A Borrajongó

Mátrai borok Ceglédről - Kemenczés Borház

2017. augusztus 31. 07:10 - furmintfan

Nem is gondolná az ember, hogy Cegléden és közvetlen környékén is van észlelhető boros élet (noha a szőlőtermelés már a középkorban fontos szerepet töltött be a település életében), így aztán eléggé meglepődtem, amikor egy közös ismerősön keresztül egy ceglédi pince kóstolóra invitált. Amikor nyélbe tudtuk ütni a találkozót és felmerült a kérdés, vendéglátóim felvilágosítottak, hogy - legalábbis számomra - meglepően sok pince üzemel a városban. Ami a Kemenczés Borházat mindenképpen megkülönbözteti a többi ceglédi borászattól, az a mátrai alapanyag. 
De hogy kerül a mátrai szőlő az Alföld kapujába? Kezdjük a történetet az elején. 

kemenczes1.jpg

A Kemenczés Borház huszonöt év borkészítési tapasztalat után három jó barát összefogásának köszönhetően indult útjára 2014-ben. Kemenczés Benő már jó harminc éve óta borászkodik hobbiból, felesége pedig szakirányú végzettséggel is rendelkezik. Folyóborral már régóta  - még most is - foglalkoznak, de a helyi törzsközönség meghódításán túl magasabb minőség és szélesebb körű ismertség elérését tűzte ki célul. Egy ismerősön keresztül lehetőségük nyílt arra, hogy a Mátrában termett szőlőt vásároljanak, és abból készítsenek bort. 

A Mátrában Abasáron termett szőlővel dolgozik a pince: négy termelővel állnak szoros kapcsolatban, akik a Kemenczés Benő által meghatározott iránymutatások szerint végzik a szőlészeti munkákat. A feldolgozás már Cegléden történik, a hűthető borházban (a telken pincét fúrni a talajvíz miatt nem lehetett). Két év után ki is nőtték a feldolgozót és a szomszédos településen létrehozták a Kemenczés Borház "kettőt" egy tárolópince formájában.

Ami a fajtaválasztékot illeti: a fehérborok zenit, leányka, sauvignon blanc, olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát fajtákból készülnek, a kék szőlőket a kékfrankos és a cabernet franc képviseli. A fehérek és a rosé tartályban erjednek és érlelődnek, a vörösek két hét kádban történő héjon erjesztés után különböző magyar tölgyfahordókban fejlődnek. A szürkebarát szintén hordós tétel.

kemenczes3.jpg
Sauvignon Blanc 2016
Meglepően visszafogott illat, zöldalmával és citrusokkal. Könnyed, jó savval, leheletnyi kesernyével, visszafogott fajtajelleggel, zöldalmás, citrusos ízvilággal, nagyon enyhe zöldes villanásokkal, egy kevés CO2-vel. A fajtához képest elég neutrális, de hibája nincs. 4p

Zenit 2016
Intenzív, illatos, őszibarackkal, fajélesztős tutti-fruttival. A közepesnél karcsúbb testhez képest kissé emelkedett az alkohol, picit befűti a korty végét, a savak viszonylag lágyabb karakterűek, de van tartásuk, és a bor sem vékonyka. Édes fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, enyhe édesség, pici kesernye a finisben. Kíváncsi lennék, mit mutatna a tutti-fruttis aromát kölcsönző fajélesztő nélkül. 4p

Olaszrizling 2016
A Sár-hegy délkeleti oldalának 60 éves tőkéiről szüretelt szőlőből készült. Rövid szellőzés után neutrális fehér húsú gyümölcsöket mutat. Testesebb bor, mint az előzőek, kerekebb savakra épít, finoman melegítő alkohollal. Viszonylag neutrálisabb, de olaszrizlinges ízvilágot képvisel: zöldalma, mandula, fanyar lecsengés. 5p-

Rajnai Rizling 2016
Kellemes, őszibarackos, virágos, szőlős illat fogad. Egyenes vonalvezetésű, kellően feszes, picit szikár bor, érintésnyi maradékcukor, jó közepes lecsengés. Citrusok, őszibarack, alma és szőlő dominál ízében. 5p

Szürkebarát 2016
60% új hordó, 30% használt hordó, 10% tartály. Édes alma, édes fűszerek, pici süteményes jelleg, őszibarack. Kerek és elég tartalmas a korty, amelyben picit még előtérben van a fa és a lecsengésben érezhető egy pici kesernye, de van benne fantázia. Nyári alma, édesfűszerek, pici marcipán, némi fa színezi. 5p

Olaszrizling 2015
Az utolsó palackok egyike. Egy kis palackérés már érezhető, édes citrusok és nyári alma érkezik még illatban. Lágyabb, kerekebb, mint a 2016-os, ugyanakkor az alkohol is alacsonyabb. Fehér húsú gyümölcsök, pici grillázs, leheletnyi kesernye, kis érettség. 5p-

Kékfrankos Rozé 2016
Rosénak szüretelt kékfrankos, apró fürtű régi ültetvényről, áztatás nélkül kipréselve. Illatában édes piros bogyósok és egy kis tutti-frutti. Szájban tisztességes beltartalmat villant, szép savakkal, sok gyümölccsel, szamócával, csersznyével, málnával, naranccsal. 4p+

kemenczes2.jpg

Kékfrankos 2015
Vegyes dongájú Európai Kádárok hordóban töltött 12 hónapot. Fajtajelleges illat: meggy, meggymag, cseresznye pici édesfűszer és virág. Pont jó sav, közepesnél kevesebb bársonyos tannin, kellemes meggyes, cseresznyés gyümölcsösség, pici meggymag, visszafogott hordós jegyek jellemzik. Jól iható, kellemesen zamatos bor, szerettem. 5p+

Cabernet Franc 2015
Többféle hordóban - Trust, Európai Kádárok, Hotyek - érlelődött 14 hónapig. Kellően intenzív illatában feketeribizli, áfonya, szeder, pici fűszerpaprika. Sav és tannin egyaránt a helyén, a bor ki is tölti a szerkezet adta kereteket. Feketeribizli, feketecseresznye, meggy, szeder, áfonya, édes fűszeresség díszíti. Ez is tetszett. 6p-

 

Kemenczés Benőnek köszönöm a vendéglátást és a kóstolót!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5312779794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.08.31. 11:21:24

A 2015-ös olasszal fordult elő, hogy elfelejtettem elmenni egy reggeli teniszre, miután este eléggé benyakaltam belőle...
süti beállítások módosítása