreit. 2.999Ft. 5p

(Kiválóan passzolt a borjúszűzhöz, amelyet cseresznyemártással és burgonya fánkkal szolgáltak fel.)

Château les Agates Bordeaux 2010

A vacsorát egy bordeaux-i tétel zárta, amely nem hozott különösebben izgalomba. Elég fiatalnak és keménynek tűnt, pár év fektetést akár még meg is hálálhat. Redukciós asszociációkkal nyit illatban, pici gumi érezhető, mellette friss feketeribizli és fűszeresség. A tannin sok és egyelőre rusztikus, a bort icipici zöldesség színezi. Mindezek felett tartalmas és megint csak tipikusan bordeaux-i. 5p+

(Jó választásnak bizonyult a vörösboros körtével és dióval felszolgált sajtokhoz.)

(A sajtóeseményre korábbi posztom folyományaként a Lidl Magyarország hívott meg. Köszönet!)

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr965515786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2013.09.16. 06:21:53

Érdekes. A Lidl kiadott borkatalógusában miért nincs egyetlen rosé sem, meg Chablis sem?

Azért ezek a Kovács Anti féle 80 pontok, meg az általad adott 4-5 pontok nem meggyőzőek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.16. 08:48:16

@pecz: Néhány bor, ami itt szerepel, valóban nincs a katalógusban. Ahogy írtam, a 85 különböző bor hullámokban fog megjelenni az áruházakban, gondolom lesz külön katalógus majd.

Én látok ebben azért értéket. Nem emlékeszem arra, hogy 888Ft-ért ittam volna magyar bort, ami az 5 pontot ("jó") karcolgatja. Olyan borok válnak ezzel mindenki számára hozzáférhetővé, amelyek:
- Technológiailag tiszták
- Olcsók
- Sokszor "drága" borvidékekről származnak, ennek okán eddig hozzáférhetetlenek voltak
- Korrektül válogatottak (értsd: jó minőségűek)
- Hordozzák a borvidék tipikusságát

Nyilván senki sem várta, hogy 1500Ft-ért 8 pontos borokat kapjon...

pecz 2013.09.16. 09:06:51

OK. Ezzel egyetértek. Ugyanakkor az igazi ár/érték bajnokokat sosem Bordeaux-ból, hanem más francia borvidékekről várja az ember.
Languedoc-ból igen kellemes meglepetés a magyar METRO-ban kapható Élio nevű vörösbor 600 Ft-ért. Biztosan van 5 pont, a 6-ososn is gondolkodtam.
Német METROban vettem nagyon jó Corbierest (talán Ch. Camp de la Val) 4 Euro-ért biztosan hozta nálam a 7 pontot.
Tehát arra akarok kilyukadni, hogy:
1) Szívesen látnám azt a Provence-i rosét a Lidl-ben, meg más francoia borvidékek borait is.
2) A METRO-nál jobban kóstolnak, mint a Lidl-nél.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.16. 10:04:45

@pecz: Értem, és egyet is gondolunk. BDX sosem volt híres a jóárasításról, valszeg most sem fog változni a helyzet.

Hogy hol hogyan kóstolnak, nem tudom. De ekkora volumennél nem hiszem, hogy amatőrködésnek akad hely német barátainknál. A lengyel szelekciónál nem volt azért ez az érzésem.

Engem pl. a hazai Metro borkínálata nem tudott soha lenyűgözni.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2013.09.16. 10:45:44

@akov: próbáltál/próbálsz vmit a mostani kínálatból? jó lenne 1-2 tipp :-)

emoss 2013.09.16. 16:10:45

Én sem ismerem még az itthoni felhozatal töredékét sem, nem hogy a franszhiát, tereljetek bátran mit v. mit ne vegyek le a polcról :)

Andras Kato 2013.09.16. 17:01:33

@emoss: szerintem ezekkel ne mérgezd magad, bort a borboltból, egy javaslat: figyelj az importőrre, rajta kell lennie a hátcimkén.

