Pontosan december idusán, a Wineporn szervezésében egy irdatlan nagy magyar pezsgőkóstolóhoz volt szerencsém. Szokolai Máté (főkolompos) előzetes jelzése szerint vagy húsz palackos erjesztésű hazai pezsgőre lehet majd rápróbálni, amely kiváló alkalom a magyar pezsgőkészítés state-of-the-art állapotának felméréshez. Mivel decemberben pont a pezsgőkről szokás írni, számomra kihagyhatatlannak ígérkezett a lehetőség. Végül, a szervezők komoly megrökönyödésére 39db (!) különböző tételt sikerült összegereblyézni, amely jól jelzi: a magyar pezsgőpiac forrong, a termelők egyre bátrabban próbálkoznak kielégíteni a vagy évszázada háttérbe szoruló, palackos erjesztésű termékek iránti keresletet.
A kóstolás vakon történt. A pontozást a szervezők egy 20-pontos skálán kérték, a szokásos tízes rendszerű pontok mellett ezeket is feltűntettem zárójelben (12 pont alatt gyenge, 12-14 között billeg, 14-16 között jó, 16-18 között igen jó/kiváló, 18 felett pedig a klasszis minőséget próbáltam jelezni). Mivel igen fontos a visszajelzés a termelők felé, a jegyzeteket a kóstoló végén összegyűjtötték, az értékelésekből átlagot vontak, így jó kép alakult ki az általánoson kedvelt tételekről. Ezt a cikk végén én is megadom.
A GYENGÉK
Taschner Irsai Olivér 2010 (Sopron)
Túlérett hatású, krémes, érezhető illóval, szinte halott gyümölcsöket mutat csak. 3p (10)
Kislaki Chardonnay 2012 (Dél-Balaton)
Oxidált, maracujás-mangós és tusfürdős, az oxidáció miatt van benne egy sörös vonal (egy napokkal korábban kóstolt Brewdog sört juttatott eszembe). 3p (10)
Garamvári Prestige Brut 2008 (Balatonboglár)
Krémes textúra, oxidált, cideres aromák, állott gyümölcsökkel és sok-sok citrompótlós savval. 3p (10)
Törley Chardonnay Brut (Etyek-Buda)
Tiszta és kellemes illat, “gömbrágós” tutti-fruttival, fehér virágokkal. Egyértelműen oxidáció terheli, almás, sok CO2-vel, zavaró állatossággal (megmagyarázhatatlan egy pezsgőben), nem hagyja tisztán a szájat. Meghökkentő szereplés! 3p (10)
Pálffy Extra Brut 2013 (Káli-medence)
Egyértelműen oxidált, cideres, emelkedett illóval. Intenzív habzás, nagyon erős sav. Elvileg – ld. más tesztek – ennek nem ilyennek kellene lennie. Talán palackhiba. 3p (10)
Orosz Gyula Kikelet (Etyek-Buda)
Viszonylag tiszta és kellemes illat. Eszméletlenül túldozírozott, nagyon édes, geil és samponos. Nem teljesen tiszta, tárolóedény ízek. 3p (11)
St. Andrea Cuvée Brut 2010 (Eger)
Fehérborsos, fedett illat. Gyógyszeres, keserű és fáradt. Oxidáció nyomait lehet felfedezni, hozzá koviubi és káposzta társulnak (redukció). 3p (11)
St. Andrea Blanc de Noir 2009 (Eger)
Pinot noir. Parfümös-arcszeszes illat. Almás erőteljesen, oxidációt jeleit mutatja, a lendületes citrusosság és arányosság bár pozitív, nem tudja jó irányba vinni. Samponos habzás. 3p (11)
Gombai Orpheus Brut Nature 2012 (Etyek-Buda)
Sok buborék, főtt gyümölcsök, gyógyszeres kesernye, sok bizonytalanság. 3p (11)
Taschner Classique Chardonnay-Pinot 2012 (Sopron)
