A Borrajongó

Zweigelt-fajtakóstoló

2011. december 15. 06:00 - drbarta

                                                     

Első alkalommal tartottunk a kis társasággal zweigelt-kóstolót.

Kiindulásként a képen látható párosításra voltam a leginkább kíváncsi. A talán legimpozánsabb hazai tételünk, a Ráspi Electus, vagy a borblogoszférában már sokfelé agyondícsért (igaz  többnyire az egy  évvel korábbi kiadását) burgenlandi Umathum Hallebühl  lesz-e a fajta "bajnoka"?

Melléjük raktunk még néhány hazai viszonylatban szintén kimagaslónak tartott tételt, így Orsolyáék Kutyahegyije, illetve Luka Enikő sopronija is helyet kapott. Többen is kíváncsiak voltunk, hogy újdonsült kedvenc vörösborunk az Alföldről, Lantosék Hit Zweigeltje mire jutna egy impozánsabb társaságban.

A borokat vakon kóstoltuk. A sor előtt, felvezetőként, azaz vakkörön kívül, teszteltünk egy csongrádi tételt is.

Íme:

 

Bodor László Csongrádi Zweigelt 2009

Érett piros és feketebogyós gyümölcsök, pici doh, gumi, bizonytalanság. Sajnos idővel ez utóbbiak nem kiszellőznek, hanem uralkodóvá válnak. Szájban könnyed, felépítése alapján jóivású korty. Könnyű tanninok, kissé savanyúcukorkás savak. Ízeiben elsősorban gyümölcseket találunk, a bizonytalan tényezők szájban kevésbé dominánsak. Az egyszerű szerkezetet arányosan kitöltik, viszonylag rövid lecsengés. Lehetne szeretni a bort, több van a jelenlegi pontnál benne, de sokkal tisztább kéne, hogy legyen. Mit mondjak, legyen kompenzatórikus 3 pont. (ha valaki inkább nem pontozná,azt is megérteném)

 

Lantos Hit Zweigelt 2009

Alföld-Alföld, de ég és föld a két bor.  Lényegesen mélyebb illat, érett, szaftos gyümölcsösség, meggy, szilva, pici földesség, fűszeresség, érintésnyi odakozmált pörköltség, leheletnyi animalitás. Idővel, illetve a többi bor után visszakóstolva ez utóbbiak egyre kifejezettebbek lesznek, és ez nem válik feltétlen előnyére. Közepesnél teltebb, ízekkel szépen kitöltött, megfelelő mélységű korty, karakterben lásd illat. Sima felszínek, közepes mennyiségű, selymes tannin, kellemes, puha viszonylag szépen struktúrált savvilág. Közepes lecsengés. Erős 5 pont. 

 

Ráspi Electus 2007

Ismét más dimenziókba kerültünk. Érett áfonya, szilva, szárított gyümölcsök, eszpresszó, kapucsínó, karamella, csokoládé szuflé. Nagyságrenddel több mélységet és komplexitást nyújt, és nagyon letisztult világú bor. (bár az összetettség érzésében komoly szerepet vállal az egyébként finom minőségű hordófűszeresség) Közepesnél teltebb rendkívül jó arányokkal bíró korty. A testhez pont ideális élénkségű csiszolt és cizellált savvilág, közepes mennyiségű, tökéletesen integrált sima és finomszemcsés tannin. Egység és egyensúly. Az ízek tiszták, kellően mélyek, közepesnél talán egy picit hosszabbak. Letisztult jól definiált, ideális érettségű feketebogyós gyümölcsökre, és az illathoz hasonlóan nagyon finom hordófűszerekre épül. Rendkívül profi bor, de vakon legalábbis nem volt különösebb egyéniség. Mindenesetre a sort mindenkinél megnyerte. Eléri a 7 pontot.

 

Luka Enikő Zweigelt 2009

Sok primer gyümölcsöt ígérő illat, főleg meggy. Mellette fűszeres aromák, szerecsendió. Közepesen telt korty. Egyenes, tiszta, de nem igazán komplex ízek. Intenzitásban, mélységben nem alkot maradandót. Alig közepes mennyiségű tannin, egyenes, kissé savanyúcukorkás savak. A korty végén az integrálatlan cseresség kissé magára maradó szárító érzetet okoz. 4 és 5 pont között.

 

Umathum Ried Hallebühl Zweigelt 2007

Mély illatok, érett és aszalt feketebogyós gyümölcsök, földesség, kávé, kapucsinó, kis fémesség. Van benne komplexitás, de nem olyan kifinomult és letisztult, mint a Ráspi. Közepesnél teltebb korty. Édeskés attack, kellemes, telt, gyümölcs és fűszerorientált ízek,  idegesen vibráló savak. Közepes mennyiségű, érett, de nem tökéletesen beépült tannin. (az utóízben jelentkező és kissé magára maradó enyhe asztringencia legalábbis erre utal) Közepesen hosszú lecsengés. Rendben van a bor, visszakóstolgatva, időt hagyva neki,  talán egyre megnyerőbb arcát mutatja. 6 pontnál mindenesetre nem több.

 

Orsolya Kutyahegyi Zweigelt 2007

Feszesebb, tanninosabb bort ígérő illat. A feketebogyós gyümölcsök mellett tintásabb, porosabb jegyek is fellelhetőek. Közepesnél teltebb korty. Dinamikus, életteli savak, erős közepes tannin.  Alapvetően sima a korty, az utóízben itt is jelentkezik egy kis asztringencia. Ízei kitöltik maximálisan, de az illathoz hasonlóan a gyümölcsös fűszeresség mellett jó adag rigiditás, ásványosság és rusztikusabb porosság is társul. Eléri a 6 pontot.

