Íme, itt az újabb magyar egyveleg is, jó széles merítéssel, szokás szerint változó részletességű jegyzetekkel. A mixben szerepelnek többek között az Artizan borkereskedés portfólió-bemutatóján megkóstolt borok, a Junibor Organic kóstolón szereplő tételek, és a megszokottnál több édes bor, köztük egy csokor 2012-es édes szamorodnival.
Pezsgő
Pálffy Pince Rosé Méthode Traditionnelle 2015
Pinot noir-ból készült. Szamóca, cseresznye, pici fehér virág és édesfűszer, valamint cseppnyi méz. Finom sav, apró, viszonylag gyorsan tovatűnő, de jó állagú bubik, kis krémesség, légies felépítés. Szerettem. 5p+
Pendits Szőlőbirtok Secco 2016
Furmintból készült gyöngyözőbor. Könnyű, fehér húsú gyümölcsös, nyári almás ilalttal és ízzel, kezdődő érettséggel, sok, de gyorsan eltűnő buborékkal. 4p+
Fehér
Centurio Szőlőbirtok Fáy-domb Cuvée 2017
Márciusban kétszer is kóstoltam, egyszer a hónap elején, egyszer a végén. Barackos színe már-már egy nagyon halvány rosét idéz. Intenzív és nagyon vonzó illat: őszibarack, ananász, mandarin, szőlő, narancshéj, pici édesfűszer. Jó arányok jellemzik, még egy leheletnyi cseresség felfedezhető benne. Gazdag, zamatos, sok gyümölccsel, őszibarackkal, szőlővel, ananásszal, mangóval, édes citrusokkal, keleti fűszerekkel, pici édesfűszerrel, marcipánnal. A második kóstolásra az élmény hasonló, a kirobbanó intenzitás egy kicsit visszafogottabb volt. 6p+
Zsadányi Pince Görbe Furmint 2013
Érett alma, pici dió, halvány birses villanások jellemzik illatban és ízben is, szájban érett citrusokkal kiegészülve, pici fával, édesfűszerekkel, enyhén kesernyés finissel. A jó savak mellett, kis édesség is érezhető a korty végén kicsit fűt az alkohol. 5p+
Kikelet Furmint 2013
Kezdődő érettség, érett fehér húsú gyümölcsök, pici fűszer, minimális pisztácia, mogyoró és kakaópor. Ízében citrusok, őszibarack, alma, fűszerek, a háttérben pisztácia, mogyoró. Élénk, de nem túlzó savak, pici cukor. 5p+
Sauska Chardonnay Birs 2013
Fehér húsú gyümölcsök, és finom fűszeresség lengi át, enyhe süteményes jegyek, vanília, vaj. Jó felépítésű, finoman krémes, lendületes savakkal, jól adagolt hordóval. Érett fehér húsú gyümölcsök, pici trópusi gyümölcsös aláfestés, érett citrusok, édesfűszerek, vanília, pici vaj és grillázs, minimális sósság. 6p
Bussay Esküvé 2015
Olaszrizling és rajnai rizling. Édeskés hordó és neutrális fehér húsú gyümölcsök jelennek meg illatban, pici süteményszéllel, almával. Közepesen telt, enyhén édeskés, a hordó picit ráül, marcipános, édesfűszeres, süteményszéles, fehér húsú gyümölcsös, almás, szőlős ízjegyek, pici fa. Valahogy az egész bor nem áll össze, bár kétségtelenül van benne tartalom. 4p+
Bott Frigyes Zöldveltelini 2016
A fehér húsú gyümölcsök és egy kis fűszer mellett egy vegetális vonal is feltűnik illatában. Közepes test és arányos szerkezet jellemzi. Fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, pici édesfűszer és zöldfűszer, enyhén édes hordóhatás, és megint egy minimális vegetális jelleg. 5p-
Szepsy Hasznos Furmint 2013
Elegánsan viszafogott, szép aromatika, őszibarackkal, körtével, pici ananásszal, finom fűszeres, gyógynövényes aláfestéssel, leheletnyi vaníliával. Elegáns, finom szövésű, cizellált, nem erővel, hanem finesszel hódít. 6p+
