A Borrajongó

VinCE - Ornellaia

2016. március 10. 07:00 - furmintfan

Az idei VinCE egyik legjobban várt mesterkurzusa/workshop-ja minden bizonnyal az Ornellaia kóstolója volt, ennek megfelelően a szombat késő délelőtt megtartott 100 fős szeminárium villámgyorsan be is telt. A legendás toszkán birtok borásza, Axel Heinz 6 bort hozott magával a kóstolóra - a koncepció az volt, hogy a hűvös évjáratokat vizsgáljuk meg -, viszont a szemfülesebbek a Zwack Izabella Borkereskedés standján is elcsíphettek 2 bónusz tételt, így ezeket is hozzácsaptam a jegyzet végéhez. De kezdjük az elején...

ornellaialogo.jpg

A birtok történetében sok - a nemzetközi borvilágban jártas borkedvelő számára - ismert névvel találkozhatunk, már rögtön a startpisztoly eldördülésénél, hiszen a Tenuta dell'Ornellaia alapítása Lodovico Antinori márkihoz fűződik, aki 1981-ben hívta létre a birtokot Bolgheri várától néhány kilométerre délre. 1982-ben telepítették az első szőlőket, amelyekből 1985-ben született meg és 1988-ban került forgalomba az Ornellaia első évjárata. 
1989-től Gál Tibor volt az Ornellaia borásza, 1991-ben pedig a híres bordeaux-i borászt, Michel Rolland-ot is a pincészethez hozták tanácsadóként. A cégben 1999-ben részesedést szerző Robert Mondavi 2002-ben átvette a cég irányítását, és annak 50%-át átengedte a Frescobaldi családnak, majd utóbbiak 2005-ben a teljes céget megvásárolták. A jelenlegi borász, Axel Heinz szintén 2005 óta dolgozik itt főborászként.

A birtok ma 60 parcellán, kb. 115 hektáron gazdálkodik, és a borok mellett olívaolajat és grappát is készít. Az ültetvények 50-120 méter magasságban találhatóak, a legjobb területek kötöttebb, agyagosabb talajon, a legkedvezőbb klimatikus viszonyok mellett többnyire a 80-100 méter magas sávban helyezkednek el. A tőkesűrűség 5000-8700 tőke/ha. A szőlőterületek 2 nagyobb blokkot képeznek: a birtok körül fekszik az egyik, a másik a tengerhez közelebb, a Bellaria néven ismert területen. A 108 beültetett hektár szőlőből 102 hektáron kékszőlő (40% merlot, 37% cabernet sauvignon, 12% cabernet franc, 9% petit verdot, 2% egyéb), 6 hektáron fehérszőlő (55% sauvignon blanc, 21% petit manseng, 19% viognier, 5% egyéb) terem.

ornellaia3.jpg

Bolgheriben az egyedi adottságoknak köszönhetően a bordeaux-i fajták remekül érzik magukat. A tenger közelségének hűsítő hatása enyhíti a nyári hőséget, télen a környező dombok védelmet nyújtanak a hideg északi szelek ellen. A borvidék területén rendkívül változatos talajok és altalajok alakultak ki, üledékes, tengeri és vulkanikus kőzetek váltakoznak, kavicsos részek, vályogtalajok egyaránt megtalálhatóak erre. A különböző klimatikus adottságokkal és talajokkal rendelkező parcellák óriási változatosságot eredményeznek. A tenger közelsége miatt – Toszkána többi bortermelő területével ellentétben – nincs szükség a tengerszint feletti magasság hűsítő hatására, így az egyébként is alacsonyabb Bolgheriben az ültetvények is alacsonyabban helyezkednek el, mint Toszkána többi részén.
Axel Heinz elmesélte, hogy Bolgheri az utóbbi 30-40 évben óriási fejlődésen ment keresztül. A tengerparthoz közeli vidéket korábban nem tartották kiemelkedő bor termelésére alkalmas területnek, mert errefelé a sangiovese nem produkált különösebben jó eredményeket . A második világháború után kezdték el felfedezni Bolgheri lehetőségeit, és ebben úttörő szerepe volt a Tenuta San Guido-nak és legendás boruknak, a Sassicaia-nak. Jelenleg kb. 60 termelő készít bort Bolgheriben, amelynek szőlői egyébként az eredetvédett toszkán bortermelő régiók területének mindössze 2%-t teszi ki.

Az Ornellaia portfólió jelenleg a következőképpen néz ki (a Zwack-standnál tett kitérőt beleszámítva a pincészet szortimentjének 4 tagjához lehetett szerencsém, így a borkészítési eljárást csak ezeknél részletezem.):

Fehérborok:

Poggio Alle Gazze dell'Ornellaia Toscana IGT
Erdetileg 100% sauvignon blanc, 2011-től kevés viognier-vel fűszerezve, majd 2013-tól helyi fajtákat is házasítanak a borba. Lassú, fokozatos egész fürtös préselés, majd ülepítést követően a must fele acéltartályokban, betontartályokban és nagy tölgyhordókban, másik fele új és használt 225 literes hordókban erjedt ellenőrzött hőmérsékleten. Almasavbontás nem történt. A bor 6 hónapig érlelődött finomseprőn, rendszeres felkeveréssel. Finomszűrés és palackozás után 1 éves palackos érlelést követően került forgalomba.

Ornellaia Bianco Toscana IGT
70% sauvignon blanc, 30% viognier, 3 kis dűlőből, acélban erjesztve és érlelve, seprőfelkeveréssel. Eddig csak a 2013-as évjáratból került forgalomba.

Ornus dell'Ornellaia Toscana IGT
Késői szüretelésű édes bor töppedt petit manseng szőlőből, új hordókban erjesztve.

Vörösborok:

Le Volte dell'Ornellaia Toscana IGT
A birtok 3. számú vörösbora, legalábbis mióta a Le Serre Nouve színre lépett. Az első évjárat 1991-ből készült.
Cabernet sauvignon, merlot és sangiovese alkotja, évjáratonként változó arányban. Borkészítés: erjesztés fajtánként külön-külön, acéltartályban (egyben itt zajlik az almasav lebomlása is), majd érlelés 10 hónapig részben barrique hordókban, részben betontartályban.

Le Serre Nouve dell'Ornellaia Bolgheri
A "másodbor" 1999 óta, amikor a debütáló 1997-es évjárat a piacra került. 
Bogyózás, kétszeri válogatás után kíméletes préselés, majd fajtánként és parcellánként külön-külön feldolgozás. Acéltartályos erjesztés, 10-15 napig héjon tartva, majd tartályban megkezdett és hordókban befejezett almasavbomlás és 12 hónapos érlelés 25%-ban új, 75%-ban másodtöltésű 225 literes hordókban. Házasítást követően újabb 3 hónapos érlelés hordóban, majd forgalomba hozatal előtt 6 hónapig palackban.

Ornellaia Bolgheri Superiore
A nagy bor. 2005-ben a jubileumi 20. évjárat különleges címkével és különleges méretű palackokban is forgalomba került, azóta minden Ornellaia az adott évjárat jellegzetességeinek megfelelő fantázianevet is kap és egy kortárs képzőművész is készít ennek szellemében egy alternatív címkét a borhoz.
Bogyózás, kétszeri válogatás után kíméletes préselés, majd fajtánként és parcellánként külön-külön feldolgozás. Acéltartályos erjesztés, 10-15 napig héjon tartva, majd almasavbomlás és 12 hónapos érlelés 70%-ban új, 30%-ban másodtöltésű 225 literes hordókban. Házasítást követően újabb 6 hónapos érlelés hordóban, majd forgalomba hozatal előtt 12 hónapig palackban.

Variazioni in Rosso dell'Ornellaia
Bordeaux-i fajták házasítása, eddig minden évjáratban más fajta képviselte a legnagyobb arányt a házasításban (2007 - merlot, 2009 - petit verdot, 2010 - cabernet sauvignon, 2011 - cabernet franc). A borkészítés folyamata ugyanaz, mint a Le Serre Nouve esetében.

Masseto Toscana IGT
Egy 7 hektáros, de 3 nagyon különböző karakterisztikájú területet magába foglaló dűlőről érkező csúcs-merlot 1986 óta készül a birtokon és mára gyakorlatilag külön márkanévvé vált. Apró parcellánként külön-külön tartályokban erjednek, majd házasítás előtt szintén külön kezelve hordókban érlelődnek az alaptételek, házasítást követően a bor ismét hordós érlelésen esik át, majd palackban is pihen.


