Elsőre talán kicsit szedett-vedettnek ható kóstolót tartottunk. Úgy kezdődött, hogy egyik kedves állandó résztvevőnknek sikerült jónak mondott moldáv vöröseket szereznie, felajánlotta, hogy kóstoljuk meg őket, én meg felajánlottam, hogy teremtek köréjük kontextust. :) Lényegében annyi lett a koncepció, hogy bordói fajták legyenek vegyesen, akár önmagukban, akár házasítások formájában, és így első nekifutásra ne legyen a sorban 2009-esnél idősebb bor. Stílus, származási hely, ár tekintetében nem volt megkötés.
A legelső bort belövőnek hoztam, a többi tételt vakon kóstoltuk. A sor nagy részét másnap újra tudtam kóstolni, volt, hogy kicsit másmilyenek voltak akkor a tapasztalataim, ha így volt igyekeztem ezt jelezni a leírásoknál.
Achaval-Ferrer: Malbec Mendoza 2011
Ajándékba kaptam ezt az argentin bort. Érdekesnek tűnő birtok, érdekesnek tűnő borokkal. Akár 1000 méter körüli tengerszint feletti magasságban levő ültetvények, öreg, sajátgyökerű tőkék. Változatos talajöszetétel, van kötöttebb, agyagos, van lazább homokos-kavicsos vulkanikus hamuval. Alacsony hozamok, teljes érettségben szüretelt szőlő, minőségi francia barrique-hordókban érlelődnek a borok, szűrés és derítés nélkül palackoznak. A termékpiramis 3 lépcsős, tetején az egyedi terroirok kifejezését kitűző 3 különböző csúcsmalbec borral. Ezután következik egy prémium bordói blend házasítás. Jelen borunk pedig a bevezető szintet képviseli, elsősorban vásárolt, bár a birtok által kontrollált alapanyagból készült, 9 hónap hordós érlelés után kerül piacra, a malbec fiatal, fajtajelleges aromáit hivatott bemutatni.
Édeskés illat, tényleg érdekes fűszerességgel. Kellemes hosszan szagolgatni. Szájban kevésbé győz meg. Közepes-plusz test, közepes ízintenzitás, semlegesebb, nehezen megragadható karakter, némi tintás-fémes fanyarsággal. Kortyközéptől fogva sok történés nincs, a lecsengés alig közepes, sok sav emlékével. Nálam 4 pontnál nemigen volt több, de volt a társaságban akinek jobban tetszett.
Sauska Cuvée 7 Siklós 2009
Már évről évre a villányi borvidék egyik közismert bordói házasítása. 15 hónapig érett francia barrique-ban. Akciósan 5 ezer Ft.-ért vettem, egyébként közel 7 ezer forint szokott lenni az ára.
Remek minőségű, ideális érettségű feketebogyósok, szeder, áfonya valamint sok-sok fa tejszínnel, vaníliával, punccsal. Elég nagy test, telt íz, tejeskávés-kapucsínós közegbe ágyazott univerzális karakterű hordózott sötét bogyós gyümölcsökkel. Elég sok tannin, érettek, kellemes tapintatúak, a savak szintén érettek, jól integráltak, simák a felszínek. Kifejezett fókuszáltságról nem beszélnék, de azért van koncentráció a testen túl, mutat fejlődést a korty a középtől fogva is. Közepesnél hosszabb lecsengés, jó egyensúly. Messze nem az a stílus amiért rajongani tudnék, de tulajdonképpen be kellett, hogy valljam, hogy a sok orrbamászó hordó, illetve az abszolút globális stílus mellett is ízlik. 6 pont. (87)
Chateau Potensac Médoc 2009
Nem kiemelkedőnek, de megbízhatónak tartott Bordeaux-i. A St. Julien-i nagyágyú a Leoville Les Cases révén ismert Delon család jegyzi ezt a birtokot is. A származasi helyet jelző Médoc így önmagában írva az Alsó-Médoc körzetet jelenti, mely presztizsben messze elmarad a vele nem összetévesztendő Felső-Médoc-kal, ahol tulajdonképpen a bal part krémjét képező legismertebb appellációk találhatóak. A Bortársaságnál 8500 Ft. körül van ez a bor.
Valamivel kifejezőbb gyümölcsösség szintén áfonyás-szedres vonalon mozogva. Eleinte némi fémességet is éreztem benne, másnapi visszakóstolásnál ennek nyoma nem volt, viszont érkeztek a helyére sokkal vonzóbb kék virágok. A hordó nyilvánvalóan jelen van, de mégis sokkal diszkrétebb formában, mint az előbb, ha lehet ilyet mondanom tényleg okosan és profin van használva. Közepesnél nagyobb test, izmosabb, arányosabb méret. Tiszta, jól definiált egyáltalán jobban érvényesülő a gyümölcsösség, szerkezete szilárdabb, feszesebbek a savak, keményebbek a csersavak. Mint alapanyag nem nagyobb az előzőtől, sőt, egy picivel kevésbé is koncentrált, de egyértelműen elegánsabb. Erős 6 pont. (88)
Bernard Baudry: Chinon La Croix Boisée 2009
A cabernet franc-jairól méltán híres Loire-menti Chinon egyik top termelőjének egyik top bora. 20 Euro körül.
Élénk meggyes-szedres illat, érintésnyi animalitás, fűszerpaprika. Másnap komplexebbnek hat, nagyborosabb gyümölcsösséggel, sokkal többféle fűszerrel, paprikás és animális beütések nélkül. Szájban közepes test. Telt íz, harapnivaló, famentes gyümölcsélmény, friss meggyel és egyéb piros bogyósokkal, rendkívül jó inni. Viszonylag kevesebb finomszemcsés tannin (másnap érdekes módon simán erős közepesnek éreztem), lendületes, élénk, jóízű savak. Közepesnél határozottan hosszabb kortyfejlődés és lecsengés, porzóan száraz, de tiszta és frissitő utóíz. Másnap kicsit keményebbnek éreztem az egész bort. Nálam szűken a sor legjobbja volt, de minimálisan elmaradt a korábbi találkozás élményétől. 6.5 pont (89)
Vinaria Purcari: Merlot de Purcari 2010
Soha nem ittam még moldáv bort. Felütve a Jancis Robinson-féle atlaszt látható, hogy a volt szovjet köztársaságok közül Moldáviában a legnagyobb a szőlőtermő terület. A 19. századtól francia telepesek hatására bordói fajtákat kezdtek termelni, melyeknek nagy sikerük volt a cári Oroszországban. Burgundiával azonos földrajzi szélesség, szegény talajok, mérsékelt klíma. Moldova leghíresebb ültetvényei Purcari nevű falu/ borászati központkörnyékén találhatóak, mi innen kóstoltunk egy merlot-t, a hasonló nevű borászat portfóliójából. A birtok 1827-től számítja történelmét. Büszkén hirdeti a honlap a korabeli elismeréseket, 1847-ben a Besszarábiai Mezőgazdasági Kiállításon mutatták be először a borokat nagy sikerrel, majd 1878-as Párizsi Világkiállításon zárt ajtók mögötti vakkóstolón a szakmai zsűri egy nagyágyú BDX-i várt a leleplezéskor, majd volt nagy meglepetés, hogy az ismeretlen Purcariból származik. A birtok jelenlegi mérete 250 hektár, évi 500 000 palack bort termelnek. 2003-ban a régi pincéket mind felújították, a borászat egészét modernizálták, márkás francia barrique-hordókban érnek immár a borok. A jelen tétel 5 Euroba kerül!
Kifejezetten mélyről jövő illat, az édeskés erdei gyümölcsök mellett kissé szokatlan, de egyáltalán nem kellemetlen animalitás, mint egy prémium minőségű irhabunda.:), diszkrétebb hordófűszerek. Szájban közepesnél nagyobb testű korty. Telt, mondhatni mély íz, jelentős extraktédességgel megtámogatva. Kerek sav, nem túl sok, de jól integrált, kellemes tapintatú tanninok. Közepesnél hosszabb, szépen fejlődő, sűrű, de nem nehézkes, jól iható anyag. Az idegen világ ellenére tetszett, másnap sajnos nem tudtam visszakóstolni. 6+ (88)
Orsolya: Százrejtekű 2009
Orsolyáék egyik top házasítása, a bordói fajták mellett tartalmaz némi syrah-t is. Ezt a bort az egyik résztvevő hozta, klubáron 4 ezer forint körül lehet megvenni a Bortársaságnál.
Érett fekete gyümölcsök, szerecsendió, kömény, zöldfűszerek, ánizs. Elég komoly. Szájban nagy testű, ízében telt, nagyon fűszeres. Élénk savak, érett, de még kissé rúgkapáló tanninok. Van szép hossz, komplexitás, intenzitás, kifejezés, az egység viszont még itt volt a legrendezetlenebb. Ezt a bort se tudtam másnap visszakóstolni Szűk 6 pont. (86)
Jásdi Cabernet Franc 2009
3000 Ft. körül vettem a pincénél.
Érett sötét bogyós gyümölcsök, áfonya, konyakmeggy, feketecsokoládé, minőségi hordófűszerek. Másnap kevésbé érzik rajta a fa, illetve egy kis cabernet-s fűszerpaprika is megjelenik. Elég nagy test, telt íz, ideális érettségű erdei gyümölcsökkel. Elég sok a tannin, jó minőségűek, de még nem teljesen integráltak (másnap inkább csak közepes plusznak mondtam volna, és teljesen jól el is fértek). Közepesen tömör szerkezet, közepesnél hosszabb lecsengés. Nem egy nagy egyéniség, de szép. 6 pont. (86-87)
Losonci Cabernet Sauvignon 2010
Pinceáron-nál 5 ezer forintért kapható.
Pörkölt magvak, piros gyümölcsök, kávé, zöldpaprika. Többnek tűnik a hordó, mint amire régebbről emlékeztem. (Másnap, elsőként visszakóstolva, abszolút gyümölcscentrikus volt, lényegében olyan mint emlékeimben.) Jó közepes test, telt íz. Itt is piros bogyós gyümölcsöket találunk az előtérben, zamatos , jóivású a korty. A tannin nem túl sok, mondjuk szűk közepes, a savak játékosak, kellemes tapintatúak. Első nap egy árnyalatnyit egyszerűbbnek tűnt a felépítése, mint a sor átlagának, másnap mindenféle sorrendben visszakóstolva nem éreztem alárendeltséget. Van koncentrációja, közepesnél valamivel hosszabb lecsengése, csak valahogy olyan magától értetődően jó inni. Első nap 5 és fél köré gondoltam, másnap egyértelműen hozta a 6 pontot. (86)
Kiegyensúlyozott sor volt, inkább stílus, mint minőség-beli különbségekkel. Terv szerint a közel jövőben lesz még egy hasonló, ahol már jóval érettebb képviselőit fogjuk a fajtáknak kóstolni.