Losonci Pince Pinot Gris Héjon Erjesztett Szürkebarát 2012
Silleres, pinot-s színű. Kora ellenére éppen csak kezdődő érettséget mutat, nem fárad még. piros bogyós gyümölcsök, csipkebogyó, piros ribizli, zöldfűszerek, pici kapor és kovászos uborka színezi. Szájban is meglepően fiatalos, jó savakkal, ribizlivel, csipkebogyóval, szamócával, vérnaranccsal, zöldfűszerekkel, enyhe süteményességgel. Izgalmas, érdekes bor. 6p-
DemeterVin Furmint 2016
Alma, őszibarack, érett citrusok, lime, leheletnyi dió a fő ízjegyek. Feszes savak húzzák ki a kortyot, az alkohol leheletnyit emelkedett érzetű. Korrekt furmint a pincétől megszokott oxidatívabb stílusban. 6p
DemeterVin Király Furmint 2015
Fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack, pici édesfűszer, citrusok. Hasonló az "alap" furminthoz, de nagyobb testtel, szélesebb savakkal rendelkezik. 6p
Árvay Családi Pincészet Istenhegy Furmint 2015
Illatában fehér húsú gyümölcsök, virágpor. Szájban kissé matt, fehér húsú gyümölcsös, citrusos, enyhén fűszeres, kakaóporos jegyeket mutat. Jó savai mellett aránylag lazább szövésű, fanyar lecsengéssel. 5p+
Barcsa Botond Olaszrizling 2017
Fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, szőlő színezi, halvány fűszerességel. Zamatos, finoman krémes, jól kitölti a kereteit, jó inni. 5p
Hernyák Birtok Sauvignon Blanc 2017
Nem harsányan zöldes, inkább az érettebb, gyümölcsösebb (de nem trópusias) sauvignon blanc-vonalat képviseli. Zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, édes citrusok, pici zöldfűszer színezi. Savai élénkek, de nem túlzóak, jó egyensúlya van a bornak. 6p-
Somlói Vándor Szikár 2015
Egy nem sauvignon blanc-os sauvignon blanc. Sárgabarack, őszibarack, virágok, zöldfűszerek, só. Valóban szikár, de jó felépítésű, egyedi hangulatú bor. 6p
Somlói Vándor Olaszrizling 2017
Vonzó illatában virágok, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, pici körte. Könnyed, zamatos, remek savak lökik előre. 5p+
Somlói Vándor Juhfark 2016
Citrusok, halványan fehér és sárga húsú gyümölcsök, pici só, és a fajtára jellemző egyedi zöldfűszeres karakter, amit én jobb híján részben sóskával tudnék leírni. Jól strukturált, kcisit még zárkózott. 6p-
Szent Donát Slikker 2016
Gyógynövényes, fehér húsú gyümölcsös, sós jegyek uralják, ízben citrusokkal, almával, sárga szilvával kiegészülve. Kerek, jó arányokat mutató, karakteres bor. 6p+
Szent Donát Szent Donát 2016
Illata visszafogott, kissé neutrális, ízben fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek, alma, halvány sósság tűnik fel. Az előzőnél szikárabb, lineárisabb bor. 6p
Pálffy Pince Tramini 2016
A fajtához képest meglepően halvány illatában azért ott vannak a rózsavizes, keleti fűszeres fajtajegyek, egy kis szappanossággal kísérve. Savait szépen megőrizte, a hordó is meghúzódik a háttérben, érvényesülnek a licsis, rózsavizes jegyekízben is. 5p
Bott Pince Előhegy 2017 (M)
Friss, üde illat, őszibarack, körte, nyári alma és pici virág. Kecses, zamatos, remek savakkal, sok gyümölccsel. Ígéretes.