 

 

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr953462822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.15. 11:31:58

A Ried Hallebühl meglep, a Mondovinon kóstoltam és nekem nagyon kifinomultnak tűnt! btw mennyibe került?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.15. 11:52:27

@akov: 36-37 Euro rémlik. Így is a sor másodikja volt nálam, de kétségtelenül többet vártam tőle.
Megmondom őszintén, már többedik alkalommal érzem azt, hogy az osztrák vöröseket mintha kissé túlsztárolnák. Ugyan érintőlegesek a tapasztalataim, de eddig még az "aha-élmény" egyszer se jött. Korrekt munkák mind, de a jobb nevektől se találtam eddig igazán kimagaslót.
Grünerben viszont nagyon ott vannak :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.15. 13:39:50

Kösz. A Mondovinon ami keveset kóstoltam, kiválóan elkészítettek volna. Nekem az Umathum volt az egyik kedvencem, kifinomultnak (pinotosnak) éreztem.

Szegediszomelijé 2011.12.15. 21:56:06

Jó kis kóstoló volt összességében. Nekem mindenképp dícséretes a Lanos tétel: a korty gyümölcsössége és szép bársonyossága igazi örömborrá teszi, nagyon jólesik inni! Számomra jobban, mint a Ráspi.
Ami kétségtelen nagy bor, és több is. Ám ami számomra ebben a tételben kissé csalódás, hogy az egyébként igen szép hordóhatások teljesen vezetik a tételt, és felülírják a termőhelyet. Amit pedig sokszor csodálhatunk meg Ráspi borokban! Itt nem, és bármily szép is a hordó, pont elég arra, hogy az egyedi karaktert eltüntesse. Lehet, hogy ez eladhatóbb. Én mindenesetre nem ezért vennék Ráspi bort, sőt ezért nem is kell venni Ráspi bort, mert nagyjából bárhonnan származhatna. Kár!
Az egyébként igen jó kis sorból a Luka Enikő borban számomra is zavaró volt a zárás, míg a sógoréknál a nyitásbeli édesség -és az, hogy nemvolt semmilyen karaktere a bornak (jellegtelennek azért nem mondom, mert az elég negatív jelző, és itt nincs szó gyenge produkcióról, ezek a borok is jelentős tartalmakat és ízeket vonultattak fel a kortyban).
Egyébként jobb kör volt a Merlotnál és sokkal jobb a Kékfrankosnál: viccesen megjegyeztem, úgy látszik, nálunk a Zweigelt a vezető vörösbor. Ám a sor mindenképp azt mutatja, hogy készülhetnek kiváló, NAGY borok is e fajtából.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.12.15. 23:23:25

Én is örülök a Lantosnak, jól éreztétek akkor a szegedi borfeszten is!

A Ráspi eléri a 7 pontot azt is jelenti, hogy régebben jobban tetszett, vagy ezt azért nem mernétek kijelenteni?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.16. 08:04:48

@Szomjas Gödény: Nálam a Ráspi Electus sose szólt igazán nagyot. Talán egyszer adtam rá fél ponttal többet, de az helyszínen, Fertőrákoson volt, és szokták mondani, hogy talán a hazai pálya pszichés többletet jelent. A 06-ost is én általában jobban szoktam szeretni, sose értettem egyet azzal, hogy az Electus lenne minden idők legnagyobb Ráspi-bora. Tulajdonképpen szegediszomelijével is egyetértek. Itt is most a Ráspiban nem igazán éreztem a termőhelyet, pedig sok borában jelen van. Ez mellett remek tétel volt, nagyon finom hordóval, letisztult, hibátlan felépítéssel.

európai 2011.12.16. 23:10:17

@drbarta: Igen. Az Electus felháborítóan gyenge szerepléséről külhonban is beszámoltam. Én a hazai pontlistán, ár-érték arányban a 3 pontnál álltam meg. Glorified raspberry juice. Jobban felháborított mint az a nevetséges Pinot Noirnak mondott kékfrankos, amit együtt kóstoltunk.

A limited edition Zweigelt selection made by a celebrated Hungarian chef. Juicy with ripe raspberry flavours and candy, this wine lacks backbone, structure and have a very short finish. No score. Chef should stick to cooking. AUD $60

európai 2011.12.16. 23:11:55

@drbarta: Ui: Miért is tetted 7 pontra? Megvennéd újra szívesen saját zsebből? Kötve hiszem.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.17. 07:25:55

@európai: Ár-érték arányt soha nem számolok bele az értékelésbe.
Szerintem fehéren-feketén egy kiemelkedő minőségű bor, éppen elérve a 90 pontos küszöböt. Tény, hogy ebben az árfekvésben lehetne hosszabb,karakteresebb, komplexebb.Ha fele annyiba kerülne minden további nélkül vennék belőle újra.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.12.17. 14:33:40

hááááát, nem győztetek meg, hogy most azonnal rohanjak és vegyek zweigelteket dögivel jó áron!

továbbra sem látom az áttörést a magyar vörösökben - ami fehérekben már megvolt - különösen most, hogy € 5.50-ért egész frankó Antinori Santa Christinát kortyolgatok. kicsit még ugyan friss (2010-es), de majd érik...

egyetértek (megint:)) drbartával, az osztrákoknál sokkal többet kell kutatni egy jó zweigelt felleléséhez, mint egy jó GV-hez...

európai 2011.12.17. 22:52:52

@drbarta: Személy szerint, én minden alkalommal ár-érték arányban pontozok. A pénzemért joggal lehetnek elvárásaim. Egy borász, ha pld, 12 ezer forintot kér egy palackért, DOLGOZZON MEG ÉRTE és ne egy max 5 ezer forintos bort próbáljon rámsózni. Sajnálom, hogy ezt a tényt nem veszed figyelembe.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.18. 08:08:37

@szenvedély S.: Én is valahol úgy voltam ezzel a sorral, hogy egyszer ezt a fajtát is ki kéne pipálni :)

Ennek ellenére összességében nem volt rossz sor. Tény, hogy nincs "must have" érzésem, nem remegek az izgalomtól, hogy tudok -e még a sor legszebbjeiből szerezni. Ár-értékben a Lantos és az Orsolya volt rendben, a többi szerintem mind túlárazott.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.18. 08:43:55

@európai: Hát akkor ez az oka, hogy használhatatlanok a pontjaid :)))

Viccet félretéve, szerintem rendkívül bonyolult lenne korrekt ár-érték-arányos pontokat kreálni. Ez ugyanis jelentősen függ az egyén pénztárcájától, lélektani határain, ezeken túl pedig a borvidéktől, ill. a bor stílusától. Más az elfogadható ára egy 7 pontos tokajinak, moseli rieslingnek, burgundi pinot-nak.
Sokkal szimpatikusabb egy saját értékrendem szerinti abszolút értéket jelző pontszám, az olvasó pedig eldönti , hogy szívesen adna -e érte ennyi pénzt.

A bor végső minősége, nagysága szempontjából pedig csak az egyik faktor, hogy mennyit dolgozott vele a borász. A területek sem ugyanolyan erősségűek, a fajták is lehetnek többre, kevesebbre hivatottak.
Egyébiránt én nem éreztem úgy, hogy az emberi rész ne lett volna rendben a Ráspi zweigeltnél. Profizmus sütött róla, ideális érettségű gyümölcsösség, tisztaság, egyensúly, remek hordóhasználat.

Annak ellenére, hogy összességében én is túlárazottnak tartom, azért nem éreztem úgy, hogy nem kaptam volna minőséget a pénzemért. A bort egyébként emlékeim szerint Jancis Robinson 18 pontra tette. Én igazán nem szeretek tekintélyekre mutogatni, főleg, hogy ezúttal sem értek az értékelésével igazán egyet, főleg annak fényében , hogy milyen borok szoktak ettől kevesebbeket kapni. Viszont ezek az értékelések azért általában alkalmasak tudnak lenni egy nagyságrendi kategóriában való elhelyezésre.
A te "no score, illetve 3 pont" besorolásod viszont szerintem teljességgel értelmezhetetlen.

shiraz 2011.12.18. 10:41:30

@drbarta: a 2006-os ZW válogatás nekem is jobban tetszik, jobb az egyensúlya. az meg, hogy JR-nek mi hány pont szerintem innen ne illessük kritikával :)))

európai 2011.12.18. 12:47:28

@drbarta: Ne bonyolitsd doki! SzenvedélyS-t majdnem félrevezetted a 7 ponttal, de szerencsére nem veszi meg a fent emlitett bort. Az én pontjaim azt hiszem, jobban használhatók, mint a tieid, ugyanis világosan kimondják, hogy NE VEDD MEG a túlárazott málnalét. Nem szeretem, ahogy pontozol, mert már régen nem tudom használni semmire a jegyzeteidet, főleg mióta Demeter ügyben is megvezettél. Téged kedvellek, a blogodat pedig emiatt egyáltalán NEM. Kizárólag akov ténykedése miatt jöttem ide vissza olvasgatni. Ha úgy irtad volna a jegyzetet, hogy 7 pont a Ráspi de az ára viszont nem éri meg, akkor elfogadnálak őszintének. Igy viszont nem. Eddig sem, ezután sem. Persze, miattam ne változz meg, csináld ugyanigy tovább, legfeljebb kevesebbet látsz. A nyáron megbeszéljük mélyebben. Üdv,

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.12.18. 14:14:04

@európai:
@drbarta:

mindkettőtöknek igaza van! jó, tudom, hogy ez hülyén hangzik, de mégis.:-)

köztes állapotot kellene létrehozni. szerintem drbarta kóstolási leírása jó, kedvelem. tudom és értem, miért nem akarja az ár/érték arányt bevezetni! ugyanakkor jómagam is 0-3 csillagig osztályozok félcsillagokkal, árral súlyozva és 3 csillagos bort még nem kóstoltam.:-)

ám ha blogom lenne minden bor mellé minimum odatenném az árát ÉS azt is, hogy mennyire tartom jó ár/érték arányúnak - mert egyedülálló kísérlet lenne, s talán messzebbre mutató is. arról nem is beszélve, hogy egy csomó véleményt generálna és sokkal többen olvasnák a blogomat.:-)

a példám a következő:
"2009 Szepsy Szt. Tamás furmint - valószínűleg a legjobb fehér bor, amit valaha ittam. itt jöhet a félig szívott csikk és a többi hasonlóan elhagyhatatlan íz-bla-bla...:-)) plusz: illat, lecsengés, kortyösszetétel, stb... 9-10 pont!

ár/érték: 12 ezer forint feletti árával csak 2,5* - mert ennyi pénzért nem adhatok neki ***-ot; érdekes ajándék bor lehet, annak, aki egyet megengedhet magának és nyilván jó bor azoknak, akik többet is megengedhetnek maguknak!"

magyarán a normális értékelés (pontszám) után egy JÓZAN ÉSSZEL megírt ár/értékeléssel lehetne kibővíteni a cuccot, ami egy teljesen más koordinátarendszerben egy más elemzés alapján IS értékeli a bort.

nálam egyébként a mindennapok borának határa 10 €/3.000 huf. ennél többet alkalmi borokért adok ki, lásd: 2008 Amicus, 2009 Veres Furmint.

nem véletlen, hogy ebben a kategóriában nincsen vörös, mert azokból 10 € alatt is nagyon jó külföldiekhez jutok hozzá, sima 5-7 pontosokhoz. Magyarországon viszont még nem találtam olyan vörösbort, amit évről-évre olcsóbban és hasonlóan magas színvonalon állítanának elő. biztosan ismeritek ezt a kategóriát ti is: amikor látatlanban rendelhetsz nyugodtan egy két ládával/dobozzal, tudod, nagyon jót kapsz. (egy bor azért van, amelyik nagyon közel áll ehhez a kategóriához már, de pont a legújabb évjárat riasztott meg egy picit...)

összegezve: jók ezek az értékelések, de az ár/érték arányú összehasonlítás nélkül nem igazán fogyasztóbarátok és - ami picit elszomorít - kis energiabefektetéssel lehetnének sokkal jobbak.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.18. 16:13:15

@európai: Nézzenek oda! :) Nem olyannak ismertelek meg személyesen, hogy egy kis "angolszász" odamondogatósdival így fel lehetne pöccinteni.:)

Mindenkinek természetesen szíve-joga azt a blogot és leírást szeretni, amelyiket jól esik.
Hozzáfűzni-valók:

1)A blogolás nekem nem megélhetés, mindössze hobbi. Nem érdekel ki mit gondol róla. Úgy csinálom ahogy szeretném. A szerzőtársak is úgy csinálják, ahogy ők szeretnék. Ha mások igényeit kell elkezdenem kiszolgálni, annak már munka-szaga volna, így azonnal abbahagynám.

2)Ismételni tudom magam. Nem dönthetem el más helyett, hogy adott összeget érdemes -e kiadni a borra. Sok esetben energiát fektetek arra, hogy kifejezetten elvonatkoztassak az ártól, és csak a bor kóstolási élményéről írjak. Nekem esetenként tízezer forint körüli összeget is meg tud érni egy 7 pontos bor, másnak esetleg nem. Mindenki felnőtt. Ha ad a véleményemre és értékeléseimre, akkor el tudja dönteni, hogy a bor vételárát kifizeti-e az adott tételért. Szerintem egyébként NEM vezettem félre szenvedély S-t a 7 ponttal. A bor árát ismeri, és első hozzászólásában jelezte, hogy a leírás nem hozta meg hozzá a kedvet.

3)Nem hiszem, hogy akov-nál 3 pont, vagy osztályozhatatlan lenne az Electus. Azt se hiszem, hogy az ő pontjai bonyolult, ár-értékaránnyal egybegyúrt egyvelegek lennének.

4)Fenti elméleted alapján, pontszámot vakkóstolásnál nem lehet adni? Amíg nem tudod az árat, addig üres fecsegés a borleírás?

5) A Demeter Anett 2008 szerintem kimagaslóan jó bor. Szerintem lényegesen jobb, mint az az édes, amit a Terra Australison kóstolhattam. Persze ha valaki nem így gondolja, azt is megértem. Ha Neked nem tetszik, az a te dolgod. Én bárkinek továbbra is meleg szívvel tudom ajánlani, már olyanoknak, akik képesek értelmezni 200 gr/l környéki cukortartalmat. :)

6)Úgy érzem egészséges kritikával viszonyulok a magyar borhoz, ha jobb a külföldi azt elismerem, de nem akarok átesni a ló túloldalára és beállni az azt módszeresen csak "fikázni" tudók táborába. Ha magyar bor értéket képvisel, annak őszintén tudok örülni.

shiraz 2011.12.18. 16:46:32

@európai:
szerintem nincs értelme pontokról, borról alkotott véleményekről vitát folytatni. neki ez a véleménye neked más. drbartának x véleménye Neked y. itt nem érdemes megdönthetetlen igazságot keresni, mindekinek az tetszik ami. ennyi. borkedvelő fogyasztók blogja alapján bort vásárolni is elég félrevezető tud lenni. mert honnan tudja ő, hogy nekem milyen az ízlésem?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.18. 17:43:40

@shiraz: Végülis ez az örök igazság :) Valószínűleg előbb-utóbb ide lyukad ki mindenki.

Egyébiránt a blogger minden egyes leírásával vizsgázik az olvasó fogyasztó előtt. Így méri meg bor a kóstolóját :)
Minden fogyasztó annak a leírónak fog hinni,értsd azt tartja jó kóstolónak, akinek a véleményét leggyakrabban közel érzi a sajátjához, vagy ha nem, legalább kiismerni véli, hogy miért nem.

Azt pedig egyszerűen nem érzem etikusnak, hogy ne a bor kóstolási élményéről beszéljek, hanem arról, hogy azért szabad-e pénzt adni vagy nem.

Friend of Wine 2011.12.18. 19:06:10

európai:én 100%-ig a Dokival és az ő pontozásával értek egyet. Ez az Ő BLOGJA, a saját szabály-, érték és pontrendszere használatával.Ha nem tetszik, akkor ne olvasd vagy készíts saját blogot, ahol Te döntöd el, hogy mi alapján pontozol.