Enyhén fáradt illat, olajos magokkal. Édes szinte, kevés a sav, ami a virágos-parfümösséggel együtt a geil tartományba viszi. Sok a bubi, a lecsengésben főtt gyümölcsök és csak az édesség marad. 3p+ (12)
Törley Chardonnay Nyerspezsgő (Etyek-Buda)
Illata, mint amikor gyógyszertárba lép az ember. Erőteljes savak, erjedt ízek, fáradt aromatika, oxidáció jegyeivel. Meghökkentő! 4p- (12)
Francois President Brut
Van benne frissesség, citrusok, alma, élesztősség. Lendületes sav, de ő sem teljesen tiszta, plasztikos tárolóedény ízt érzek. Leleplezéskor ismét meglepődtem. 4p- (12)
Sauska Extra Brut (Tokaj-Hegyalja)
Őszibarack vezette illat. Közepes test, sok-sok sav, fáradt, almás-almaleves ízek. Citrusos erősen, citrompótlós nyers savval, miközben enyhe oxidációt mutat. Szinte üres. 4p- (12)
Gombai Paff Brut Nature Vörös Pezsgő (Etyek-Buda)
Pannon frankos fajta. Szedres illatjegyek. Feketeborsos, fekete bogyós gyümölcsös és fűszeres aromákkal nyit. A sav nem túl sok, a buborék annál inkább. A dosage valahogy furcsa benne, különáll a pezsgőtől. Enyhe ízbeli bizonytalanságokat mutat. A tannin hosszan megmarad. 4p- (12)
Kálna Brut Nature Chardonnay 2013 (Etyek-Buda)
Finom élesztős-autólízises illatjegyek. Közepes test, sok buborék, habfürdős karakter, az utóízben erősödően fáradó gyümölcsök. Nem túl intenzív. 4p (14)
Taschner Blanc de Blancs Chardonnay 2010 (Sopron)
Fedett illat. Cukorkás, karamelles, fáradt aromatika, almával, pörkölt magokkal. Hiába a jó sav, a pezsgő túlzóan testes, nem elegáns és némileg rusztikus is. Az utóíz szintén fáradtságról tanúskodik. 4p (12)
Patricius Extra Brut 2009 (Tokaj-Hegyalja)
Már koros illat, érett fehérboros karakter, olajos magokkal, de szép fehér virágokkal. Túlzó érési aromák, kesernyés, gyurmás, gyógyszeres. 4p (13)
A JOBBAK
Garamvári Blanc Fleur 2008 (Balatonboglár)
Élesztő dominancia jellemzi, samponos, a kora miatt már kevés frissességet villant. Könnyed, kétségtelenül mutat eleganciát, de ennél nem több. 4p+ (14)
Frittmann Gold Ezerjó (Kunság)
Citrusos, lendületes, tiszta. Igaz a lecsengése rövid és intenzívebb is lehetne, de alapvetően már egy vállalható kategória. 4p+ (14)
Garamvári Optimum Brut Vintage Selection 2011 (Balatonboglár)
Chardonnay, pinot blanc és pinot noir. Tiszta, kissé lapos, kellemes citrusossággal és fehér húsú gyümölcsökkel. Elég sima, kivasalt, az utóízben fáradt gyümölcsösség. Mindazonáltal feljebb léptünk egy kategóriával. 5p- (14)
Kálna Brut Nature Rosé 2012 (Etyek-Buda)
Pinot noir. Kellemes fehérborsos illat. Kis piros bogyós zamatok, alma, aldehides aromák, kis támogató cser. A dosage uralja, a sav csak a háttérben. Nem rossz. 5p- (14)
Taschner Pinot Noir Rosé 2012 (Sopron)
Közepes test, lusta, túlzó dosage. Tiszta, de szerkezetben nem túl acélos, fáradt gyümölcsösséget és máris kort mutat. 5p- (14)
Francois Rosé Brut Nature (Etyek-Buda)
Tiszta illat, poppos felhangokkal. Kissé híg, könnyed, erős buborékoltsággal és emelkedett savval. Nem 100% tiszta, a polifenolos aromák ha nem is dominálnak, de jelentékenyek, a gyümölcs viszont csak a háttérben. 5p- (14)
Bencze Gemini Rosé 2013 (Szent-György hegy)
Pici redukció jellemzi. Erőteljes sav, könnyed megvalósítás, kissé üres és fanyarságba hajlik. Meglep, a nyáron kóstoltam és nagyon tetszett. Csak a degorzsálás közeli idejére tudok gondolni! 5p- (14)
A JÓK
Szentesi Pinot Noir Rosé 2013 (Etyek-Buda)
Fedett, kissé fura illat. Jó sav, egy kevés karamelles fáradtságot mutat, de összességében tiszta és tisztán hagyja a szájat. Picit több dosage a végén, mint kellene. 5p (15)
Szentesi Chardonnay 2013 (Etyek-Buda)
Maracuja és élesztő aromái, jó felépítés, egyszerre könnyed és üdítő, miközben még élet is van benne. A buborékok erőteljesek. Kis fanyarság és rusztikus fordulat a végén. Ismét feljebb léptünk, bármikor szívesen meginnám. 5p (15)
Pelle Brut Nature 2012 (Tokaj-Hegyalja)
Vonzó és tiszta illat. Erősen almás, nyári almás, amely oxidációt jelez. Magas sav, zöld gyümölcsök, frissítő fanyarság, de az intenzív gyümölcsösség mellett van helyük. 5p (15)
Kikelet 2013 (Tokaj-Hegyalja)
Hárslevelű. Tiszta illat, mintha csak egy új-zélandi sauvignon blanc volna, maracuja vezette intenzív tropikus jegyekkel. Könnyed a korty, erőteljes a sav, intenzívek az aromák. Fanyar, de jó és kiegyensúlyozott. 5p (15)
Gál Titi Pinot Noir Rosé 2013 (Eger)
Visszafogott gyümölcsösség, enyhe kénes aromák, de összességében tiszta. Jó sav, kellemes élesztősség, sok buborék, jó textúra, szépen kifejezett (bár visszafogott) gyümölcsösség. 5p (15)
Degenfeld Extra Brut 2011 (Tokaj-Hegyalja)
Érett, korosabbnak ható illat, kis magossággal, de összességében szép. Könnyed, enyhén kókuszos-aldehides, még kellemes gyümölcsösséggel. Lehetne koncentráltabb és kevésbé édes. 5p (15)
Vissy Brut Nature 2011 (Tokaj-Hegyalja)
Nagyon erőteljes a habzás, kissé üres a korty. Ugyanakkor tiszta, könnyed, elegáns és elég profinak is hat. 5p (15)
Királyudvar Henye 2010 (Tokaj-Hegyalja)
Nagyon érett illat. Egyértelműen oxidációt mutat, almával, almalével, de ennek ellenére nagyon profi munka. Elég sok a dosage, de zamatos, szép autolízises jegyek színezik. A nyersesség nyilvánvalóan az évnek szól. A pont a koros kivitel miatt görbül lefelé. 5p (15)
Vissy 2013 (Tokaj-Hegyalja)
Illatában redukció, élesztő és gyógynövények. Kicsi oxidáció, erőteljes, citrusos sav, fanyarság és nyersesség, de azért elég gazdag is egyben, van benne izgalom. A lecsengésben kesernye. 5p+ (15)
Heimann Rosé de Noir 2011 (Szekszárd)
Pinot noir. Szép illat, elegáns, tiszta és vonzó. Jó sav, definiált gyümölcsösség, jó vezetésű, életteli korty. Kellemes élesztős aromák. 5p+ (16)
Szent Tamás Kishegy 2011 (Tokaj-Hegyalja)
A chardonnay neutrálisságát hordozza magán. Jó test, vajasság, seprősség és élesztő egyben. Szép sav, jó állagú gyümölcsök, a kívánatosnál több dosage. Kellemes élmény. 5p+ (16)
A „PANNON PEZSGŐÁLOM” kategória
Barta Öreg Király Furmint 2010 (Tokaj-Hegyalja)
Tiszta, intenzív, jó vezetésű korty. Feszes, arányos, nagyon intenzív gyümölcsösséggel, még mindig erőteljes bubikkal. Kissé édes, kissé tapadós és nem 100% elegáns, de azért kiemelkedik a mezőnyből. 6p- (16)
Sauska Extra Brut Rosé (Tokaj-Hegyalja)
Furmint, chardonnay, pinot noir. Vonzó illat, igen szép, kis karamellel és sütemény szélével. Remek a sav, emelkedett, feszesre húzza a bort. Szép állagú és friss gyümölcsösség, támogató cser, enyhe rusztikusság. Hosszú lecsengés. Meggyőző. 6p (17)
Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2011 (Somló)
Vonzó illat, nagyon tiszta, egy kevés élesztővel. Friss, életteli, kiváló arányokkal, citrusos és nyári almás gyümölcsösséggel. Intenzív, jól textúrált, a sav kiválóan illeszkedik a beltartalomhoz. A dosage nekem egy vonással több, mint szeretném. Professzionális munka, nemzetközi szintű pezsgő. 6p+ (17)
Kreinbacher Classic Brut 2011 (Somló)
Csakúgy, mint az előző nagyon tiszta és profi. Kiváló bubikkal, szép élesztős aromákkal, citrusokkal, almával. Krémes állag, hosszú lecsengéssel. Szintúgy nemzetközi szint. 6p+ (17)
Közösségi értékelésben
A legjobb pezsgők:
Kreinbacher Prestige Brut 2011 MAGNUM - 16 pont
Szent Tamás Kishegy 2011 - 15 pont
Barta Öreg Király 2010 - 14,5 pont
Királyudvar Henye 2010 - 14,5 pont
Vissy 2013 - 14,5 pont
A három legjobb rosé:
Tachner Pinot Noir Rosé 2012 - 14 pont
Sauska Extra Brut Rosé - 14 pont
Francois Rosé Brut Nature - 13 pont
Bencze Birtok Gemini Rosé 2013 - 12,5 pont
Gál Titi Pinot Noir 2013 - 12,5 pont
Szentesi Pinot Noir Rosé 2013 - 12,5 pont
Értékelés/megállapítások
(1) Magyarországon rendkívül sok rossz pezsgő van. Vigyázzatok!
(2) Több figyelmet kellene fordítani a pezsgőnek szánt szőlő kezelésére. A jó alapbor valószínűleg nem rommáterhelt ültetvényekről, de nem is erős terméskorlátozás mellett készül.
(3) Több figyelmet kellene fordítani a jó alapbor elkészítésére. A kiváló szőlő csak egy dolog, de ezt csak egy szofisztikált pincetechnológia tudja kiváló pezsgővé varázsolni. Állítólag a présfrakciók elkülönítése csodákat tud művelni.
(4) Sok volt az ízhibás, oxidált tétel, amely viszonylag fiatal pezsgőknél legalább is meglepő. Vagy már az alapbor eleve túl sok oxigént kapott, vagy a degorzsálás közben került hiba a gépezetbe (kevés kén?).
(5) Az aromás szőlőfajták virágos-intenzív bukéja nem feltétlenül a legszebb jegyekre fordul egy néhány éves palackos erjesztés után. Ugyanígy – véleményem szerint – egy visszafogottabb fajélesztő sokkal jobb eredményt adhat, mint egy tutti-fruttis, populáris darab.
(6) Sok pezsgőben egyszerűen túl sok a dosage. Egyes termelők ezzel egyértelműen a nyalós magyar szájaknak kedveznek. Ugyanakkor a pezsgő palackos érésével besimuló sav már csak kisebb dosage-zsal muzsikál.
(7) A termelők vélhetően (forrásaim is ezt támasztják alá) nem várnak eleget a degorzsálás és a piacra vitel között, ezért ugyanazon termelő ugyanazon tételei között is óriási különbség lehetséges. A degorzsálás után a pezsgő felhabzik, a kapott kén miatt fedettek és üresek az aromák. Champagne-ban 6 hónapot szoktak várni, a minimum tanácsos állítólag 3 hónap lenne.
(A kóstolóra meghívtak, amit ezúton nagyon köszönök Szokolai Máténak. A képet innen csentem el.)