Bott Frigyes Riesling 2016
Illatában édesfűszerek, édes fehér húsú gyümölcsök, citrusok, pici répa. Feszes, kissé kemény savai vannak, ízében citrusok, körte, őszibarack és a hordó fűszerei. 5p
Somlói Apátsági Pincészet Rajnai Rizling 2016
Az illat kicsit sajtos, egyébként elég tompa. A kék sajt halványan az ízében is megjelenik, mellette sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, egy csipet só. A 30 g/l cukortartalom mellett a sav kicsit kevésnek tűnik. 5p-
Somlói Apátsági Pincészet Olaszrizling 2015
Picit zárt az illat, leginkább zöldfűszereket lehet kipörgetni belőle. A maradékcukor itt is elég jelentős érzetre, ízét tekitve édes körte, alma, barackfélék, zöldfűszerek színezik a bort. A rajnai után koncentráltabb, vaskosabb. 5p+
Somlói Apátsági Pincészet Furmint 2015
Sárga húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, sárgabarack, narancs illatban és ízben egyaránt. Elég masszív felépítésű, széles, telt hatású bor. A szerkezet kicsit rusztikus és egy kis kesernye is bevillan a korty végén. 5p+
Somlói Apátsági Pincészet Hárslevelű 2015
Sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, édes citrusok, körte jelentkezik az eleinte elég intenzív illatban, ami viszont idővel elhalkul. Ízében is az illatra rímel, a fentebb említett jegyek mellett én még mangós teát és édesfűszereket írtam fel. Jól iható, pici édeskésé, lágyabbnak hat a furmint után és kicsit rövidebben is tart, valahogy mégis jobban esett. 6p-
Somlói Apátsági Pincészet Tramini 2016
Visszafogottan hozza a fajtajelleget, rózsavízzel, ananásszal, keleti fűszerekkel, licsivel, pici sóval. Ez is kicsit lágyabb karakterű, széles, puha, enyhén édeskés hatású a korty, ízben az illatjegyek mellett zöldfűszerekkel és egy kis édesfűszerrel kiegészülve. 5p
Somlói Apátsági Pincészet Juhfark 2013
90 g/l maradékcukor. Sárgabarack, őszibarack, édesfűszerek, trópusi gyümölcsök, ananász, pici süteményes jelleg. A sav ennyi cukor mellett kissé elveszettnek tűnik, picit lágy a bor, lehetne több lendület benne. 6p-
Kerekes Pince Rajnai Rizling 2016 (M)
Édesre érett fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack színezi illatát és ízét. A szerkezet egyelőre kicsit rusztikusnak hat, meglátjuk, hogy fejlődik.
Kerekes Pince Hárslevelű 2015
Édeskés illatában virágok, érett fehér és sárga húsú gyümölcsök. Széles, vastag korty, enyhén emelkedett alkoholérzettel, sárga húsú gyümölcsökkel, édesfűszerekkel. 6p
Centurio Szürkebarát 2017
Intenzív körtés, őszibarackos, fűszeres, virágos illatot áraszt. Arányos felépítésű, zamatos, sok fehér húsú gyümölcs és pici édesfűszer jellemzi ízét. 6p-
A Két Jóbarát meg az Anti Olaszrizling 2016
Alma, őszibarack, ízében pluszban érett citrusok és halvány sósság. Jó savak vezetik, tiszta, elég tartalmas anyag. 5p+
A Két Jóbarát meg az Anti Rajnai Rizling 2016
Érdekes módon visszafogottabb, neutrálisabb, mint az olaszrizling. Alma, őszibarack, leheletnyi cukor, feszes savak. 5p
A Két Jóbarát meg az Anti Kéknyelű 2016
Neutrális karakterű, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, tömör mag, feszes savak. 5p+
Barta Pince Öreg Király Dűlő Furmint 2015
Pici szellőztetést követően fehér húsú gyümölcsöket, süteményes fűszerességet, halvány sósságot mutat, illatban pici nedves kővel. Elég telt, tartalmas anyag. 6p
Barta Pince Öreg Király Dűlő Furmint 2016
A 2015-ösnél intenzívebb, gyümölcsösebb, zamatosabb. Sok szaftos gyümölcs, jó egyensúly, könnyed elegancia lengi át. 6p+
Bodrog Borműhely Tokaj Dry 2017
Kb. 65% furmint, 35% hárslevelű. Tiszta, gazdagon gyümölcsös, fehér és sárga húsú gyümölcsökkel, kevéske maradékcukorral, jó arányokkal. 5p
Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2016
Visszafogott illat, intenzívebb ízvilág, érett sárga és fehér húsú gyümölcsökkel, pici fűszerrel. Vállasabb, testesebb bor, egyszerre feszes és széles savakkal. 6p
Bodrog Borműhely „Botritisz” 2016
Egyelőre ez amolyan ideiglenes "projekt név", ilyen néven nem kerülhet forgalomba, a végleges nevet pedig még nem találták ki a pincénél. Késői szüretes illatában töppedt gyümölcsök, barackfélék mindenféle formában a frisstől az aszaltig. Szájban száraz érzetű, de megvannak benne az édes és aszalt gyümölcsök. Egyedi, izgalmas bor. 6p+
Válibor Vince Bora 2016
Sárgamuskotály, hárslevelű és zeusz. Virágpor, méz, fehér húsú gyümölcsök, pici földesség tűnik fel illatában. Ízében édes fehér húsú gyümölcsök, alma, pici zöldfűszer. 5p+
Válibor Szürkebarát 2016
Visszafogott illat, ízében narancs, fehér húsú gyümölcsök, szőlő, csipetnyi só, enyhe parfümösség, zöldfűszerek, sós lecsengés. Elég széles is, de jó savak tartják. 6p-
Válibor Tabula Rasa 2016
Rajnai rizling és olaszrizling fele-fele arányban. Aránylag visszafogott aromatikájú, fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal. Elég feszes, lendületes a korty. 5p+
Bott Frigyes Hárslevelű 2016
Kissé fedett, tompa illat, pici édesfűszerrel, érett fehér húsú gyümölcsökkel, a háttérben vegetális jegyekkel. Ízében őszibarack, körte, a hordó fűszerei, enyhe vegetális villanásokkal. A szerkezet egységes, a korty finoman krémes, elég savval, kicsit talán túlzóan az előtérben levő hordóval. 5p
Rosé
Sauska Rosé 2016
Szép, túlzások nélküli, összetett illat vérnaranccsal, szamócával, cseresznyével. Szájban tartalmas, jó felépítésű, cizellált savakkal, sok gyümölccsel, mandarinnal, vérnaranccsal, szamócával, cseresznyével, kevés édesfűszerrel. 6p-
Barcsa Botond Cabernet Sauvignon Rosé 2017
Picit fülledten nyit, utána meglehetősen neutrális marad, kevés gyümölccsel, visszafogott intenzitással. 4p-
Lajvér Rosé Cuvée 2017
Illatában citrusok, visszafogottan édes piros bogyós gyümölcsök. Kifejezetten feszes savaival berobban a szájba, először citrusos, majd édes piros bogyós ízvilággal. A korty eleje savhangsúlyos, a vége édeskés. Ami másnapra maradt, sajnos elég üres volt. 4p-
Vörös
Szent Gaál Bikavér 2016
Illatában piros bogyós gyümölcsök és zöldfűszerek. Karcsú, egyenes vonalvezetésű bor, pörgős, kissé éretlennek ható savakkal és kissé húzós tanninnal, enyhén nyers érzettel. Cseresznye, meggy, szamóca, zöldfűszerek. 5p-
Heimann Bikavér 2015