A VinCÉ-n kóstolt évjáratok (mivel fehérbort csak 2013-ból kóstoltunk, csak ott térek ki a fehér fajtákra):

2014: Kihívásokkal teli, szokatlan évjárat: meleg és esős tél, majd enyhe és száraz tavasz után átlagos július következett, de az esős, hideg augusztus megnehezítette a megfelelő érést és a fertőzések veszélyét is megnövelte, ezért ez a hónap a szőlőben rengeteg munkát igényelt. A száraz, meleg szeptember és október viszont tökéletes időjárást hozott. A szüret szeptember elejétől október végéig húzódott.

2013: Enyhe, de esős tél, megkésett rügyfakadás és virágzás, amely a forró nyár miatt később még előnyösnek is bizonyult. Az augusztusi esők csökkentették a hőséget és segítették az aromák és a savak megőrzését. A fehér fajtákat a tavaszi egyenlőtlen fürtképződés miatt minden területen több részletben kellett szüretelni, míg a kék szőlőfajtáknál a szüret a megszokottnál később, szeptember második harmadától október közepéig, de napos, száraz időjárás mellett zajlott. A fehérborok alapanyagát augusztus végétől szeptember legvégéig szüretelték.

2012: Száraz, napos időjárás jellemezte az évjáratot, a csapadék mindig a legideálisabb időszakban hullott, így az érési folyamatok stabilan, kiegyensúlyozottan, egyenletesen zajlottak. A szüret szeptember legelején kezdődött és október első napjaiban, az őszi esőzések előtt be is fejeződött. Telt, koncentrált, gazdag, jól strukturált borok születtek.

2010: Kifejezetten hűvös év, amelyben a növények fejlődés végig megkésett volt a szokásos életciklushoz képest. Az esős tavaszt, forró, száraz nyár követte, majd a szeptemberi szüretet is meg-megszakították zivatarok, bár ezek hatását a száraz, napos periódusok kiegyenlítették. A hűvös éjszakák segítették a friss gyümölcsösség megőrzését. A szüret szeptember közepétől október közepéig zajlott.

2002: A szőlő vegetációs ciklusa megfelelő időben, szépen indult, de augusztus 10-től gyakori esőzések kezdődtek. A szüret szeptember közepétől október első harmadáig tartott, erősen változékony időjárási feltételek mellett, ami miatt igen komoly válogatáson esett át a borok alapanyaga.

ornellaia1.jpg

Végül következzenek a kóstolt borok:

Poggio Alle Gazze dell'Ornellaia 2013
69% sauvignon blanc, 12% viognier, 12% vermentino és 7% verdicchio. Nem kitűnően fajtajelleges, de többnyire a sauvignon blanc fajtajegyei azonosíthatók be leginkább az illatban, citrusok, pici zöldfűszer, fű, lime formájában. Ehhez társul némi sósság, neutrális fehér húsú gyümölcsök és egy kis húsleves, míg a szárazpróba inkább érett fehér húsúakat, körtét mutat. A korty egészen koncentrált, lendületes, húsos és hosszú, ideális savmennyiséggel megtámogatva. A hordót szerkezetben nem, ízben csak alig lehet észrevenni, intenzív citrusos, zöldfűszeres, zöldalmás, finoman sós jegyek mögött a finis környékén villan be egy kis édes fűszeresség. Erős kezdés, klasszis szint. 7p

Le Serre Nouve dell'Ornellaia 2013
36% cabernet sauvignon, 32% merlot, 30% cabernet franc, 12% petit verdot. Intenzív, de határozottan hűvös illat, mentával, gyógynövényekkel, málnával, szederrel, halvány virágossággal. Érezhetően fiatal még, a tannin finomszemcsés, nem teljesen integrált, hosszan felrakódik, a lendületes savak végig egyenesben tartják a bort, a korty hosszúra nyúlik, szép lecsengésben csúcsosodik ki. A hűvös hangulat ízben is megmutatkozik: menta, ánizs, gyógynövények, szeder, áfonya, feketeribizli, málna és egy csipetnyi dohány színezi a kortyot. 7p

