Szinte pontosan egy évvel tavalyi felvidéki bortúránk (1., 2.) után ismét átruccantunk pár napra a határ túlsó oldalára néhány borászat meglátogatása céljából. Ebben az évben ambiciózusabb terveink voltak: több érdeklődő, több nap, több borászat. A nettó 2 nap alatt összesen négy pincészetnél jártunk, akik két különböző település határában tevékenykednek. Vendéglátóink igen jól tartottak minket: az ott töltött idő alatt sikerült közel 70 bort megkóstolni.
Az első napot Bélán (Belá) töltöttük, ahol a Chateau Belá-nál, majd Bott Frigyeséknék vendégeskedtünk. A második nap Kürtöt (Strekov) vették be csapataink, de erről majd terjedelmi okokból külön számolunk be. Nem is szaporítanám feleslegesen a szót, térjünk a lényegre: az első két pincére és az ott kóstolt monstre borsorokra.
A Château Belá-nál tavaly csak nézelődni és vásárolni tudtunk, a pince főborásza, Miroslav Petrech akkor éppen nem tartózkodott a településen. Az akkor vásárolt fehérborokról itt írtunk, de most pótolhattuk a kóstolót is, ami mélyebb betekintést engedett a pincészet portfóliójába, vertikálisan és horizontálisan egyaránt, természetesen a zászlóshajó rajnai rizlingre külön hangsúlyt fektetve.
"A pince fehércentrikus, az arány hetven-harminc, ami a százalékokat illeti. A fehér szőlők kíméletes feldolgozása után a must kizárólag acélba kerül, ahol fajélesztővel beoltva, irányítottan erjed és érik. Hordók egyedül a bizonyos harmincszázaléknyi vörösbor tekintetében jönnek szóba. A Château Belá-borok a lokális fogyasztáson túl világszéles szlovák exportcikknek számítanak Amerikától Nyugat-Európán keresztül egészen a Távol-Keletig, nincs tehát semmi sem a véletlenre bízva." - írta ungert a tavaly ősszel megkóstolt 2015-ös borokat ismertető cikkében.
Mint megtudtuk, a kastély az Ullmann család birtoka, akikhez a legendás borász, Egon Müller feleségét rokoni szálak fűzik. Müller meglátta a potenciált a borvidékben és az Ullmann családdal közös vállalkozásba fogva megalapította a kastély nevét viselő borászatot. 2001-ből készült el a pincénél az első évjárat, a kezdetektől fogva a veterán borász, Miroslav Petrech vezetésével, akivel a hűvös pincében kóstoltuk a borokat.
Château Belá Olaszrizling 2016
Tiszta, nyári almás, enyhén virágos illat, ízben pici zöldfűszerrel és citrusokkal megtoldva. Aránylag laza, könnyű, jól iható, finom fanyarsággal a végén. 5p
Château Belá Zöldveltelini 2016
Szőlős, zöldalmás, fehér húsú gyümölcsös, pici fűszerrel és mandulával, némi citrussal. Szájban talán visszafogottabb, neutrálisabb, mint orrban, a savak kissé lágyak, a korty végén pici kesernye is jön. 5p-
Château Belá Szürkebarát 2016
Őszibarack, édesfűszerek, édes alma, ízben pluszban egy kis édes citrus. Vaskosabb, teltebb jelenség, pici édességgel és egy leheletnyi cserességgel a kortyban. 5p
Château Belá Breslava 2016
Enyhe parfümösség, szőlő, szőlővirág, déligyümölcsök és túrókrém. Aránylag könnyed, kissé röviden tartó savakra épül, van benne egy pici nyers érzet. 5p-
Château Belá Rajnai Rizling 2015
Kezdődő petrolosság, érett őszibarack, édes citrusok, virágok, talán minimális botrytis. Szájban inkább a zöldalmás, almás, őszibarackos spektrum felé mozdul el. Jó savak mellé pici maradékcukor társul, a korty elég intenzív és van hossza is. 6p
Château Belá Rajnai Rizling 2007
Az alapanyag 30-40% botrytises volt. Érett illat, petrollal, aszalt barackkal, herbateával, dohánnyal, pici kenyérhéjjal. Széles, krémes, tartalmas, de lágy korty jellemzi, de kissé szétomlik a szájban. Ízében almás pite, süteményes jegyek, aszalt barack. 6p-
Château Belá Rajnai Rizling Félszáraz 2015
