A hazai borkereskedelem befagyott frontvonalai nagyjából közismertek. A legnagyobbak mellett nehéz, sőt, gyakorlatilag lehetetlen tartósan és nyereségesen pályán maradni, a veszteséges üzletvitel pedig drága hobbi. Ennek következménye, hogy időről-időre azonos sebességgel jelennek meg és tűnnek el a földszínről kiskereskedések még azelőtt, hogy a szélesebb közösség érdemben rákapaszkodhatott volna a friss forrásra. Úgy gondolom egyébként, hogy azok a borboltok, amelyek a "terítsük a megszokottat"-elvtől elszakadva képesek újszerű termelőket, izgalmas, máshol rendelkezésre nem álló kínálatot teremteni és beszivárogtatni a köztudatba, képesek lehetőséget nyitni a nyereségessé válásra és a talponmaradásra. A Prestigebor megnevezésű új kereskedő weboldala, valamint a kapott tájékoztatás alapján az jött át, hogy az izomfinewine-nagyboros kínálat összepakolása helyett az olyan hazai termelőkre, pontosabban borokra igyekeznek koncentrálni, amelyek kevésbé szerepelnek a fókuszpontban valamint annak közelében. A láthatóan webshop-alapú kereskedés sikerességét és potenciális jövőjét nem tisztem megítélni, azt sem látom, hogy az ilyesfajta kínálat valamint a hozzá tartozó 'netes csatorna mennyire találta és találja meg közönségét. Úgy alakult viszont, hogy egy hatboros, véletlenszerűen összepakolt karton alapján lehetőségem nyílt utánajárni a Prestige-szortimentnek. Hatból négy pedig volt is annyira érdekes, hogy rövidjegyzet-formában megemlékezzek róluk alább.
Megyeri-Hanti "Mondandó" Cserszegi Fűszeres 2015
Palackozott fröccs, azon sem lepődnék meg, ha túrbóztak volna a hatáson némi hozzáadott szénsavval is. Egyébként tiszta, ügyes és fajtajelleges, komolyabb bonyodalom vagy izgalom nélkül. Ropogós, friss-fűszeres illat és íz, ügyes savak, lendület, öröm-boldogság. Nyárra kiváló, valószínűleg készítői sem szerettek volna többet kihozni belőle. Szerettem, sima 4 pont. (1390 Ft)
Szemerey Kékfrankos Rozé 2015
Hibátlan rozé abból a stílusból, amiért én személy szerint kevésbé tudok lelkesedni. Érett, sűrű, intenzíven gyümölcsös, a kortyból ugyanakkor hiányoznak az olyasfajta pörgős, lendületes savak, amelyek egyrészt egy poháron túl is képesek fenntartani az érdeklődést, másrészt indokoltan arra sarkallják a fogyasztót, hogy felszódázza az anyagot egy-két hosszúlépés erejéig. Az erényeit látom, de szeretni nem szeretem. Megvan a 4 pont, alulról. (1490 Ft)
Kovács Borház Fajzat Cuvée 2013
Ha minden igaz, akkor cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és tempranillo alkotja, utóbbi kevésbé megszokott mátrai tekintetben. A túlérettségtől tisztes távolságot tart, ugyanakkor izgalmakról nem tudok beszámolni. Közepesen gyümölcsös, a tannin integrált, savai éppen kihúzzák a közepesnél aligha hosszabb kortyot. Hibátlan, hiányolok viszont némi karaktert, egyediséget. Lehetne hosszabb, de hétköznapi ivóborként így is helyt tud állni. A 4 pontos szint legetején a helye. (2690 Ft)
Söptei Késői Szüretelésű Sárgamuskotály 2013
Ügyes, szórakoztató és veszélyesen jól fogyasztható késő szüret egy olyan szőlőfajtából, amit nehéz pacsulimentesíteni még maradékcukor nélkül is. Intenzív trópusi gyümölcsökkel operál, a sav-cukor egyensúly megfelelő, és bár nem mutat fel érdemi cizelláltságot, összességében kerek és veszélyesen jó fogyasztani. Szép munka, ráadásul a ceruza sem fogott vastagon. Erős 5 pont. (2890 Ft)
A palackokat Jobbágy Csaba, a Prestigebor ügyvezetője bocsátotta rendelkezésünkre.