Le Serre Nouve dell'Ornellaia 2010
45% merlot, 41% cabernet sauvignon, 9% petit verdot. Az előző borhoz képest teljesen más jellegű illat: földes jegyek, szilvalekvár, szivardoboz, füst, érett erdei gyümölcsök, főleg a fekete bogyós spektrumból, a szárazpróbánál animális jegyek. Arányos és jól összecsiszolódott, a tannin nagyrészt beépült a kortyba, a savak is besimultak, inkább a háttérben muzsikálnak. Érett fekete bogyós gyümölcsök mellett egyszerre jelennek meg zöldfűszerek, gyógyfüvek, ánizs, menta, valamint dohány és fekete olíva ízjegyei. 7p-

Ornellaia 2013 "L'Eleganza"
45% cabernet sauvignon, 38% merlot, 10% cabernet franc, 7% petit verdot. Mámorító illat, ahogy nyílik a pohárban, fokozatosan tárulnak újabb és újabb rétegei, mégis nehezen szálazható, a különböző aromák teljesen összefonódnak: temérdek fűszer, meggy, szeder, feketeribizli, áfonya, vanília, rózsa, virágok, szivardoboz, pici fekete olíva. Elképesztően komplex, koncentrált és mégis – nevéhez hűen – elegáns. Egységes, kiváló felépítésű szerkezet jellemzi, a tannin az előző két borhoz összehasonlítva lényegesen simább, selymesebb. Erdei gyümölcsök tömkelege, zseniális fűszeresség, szárított virágok és egy kevés étcsokoládé a korty vége felé, és persze kilométeres lecsengés. Fantasztikus bor. 8p

Ornellaia 2010 "La Celebrazione"
53% cabernet sauvignon, 39% merlot, 4% cabernet franc, 4% petit verdot. Érettebb és visszafogottabb aromatika: szárított zöldfűszerek, határozott olívás jegyek, érett-aszalt fekete bogyós gyümölcsök, egy csipet dohány. Az előző borhoz képest kevésbé intenzív és hosszú, tompább gyümölcsösséggel és fűszerességgel, puhább savakkal, emelkedett érzetű alkohollal és szemcsésebb, kevésbé szépen illeszkedő, jelentős mennyiségű tanninnal. Félreértés ne essék, komoly bor ez, de ebben a sorban nekem nehéz volt vele mit kezdeni. 7p-

Ornellaia 2002
Szép érettséget villant: aszalt meggy és erdei gyümölcsök, aszalt paradicsom, szárított virágok, különféle szárított zöldfűszerek, kakukkfű, babér, rozmaring, oregánó, olívás-paradicsomos pesto, egy csipet dohány és finom földesség. Nagyon csiszolt, arányos szerkezetet mutat, remek egyensúllyal, a kortyba simuló savakkal, bársonyos tanninokkal. 7p

ornellaia2.jpg

A Zwack-standnál kóstolt borokról csak nyúlfarknyi jegyzetek készültek, de ha már témába vágnak, ezeket is közreadom:

Le Volte dell'Ornellaia 2014
70% merlot, 15% sangiovese, 15% cabernet sauvignon. Vonzó, érett piros bogyós gyümölcsökkel, finom fűszerekkel és virágokkal kényeztet az illata. Közepes test, fiatalos, finomszemcsés tannin és élénk sav keretezi, ízében erdei gyümölcsök, érett piros bogyósok, pici fűszer és csipetnyi étcsokoládé. A korty végén kicsit kibukik az alkohol és egy pici kesernye is bejelentkezik. 6p+

Ornellaia 2012 "L'Incanto"
56% cabernet sauvignon, 27% merlot, 10% cabernet franc, 7% petit verdot. Szédítő fűszerkavalkád, szuperérett fekete bogyós gyümölcsök, meggy, szantál, pici fekete olíva, étcsokoládé, kiváló fahatás… lenyűgöző gazdagság. Nagy teste és koncentrációja mellett is arányos tud maradni, egyszerűen minden a helyén van benne. elképesztően mély és nagy bor és még fiatal. Szívesen megnéztem volna a mesterkurzus-sorban is. 8p

Az Ornellaia honlapja: http://www.ornellaia.com/en/

A VinCE Budapest honlapja: http://vincebudapest.hu/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr858455714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása