A Borrajongó

Bordeaux-i fajták kóstoló I. - Ifjoncok

2013. február 04. 06:00 - drbarta

IMAG1253.jpg

Elsőre talán kicsit szedett-vedettnek ható kóstolót tartottunk. Úgy kezdődött, hogy egyik kedves állandó résztvevőnknek sikerült jónak mondott moldáv vöröseket szereznie, felajánlotta, hogy kóstoljuk meg őket, én meg felajánlottam, hogy teremtek köréjük kontextust. :) Lényegében annyi lett a koncepció, hogy bordói fajták legyenek vegyesen, akár önmagukban, akár házasítások formájában, és így első nekifutásra ne legyen a sorban 2009-esnél idősebb bor. Stílus, származási hely, ár tekintetében nem volt megkötés.

A legelső bort belövőnek hoztam, a többi tételt vakon kóstoltuk. A sor nagy részét másnap újra tudtam kóstolni, volt, hogy kicsit másmilyenek voltak akkor a tapasztalataim, ha így volt igyekeztem ezt jelezni a leírásoknál.

Achaval-Ferrer: Malbec Mendoza 2011

Ajándékba kaptam ezt az argentin bort. Érdekesnek tűnő birtok, érdekesnek tűnő borokkal. Akár 1000 méter körüli tengerszint feletti magasságban levő ültetvények, öreg, sajátgyökerű tőkék. Változatos talajöszetétel, van kötöttebb, agyagos, van lazább homokos-kavicsos vulkanikus hamuval. Alacsony hozamok, teljes érettségben szüretelt szőlő, minőségi francia barrique-hordókban érlelődnek a borok, szűrés és derítés nélkül palackoznak. A termékpiramis 3 lépcsős, tetején az egyedi terroirok kifejezését kitűző 3 különböző csúcsmalbec borral.  Ezután következik egy prémium bordói blend házasítás. Jelen borunk pedig a bevezető szintet képviseli, elsősorban vásárolt, bár a birtok által kontrollált alapanyagból készült, 9 hónap hordós érlelés után kerül piacra, a malbec fiatal, fajtajelleges aromáit hivatott bemutatni.

Édeskés illat, tényleg érdekes fűszerességgel. Kellemes hosszan szagolgatni. Szájban kevésbé győz meg. Közepes-plusz test, közepes ízintenzitás, semlegesebb, nehezen megragadható karakter, némi tintás-fémes fanyarsággal. Kortyközéptől fogva sok történés nincs, a lecsengés alig közepes, sok sav emlékével. Nálam 4 pontnál nemigen volt több, de volt a társaságban akinek jobban tetszett.

Sauska Cuvée 7 Siklós 2009

Már évről évre a villányi borvidék egyik közismert bordói házasítása. 15 hónapig érett francia barrique-ban. Akciósan 5 ezer Ft.-ért vettem, egyébként közel 7 ezer forint szokott lenni az ára.

Remek minőségű, ideális érettségű feketebogyósok, szeder, áfonya valamint sok-sok fa tejszínnel, vaníliával, punccsal. Elég nagy test, telt íz, tejeskávés-kapucsínós közegbe ágyazott univerzális karakterű hordózott sötét bogyós gyümölcsökkel. Elég sok tannin, érettek, kellemes tapintatúak, a savak szintén érettek,  jól integráltak, simák a felszínek. Kifejezett fókuszáltságról nem beszélnék, de azért van koncentráció a testen túl,  mutat fejlődést a korty a középtől fogva is. Közepesnél hosszabb lecsengés, jó egyensúly. Messze nem az a stílus amiért rajongani tudnék, de tulajdonképpen be kellett, hogy valljam, hogy a sok orrbamászó hordó, illetve az abszolút globális stílus mellett is ízlik. 6 pont. (87)

Chateau Potensac Médoc 2009

Nem kiemelkedőnek, de megbízhatónak tartott Bordeaux-i. A St. Julien-i nagyágyú a Leoville Les Cases révén ismert Delon család jegyzi ezt a birtokot is. A származasi helyet jelző Médoc így önmagában írva az Alsó-Médoc körzetet jelenti, mely presztizsben messze elmarad a vele nem összetévesztendő Felső-Médoc-kal, ahol tulajdonképpen a bal part krémjét képező legismertebb appellációk találhatóak.  A Bortársaságnál 8500 Ft. körül van ez a bor. 