Szegediszomelijé 2011.12.18. 19:52:21

@szenvedély S.: Váááá, ez bemaaaar! Ám alapvetően sajnos igazad van ezzel a vörösbor ár témával. De: a gyáriparos borokat azért csak ne hasonlítsuk össze pl. az e blogban felbukkanó borokkal! Azért hadd ajánljak 10E körülről jó magyar tételeket: NAG Concubina, Szentandi Akutyafáját, Orsi: több is, de 2008, 2009 (ez bármilyen külföldi 10 E-s sorban első harmadban lesz), Kékfrankosok stb. Most már lassan Lantos borra is szert tehetsz:-) És persze, hogy jó a stabil tutit rendelni, azért ne feledkezzünk meg a kísérletezésről:-)
És hát itt közel sem tudott kiugrani egy komoly márka a sógoroktól!
Jó iszást kívánok!

Bodomi 2011.12.19. 17:28:48

@drbarta: jó, és maradjunk annyiban, amit öregapám mondott, akinek 2 kh szőleje volt valaha Bodomban, hogy a legszebb asszonyt nem látta, a legjobb lovat nem hajtotta még senki. Azaz, ízlések és pofonok valamint de gustibus non est disputálni való...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.12.20. 01:54:44

@Bodomi: ez olyan szomorú! most, - hogy hirtelen magamhoz ragadtam egy fájdalomcsillapító üveggel a legjobb wachaui GV-k közül - elmondhatom, hogy drbarta blogjának az a nagy baja, hogy csak egy pár apróság hiányzik belőle, hogy a legjobb blog legyen a neten. sajnos ő is, mint a legtöbb amatőr szerző, a komfortzónájába való beavatkozásnak vesz minden kritikát, így eleve elzárkózik a változtatástól. ez itt, kérem, hiúsági kérdés!

nag chardonnay-ja fantasztikus, a drop-shopban iszom rendszeresen, amikor odahaza vagyok, de a kísérletezés öröme mellett 10 €-t szívesen költök el jó borokra, mert egy-egy palack látatlanba belefér!

némi sajtótapasztalattal mondom: e diverzifikált világban a blogíró többet ér el a szikár véleményével, mint a konformista magatartásával - így szemléljétek hát a dokit, akinek nagy előnye, hogy a férfiember általános 30 éves korhatára előtt tud már komolyan foglalkozni a borokkal. becsüljük ezt meg! és tiszteljük!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.20. 07:50:45

@szenvedély S.: Ej de jó lehetett az a grüner..:)
Mi volt az? Hátha ismerem :)

Már írni akartam korábban is. Bár a blogot én indítottam, de a jelenben megjelenő posztok egy jó részét már két másik teljes jogú szerző is írja. Így a blog nem csak az enyém.

Honnan gondolod, hogy 30 alatt vagyok?

Egyébiránt köszönöm elismerő szavaidat. :)
A kritikákat el tudom fogadni, esetenként akár egyet is érteni vele, de mivel én nem ebből élek, egy bizonyos energián túl többet nem tudok rááldozni. Fontos megérteni, hogy a magam részéről a blogot nem "wine-guide"-nak tartom/szánom, hanem személyes naplónak, melynek tartalmát másokkal is megosztom.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.12.20. 15:11:28

@szenvedély S.: Hello! Én azt kérdezném, hogy mire gondolsz az alábbi soraiddal? Mit kellene változtatnia drbartának? Kik zárkóznak még el tőle? Esetleg van valami konkrét példád? tényleg érdekelne mik alapján jutottál erre a következtetésre. (mármint a nemváltoztatásira, a hiúság nem érdekel :))

"sajnos ő is, mint a legtöbb amatőr szerző, a komfortzónájába való beavatkozásnak vesz minden kritikát, így eleve elzárkózik a változtatástól. ez itt, kérem, hiúsági kérdés!"

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.20. 16:00:27

@Szomjas Gödény: Feltételezem, hogy a korábban kifejtett "felhasználó-barát" ár-érték arány csillagozásokkal való kiegészítésekre.

@szenvedély S.: Egy korábbi hozzászólásod egyik összetevőjére is reagálnék, általános ár-érték arány témában.
2009 Szepsy Szent Tamás furmintot hozod fel, potenciálisan pontként 9-10-et emlegetsz, majd a nem túl kedvező ár-érték arány végett mondjuk 2 és fél csillagnyi ár-érték arányt.
Nos, a bort még nem kóstoltam.

De ha elképzelünk egy olyan 10-es skálát, melyre a világ legnagyszerűbb borai is mind fel kell, hogy férjenek, és ezen a skálán az adott bor TÉNYLEG 9-10 pontra jó, akkor 12 ezer forint körül AJÁNDÉK :) Akkor is ha sokak ezt az összeget nem tudják érte kifizetni.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.12.20. 21:40:17

@drbarta:

GV: Leonhartsberger - wachaui kispincészet website-juk sincs. 2010-es smaragd Urgesteinterrassen dűlőszelektált, kis szénsavassággal és maradékcukorral. igen izgalmas, most kezd érni és nagyon jó ivású, cca 8-9 €-ért. ár/érték arányban a tökéletes bor nekem, ugyanúgy 2,5*-ot kapott, mint a Szt Tamás furmint.:-)
ennél kimagaslóbbat csak FX Pichlernél ittam, sem Jamek, sem Alzinger, sem a többiek nem tudtak így elvarázsolni; mert náluk LEHET, hogy jó bor lesz a tavasziból 2-3 év múlva, de nincs olyan tapasztalatom, hogy ezt a kóstolónál megmondjam és nem volt pénzem arra, hogy 17-25 €-kat kiszórjak egy-egy kísérleti palackra. akkor már inkább vettem 4 FX Pichlert 18-35 €-s kategóriákból és érlelem őket. azok már akkor ízlettek és később még jobbak lesznek!
sosem értettem egyet azokkal, akik egy-egy palackot vesznek valamiből, mert egyszer ízlett. valamiből vagy veszek minimum 2-3 palackot, vagy bekerül a "nem ízlett (eléggé)" kategóriába - olyan nagy a kínálat: veszek inkább másból, ami ízlett.
L-ék egyébként kb 300 méterre vannak Oberloibenben FX Pichlerék új kóstoló (és egyéb) épületétől.