2 héttel később szedték, mint a száraz rajnai alapanyagát. Méz, édes őszibarack, virágok, kis trópusi gyümölcs, édes alma színezi. A korty harapható, tartalmas, a szárazhoz képest picit több cukorral és lágyabb savérzettel. 7p-
Château Belá Rajnai Rizling Késői Szüret 2009
Aszalt gyümölcsök - barack és alma - és pici petrol jellemzi az illatot, ízben gyógynövényekkel, herbáteával kiegészülve. Széles, de picit puha savak, kis édességérzet, telt korty. 6p-
Château Belá Rajnai Rizling Késői Szüret 2011
Édes fűszeres, édes barackos, szőlős illat, oxidáció jeleivel. Lágy, édeskés (25 g/l maradékcukor), szétesőben lévő korty. 4p
Château Belá Rajnai Rizling Késői Szüret 2012
Itt 45 g/l a maradékcukor. Visszafogott édesfűszeres, édes fehér húsú gyümölcsös illat és íz, szájban pici citromos teával, édes citrusokkal, őszibarackbefőttel. Széles savak, emelkedett alkoholérzet jellemzi szerkezetben, kissé a cukor felé billen az egyensúlya. 5p
Château Belá Rajnai Rizling Késői Szüret 2015
48 g/l a maradékcukor. Illatban és ízben egyaránt barackos piskóta, érett alma, sárgabarack, pici édes mandula és marcipán. Elég koncentrált és sűrű anyag, jó savakkal megtámogatva. 6p
Château Belá Jégbor 2016 (M)
2017 január 4-i szüret olaszrizlingből 240 g/l maradékcukorral. Kandírozott citrusok és trópusi gyümölcsök, aszalt kajszi- és őszibarack, méz, menta, kamilla, leheletnyi dió. Koncentrált és zamatos, de picit laza és legalábbis a vártnál rövidebben tart szájban.
Château Belá Jégbor 2006
Zöldveltelini, 240 g/l maradékcukorral. Krémes kajszilekvár, füge, trópusi gyümölcsök, ízben citrushéjakkal, mazsolával együtt. Krémes, kissé édesség-hangsúlyos és szellős a korty, lehetne ez is hosszabb, de kétségtelenül gazdag. 6p+
Château Belá Alibernet Jégbor 2012
245 g/l maradékcukor. Illatban erdei gyümölcsök lekvárja, szamócadzsem, meggy, és gyakorlatilag ízben is ez köszön vissza. Sűrű, olajos textúra, nem túl bonyolult, de tisztességes hosszt produkáló korty. 6p
Château Belá Pinot Noir 2013
Érett-túlérett erdei gyümölcsök, pici szilvalekvár, cigánymeggy, szegfűbors, a korty végén pici fa. Érettebb, teltebb, déliesebb karakter. 5p+
Château Belá Cabernet Sauvignon 2015
Meglepően világos, fürge mozgású anyag. Visszafogott illatában, és ízében is feketeribizli, áfonya, cassis de Dijon, szép fűszerességgel körítve. Közepesnél könnyedebb testű, gyümölcsös, jól iható bor. 5p+
Château Belá Alibernet 2013
Fekete bogyósok lekvárja, pörkölési aromák, kék virágok, viola, pici fűszer. Masszív savak és közepes tannin fogják össze, a lekváros gyümölcsösség fanyar lecsengésbe torkollik. 5p+
ungert széljegyzete: Egy ötcsillagos szállodához árukapcsolt pince borai értelemszerűen drágák, ezért egyszerű földi halandóként kisebb esély nyílik az átfogó betekintésre. Adta magát tehát, hogy a tavalyi sikertelenség után elhatározzam, hogy mindenképpen tető alá hozom a kiscsoport számára a Château Belá-borok helyben-bekóstolását Miroslav Petrech kalauzolásával. Összejött.
Nem szálazok szét minden bort, inkább csak általános, szubjektív benyomásaimat igyekszem megosztani. A pince belépő szintű fehérborai tisztességesek, hibátlanul kerültek kivitelezésre, igaz, komolyabb kapaszkodót nem találtam bennük. Emlékezetesen érdekes, hogy a tizenhatos Breslava mennyire stílusidegenül könnyű és értelmezhető lett az elődjéhez képest. Az alapokra fölé pozicionált rajnaiban már volt mit felfedezni. Ugráltunk időben és maradékcukorban össze-vissza, de leginkább talán a kettőezer-tizenötös félszáraz tetszett. A többi rajnai különösebb kiemelés nélkül finom, fajtajelleges és élvezetes bornak bizonyult.
Az édesek közül a kései szüretek egyszerűbbek, jól ihatóak és bonyodalomtól mentesek, a fehér jégbor ellenben komolyabb, emlékezetesebb anyag, akárcsak az vörös Alibernetből összehozott tizenkettes társa. A kóstolt két vörös közül talán a cabernet sauvignon tetszett jobban: jól beérett alapanyagból készült, mégis felismerhetően fajtajelleges és jól iható.
A széles merítés alapján az a benyomásom, hogy a pince igyekszik széleskörű fogyasztói igényeket kiszolgálni, aminek a hírnév és a helyi vendéglátás miatt oka és helye van. Ellenben több stíluskísérlet, szűkebb fajtaszortiment és átláthatóbb kínálat mellett szerintem észszűbb és előremutatóbb borokat lehetne tető alá hozni. Miroslav Petrech tehetséges borász, kérdés, hogy mit és merre hoz a jövő. A jelen mindenesetre tiszteletre méltó és érdekes, ehhez kétség sem fér.
Bott Frigyes
Bott Frigyeséknél tavaly egy káprázatosan szép 2015-ös sort kóstoltunk (ittunk meg), és egyébként is remekül éreztük magunkat a takaros vendégháznál töltött idő alatt. A szőlőbe viszont akkor nem volt lehetőségünk kimenni, már csak ezért sem volt kérdés, hogy ide vissza kell térnünk. A pincéről az akkori vizit kapcsán ungert részletesen írt, én most csak az újdonságokra szorítkoznék.
Azt ugye tudjuk, hogy a biodinamikusan művelt szőlők mintegy 10 hektáron terülnek el, nagyrészt egy tagban, de sok-sok fajtával. Köztudott, hogy a fajtaborok mellett "Granum" és "Super Granum" néven házasításokat is palackba zárnak a pincénél. Fehérben a Granum a pince nem kiemelt fehér fajtáinak, a Super Granum a három kiemelt fajtának (furmint, hárslevelű, juhfark) a házasítása. Kékszőlőből kevesebb fajtával foglalkoznak, így itt nincs akkor mozgástér a variációkat illetően. Új fajtaként 1500 tőke sárgamuskotályt is telepítettek, ennek egy része a Granumba és egy kevés akár a furmintba is kerülhet.
A borok jellemzően hordóban erjednek és érlelődnek, mondani sem kell: spontán. Kísérletek is folynak: egy kis héjon áztatással, amfórával; ezek eredményeit kóstoltuk is. A boroknak csak 20%-a talál gazdára Szlovákiában, Bott Frigyes szerint a szlovák piacnak még finomodnia kell. Budapest áll a pince termékeinek fókuszában, de az osztrák piacot is megcélozzák.
Idősebbik és ifjabbik Bott Frigyessel főleg az új, 2016-os fehérborokat vettük csőrvégre, néhány korábbi tétellel kiegészítve.
Bott Frigyes Frizzante 2014
80% furmint, 20% királyleányka. Cukorkás, körtés, szőlős, őszibarckos, könnyed, gördülékeny gyöngyözőbor. 5p-
Bott Frigyes Tramini 2016
A fajáthoz képest visszafogott, de megvannak benne az obligát rózsavizes, virágos jegyek, gyógynövényekkel, fehér húsú gyümölcsökkel, pici trópusi gyümölcsös körítéssel, miközben savai is kellően élénkek. 5p
Bott Frigyes Zöldveltelini 2016
Zöldalma, fehérbors, kis zöldfűszer, fehér húsú gyümölcsök a hívószavak az ornamentikát illetően, szép egyensúly mellett. 6p
Bott Frigyes Sauvignon Blanc 2016
Frigyes szerint még kicsit nyúzott a palackozástól. Valóban elég visszafogott, idővel azért előbújnak a fehér húsú gyümölcsös, virágos, zöldalmás jegyek. Inkább óvilági stílusú, nem harsogóan a zöldes, trópusias vonalat követi. Jól definiált fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, édes citrusok, krétás érzet, tömör, tartalmas korty. Akkori zárkózottsága miatt kicsit alacsonyabb a pontszám, de érdemes lesz rá odafigyelni. 6p-
Bott Frigyes Furmint 2016
Hűvösebb érzetet kelt, mint a 2015-ös, vagy akár a 2013-as. Zöldalma, körte, pici virág, lime, édes citrusok díszítik. Feszesre huzalozott savakra épít, hosszan kitart szájban, de talán érdemes lesz még időt adni, hogy kicsit lekerekedjen a palackban. 6p
Bott Frigyes Rajnai Rizling 2016
Intenzív, de kifinomult illatában őszibarack, virágok, édes alma, leheletnyi trópusi gyümölcs, sárgabarack. Lendületes savainak 6-7 g/l maradékcukor tart ellen, a kortyban is a barackos, almás, citrusos gyümölcsösség dominál, pici fűszerrel. 6p+
Bott Frigyes Hárslevelű 2016
Fajtajelleges és gazdag: virág, méz, trópusi gyümölcsök, érett fehér és sárga húsúak, pici fűszer. Ez is feszes, lendületes, de még kell neki egy kis idő, hogy kisimuljon. 6p+
Bott Frigyes Olaszrizling 2016
Neutrális nyitány után édes fehér húsú gyümölcsök, leginkább almafélék és édes mandula bújik ki a pohárból. A korty rendezett, sima, fehér húsú gyümölcsökkel és pici édesfűszerrel operál íz-fronton. 6p
Bott Frigyes Rare 2016
Különlegesség: kézzel, szemenként bogyózott, olaszrizling, bogyóban erjesztve és 150 napig héjon érlelve egy francia és egy Légli amforában, majd kén nélkül, finomseprővel lepalackozva és koronazárral lezárva.
Opálos, láthatóan vaskosabb anyag. Sokféle barack, vilmoskörte, kis trópusi gyümölcs, pici virág díszíti illatát. Vaskos, de nem cseres, nem rusztikus, ugyanakkor persze nehéz elhelyezni egy standardizált koordináta-rendszerben. Krémes, ugyanakkor savai is elég masszívak, ízében érett citrusok, őszibarack, körte, leheletnyi só. Egyedi darab. 6p
Bott Frigyes Juhfark Vinculum 2016
Egy hétig héjon áztatott, megroppantott juhfark bogyók, amelyeket a spontán erjedés közepén préseltek ki. Narancshéj, narancs, őszibarack, körte, sárgabarack, édesfűszerek határozzák meg illatban és ízben. Koncentrált, tömör korty, élénk savakkal. 7p-
Bott Frigyes Rajnai Rizling 2015
Éppen csak kezdődő petrolosság már megfigyelhető az illatban, érett fehér és sárga húsú gyűmölcsök, őszibarack mellett. Testesebb, mint a 2016-os, de ez nem megy az egyensúly rovására, minden a helyén van a borban. Édes citrusok őszi- és kajszibarack, narancs, a háttérben szép fűszerezettség. 7p
Bott Frigyes Furmint 2015
Sárgabarack, sárga húsú őszibarack, fűszerek, a háttérben meghúzódó hordó fűszerei színezik. Savai inkább a korty második felében kezdenek el dolgozni, jól megtartva a korty ívét. 6p+
Bott Frigyes Super Granum 2015
Édesfűszerek és érett sárga húsú gyümölcsök gazdag elegye adja az ízképet. Feszes, egyenes, koncentrált anyag, hosszan kitart szájban. 6p+
Bott Frigyes Juhfark Vinculum 2015
A 2016-oshoz nagyon hasonló mind aromajegyeit, mind struktúráját tekintve, de ez még koncentráltabb, nagyobb, gazdagabb. 7p
Bott Frigyes Hárslevelű 2011
Tavaly is kóstoltuk, akkor is, most is remekül muzsikált. Az édesre érett gyümölcsök és fűszerek mellett némi tercier aroma is mutatkozik már benne. Talán testesebb, krémesebb, mint az újabb évjáratok, és nem kevésbé gazdag. 6p+
Bott Frigyes Pinot Noir 2016 (M)
Éppen palackozás előtt állt a bor. Ribizlis, szamócás, cseresznyés, jostás, rebarbarás, vad erdei gyümölcsös illat- és ízvilág mellett frissítő savak, gördülékeny korty jellemzi, de egy kis érés még ráfér.
Bott Frigyes Kékfrankos 2015
Édes és savanykás piros bogyós gyümölcsök elegye: cseresznye, málna, meggy, mellette finom fűszeresség. Lendületes, gazdag, hosszú. 6p
Bott Frigyes Pinot Noir 2013
Cseresznye, szamóca, málna, pici édesfűszer, leheletnyi avar. A komoly savakkal megtámasztott kortyban rengeteg, az illatban megismert gyümölcs, fűszerekkel körülölelve. 6p+
ungert széljegyzete: Botték bélai vendégházába mindig élmény visszatérni. A hangulat, a környezet, a medence, a kiváló ételek és természetesen a remek borok miatt is. Tematikai kötelességeimből kifolyólag most elsősorban a borokról szeretnék összefoglalóan nyilatkozni. A sor középpontjában a friss, kettőezer-tizenhatospalackok álltak. Ha önmagában nézem, zseniális, élénk, tiszta és hibátlan sort kóstoltunk széles fajtamerítés mellett. Ha kettőezer-tizenöt kontextusában nézem, érdemes megjegyezni, hogy a borok erőteljesebb savakkal, ropogósabb karakterrel bírnak. Ez rossz hír az érettséget akár a savak kárára keresőknek, engem viszont kevésbé zavart.
A friss fehér fajtaborok közül a furmint ezúttal árnyalatnyival jobban tetszett, mint a hárslevelű, de ennek kerekpontszámban nem kifejezhető jelentősége van. A rendhagyó, kétkézen majd' megszámolható palackmennyiséggel elkészített névhű Rare egyedi, érdekes és izgalmas fehérbor. Nem vagyok rajongója a műfajnak, de emelem kalapom. A Vinculum-juhfark ismét elképesztő, átütő erejű bor lett, a visszatekintésben pedig az emlékezetes, már a palackérlelés nyomait is magán viselő '11-es hárslevelű tetszett leginkább.
A vörösek között már nehezebb állást foglalni: ígéretes a palackozásra váró pinot, egyensúlyos és nagyon jól fogyasztható a tizenötös kékfrankos és minden bizonnyal csúcsormában van a tizenhármas pinot noir is.
A tökmagolaj, a vacsorára felszolgált pörkölt és Adrienn házi kenyere pedig ismét hibátlan volt. A többi már történelem.
Mivel helyben nem kóstoltuk egyik Granumot sem, ezért ezt már utóbb itthon pótoltuk.
Granum 2016
Pinot blanc, sauvignon blanc, egy kevés olaszrizlinggel és traminivel. Az illat eleinte kicsit pörkölt magvas, szellőzéssel megjelennek a fehér húsú gyümölcsök is, és van benne egy enyhén krumplicukros édes vonal is, ami idővel sárgadinnyébe vált. Ízben jobban definiált: citrusok, őszibarack, nyári alma, sárgadinnye, pici fa. A savak a korty közepe táján ficánkolnak a leginkább, a hordó még mintha nem épült volna be teljesen, egy kis érlelés a javára válhat. 5p+
Alapházasítás a pince jellemző fehérfajtáiból. Szoktam szeretni évről-évre, a friss évjáratért viszont nem tudok maradéktalanul lelkesedni. Bontáskor zárkózott, szellőzve gyümölcsösebbé, kifejezőbbé válik, de a háttérben meglapuló bizonytalan, szakértelem híján csak parasztborosként jellemzett karakterét nem hagyja maga mögött. A korty határozott, a savai élénkek, a hordó észrevehető, de mindez nem áll össze kerek egésszé. Nem vagyok benne biztos, hogy az érlelés kisimítja éleit, ezért ha valaki a Bott-stílusra kíváncsi kettőezer-tizenhatból, az bátrabban próbálkozzon a fajtaborokkal. Öt pont. (3250 Ft, Bortársaság) (ungert)
Red Granum 2015
Kékfrankos, pinot noir és egy kis St. Laurent. Feltehetően a St. Laurent visz bele egy intenzív fűszeres, szőlős, kissé festőszőlős vonalat, ami mellett még meggy, ibolya, más kék virágok tűnnek fel. A korty feszes, a kevés tannin finomszemcsés, ízben megint kék szőlő, meggy, egyedi fűszeresség. Kétségtelenül érdekes bor, de a pince fajtavörösei magasabb szinten játszanak. 5p
Ez egy tök jó vörös ivóházasítás lenne, éppen annyira hedonista és élvezetes, mint Frigyesék vörösei általában. De. Minden bizonnyal az ismeretlen arányban beházasított Szent Lőrinc szórja rá átkát az összképre. Az élénk-élvezetes, jó savakkal megtámogatott gyümölcsösség mellé ugyanis virágos-fűszeres, csemegeszőlős jegyeket pakol be, amelyek határozottan nem válnak előnyére a bornak. Ettől függetlenül erényei észrevehetők és értékelhetők, turán-rajongók minden bizonnyal imádnák. Öt pont. (A palackot a pincénél vásároltam.) (ungert)
Husličková-Bognár Adriennek, a Bott-családnak és Miroslav Petrech-nek ismételten nagyon szépen köszönjük a vendéglátást!