A Borrajongó

Gedeon Izsáki Arany Sárfehér 2009

2010. július 09. 19:18 - drbarta

A blog indulása óta, szégyen-gyalázat, de nem írtam még alföldi borról, pedig alföldi ember volnék. Ritkán szoktam keresni ezeket a borokat, nagyképűség ide-oda, általában ha megnyitok egy palack bort, akkor az azért történik, mert izgalmakra és élményekre vágyom.

Pedig ez öreg hiba! Sok bonyolultabb szétszálazásra váró bor között, nagyon feldobó élmény tud lenni egy mindenféle sallangoktól mentes, egyszerűbb, alacsony alkoholtartalmú bor, ami nem akarja rám erőltetni az egyéniségét, hanem csak itatni magát. Bár általában nem nyújtanak kiemelkedő értékeket, de mentesek azon tényezőktől is, melyek gátolják a könnyen fogyaszthatóságot, és amelyeket olykor kénytelenek vagyunk nagyobb boroknál kissé "elnézni" az egyéb értékek jelenléte végett.

A következő borral már találkoztam szülővárosom idei borfesztiválján, és meglátásom szerint egy igen jó alföldi fehérbor.

 

Illata közepesnél kevésbé intenzív, de érdekes és tetszetős. Friss gyümölcsösség, leheletnyi exotikus felhang, édes fűszeresség. Kicsit hasonlít a zöldveltelini illatára. Szájban karcsú, de nem súlytalan, a nem éppen túldimenzionált szerkezetnek azért érzékelhető mélységet adnak zamatai.(bár egy nagyobb testű borban elvesznének) A savak finomak, ropogósak, nem írnak összetett íveket, de nem is hagynak a kortyban üres részleteket. Leginkább talán ez emeli ki kategóriájából. 
A maga szintjén egy remek egyensúlyú, ritka jó arányokkal rendelkező, nagyon jól fogyasztható bor. Ékes példája annak, hogy egy erős 4 pontnál több értéket nem hordozó (na jó, olykor 5-ös villanásokkal) tétel mennyire élvezetes tud lenni, nagyobb örömbor, mint jónéhány magasabb kategóriába eső társa. Sok-sok ilyen kellene az Alföldről.
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr122141640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

töppedt 2010.07.09. 22:31:21

Tényleg le kell szállni a földre. Tegnap ittam Gedeontól egy kövidinkát 1000 alatt és mondhatom, nem volt rossz. Kövidinkáról korábban csak halottam. A családban a kövidinka egyébként a Durbints Sógor kategória volt. Öröm, ha az ember talál ilyet. Mindennapra nem lehet Kaló Imrét, bár Ő azt mondta az élet rövid és nem érdemes rossz bort inni. Ez nekem tetszetős tanács, de kell néha egy kis kövidinka

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.10. 07:03:38

@töppedt: Én is általában esszerint az idézet szerint igyekszek élni. :)
A Gedeon kövidinka szerintem sem rossz, de nekem túlságosan neutrális volt, és tényleg teljesen súly nélküli. Ez a bor szerintem sokkal ízletesebb és arányosabb darab, legalább egy kövér pontnyi, vagy mégtöbb a különbség szvsz. Ha az tetszett, nézd meg ezt is!

csite 2010.07.11. 18:44:44

Hááát, ez a Gedeon Kövidinka maximum egy kisuvickolt parasztbornak tekinthető szerintem. Zöld, mint a vinho verde, kénes, mint az isten nyila. Az ihatóság határát erősen súrolja. Fröccsnek borzalmas.

Pedig lenne potenciál a (z alföldi) Kövidinkában, tökéletes asztali borként, fröccsalapnak. Ehhez, viszont többet kellene a szőlőből kihozni, mert az képes lenne rá.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.11. 21:57:12

@csite: A kövidinkát én csak fesztiválon kóstoltam, és nem éreztem benne zavarót, nekem tiszta volt, és olyan "semmilyen". Akkor és ott a kb. 3 pontos kategóriában helyeztem el, és arra gondoltam, hogy jó lenne ha ilyen kategóriájú ivóborokat lehetne kapni feleannyiért egy literrel, kimérve.
(mondjuk ez esetben se én lennék a célközönség:)
A fenti sárfehér nekem egy komoly kategóriával jobban tetszett.
süti beállítások módosítása