Érett piros bogyós gyümölcsök, szamóca, málna, cseresznye, édesfűszerek, érintésnyi vanília, cseresznyelikőr színezi illatát. Közepes teste mellett remek egyensúlyt mutat, minden a helyén van benne. Cseresznye, málna, szamóca, faeper, szeder, szép hordóhatás. 6p
Orsolya Pince Hetedhét 2016
Pinot noir és merlot. Piros bogyós gyümölcsök és zöldfűszerek dominálnak illatában: cseresznye, szamóca, kapor, zsálya, petrezselyem. Közepesnél valamivel könnyedebb, picit tapadós érzettel, melegítő alkohollal. Ízét savanykás piros bogyós gyümölcsök - ribizli, csipkebogyó, cseresznye - uralják, pici zöldfűszeres körítéssel. 5p
Heimann Birtokbor 2015
Érett erdei gyümölcsök, meggy, édesfűszerek, minimális bőr és egy kevés zöldfűszer érezhető illatában. Élénk savak támogatják a közepes testet, a hordót viszont mintha még nem ette volna meg egészen. Érett erdei gyümölcsök, meggy, eper, szép fűszeresség, étcsoki. 6p
Nyolcas és Fia Szülőföldem 2014
Merlot és cabernet franc. Picit fülledten nyit, majd meggyes, földes, zöldfűszeres jegyeket mutat. Kicsit ül rajta a hordó, a feketeribizlis, szedres, meggyes, szilvás jegyek mellett érezhető a fa. 5p
Etyeki Kúria Merlot 2015
A Fertő-tó parti birtoktest csillámpalás „Block 1” területéről szüretelt alapanyag tartályos erjesztés után 300 literes hordóban érett egy éven át. Az illat fűszerpaprikával és érett gyümölcsökkel indít, innentől nem eresztett a gondolat, hogy némi cabernet is fűszerezi a merlot-t. A paprika idővel elcsitul, maradnak az érett fekete bogyósok, fekete ribizli, szeder, cigánymeggy képében, halványan édesfűszerekkel, vaníliával megszórva. A korty bársonyos, lágyabb savakkal és minimális alkoholédességgel. Az érett gyümölcsök mellett halványan itt is bevillant eleinte némi paprika és leveszöldség, de azért fekete bogyós-erdei gyümölcsös vonal az uralkodó. 6p-
Bolyki Indián Nyár 2016
Közepesnél intenzívebb, gyümölcshangsúlyos illat: erdei gyümölcsök, szeder, málna, meggy, pici édesfűszer. Közepesnél könnyedebb, jó sav és bársonyos tannin fogja keretbe. Erdei gyümölcsök, szeder, málna, meggy, pici édesfűszer. Jól iható, gyümölcsös. 5p
Etyeki Kúria Zweigelt 2015
Nyitáskor pici tejszín, majd erdei gyümölcsök, frissen főzött meggy- és szilvadzsem, pici vanília, füst, csoki. Közepes testű, lendületes, leheletnyit emelkedett alkohollal és minimális édességérzettel. Lédús erdei gyümölcsök, meggy, fűszerek, pici csoki és vanília. 6p-
Linbrunn Frekvencia Cuvée 2012
Cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. Érett gyümölcsös illat, főleg erdei gyümölcsökkel, meggyel. Közepes teste jól elnyeli az alkoholt, élénk savai viszont kicsit külön utakon mozognak. Meggy, erdei gyümölcsök, fekete bogyósok, pici édesfűszer. 5p
Centurio Összetett 2015
Ezt is kétszer kóstoltam, kb. 1 hónap különbséggel. Kékfrankos és cabernet franc. Édesre érett piros bogyós gyümölcsök dominálnak illatában zöldfűszeres villanásokkal. Tiszta, egyenes, könnyed és laza. Cseresznyés, szamócás. málnás, csipkebogyós, mellette finoman zöldfűszeres ízvilág. 5p+
Pálffy Pince Birtokbor Vörös 2015
Gyümölcshangúlyos bor, illatában és ízében egyaránt különféle piros bogyósokkal, eper, cseresznye, málna képében. Könnyed, gördülékeny korty, jó arányok. 5p
