A Borrajongó

Sauvignon blanc – A fajta magyar hangjai

2017. július 26. 06:00 - ungert

Sarkítási szándék helyett inkább az egyszerűség kedvéért merem személyes benyomásokra alapozva állítani, hogy magyarföldi sauvignon blanc-t hálásabb és szórakoztatóbb feladat úgymond inni, mintsem kóstolni. Legtöbbször ugyanis az van, hogy a technológiai precizitás oltárán feláldozódik az egyéniség, amely többnyire olyan borokat eredményez, amelyeket boldog-boldogtalan bárhol és bármikor döntene lefelé a nyárközepi forróságban, miközben mindezen előnyökhöz nem társul semmiféle egyéniség, karakter. Ez persze nem feltétlenül baj, sőt. Felesleges lenne mennyiségi értelemben túlbonyolítani, netán magyarosítani a fajtát, hiszen úgyis félcsepp lenne a nemzetközi sauvignon-tengerben, az pedig kevés a határtalan borpiacra történő kilépésre. A fajta ettől függetlenül beszél magyarul, közérthetően, ráadásul igény is mutatkozik rá a belföldi piacon, eszembe sem jutna tehát értetlenkedni ebben a tekintetben.

fullsizerender_6.jpg

Mi ugyan ritkábban hűtjük torkainkat pannon-sauvignonnal, de a fajtáról alkotott szubjektív képünk folyamatos frissítésének érdekében pár héttel ezelőtt végignyaltunk egy közepesen hosszú magyar mezőnyt, amiről most próbálkozunk megemlékezni négykezileg, furmintfannal. Három dolog kívánkozik még ide, előre. Egyrészt mindenféle sztereotípia ellenére tök jól szórakoztunk, még ha nem is voltak igazán emlékezetesek a borok. Másrészt többségi értelemben tizenhatos borokat ittunk, a koncepcióbontás hálátlan feladatát egy tokaji palack végezte el. Harmadrészt nyilván lesz folytatás is emígy, közösségileg, külföldi vizekre evezve.

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2016

furmintfan: A 2016-os sauvignon blanc-t a szokásosnál hamarabb hozta ki az etyeki borászat. Illatában pici redukció, némi citrus, halvány zöldes és trópusi gyümölcsös villanások. Könnyű, kissé savhangsúlyos emellett picit híg és egysíkú a korty, citrusokkal és halvány zöldes jegyekkel. Tudja fene, talán egy kis érlelés még javára válhatott volna a bornak. 4p (2590 Ft - Bortársaság)

Kapufa és szurkolói csalódás. Főleg azért, mert láttam már a pince fajtaborának régebbi évjáratát gólt lőni. Ez a bor viszont híg, éretlenül savas, rövid és felejthető. Nem az ihatatlan értelemben, de szóda nélkül azért nem biztos, hogy kérném a második poharat. Gyenge 4 pont.

Káli Kövek Sauvignon Blanc 2016

furmintfan: Moderáltabb illattal fogad, citrusokkal, pici fehér húsú gyümölccsel és minimális zöldfűszerrel. Ez is feszes és kissé vékony, de az előző bornál feljebb léptünk beltartalom és összetettség szempontjából. Melegedve a citrusos vezető ízjegyek mellett némi őszibarack is zöldfűszer is feltűnik, a lecsengésbe enyhe sósság vegyül. 5p- (2150 Ft - Bortársaság)

Ez az a belépőszint, ami jól behűtve legurul magában is bárhol, bármikor. Nem bonyolult, nem összetett, cserébe tiszta és közérthető. Erőteljes savakra épít visszafogott fűszerekkel, enyhe sós felhangokkal. Közepesen hosszú, a vége tisztán búcsúzik. Nem egyedi, de legalább finom. Erős 4 pont.

Gilvesy Pincészet Sauvignon Blanc 2016

furmintfan: Ez sem egy illatbomba, de visszafogottsága mellett is kifinomultabb, rétegzettebb, az eddigieknél, több gyümölccsel, kevesebb citrussal és "zölddel", enyhe trópusi gyümölcsös felhangokkal. Élénk sav és alacsony alkohol keretezi, bár nem túl koncentrált ez sem, és visszakóstolásnál ezek a savak nem is tűnnek túl kifinomultnak. Ízében zöldalma, őszibarack, lime, citrusok, kis trópusi gyümölcs. 5p (2850 Ft - Bortársaság)

Neutrális. Hidegen kisimultabb citrusos aromákkal és határozott, de nem túlzó savakkal bír, melegedve már kócosabb, éretlenebb arcát mutatja. Nem bonyolult bor, cserébe tökéletesen egyszerű, kontextusában éppen annyira emlékezetes, mint egy Lars Ulrich-dobszóló. Vehető-iható, de mélyebb nyomokat nem hagy az egyszeri fogyasztóban. 4 pont.

Villa Tolnay Sauvignon Blanc Tavasz 2016

furmintfan: Érettebb hangulatot árasztó sárga húsú gyümölcsökkel nyit - itt fajélesztőt nem nagyon érezni -, utána viszont bezárkózik, majd idővel némi narancs, alma és virág megint előóvakodik a pohárból. Jó savakkal operál, de van szélessége is, a korty tartalmas, sárga húsú gyümölcsökkel, különféle citrusokkal, almával, pici fűszerrel és halvány sóssággal. 5p+ (1790 Ft - Bortársaság)

Már majdnem kezdtem belealudni a borsor szisztematikus kielemzésébe, szóval éppen jó helyre pakoltuk a Villa Tolnay Tavaszát. Ez sem egy csoda, de legalább mutat némi karaktert a körző-vonalzón túl is, ami miatt másnap(osan) is jó visszagondolni rá. Citrusos, trópusi gyümölcsös, fűszeres. Szépek a savak, van tartalma és lendülete, bevezetése, tárgyalása és befejezése. Szerettem, sima 5 pont.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2016

furmintfan: Szép, kifejező illat: citrusok, egres, bodza, vágott fű, mangó és maracuja. A korty kerek, finoman zizegő savakkal, remek egyensúllyal, finom ízekkel. Citrusok, őszibarack, zöldalma, zöldpaprika, csalán, egres és mangó. Évről évre megbízható vétel, most sem okozott csalódást. 6p (2490 Ft - Bortársaság)

Pannonhalmán gyakorlatilag minden évben összejön a sauvignon blanc. Kettőezer-tizenhatban is éppen ennyire jött össze. Fajtajelleges, ropogós, de mégis érett, savai bár erőteljesek, a bor van annyira tartalmas, hogy ez egy pillanatig sem könyököl ki. Hosszú és egyensúlyos, lendületes és komoly. Erős 5 pont.

Balla Géza Sauvignon Blanc 2016

furmintfan: Újvilágias illatok: bodza, csalán, egres, vágott fű, zöldalma és citrusok. Feszes, pörgős, ízében elejétől a végéig a zöld jegyek viszik a prímet, a citrusok, bodza és zöldalma mellett. Nem túl bonyolult, de intenzív és jól iható. 5p (2190 Ft - Bortársaság)

Tankönyvi újvilági stílus. Tiszta, kifejező és jól iható, a nyersebb, ropogósabb műfajból kihozza azt, amit ki lehet. Korrektül összepakolt fajtabor extrák nélkül. Erős 4 pont.

Sauska Tokaj Sauvignon Blanc 2015

furmintfan: Az egyetlen 2015-ös bor a sorban, egyben a legdrágább is, cserébe legalább tetszett. Almával nyit, majd citrusok, bodza, leheletnyi sósság is megjelenik a pohárban egy kis szellőzéssel. Feszes, egyenes savait egy kis krémesség öleli körbe, a korty jól felépített, elég tömör is. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, őszibarack és finom sósság. Inkább szól a termőhelyről, mint a fajtáról. 6p (3950 Ft - Bortársaság)

Tokaj nem a sauvignon blanc-ról szól. Ez a sauvignon blanc viszont nagyon is Tokajról szól, és ez elég jól is áll neki. Érettebb, sűrűbb, az egyértelmű zöld, citrusos jegyek mellett több réteget is hoz, ráadásul melegedve a savai sem kezdik el rombolni az összképet. Gazdag bor hosszú, enyhén sós utóízzel. Egyedi műfaj, szerethető végeredmény. Nem olcsó, de az úgynevezett fajtalátókör tágításához kiváló eszköz. 6 pont.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6712676293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása