A Borrajongó

Prestigebor-mintavételezés

2016. június 28. 06:00 - ungert

A hazai borkereskedelem befagyott frontvonalai nagyjából közismertek. A legnagyobbak mellett nehéz, sőt, gyakorlatilag lehetetlen tartósan és nyereségesen pályán maradni, a veszteséges üzletvitel pedig drága hobbi. Ennek következménye, hogy időről-időre azonos sebességgel jelennek meg és tűnnek el a földszínről kiskereskedések még azelőtt, hogy a szélesebb közösség érdemben rákapaszkodhatott volna a friss forrásra. Úgy gondolom egyébként, hogy azok a borboltok, amelyek a "terítsük a megszokottat"-elvtől elszakadva képesek újszerű termelőket, izgalmas, máshol rendelkezésre nem álló kínálatot teremteni és beszivárogtatni a köztudatba, képesek lehetőséget nyitni a nyereségessé válásra és a talponmaradásra. A Prestigebor megnevezésű új kereskedő weboldala, valamint a kapott tájékoztatás alapján az jött át, hogy az izomfinewine-nagyboros kínálat összepakolása helyett az olyan hazai termelőkre, pontosabban borokra igyekeznek koncentrálni, amelyek kevésbé szerepelnek a fókuszpontban valamint annak közelében. A láthatóan webshop-alapú kereskedés sikerességét és potenciális jövőjét nem tisztem megítélni, azt sem látom, hogy az ilyesfajta kínálat valamint a hozzá tartozó 'netes csatorna mennyire találta és találja meg közönségét. Úgy alakult viszont, hogy egy hatboros, véletlenszerűen összepakolt karton alapján lehetőségem nyílt utánajárni a Prestige-szortimentnek. Hatból négy pedig volt is annyira érdekes, hogy rövidjegyzet-formában megemlékezzek róluk alább.

Megyeri-Hanti "Mondandó" Cserszegi Fűszeres 2015

Palackozott fröccs, azon sem lepődnék meg, ha túrbóztak volna a hatáson némi hozzáadott szénsavval is. Egyébként tiszta, ügyes és fajtajelleges, komolyabb bonyodalom vagy izgalom nélkül. Ropogós, friss-fűszeres illat és íz, ügyes savak, lendület, öröm-boldogság. Nyárra kiváló, valószínűleg készítői sem szerettek volna többet kihozni belőle. Szerettem, sima 4 pont. (1390 Ft)

Szemerey Kékfrankos Rozé 2015

Hibátlan rozé abból a stílusból, amiért én személy szerint kevésbé tudok lelkesedni. Érett, sűrű, intenzíven gyümölcsös, a kortyból ugyanakkor hiányoznak az olyasfajta pörgős, lendületes savak, amelyek egyrészt egy poháron túl is képesek fenntartani az érdeklődést, másrészt indokoltan arra sarkallják a fogyasztót, hogy felszódázza az anyagot egy-két hosszúlépés erejéig. Az erényeit látom, de szeretni nem szeretem. Megvan a 4 pont, alulról. (1490 Ft

Kovács Borház Fajzat Cuvée 2013

Ha minden igaz, akkor cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és tempranillo alkotja, utóbbi kevésbé megszokott mátrai tekintetben. A túlérettségtől tisztes távolságot tart, ugyanakkor izgalmakról nem tudok beszámolni. Közepesen gyümölcsös, a tannin integrált, savai éppen kihúzzák a közepesnél aligha hosszabb kortyot. Hibátlan, hiányolok viszont némi karaktert, egyediséget. Lehetne hosszabb, de hétköznapi ivóborként így is helyt tud állni. A 4 pontos szint legetején a helye. (2690 Ft)

Söptei Késői Szüretelésű Sárgamuskotály 2013

Ügyes, szórakoztató és veszélyesen jól fogyasztható késő szüret egy olyan szőlőfajtából, amit nehéz pacsulimentesíteni még maradékcukor nélkül is. Intenzív trópusi gyümölcsökkel operál, a sav-cukor egyensúly megfelelő, és bár nem mutat fel érdemi cizelláltságot, összességében kerek és veszélyesen jó fogyasztani. Szép munka, ráadásul a ceruza sem fogott vastagon. Erős 5 pont. (2890 Ft)

A palackokat Jobbágy Csaba, a Prestigebor ügyvezetője bocsátotta rendelkezésünkre.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr788822054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.06.28. 08:07:13

Köszi. Érdekes a kereskedés névválasztása, hiszen alig ismert termelők olcsó boraira fűzte fel magát. Egyedi dolog nincs ebben, mert a pincearon.hu pont ezt csinálja (na jó, részben). Másrészt ha nem jól csinálják, akkor veszélyes játék is. Az olcsó boron nem túl sok a hozzáadott érték, munka meg még webshop mellett is sok van vele, a marketing meg marha drága.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2016.06.28. 11:05:33

@akov: Én is köszi, hasonlóképpen látom egyébként.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.06.28. 16:26:17

Khmmm, a leírások, az árak és a pontszámok alapján nem nagyon érzem a vonzást, pedig ha ezeket a tulaj válogatta össze neked bepuszilni, akkor vélhetően a leginkább fogyasztóbarátnak vélt tételeket szedte össze.
A borkereskedések számának növekedését a nagyok fojtogató hatása és a fizetőképes kereslet hiánya mellett erősen korlátozza az is, hogy azért Bott és másik Bott nincs százával ebben az országban, és külföldre szakadt peremvidékein...

JCsab · http://prestigebor.hu 2016.06.29. 08:21:00

@ungert: Köszönjük a megjelenést Tamás!

JCsab · http://prestigebor.hu 2016.06.29. 08:36:17

Sziasztok! Röviden engedjétek meg, hogy reagáljak a kommentekre.

Kedves akov!
A Prestigebor filozófiája olyan új és izgalmas tételek megjelenítése, melyek nem találhatók meg a mainstream kereskedői kínálatban. A multiban kapható jól ismert és sokszor kóstolt borok mellé új ízeket, élményeket és benyomásokat kínálunk a fogyasztók számára. Nem az a cél, hogy olcsó tételeket kínáljunk, hanem hogy ár/érték arányban legyünk képesek bemutatni jó borokat. (megjegyzem számos presztizsborunk van a kínálatban, de alapvetően a jó arányokra törekszünk)
Az elképzelés újszerűségéhez kapcsolódva nem értek egyet, hiszen – általánosítás következik – a kis webes kereskedések leginkább a „nagy borászatok” szárnyain próbálnak betörni, s emelett netán be mernek vállalni egy-egy kevéssé ismert pincészetet, amit hamar ki is listáznak, ha nem termel azonnal. Mi pontosan ezt utasítjuk el és azt valljuk, hogy aki új és különleges tételeket keres, az megtalálja nálunk! Kitartunk a kis és helyi termelők termékei mellett, gondosan szelektáljuk a választékot, nem forgalmazunk minden tételt adott pincészettől, folyamatosan változtatunk és változunk mi magunk is.
A pincearont azért nem találom jó hasonlatnak, mert megítélésem szerint egészen más a filozófiánk, holott van egy-egy átfedés a kettő elképzelés választéka között, de nem ugyanazokra az alapokra építkezünk, így a céljaink is mások.
Egyetértünk a marketing óriási költségeivel, főleg a magyar versenytársi viszonyokat ismerve...

Kedves Hepci!
Félreértés, nem csúcsborokat adtuk a kóstoltatásra, hanem azokat, amiből volt mintánk és frissen érkeztek hozzánk is készletre.
Egy random repertoár rajzolódott ki, Hajós-Baja, Mátra, Kunság és Csopak került „beválogatásra”, amiből látszik, hogy nem a csúcsokra és csúcs borvidékekre helyeződött a hangsúly.
Egyetértek, hogy nincsenek százával kiemelkedő kis borászatok. Akad viszont néhány tucat, aki a „nagyok” sokszor elképesztően félrement tételei mellett nagyon szépen helytállnak és egész tisztességes ár/érték arányban kínálják tételeiket.

Mégegyszer, köszönöm a hozzászólásokat és a megjelenést!

Üdv,
Jobbágy Csaba

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.06.29. 12:57:08

@JCsab: "kis webes kereskedések leginkább a „nagy borászatok” szárnyain próbálnak betörni, "

Erre tudna mondani pár példát. Mert az általam ismert kis webes kereskedések kivétel nélkül azzal próbálnak különbözni a nagyobb borboltoktól és az élelmiszetrboltokról, hogy kisebb és kevésbé ismert termelők boraival foglalkoznak

JCsab · http://prestigebor.hu 2016.06.29. 13:44:25

A pontosság kedvéért hozzátettem, hogy általánosítás következik.

Kérem ne várja, hogy nevesíteni bárkit is, mert nem lenne elegáns, de a google "bor vásárlás" keresésre elég sok kereskedést dob ki a témával kapcsolatban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.06.29. 16:50:34

@JCsab: Szerintem mindenki tud itt google keresőt használni. Ezzel együtt én személy szerint jobban szeretem ha egy alhangzott állítás mögött konkrétum is áll. Ha másik kereskedőkről mond valamit akkor annak legyen alapja.

Amúgy a Somlói borvidék kategóriában eléggé suksükölős a felvezető. Egyrészt nem 550 hektár, hanem 600 hektáron terem borszőlő a borvidékel. A korai tavasz és enyhe tél pedig értelmezhetetlen állítások. A juhfark pedig nem garantál minőséget, hanem adja azt :)

Tényleg nem kukacoskodásból mondom, de szerintem egy karton borért már lehet magyartanárt találni aki tud lektorálni.

JCsab · http://prestigebor.hu 2016.06.29. 17:29:38

Az elhangzott állítás mögött számos konkrétum áll, de ahogy jeleztem kereskedőként nem tartom elegánsnak ha személyeskedek egy blogon keresztül saját céget képviselve.

A leírás kapcsán jelezném, hogy termőterület került megjelölésre, azaz a szőlővel betelepített terület mérete és nem a borvidék területe, itt pedig 550 ha szerepel, ellenben köszönöm észrevételét.

Ha megengedi személyeskedésekbe nem kívánok belemenni...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.06.29. 20:45:52

@JCsab: Ha kereskedőként nem tartod etikusnak, hogy konkrét kereskedőket említs meg akkor szerintem általánosságban sem etikus más kereskedőkről nyilatkozni.

550 hektár az semmilyen szempontból nem helyénvaló.

Az pedig, hogy a cégük weboldala durva suksüköléssel van tele az nem személyeskedés kedves Csaba. Én mint a világ egyik legrosszabb helyesírója és legkörülményesebb fogalmazója :) ezt nyugodt szívvel állítom. Én csak jelzem, hogy olyan fogalmazásokkal van tele a webshopja ami egy valódi borboltnál a sorjás élű polcokat, rosszul lerakott padlót és a karcos ablakot jelentik. Nem megsértődni kell, ha ezt segítő szándékkal el merem mondani, hanem elővenni egy karton jó bort és odatolni egy szomjas magyartanárnak aki egy fél délután kijavítja a teljes szöveget. Egy kereskedésben fontos az is, hogy milyen a nyelvi megjelenés.
Engem mint fogyasztót elriaszt az, hogy a kereskedő azt mondja, hogy a termék az jó és hiteles miközben a bolt nem sugároza azt az igényességet amit a termékekben ígér a kereskedő.

Mojjo 2016.07.04. 13:33:55

@JCsab: @BZoltan:

Ezt a "termőterület nagysága" dolgot szerintem igen-igen nehéz megállapítani, főleg, hogy a legtöbb borvidéknél hektárra pontosan próbálják feltüntetni - nem csak itt, a prestigebor oldalán, hanem kb mindenhol. Pedig ez nyilván dinamikusan változó adat, amit hektárra pontosan lekövetni, bár nem lehetetlen feladat, de gigászi munka, ami sok tévedési lehetőséget rejt magában, ráadásul egy ilyen oldalra, mint a prestigebor weboldala, teljesen felesleges is, ugyanis a teljesen pontos adat nem fogja érdekelni az olvasókat.
Példa:
Balaton-felvidéki borvidéknél:
"A borvidék termőterülete 1497 hektár"

Egyszerűen lehet azt írni, hogy "A borvidéken hozzávetőlegesen másfél ezer hektáron termesztenek szőlőt." Tökéletes, senki nem fog belekötni és nincs az a veszély, hogy egy hónap alatt elévül a pontosnak szánt adat.

Egyébként nekem a koncepció tetszik, ha jó áron 4-5 pontos borokat lehet találni, akkor szerintem számíthat érdeklődésre a bolt - az enyémre mindenképp. És részemről különösen szeretek a kisebb termelőkkel megismerkedni. A borok kiválasztása kapcsán meg megértem, a cikkíró nem a bolt somlói kínálatából kapott mintát :) (Elnézést, ez némileg gonosz volt, de nem tudtam megállni... A kövek begyűjtését önként vállalom.) Amúgy viccet félretéve, lehet, hogy Somlót érdemes lenne más termelőkkel is erősíteni.

Ami a helyesírást illeti, leginkább központozási és nyelvhelyességi hibák vannak, számomra mindkettő sietségre/felületességre utal, nem arra, hogy ne tudna a megfogalmazójuk írni. Szerintem, ha Jobbágy úr újraolvassa az általa leírtakat, szerintem egész biztosan maga is megtalálja, hol és mi hibádzik. De erre én is buzdítanám, mert ez is a "design" része, maximálisan hozzájárul az első benyomáshoz. (Nekem ennyi még nem negatív, mert tényleg nem az írástudatlanság süt róla, de másnak lehet, hogy ennyi is negatív.)

Én mindenesetre sok sikert kívánok! :)

Mojjo 2016.07.04. 13:35:35

@Mojjo: És igen, én is követtem el gyönyörű hibákat a hozzászólásomban, példázva a sietség és felületesség nyelvhelyességre gyakorolt hatásait. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.07.04. 13:56:40

@Mojjo:

"Ezt a "termőterület nagysága" dolgot szerintem igen-igen nehéz megállapítani, "

Beballagsz a hegyközségi irodába (vagy felhívod azt) és megkérdezed. Ennyire nehéz :) Pontos és naprakész adatai vannak a hegyközségeknek az ilyen dolgokról. De ha a borvidéki beszállítótól megkérdezi akkor ő elmondja... már ha tudja. Mert gyakran nem tudják.

Mojjo 2016.07.04. 15:38:45

@BZoltan: Oké, meggyőztél, nem bonyolult :) Viszont naprakészen tartani ezt az adatot egy honlapon csak-csak munka, és nem látom, hogy az, hogy 1497Ha, vagy éppen 1503, mennyivel több infó, mintha azt írnánk, hogy cca 1500. Szóval a túlzott pontosságra törekvés szerintem visszalőhet - a semmiért...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.07.04. 18:41:08

@Mojjo: Értelem szerűen a nagyságrenden belüli kerekítés az elfogadható. A magyar nyelv csodálatos é ha azt írjuk, hogy "valamivel több mit 500 hektár" akkor tudjuk, hogy az lehet akár 600 is :) Ahogy a "majdnem 700 hektár" az lehet 650-699 hektár között. Meg lehet ezt fogalmazni.

Ha ez lenne az egyetlen pongyola suksükölés az említett weboldalon akkor nyilván nem is szólaltam volna meg. Engem igazándiból az szokott zavarni amikor ilyen bagatel területen akar valaki spórolni.
süti beállítások módosítása