Gere Attila Pincészete Fekete Járdovány 2016
Illatában fekete bogyós gyümölcsök, leheletnyi édesfűszerrel. Vékony, kissé savvezérelt korty, savanykás fekete bogyósokkal, kökénnyel, sommal, zöldes villanásokkal. 5p
Gere Attila Pincészete Kopar 2015
Illatban fekete bogyós gyümölcsök, fekete ribizli, áfonya, szeder, meggy, étcsoki, leheletnyi animalitás. A korty lendületes, a savak jól dolgoznak, a hordó is megtalálta a helyét, a fekete bogyós, meggyes gyümölcsösséget szép fűszeresség, pici csokoládé kíséri. 7p-
Ikon Kékfrankos 2011
Illatában és ízében aszalt meggy, paradicsomszósz, pici avar és gomba. Szájban meglepően élő képet mutat, elsősorban a feszes savaknak köszönhetően. Ahhoz képest, hogy ez nem egy érlelésre szánt bor, egészen jól tartja magát. 4p+
Etyeki Kúria Red 2015
Érett erdei gyümölcsök, piros bogyósok, málna, szeder, meggy, vonzó édesfűszerek, pici étcsoki. Közepes test, lendületes savak, érett tannin, remek arányok. 6p
Bott Frigyes Pinot Noir 2016
Roppanós piros bogyós gyümölcsök jellemzik illatát és ízét is, cseresznyével, málnával, meggyel, szamócával, piros ribizlivel, pici édesfűszerrel. Lendületes savak, könnyed korty, elegáns összhatás. 6p+
Sauska Cuvée 11 2013
Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, édeskés hordófűszerek, éppen kezdődő érettség színezi illatát. Közepes teste arányos, remek sav és hordó keretezi, jó egyensúlya van. Meggy, málna, szeder, pici édesfűszer színezi, elég intenzív és koncentrált. 6p+
Losonci Pinot Noir Válogatás 2012
Illata már hordoz egy kis érettséget, érett meggy, erdei gyümölcsök, a háttérben fűszerek, enyhe földesség. Szájban elég koncentrált, a fajtához képest vaskos is, de arányos a korty, talán az alkohol emelkedett egy kicsit érzetre. 6p
Homola Kékfrankos 2013
Vonzó piros bogyós gyümölcsös, elegánsan fűszeres illatában és ízében cseresznye, málna, meggy, pici édes és egzotikus fűszer, az érettség jeleként halvány avaros, földes jegyek. Savai lendületesek, de a bor szövetébe simulnak, a szerkezet szépen összecsiszolódott. Szájban bőven van még a borban frissesség, fiatalosabb képet nyújt, mint illatban. 6p+
Kerekes Pince Kékfrankos 2015
Az illata picit fura, földes, temperás, gyümölcsök alig. Szájban viszont tiszta, könnyed, laza szövésű, de jó gerinccel, szamócával, faeperrel. 5p+
2HA Cabernet Franc 2015
Erdei és fekete bogyós gyümölcsök, a háttérben fűszerek, pici csokoládé. A korty selymes, jó savak tartják, a tannin érett, sima. 6p+
2HA Tabunello 2016
Visszafogottabb, hűvösebb illat, meggyel, piros bogyósokkal. Szájban talán könnyedebb, mint a korábbi évjáratok. Piros bogyós gyümölcsei pici fűszer köríti,. Fiatal még. 6p
2HA Shiraz 2016
Fekete bogyós gyümölcsök, szilva, áfonya, fekete cseresznye, fekete ribizli. A beltartalom szinte rágható, a szerkezet még nem simult teljesen össze, de ígéretes bor. 6p+
Édes
Bott Pince Szamorodni 2012
Aszalt sárga húsú gyümölcsök, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, füge és pici dió, idővel csipkebogyó és frissen főzött szamócadzsem. Krémes, széles, kicsit hömpölygős, enyhén édességhangsúlyos, koncentrált anyag. Sárgabarack, trópusi gyümölcs, füge, kandírozott narancshéj, érintésnyi dió. 6p+
Árvay Családi Pincészet Édesem 2017
Intenzív, egzotikus illat- és ízvilág, keleti fűszerekkel, vilmoskörtével, trópusi gyümölcsökkel, licsivel, ananásszal. Karcsú, kellemes, könnyen fogyasztható édes bor. 5p+
Pendits Édes Szamorodni 2013
Aszalt sárgabarack, méz, pici dió, csokoládé és dohány. Telt, sűrű, krémes korty, aránylag lágyabb savérzet és emelkedett alkohol jellemzi a szerkezetet. 6p
Bott Pince Csontos Édes 2016
Intenzív, vonzó illat és íz, sok édes fehér húsú gyümölccsel, körtével, őszibarackkal, ananásszal, trópusi gyümölcsös mellékzöngékkel, finom édesfűszeres aláfestéssel. Könnyed, kedves, zamatos, gazdagon gyümölcsös. 6p
Bott Pince Aszú 2013
Sárgabarack, trópusi gyümölcsök, finom édesfűszeres aláfestés, édes citrusok. Koncentrált, sűrű, krémes, finoman hömpölygő korty, gazdag aromatika. Fiatal, nagyon ígéretes, hedonista aszú. 8p
Disznókő 1413 Édes Szamorodni 2012
Aránylag visszafogott illat, aszalt barackkal, pici édesfűszerrel, süteményes vonásokkal. A korty széles, krémes, pont elég savval, enyhe édességhangsúllyal. Ízében aszalt barackfélék, narancslekvár, sárgabaracklekvár, édesfűszerek és pici fa. 6p+
Bodrog Borműhely Szamorodni 2013
150 g/l cukor, 9 g/l sav, 10,5% alkohol. Meleg karakterű, széles, krémes bor, sok kajszival és trópusi gyümölccsel. 7p
Bodrog Borműhely 6 Puttonyos Aszú 2013
180 g/l cukor. Az illat intenzitásban kicsit visszafogottabb, mint a szamorodnié, de szájban teltebb, koncentráltabb, kajszibarackkal, trópusi gyümölcsökkel, édes citrusokkal. 8p-
Barta Pince Egy Kis Édes Furmint 2015
Picit fülledten nyit, majd édes őszibarackot és zöldfűszereket mutat. Szájban édes őszibarack, mangó, zöldfűszerek, trópusi gyümölcsök. Könnyű, lazább szerkezetű késői szüret. 6p-
Barta Pince Szamorodni 2013
Sárgabarack, őszibarack, trópusi gyümölcsök, édes citrusok, narancs és narancshéj vezetik az aromatikát. Könnyedebb szerkezetű, elegáns, inkább töppedt szőlős, mint botrytises karakterrel. 7p
Barta Pince 6 Puttonyos Aszú 2013
Őszibarack, sárgabarack, barackos tea, trópusi gyümölcsök, töppedt szőlő a domináns jegyek. Filigrán, elegáns, de nagyon fiatal még. 8p-
Oremus Szamorodni 2012
Aránylag visszafogottabb illatú, őszibarackkal, sárgabarackkal, édesfűszerekkel, barackos piskótával, minimális szalonnás hordó-jelenléttel. Közepesen koncentrált, a műfajon belül viszonylag könnyedebb anyag. Ízében gazdag fűszeresség, barackfélék, süteményes jegyek, trópusi gyümölcsök elegye. 6p
Szepsy Szamorodni 2012
60% furmint, 30% hárslevelű, 10% sárgamuskotály, 180 g/l maradékcukor. Nagyon gazdag és mély illat: sárgabarack, sárga húsú őszibarack, trópusi gyümölcsök, töppedt szőlő, vaníliakrém és keleti fűszerek. Szájban kényeztetően selymes, krémes, koncentrált, elképesztően széles spektrumon játszó ízekkel: barackféléktől a trópusi gyümölcsökig, narancstól a narancshéjig, gyömbértől a vaníliáig, zöld teától a dohányig van itt minden. Hosszan, egyenletesen búcsúzik. 7p+