Puskásutcalakás 2013.09.16. 18:48:20

Maga a kísérlet érdekes, de én sem értettem, miért a drága Bordeaux, miért nem pl. Languedoc, ahol azonos árban sokkal jobb borok vannak.
Na mindegy is, én kapásból vettem egy Légli Gézát és a tippem is ez: a Birtokvörös. Bordó alját meg hagyom a polcokon.

Andras Kato 2013.09.16. 23:13:42

@akov:
te mindent elhiszel amit olvasol? :))

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.17. 08:43:34

@Andras Kato: Hát ha azt olvasom, hogy idén a Pontet Canet-nél amfóráznak, akkor a saját nevemet sem. :D

www.thedrinksbusiness.com/2013/02/pontet-canet-adopts-amphorae-for-2012/

emoss 2013.09.17. 10:46:34

@Andras Kato: kitekintésnek sem? Bevallom elsősorban a magyarokat akarjuk megismerni a srácokkal és még ennek sem lehet igazából sosem a végére jutni. Takler '12es kékf-ra rápróbáltam, nekem teljesen rendben van, maradjak/unk inkább akkor ezeknél (ebben a kategóriában) azt mondod?

Andras Kato 2013.09.17. 11:55:00

@emoss: a Te döntésed. én nem iszom lehetőleg olyat, amiről nem tudom hogyan készült.

Andras Kato 2013.09.17. 11:55:43

@akov: marketing gépezet beindult

loading 2013.09.19. 09:58:53

@Andras Kato: Ja, a szeptemberi VinCE magazin is tele van vele (hirdetés+teszt). +Tesco, Spar, Metro is hirdet, hogy teljes legyen a kép.

117 2013.09.19. 17:30:53

@pecz: Az Élio egy korrekt bor. Szép asztali bornak mondanám inkább. Szerintem nincs meg a 6 pont.

pecz 2013.09.20. 06:17:36

Kedves 117!

Azért szóljál, ha a Lidl szortimentben jobb bort találsz, mint az Élio, mert akkor megkóstolom én is.

Fiskális 2013.09.20. 15:01:43

Én a Lidl-ből pár üveggel már vettem, a Chateau de Piote Bordeaux Supérieur 2010-et bontottam is. Érdekes, hogy a Lidl honlapján nincs rajta, amúgy az Interneten sem tündököl, érdekes Lidl összefüggésben nem is igen találtam. Lehet valaki máshol vette, letette én meg megvettem? :-))
Sajnos konkrét árra nem emlékszem, s nem tudom visszakeresni sem, de szerintem 1200 Ft vagy még alatta vagy ilyesmi. Nekem nagyon tetszett, ebben az árfekvésben nagyon erősnek tűnt, úgy értem az ár-teljesítmény relációban. Én simán adnék rá 5 vagy akár 5+-t.
A Lidl és az Aldi speciálisak a szerintem a borbeszerzésben is és annyiban, mondjuk a Tesco, Cora, Auchan, Sparhoz stb. képest, hogy jóval kevesebb fajtát tartanak, sokkal több boltjuk van Európában s ezért egy-egy fajtából sokkal nagyobb menyiséget vesznek. Konkrétan mondjuk az aldis rendszerbe tartott "Toscana"-ból olvastam, hogy a 7600 üzletük számára évente ebből félmillió palackot vesznek. Ez a szám pl. a Tesconak képtelenség egy-egy borból. Emiatt máshol és máshogy vesznek. Más pozícióból. Lidl majdnem így. Ez nem minőség még, csak más lehetőség számukra. Ez azt is jelenti, tárazni sem kell úgy, mert folyamatosan fogy náluk a kevés fajta, ezzel a folyamatos fogyasztással az, aki 200 fajtát tart, nem tud számolni.
Egyébként szerintem mindkét német lánc megbízhatóbb az ún. asztali standard minőségben, mind pl. a Tesco. S ha főlé mennek, s jelentősen akkor annak is oka van, általában az is minőség. Ezért óvnék attól, ha 2500 Ft-os francia borra ezen akció keretében azt mondjuk nem lehet ab ovo 6 pontos. De lehet. Amikor valaki 300 ezer palackot vesz, vagy akár csak 150 ezret, akkor a 6 eurós ár az, ami a boltokban amúgy 12. S miért ne lehetne egy 12 eurós bor 6 pontos? S ez az oka, amit írtam üzletpolitikailag. Legalábbis én ezt okoskodtam ki. Bocs, hosszú voltam.:-)