Szt Tamás: nem érdekelnek a világ nagy borai. pl. nem szeretnék 120-150 eurókat kifizetni egy-egy szupertoszkánért és lehetőség szerint nem költenék el évente 1500 (max: 2000) eurónál többet borra. egyszerűen ezen az áron nem tudnám élvezni a borokat, mert nem nyújtanának akkora élményt, mint amennyivel nagyságrendileg többe kerülnek.
ugyanez a problémám a Szt Tamással is, ha pl összehasonlítjuk a Szepsy Furmint birtokborával vagy Király Hárslevelűjével (mindkettő '09-es): nem annyival jobb bor, hogy 2x-3x drágább árat igazolja. nyilván bennem erős a kísértés a lineáris összehasonlításra, vagyis hogy azt mondjam: ilyen árkülönbségnél ez 2-3x jobb bort kell jelentsen!:-)

ÁLTALÁNOSSÁGBAN: számomra a legnagyobb érték, ha olcsón találok nagyon a fogamra való bort - azt élvezem igazán. valakivel egyszer nagyon egyetértettem abban, hogy a jónevű borok vásárlásában semmi meglepetés nincsen, velük csak bukni lehet, mert ha jó, akkor túl drága, ha meg még nem is ízlik, akkor helybe mentél azért a "bizonyos lószerszámért"...
szerencsére én nem vagyok sommelier sem, hogy olyan borokat is meg kelljen kóstolnom, amelyek nem ízlenek (vagy túl drágák) és ezek után még ajánlanom is kelljen őket.
mivel én az adómmal nem a magyar költségvetést és az azt aktuálisan "önös érdekének legmegfelelőbb, kreatív felhasználását megtaláló" kormánypárto(ka)t gazdagítom, fontos, hogy a pénzemmel olyan termelőket segítsek, akik azt Magyarországon sztem megérdemlik - így erősítve a gazdaságnak azt a szekcióját és egységét, amelyet érdemesnek tartok erre.

nemtom honnan tudom, hogy 30 alatti vagy, lehet nem az vagy, de hogy húszas éveidben kezdtél foglalkozni a borral, abban majdnem biztos vagyok.

ha naplót írsz (most elvonatkoztatva attól, hogy valójában írtok) azt az ember a személyes fejlődése miatt írja. nem tudom elképzelni, hogy ebben a koordináta rendszerben sosem bukkant fel az a probléma, hogy "megér-e ez a bor ennyit???" legfeljebb az anyagi határok más szinten mozognak, mint nálam vagy másoknál.
márpedig, ha akár egyszer (de lefogadnám: inkább többször!) is felbukkant, érdemes beleírni a jegyzeteidbe, hiszen később visszaolvashatod a dilemmáidat.
tisztelem, hogy ezt nem akarod beleírni, de nem értek vele egyet. a borkóstolás folyamatának legizgalmasabb része a vásárlás. utána már csak a "leszedett gyümölcsöket élvezzük"...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.20. 22:07:15

@drbarta: Huha, mekkora vita alakult itt ki és ha jól látom engem is emlegettetek. :)

A pontszámba én sem számolom be az ár-érték arányt, túl bonyolult és talán esetleges volna a dolog. Ha csak kicsit érte meg a bor, akkor 1 pontot vonok le, ha kifejezetten bukás volt, akkor 3-at? Magam sem tudnám követni a dolgot...

Az Electust vmi bemutatón kóstoltam, nekem nem tetszett, miközben tömegek újjongtak a palás terroiron mellettem. Addig semmiképpen nem pontoznám, míg itthon meg nem kóstolom. Ha azóta érett, lehet akármi is belőle. Gondolom azért az mond valamit, hogy megnyerte mindenkinél a kóstolót.

Írtam már itt valahol, hogy az elmúlt időszakban volt alkalmam ugyanazokat a borokat 1 hét eltéréssel 3-4x megkóstolni. Egyik sem volt magyar. Még a reduktív fehérenél (sauvignon blanc) is volt szépen különbség. A 5-8 éves vörösöknél (Bordeaux) egészen komoly eltérések voltak, meglepett nagyon a dolog. Lehet az Electusnál is van ilyesmi, gondolom a borász láthatja ezt a legjobban, hiszen ő kóstoltat állandóan a saját boraiból.

Szerintem is jó ötlet feltűntetni a bor árát, ha ismert számomra, mindig odaírom (általában az alkoholtartalmat is megadom, ha tudom). Valóban azért érdekes a dolog, mert az ár mindig jó indikátor, plusz az olvasó eldöntheti, hogy egyáltalán megvenné-e vagy utána sem jár inkább. Előfordul tényleg, hogy egy-egy bor árazása igazán pofátlan, ami mutatja azt is hogy a borász hova teszi magát/termékét. Ilyenkor én azért megengedek magamnak valami pikírt megjegyzést... miért ne?

