A Borrajongó

Finewines.hu: A harmadik szülinap

2015. december 04. 06:00 - akov

Lassan annyit írunk a Tar Ferenc-féle Finewines.hu borairól, hogy magyarázkodásra kényszerülünk. Persze csak annak, aki nem járt még ezeken a kóstolókon. Mert aki járt, annak nem kérdés, hogy itt nyílnak Budapesten talán a legjobb borok. Sokszor sokféle és zömmel csúcsbor. A kereskedés szerteágazó szortimentjének, valamint Feri gyűjteményének hála sokféle csuda kerülhet nála a pohárba. Jelen írásunk apropója a Finewines.hu harmadik születésnapja, amelyre – az időközben WSET diplomát szerző – Tar Ferenc ritka „gyilkos” borsorral készült. Ha ez önmagában nem lett volna elegendő, az esteknek otthont adó, igen kellemes hangulatú Béterv étterem három fogásos meglepetés vacsorával köszönte meg az együtt töltött éveket.

tar_feri.jpg

Mivel Furmintfan és RSzabi kollégák is jelen voltak, pontszámaikat közlöm a jegyzetek alatt (hosszas dupla-tripla jegyzetekkel nem akartuk továbbra engedni a bőlét).

Elsőként a Georg Breuer nehezen hozzáférhető történelmi fajta-kísérleteiből kóstoltunk:

Georg Breuer Heunisch 2012

A zöld hajnos, avagy a rakszőlő, avagy francia nevén a gouais blanc a szőlészet történetének egyik legfontosabb pillére. Ez a vékony héjú, zöld színű, pontozott bogyójú fajta későn érik, bora üres és jellegtelen, ellenben termőképessége igen nagy. Régen ezért szerették, ma pedig éppen ezért nem termesztik már. Ennek ellenére ez a frank-német eredetű fajta igazi Casanova, annyi gyereket hagyott maga után, hogy szinte követni is nehéz. Egyesek szerint hun vagy magyar eredetű, de erre igen kevés a bizonyíték. A genetikai vizsgálatok szerint neki köszönhetjük a chardonnay-t, a gamay noir-t, a rajnai rizlinget, a kékfrankost és a mi furmintunkat is. Breuerék 2004-ben telepítették, egy kis teraszon termelik a Rotland dűlőben és fás iskolázásban készítik el.

(akov) 1000% rizlinges illat, törékeny, nagyon tiszta és vonzóan virágos. Szikár, erősen citrusos, zöld gyümölcsös, erőteljesen savas, egy picit talán petrolos is. Nem sok intenzitást mutat, a közepe picit üres, sava enyhén nyers. 12,0%. 10.000 Ft. 5p

További pontok: Furmintfan 5p / RSzabi: 5p

Georg Breuer Orleans 2012

Az orleans gelb, vagy harthinsch szőlőfajta ködös eredetű, csak annyi biztos, hogy már a 16. században írtak róla és származása vélhetően pont Rheingauhoz köthető. A 19. századig elég elterjedt volt Rheingauban, aztán szépen lassan átvette a helyét a rajnai rizling. Mint utóbb kiderült, ez nem lehet véletlen.

(akov) Szép illat, vonzó fehér virágokkal, szőlővel, citrusokkal. Könnyed, igen erősen savas, citrusos, nyers érzetet ad. Lime, nyári alma, de közben szinte súlytalan, alig van íze, gyümölcsössége szinte fáradtságot mutat. 10,5%. 10.000Ft. 4p+

További pontok: Furmintfan 5p+ / RSzabi 4p+

A második felvonásban három német fehérborral folytattuk:

Mosbacher Sauvignon Blanc Fumé 2013

Mosbacherék híres hordós sauvignon blanc-ja, amely borzasztóan extravagáns és nagyon messze esik a mainstream sauvignon blanc-ok fájától. Pfalz borvidékén járunk. 8g/l sav, 3.6g/l cukor.

(akov) Zseniális illat, finom fás aromákkal, már szinte integrálta az anyag. Trópusi gyümölcsök, füst, remek tisztaság és némi késői szüretes érzet. Kóstolva édeskés hatású, robbanásig feszített gazdagsággal, izgalmas trópusi gyümölcsökkel, maracujával körített citrusok és nyári alma. Kevés héjas érzet, enyhe tapadás, kellemes seprős-vajas aromák, jó felépítés. A rizling-készítő sauvignon blanc-ja. 13,0%. 6.500Ft. 7p

További pontok: Furmintfan 7p / RSzabi: 7p+

Leitz Berg Rheingau Schlossberg 2011

(akov) Beleköthetetlenül tökéletes bor, elképesztő tisztasággal, intenzitással, tökéletes sav-cukor aránnyal. Enyhe petrolosságot mutat, mellette a fajta klasszikus gyümölcsei, a szőlő, a citrusok, a zöldalma, de egy kis trópusi vonal tovább fokozza az élményt. Szép fűszeresség, enyhe süteményszéles érettség, igen hosszú lecsengés. Pazar bor! 13,5%. 9.000Ft. 8p

További pontok: Furmintfan 8p / RSzabi 8p

Heymann Löwenstein Mosel Schieferterrassen 2008

(akov) Érett, kissé talán már öreges aromatika, fűszerekkel, kandírozott gyümölcsökkel. A közepesnél valamivel intenzívebb, bágyadtságba hajló gyümölcsökkel, pici dohányossággal, középen kis üresedéssel. Töppedt hangulata van, az utóízre ráül az édesség. Pici csalódás, elképzelhető, hogy más palackok többet adnak. 12,5%. 6p

További pontok: Furmintfan 6p / RSzabi 6p

A német szekciót pár pinot követte:

Ata Rangi Martinborough Pinot Noir 2012

Új-Zéland, referencia név az újvilági pinot noir-ok között. Egy kedves vendég ajánlotta fel a kóstolóba. Ezúton is köszönjük!

(akov) Meleg karakterű, vonzó illat, igen szépen használt fahordóval és annak fűszereivel. Kiváló egyensúly, zavarba ejtően szép és rétegelt aromakarakter, érett gyümölcsökkel, pici dzsemmel, egzotikus fűszerekkel, meggyes, meggymagos és finom kakaós jegyekkel. Tökéletes egyensúly, szép sav, enyhén emelkedett poros tannin. Semmi zavaró momentum, szinte énekel. 7p+

További pontok: Furmintfan 7p / RSzabi 6p+

Maysara Asha Willamette Valley Pinot Noir 2008

Oregonban járunk, a Momtazi család biodinamikusan művelt birtokán. Érdekesség, hogy a família 1982-ben hagyta el Iránt és az Egyesült Államokba költözött, majd 2001-ben megalapították a borászatot. Azóta nagy karriert futottak be. Nagy kár lett volna Iránban maradniuk!

(akov) Intenzív, meghökkentően szép gyümölcsösség, még szinte friss a bor, kék virágokkal, fekete bogyós gyümölcsökkel, egy érintésnyi bőrrel. A kiemelkedő minőségű fahordó egzotikusan fűszerezi, az egyensúly kiemelkedő, a sav feszességet kölcsönöz neki, a tannin pedig tartást még hosszú-hosszú évekre. Mind frissessége, mind hosszúsága egészen zavarba ejtőek. 15.000Ft. 8p

További pontok: Furmintfan 7p / RSzabi 8p-

Soter Mineral Spring Ranch Pinot Noir 2008

Szintén USA, szintén Oregon, szintén egy név.

(akov) Sötétebb szín. Modern képet mutat, édeskés-cukorkás érzet, rózsával, szőlővel, szép fás aromákkal. Meleg karakterű, alkoholja emelkedett, a közepe kissé lapos, sava elomló, tanninja már érett és beépült. Érettséget mutat, a fűszerek mellett már megjelentek a dohányos aromák is. Jó bor, de messze elmarad az előzőektől. 13,8%. 6p

További pontok: Furmintfan 6p / RSzabi 7p

A pinot noirokat a vegyes középhad követte:

Ogier Côte-Rôtie Reserve 2011

(akov) Elég sok szellőzést igényel, szinte alig tudta megmutatni magát. A borvidéktől megszokott hűvösségből csak kevés van benne, inkább meleg karakterű. Feszes, elegáns, finom tanninnal, füsttel, sonkával, szép fekete bogyós gyümölcsökkel és zöld fűszerekkel. Ahogy telik az idő, egyre több komplexitást mutat, ugyanakkor nem nő fel korábbi önmagához. Akkor nálam a nyolcat is elérte, most alább tetőzött. 7p-

További pontok: Furmintfan 7p / RSzabi 6p

Mills Reef Trust Elspeth Cabernet Sauvignon Gimblett Gravels 2010

Hawke's Bay, Új-Zéland, azon belül a híres Gimblett Gravels.