Puskásutcalakás 2013.09.20. 21:33:01

@Fiskális:
Hát a 300.000 palack 150.000 helyett nem felezi az árat, ezt felejtsd el... ár St Emilionnal (Grand Cru persze...) próbálkoztam szomszédom által (2000 Ft volt) , évjáratban sem egy volt -de max 2, mert ezek 3-4 p közöti borok voltak bizony. Egyszer, emlékszem, rábontottam egy Tamás Olaszt, mert vágytam vmi normálsra, hát a tanninos vörös félfogára sem volt elég az Olaszrizlingnek -ez azért űberciki. Azóta inkáb távol tartom magam -de a szomszédom is.
Amúgy Szegeden a polcok változatlan tömve vannak a franciákkal, nem hézagosak, lehet nem úgy fogy, mint kéne -bár az akció, a kiadvány kétség kívül IGÉNYES!
Amúgy Bordeaux-ból aligha lesz egy bor 12 E-ért 6 pontos -talán 40-ért igen.
Azért, mert késég kívül sokat vesznek egy tételből, az nem lesz jobb -sokkal olcsóbban megaért semadják mert a profit kell leginkább -bár Thummererből nagyonbe vannak tárazva, minimálisan olcsóbb mint máshol. Próbáltam 1x olcsóbb bort -ami astali -szar volt, jobb szó nincs.
Néha felbukkan egy -egy speckó tétel -róbáltam Wunderlich Viktória küvét, 0,375-ösben, ezres volt az ára -megérte, de többet nem.
Szóval, szerintem, lehetnek jók a Lidl -Aldi import borok -csak ne bontunk utána egy normálisat (ne kiemelkedő, csak normálisat), mert összeől a kártyavár.

Puskásutcalakás 2013.09.20. 21:35:42

Elnézést a hibákért, most láttam, hog oda-vissza csúsztak a betűk it-tott :-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.20. 21:38:53

@Fiskális: @Puskásutcalakás: No, Fiskálissal tudok azonosulni. Most kóstolunk éppen Lidl BDX-eket és hát mindenki meglepődött. Majd jön posztban is, de:

Château la Grange d'Orléan Blaye Côtes de Bordeaux 2010 - 999Ft, 4p+ (sajnos picit dugós), de tipicitást kapunk a pénzünkért, kiváló pizzabor-kajabor.

Château Le Pey Médoc Cru Bourgeois 2010 - 2799Ft, 6p simán, remek bor, élveztük mindannyian, fullon balparti, tkp. ingyen van. Én vásárlok ebből, az tuti!!!

Château Pailhas Saint-Emilion Grand Cru 2009 - 4999Ft, 6/7p, komoly bor, meleg évjárat, meglepődtünk. Igaz az előbbit venném inkább. De vitathatatlanul rendben van.

Puskásutcalakás 2013.09.20. 22:01:51

@akov: Csak ne bonts utána egy normálisat :-)
Amúgy egészségedre!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.20. 22:03:43

@Puskásutcalakás: Kösz. Normális borokkal kísértük, volt itt minden a Côtes du Rhône-tól, Beaujoulais Cru-től Szekszárdig és Portugáliáig (albarinho). :D

Fiskális 2013.09.20. 22:40:55

@Puskásutcalakás: Nem mondtam olyat, hogy kétszer akkora vásárlás felezi az árat, félreértettél. Azt mondtam, hogy az extra nagybani vásárlás felezi a BESZERZÉSI árat.
Szegeden ma voltam, pár már elfogyott, este egy kollégámnak egy lidl-es mondta, hogy nagyon fogy, meglepődtek. Igaz az olcsóbbak, a 2000 Ft fölöttiek nem.
Ha ezek 3-4 pontos borok, abból az következne, jogy nem ottam még 6 pontosat sem. Pedig ez még akov kollégával együtt is előfordult:-)
Én nem fogadom el soha, hogy elvileg valami izlésbeli dolog nem lehet, nem történhet meg. Ki kell próbálni. Szerintem mpst és hetekig olcsó és jó francia borokból a Lidl egy mekka lesz. Ez kb. 4+ és 6- közti sávot jelenthet, az itteni skálán.

Fiskális 2013.09.20. 22:52:20

Bocs telefonról írtam:-(

Puskásutcalakás 2013.09.21. 15:21:13

Teszek egy próbát, lelketek rajta:-)

2013.09.21. 19:41:06

Kaptam egy ilyen színes kis prospektust én is, és így néztem rá a posztra is! Köszönet érte, meg a tippekért is!

Nagyon úgy tűnik, hogy én is bedőlök a marketing gépezetnek, és bár nem őrködtem ott minden pincében, amíg el nem készültek a borok, de azért jól megpróbálok ezt-azt.

2013.09.24. 11:48:48

No, hát a szót tett is követte, vettünk is négy üveggel a Lidl féle kínálatból.

A leginkább a Château Le Pey Médoc Cru Bourgeois 2010 érdekelt, és csak sűrűn bólogatni tudok: első nap hat pontos, második nap nálam még a 7 pont alját is nyalogatta! Nagy vétel, na.

Kíváncsi vagyok a többire is, hátha akad még valami nyalánkság! :D

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.09.24. 11:50:29

@szeretemadragaszarborokat: kosz a visszajelzest. A Pey valoban remek, nalunk sajnos elso nap vege lett. :D

Puskásutcalakás 2013.09.24. 21:07:20

A képen látható borra próbáltam rá, ő 1300 Ft volt. Alapvetően rendben. Lendületes, de nemerőltetett fa hatás, kis piros gyümölcsök, egész normális struktúra, végén kssé felerősödő alkoholos hatás. Nem egy összetet, de ez nem is vártam ennyiért. Nem nagy test, amiezen árért gyanús is lehetne. A lefutás is viszonylg rövid. Öszességében jól iható, és jó értelemben véve 4 p, nem bántam meg.
Ellenpélda sajnos egy szombaton fogyasztott magyar alap küvé, 2010-ből 14 (!!!) alkohollal, jelentős gicerinescsíkokkal a poháron... Alapborként (1000 körül) abból az évjáratból ez teljesen irreális, tehát...
A Légli Birtokvörös amúgy sztem ettől pont egy fokkal jobb, azaz 5 p. (bár a Lidl-ön kívül egy osztállyal magasabb ár is, me gpersze nem borgyár) Kovács Anti ezt 83 p-ra tett -azaz 5 p-ra-én kevesebbnek találtm, de nem durva elérés. Mindenképp jobb próba volt a korábbi tapasztalásnál, és ezen az áron ez lehetne egy standard minőség.
Ha lesz menézem még a Le Pey-t.
Egészség!

pecz 2013.09.25. 08:15:32

Én arra a Ch. Tarreyro 2007-esre próbáltam rá. Szerepelt a Vince Magazin tesztjén (vagy fizetett reklámján?). Ott 3 csillagot kapott a leközölt 8 borból mondjuk az utolsó volt, az árát rosszul közölték, de egyébként is tartják magukat a szokott formájukhoz az ujságnál, mert mindent összekevernek.
Szóval a borról: Nyitás után nagyon-nagyon gyengus volt. Egy napi szellőzés után nagyon kellemes kis borocska lett. Mondjuk 5 pont, de 1111 Ft-ért megéri, számomra kellemes meglepetés a Lidl-től...

117 2013.09.25. 21:20:16

@pecz: Okvetlenül! Eddig egy 2010-es Saint Emilion már "leszerepelt" (4 pont teteje - 5 alja) a drágábbak közül, de vendégségben ittam, így nem tudom megmondani, melyik volt, de a drágábbak közül.

xbor · http://xbor.blog.hu 2013.09.29. 20:38:19

Én is megkóstoltam a Le Pey-t. Nem rossz, de semmi extra.

MakosTeszta 2014.09.16. 16:15:25

Az idei katalógusban található Sélection Vieilles Vignes Côtes du Rhône 2013-nak van valami köze a fent említett Les Caves-hez?
süti beállítások módosítása