Valóban, ez a blog egy napló, amit - talán mondhatjuk ezt - a bárátainknak írunk. Szerintem ők, ismerve bennünket nagy bizonyossággal el tudják dönteni, hogy a kóstolási jegyzeteink alapján megvásárolnak-e valamit avagy sem. Természetesen saját véleményünket írjuk le, amit senkire nem szeretnénk ráerőltetni. Nem én vagyok itt a házigazda, de gondolom Drbarta is egyet ért ezzel a tág megfogalmazással.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.12.20. 22:14:09

@Szomjas Gödény:
1. tudnod kell: az akkori állapotomat tekintve örülnöm kell, hogy, nemcsak szavakat hánytam egymás mögé, hanem nyelvtanilag helyes mondatokat sikerült kreálnom.:-))

2. sok helyen veszem észre a weben, hogy akik amatőrökként írják a blogjaikat csak arról hajlandóak írni (nem csak boros témában), amiket ők fontosnak tartanak - gyakorlatilag kiélik a szenvedélyüket. drbarta az az író, aki ezen a területen ÍZLÉSBEN hozzám a legközelebb áll (leszámítva túlfejlett ízlelőbimbóit - de még azon leírásokat is élvezem :-)). ugyanúgy Wachaut és Tokajt szeretjük és reméljük, hogy utóbbi mihamarább megközelíti az előbbit.

3. ugyanakkor nagyon hiányzik a magyar blogokból általánosságban az a fajta TELJESKÖRŰ ár/érték tanácsadás, ami a fogyasztóknak hasznos lenne. nyilván ízlésbéli kérdésként ezt NEHEZEN LEHETNE JÓL MEGCSINÁLNI, de többekből valakinek előbb-utóbb csak sikerülne MÉRTÉKADÓVÁ VÁLNIA!

sajnos ma a fogyasztó:
- sehova nem fordulhat tanácsért, nincs hely, ahol komolyan utánanézhetne mit, mennyiért és milyen alkalmakra kellene vennie, innia.
- nem tudja, hogy az, ami ízlik/tetszik mennyibe kerül és mennyire "nehéz" a pénztárcájának.
- nem tudhatja meg gyorsan és egyszerűen, kik azok a pincészetek az egyes régiókban, akiket mindenképpen igyekeznie kell meglátogatni, ha elmegy egy bortúrára és valami újat szeretne megismerni.
- nincs olyan blog, ahol jó boros útleírások olvashatók különböző kategóriájú fogadókkal, szállásokkal, borászelérhetőségekkel.

ráadásul, ha valaki ezt megcsinálná, annak rengeteget kellene kóstolnia MAGYAR borokat, amihez viszont kereskedőnek kéne lennie, de akkor már NEM LENNE FÜGGETLEN!

a doki független és ahogy nézem, anyagilag is megteheti, hogy sokat kóstoljon. ám nem hajlandó ezeket az extra elemeket betenni az írásába, inkább túlírja a boros jegyzeteit. pedig azok előbb-utóbb unalmasak lesznek - önmagukban! ráadásul hálátlan is szavakban elmesélni egy jó bort, hiszen az ízét, illatát nem tudod visszaadni!:-))
reméltem: rá tudom venni, hogy bővítse naplóját, extra dolgokkal is, de a válaszait már olvashattad.

én szívesen írnék egy ilyen blogot, de úgy nem írhatok, hogy nem kóstolok eleget, mert évente 4 hetet vagyok Magyarországon, ráadásul nem is biztos, hogy eléggé nyitott vagyok azokra a borokra, amelyek nekem nem ízlenek.

remélem, sikerült válaszolnom...

shiraz 2011.12.20. 22:47:01

@szenvedély S.:
érdekes eszemfuttatás.
miért lenne fontos, hogy valaki MÉRTÉKADÓVÁ váljon ?
szeretnél egy magyar robertparkert?
hová vezet ez? olvastál már a a nemrégi Pancho Campo-Jay Miller- Parker botrányról?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.12.21. 11:44:59

@szenvedély S.: én személy szerint elindultam ebbe az irányba. Ld. villányi sorozat vagy a Dél-Olasz leírások. Szeretném is folytatni természetesen...

Nagyüzemben ezt csinálni csak főállásban lehet, ezt mi biztosan nem tudjuk megcsinálni.

Panziókról biztosan nem fogunk írni, plusz a blog formának nem lehet feladata adabázisépítés. Minden borvidéknak van honlapja, ahol ezek az információk megtalálhatók. Vagy:

csakmagyarbor.hu/

De pillanatok alatt találsz más helyeket is.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.12.21. 11:49:30

@szenvedély S.: Köszönöm a kimerítő választ!
Most már értem mire gondolsz, valóban lehetne kényelmesebb is a hazai blogszféra a fogyasztó számára.

Sok felől lehet nézni ezeket a kérdéseket, én kicsit másfelől, részben a túloldalról is nézem, így kevesebb a hiányérzetem.