(akov) Zseniálisan mély és vonzó illat, fekete ribizlivel, egy csipetnyi hűvösséggel, igen okosan használt fás hatással. Testes, áthatóan fűszeres és intenzív, a fa nem szólózik, mélyen beépült már a borba. Hibátlan vezetésű korty, kiemelkedő egyensúly és egység, komoly mag, végtelen utóíz. 12.000Ft. 7p+

További pontok: Furmintfan 7p+ / RSzabi 7p

Palacios Moncerbal Bierzo 2011

Bierzo, Spanyolország, mencia.

(akov) Meglepően meleg karakterű, porrá aszalt meggyel és fekete bogyós gyümölcsökkel, fekete cseresznyével, föld aromáival, miközben egy kis ibolya és málna villan fel. Sűrű, nagytestű, egy kicsit talán túlérett hatású. Jó bor ez, de egy picit többet vártam tőle, nagyon sok az aszaltas jegy. 7p

További pontok: Furmintfan 7p / RSzabi 7p+

Terra d’Aligi Tolos Montepulciano d'Abruzzo 2006

Olaszország, Abruzzo tartomány és egy csúcsbor a lenézett montepulciano d’abruzzo szőlőfajtából. Nekem mindig az jut eszembe róla, hogy ez az olaszok „kékfrankosa”. Jó savú, közepesen testes, igen kellemes borokat ad, de a csúcsot ostromolva vele, sokszor túltolják a Béláim.

(akov) Zseniális illat, igazi olasz „maszkulin” vörösboros karakter, babérral, bőrrel, zöldfűszerekkel, egy tonna, immár jól beépített hordóval. Húsosan sűrű, jelentősen túlextrahált, erőteljesen tanninos, de hozzá fel tud nőni a gyümölcsök intenzitása is. Fekete bogyósok, aszalt meggy, fekete föld, bőr, babér. Eszméletlen tartalmas cucc, de ezen belül jó kézzel elkészítve. Lehetne mutogatni a magyar csúcsbor-wannabe vörösöknek, az fix. 14,5%. 7p

 

További pontok: Furmintfan 6p+ / RSzabi 7p

finewinesszulinap1.jpg

Természetesen Piemont sem maradhatott le az asztalról. Két Ascheri bor nyílt, az 1998-ast Tar Ferenc bontáskor nem érezte elég jónak, így nem volt szégyenlős egy 2001-est is kidugózni. Az Ascheri birtokról itt írtam részletesen.

Ascheri Barolo Sorano 2001

(akov) Érett boros érzet, igen szép illat, babérral, fűszerekkel, mentával. Szinte szálazhatatlan és a levegővel csak egyre jobb lesz. A kor ellenére is igen sok és tapadós tannin maradt benne (ez egy Barolo, szóval ne lepődjünk meg nagyon). Szép érettséget mutat, szárított fűszerek, aszalt gyümölcsök, finom dohányosság, mindez jó intenzitással jön és ki is tart egy igen hosszú lecsengésre. A tannin jelentős kesernyével búcsúzik, még persze így sem rossz. 14,0%. 7p

További pontok: Furmintfan 7p / RSzabi 7p

Ascheri Barolo Sorano 1998

(akov) Eszméletlen komplex. Érett, dohányos, fekete olívás, bőrös, diós és zöld diós illat, amely virágokkal, fűszerekkel és szarvasgombával egészül ki. Már sok tercier aromát mutat, a tanninja kevesebb, jobban simul, a test is visszafogottabb valamivel a 2001-esnél. Az illatban felfedezett aromákat adja, jó szerkezetű, szép lecsengésű, jóval visszafogottabb polifenolos keserűséggel. 14,0%. 7p

További pontok: Furmintfan 6/7p / RSzabi 6/7p

És ami az est csúcsának ígérkezett:

Biondi-Santi Brunello Riserva 1997

(akov) Világos szín. Szép és tiszta illat, kortalan piros bogyós gyümölcsösséggel, rózsával, hecsedlivel, zseniális fűszerezettséggel. Kóstolásra a szigorú felépítés, a szikár gyümölcsösség a meghatározók. A sav kiváló, feszes szerkezetű bort ad, a tannin porosan tapadós, nem kevés, de nem is sok. Érett lekvárok, hecsedli, szárított fűszerek. Ha röviden össze akarom foglalni, akkor annyit mondanék, hogy ez egy finomkodó aromákkal operáló szerkezet-bor. A pincét ért modernista-kritikákat abszolút alaptalannak mondanám, ugyanakkor picit több komplexitást, több „aha-élményt” vártam volna. De az is igaz, hogy ezt a bort inkább a pinot noirok között/után kellene kóstolni. 550,0 EUR. 7p+

További pontok: Furmintfan 8p- / RSzabi 8p

Zárásnak pedig mi más, mint egy Champagne:

Bruno Paillard Brut Millesimé Blanc de Blancs 2004

(akov) Kiváló évjáratos pezsgő, ereje teljében van, szép fűszerességet és palackérettséget mutat. Kiváló arányok, jó textúra, jó buborékok, szép vezetésű korty. Kiemelkedően elkészített. 8p-

További pontok: Furmintfan 7p+

Fantasztikus sor volt. Boldog születésnapot kívánunk a Finewines.hu-nak, Tar Ferencnek pedig külön gratulálunk a WSET diplomáért!

(A kóstolóért természetesen fizettünk. Feri képét a Facebook oldaláról vettem kölcsön.)

Irodalom:

Rácz János: Egy soknevű szőlőfaja, Szó- és szólásmagyarázatok (elérhető itt)
Jancis Robinson, Julia Harding, José Vouillamoz: Wine Grapes

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr298137462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.12.04. 07:11:12

Érdekes, hogy egy asztalnál ültünk és szinte semmi nem beszéltünk a pontokról, inkább laza élményborozás volt, mégis szinte teljesen azonos pontokat adtunk. Aki ilyen mezőnyben bezsákolta a 8 pontot az igazi világklasszis.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.12.04. 07:32:22

Remek este volt, köszönjük, még sok ilyet! :)

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2015.12.04. 10:53:44

@furmintfan: Irigylésre méltó borsor :) Az újvilági Pinot noir-ok nem lendültek át már a testes oldalukra? Korábban elég sok újvilágit volt szerencsém kóstolni, és az jött le róluk. Persze ez egy más stílus, ami megint élvezhető. Nem kell mindenben a Burgundiát követni.

zoli 2015.12.04. 11:47:55

Nocsak, egy heunisch, igazi kuriózum!
A gouais ellenben nem azonos a rakszőlővel. Több helyütt leírták, korábban én is készpénznek vettem, a tévedés alapja egy erdélyi szász elnevezésből átvett szinonímából ered, de valóságalapja nincs.
A rakszőlő vélhetően magyar (vagy oláh) eredetű, a gouais nem. Nálunk hajnos néven Sopron és Pozsony környékén termesztették, azaz a nyugati végeinken. Ezen borvidékeink fajtaösszetételében és lakosaiban is egyaránt hosszú ideje az osztrák-német hatás érvényesült. Illetve az a tény, hogy utódainak legjava francia-német nyelvterületen jött létre, szintén nyugati származására utal.
A hunszőlő jelentéstartalom vélhetően nem a hun (vagy magyar) eredetére utal, sokkal inkább az értékére. Ahogyan a magyar nyelv is előszeretettel látta el hitványabb növényeinket-gyümölcseinket cigány vagy zsidó előtaggal, itt is vmi hasonló történhetett, kevésbé hihető, hogy a derék hunok hódításaik során ajándék szőlővesszőt adtak volna a kizsákmányolt embereknek.
A horvátok is sajátjuknak tartják, miután náluk is termesztették, de jellemzően az alsó-stájer, moslavinai részeken, azaz ezesetben sem elhanyagolható az osztrák hatás.
Én hangzástanilag a gouais-t inkább a gohér szőlővel hoznám kapcsolatba, bár nincs rokonság köztük, tévedésből magyarosíthatták még így.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.12.04. 13:59:03

Ezt élvezettel olvastam, bár sajnos nem tudtam részt venni. Viszont az külön öröm, hogy megyek holnap a Leitz estre, ahol ha minden igaz az a bor is szerepelni fog, ami itt egyöntetű 8 pontot kapott :)
süti beállítások módosítása