Én nem szeretnék a blogszerzőktől semmit elvárni, még közönségigényekhez való igazodást sem, épp az amatőr-hobbistátusz miatt. Inkább csak örülök, hogy van ez a műfaj, és hogy ingyen megosztják a pénzzel és idővel szerzett infot, persze ezt böngészni és szűrni kell. Lesz majd egy aggregátor-oldal is egyszer, szintén ingyen, és akkor oda fordulhatnak az emberek jó összesítésért. Pici a világ, magyarbor-bloggerek egyesüljetek :)

Talán amit én hiányolok itthonról, az az fajta blogger, nevezzük félprofinak, akit külföldön már jobban ismernek, próbál alaposabb lenni, így kér bort egy csomó borásztól (aki vagy ad, vagy nem, szabadon), hogy teljesebb képet tudjon adni. Cserébe megírja saját, önálló véleményét, odaírja a poszt végére, hogy vette, kérte, vagy kapta a bort, és ennyi. (kb. Bonkowski státusza) Persze ez még több idővel, általában több pénzzel is, és még rosszabb májstatisztikákkal jár. Szerintem így lehet a következő lépést áthidalni a profizmus felé, és hát shiraz kérdése is felmerül, hogy fizetett profikra akarunk-e hosszú távon hagyatkozni.

A helyi szcéna a mérete miatt szerintem nem fogja igényelni, néhány hazai félprofi és pár külföldi MW elég jól fogja tudni
lefedni a pályát. Kérdés persze, hogy kiből lesz a haza Falstaff, vagy Parker, mert azért a tetszés meghatározásának és az ízlés formálásának komoly gazdasági ereje is van, és ez nem marad hosszabb távon üresen.

Ebben egyedül Albert gazdát nevezhetjük képviselőnek, őt is azért, mert neki már maguktól is küldenek a termelők mintákat, ha jól olvasom a posztokat.

Nem blogszférában pedig a Rohály-Mészáros-féle Borkalauzhoz kell fordulni, ha teljes és önmagában véve konzisztens képet szeretnél a magyar borról. Az is a komoly haladás jele, hogy egyre kevesebbet hivatkozunk erre a műfajteremtő kiadványra, aki megtette az első lépéseket anno, és talán máig is az egyetlen teljességre törekvő termék.

Egyébként ha van kedved meg időd, akkor kommenteld be a pontszámaidat, vagy kezdd el néha jegyezgetni a magyar borokat a Cellar Trackeren, alig van fent valami, és én sem hajtom ezerrel a dolgot...

Octopus 2011.12.21. 12:46:43

pontszámba én sem vonnám bele az ár/értéket, innentől teljesen használhatatlan lenne a rendszer (külön említésre viszont érdemes lehet).

"De ha elképzelünk egy olyan 10-es skálát, melyre a világ legnagyszerűbb borai is mind fel kell, hogy férjenek, és ezen a skálán az adott bor TÉNYLEG 9-10 pontra jó, akkor 12 ezer forint körül AJÁNDÉK :) Akkor is ha sokak ezt az összeget nem tudják érte kifizetni. "
Ehhez nincs mit hozzátenni

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.12.21. 16:50:08

@shiraz: nem hallottam, nem olvasom őket, mert az általuk kóstolt borok 95%-val valszeg sosem fogok találkozni és nekik sem én vagyok a célcsoport.:-))
ha magyar vonatkozású sikerekről írnak, de azt az MA-n úgy is lehozzák.:-)

@akov: kösz a linket, a villányi sorozat nagyon tetszett, jó az irány...:-)
a többiről már együtt @Szomjas Gödény-nyel: a problémám, hogy minden magyar blogger (akit ismerek) borleírásokat ad. ezek közül kiszűrni azokat, akik ízlésben/stílusban közel állnak hozzám és olyan borokat isznak, amit én is szeretek és legalább kicsit adhatok a véleményére - időbe telik.

még nem beszéltem arról, hogy akkor a bizalom következő foka, amikor annyira bízol az értékelő blogger véleményében, hogy látatlanban megmersz venni borokat, amiket ajánl. ezt szerintem ár, de jobb esetben ár/érték arány nélkül nem lehet megtenni. más kérdés, hogy ilyen bloggert még nem találtam, pedig ilyen külföldi tartózkodással erre nagy szükségem lenne (csakúgy, mint a tájékozatlan magyar fogyasztóknak).

Bonkowskit kedvelem és, jó, hogy magyar borokról ír, mert jó a különvélemény, csakúgy, mint örülök annak, hogy a Szigetesek megreformálták a Pannon Bormustra ítészbizottságát, mert ez mind jó a magyar bornak, de Rohályék könyvének csak akkor tudnék örülni, ha a neten lenne...

mert egy kényelmes fogyasztó vagyok.:-)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.12.22. 01:10:28

@szenvedély S.: igen, sajnos a vélemények/pontszámok átböngészése és véleményezése nem megkerülhető feladat - dehát ezt nem is lehet megspórolni azt hiszem.
Mi is sokat vakarózunk a Tanzer-Parker-Robinson háromszögben, hogy akkor most kire érdemes és nem érdemes hallgatni.
Én egyelőre ott tartok, hogy annak a 3-4-5 embernek a véleményére/leírására tudok vakon adni, akivel folyamatosan együtt iszok, a többieket inkább csak figyelem. Van 1-2 ember, akivel folyamatosan elbeszélünk egymás mellett, pedig sokat isznak, az ő véleményük számomra hasznosíthatatlan (és viszont), hiába szimpatikusak emberként...

Az intézmények jönnek-mennek, ezt mostanában megszokhattuk :) Szerintem jön még a magyar borvilágra albertgazda (AG3.0?), én nem aggódom.

Bodomi 2011.12.22. 12:59:57

Húha, de beindult a zweigeltre a jónép! Pedig el se hangzott még, hogy ez a fajta csak egy afféle "festő bor"-nak volt jó régen.Mármint nem a tényleges szoba és másféle festőké, hanem házasításban a kevésbé mély színeket mutató egyéb vöröseké...
süti beállítások módosítása