Valamivel kifejezőbb gyümölcsösség szintén áfonyás-szedres vonalon mozogva. Eleinte némi fémességet is éreztem benne, másnapi visszakóstolásnál ennek nyoma nem volt, viszont érkeztek a  helyére sokkal vonzóbb kék virágok. A hordó nyilvánvalóan jelen van, de mégis sokkal diszkrétebb formában, mint az előbb, ha lehet ilyet mondanom tényleg  okosan és profin van használva. Közepesnél nagyobb test, izmosabb, arányosabb méret. Tiszta, jól definiált egyáltalán jobban érvényesülő a gyümölcsösség, szerkezete szilárdabb, feszesebbek a savak, keményebbek a csersavak. Mint alapanyag nem nagyobb az előzőtől, sőt, egy picivel kevésbé is koncentrált,  de egyértelműen elegánsabb.  Erős 6 pont. (88)

Bernard Baudry:  Chinon La Croix Boisée 2009

A cabernet franc-jairól méltán híres Loire-menti Chinon egyik top termelőjének egyik top bora. 20 Euro körül.

Élénk meggyes-szedres illat, érintésnyi animalitás, fűszerpaprika. Másnap komplexebbnek hat, nagyborosabb gyümölcsösséggel, sokkal többféle fűszerrel, paprikás és animális beütések nélkül. Szájban közepes test. Telt íz, harapnivaló, famentes gyümölcsélmény, friss meggyel és egyéb piros bogyósokkal, rendkívül jó inni. Viszonylag kevesebb finomszemcsés tannin (másnap érdekes módon simán erős közepesnek éreztem), lendületes, élénk, jóízű savak.  Közepesnél határozottan hosszabb kortyfejlődés és lecsengés, porzóan száraz, de tiszta és frissitő utóíz. Másnap kicsit keményebbnek éreztem az egész bort.  Nálam szűken a sor legjobbja volt, de minimálisan elmaradt a korábbi találkozás élményétől. 6.5 pont (89)

Vinaria Purcari: Merlot de Purcari 2010

Soha nem ittam még moldáv bort. Felütve a Jancis Robinson-féle atlaszt látható, hogy a volt szovjet köztársaságok közül Moldáviában a legnagyobb a szőlőtermő terület. A 19. századtól francia telepesek hatására bordói fajtákat kezdtek termelni, melyeknek nagy sikerük volt a cári Oroszországban. Burgundiával azonos földrajzi szélesség, szegény talajok, mérsékelt klíma. Moldova leghíresebb ültetvényei Purcari nevű falu/ borászati központkörnyékén találhatóak, mi innen kóstoltunk egy merlot-t, a hasonló nevű borászat portfóliójából. A birtok 1827-től számítja történelmét. Büszkén hirdeti a honlap a korabeli elismeréseket, 1847-ben a Besszarábiai Mezőgazdasági Kiállításon mutatták be először a borokat nagy sikerrel, majd 1878-as Párizsi Világkiállításon zárt ajtók mögötti vakkóstolón a szakmai zsűri egy nagyágyú BDX-i várt a leleplezéskor, majd volt nagy meglepetés, hogy az ismeretlen Purcariból származik.  A birtok jelenlegi mérete 250 hektár, évi 500 000 palack bort termelnek. 2003-ban a régi pincéket mind felújították, a borászat egészét modernizálták, márkás francia barrique-hordókban érnek immár a borok. A jelen tétel 5 Euroba kerül!

Kifejezetten mélyről jövő illat, az édeskés erdei gyümölcsök mellett kissé szokatlan, de egyáltalán nem kellemetlen animalitás, mint egy prémium minőségű irhabunda.:), diszkrétebb hordófűszerek.  Szájban közepesnél nagyobb testű korty. Telt, mondhatni mély íz, jelentős extraktédességgel megtámogatva. Kerek sav, nem túl sok, de jól integrált, kellemes tapintatú tanninok. Közepesnél hosszabb, szépen fejlődő, sűrű, de nem nehézkes, jól iható anyag. Az idegen világ ellenére tetszett, másnap sajnos nem tudtam visszakóstolni. 6+ (88)

Orsolya: Százrejtekű 2009

Orsolyáék egyik top házasítása, a bordói fajták mellett tartalmaz némi syrah-t is. Ezt a bort az egyik résztvevő hozta, klubáron 4 ezer forint körül lehet megvenni a Bortársaságnál.

Érett fekete gyümölcsök, szerecsendió, kömény, zöldfűszerek, ánizs. Elég komoly. Szájban nagy testű, ízében telt, nagyon fűszeres. Élénk savak, érett, de még kissé rúgkapáló tanninok. Van szép hossz, komplexitás, intenzitás, kifejezés, az egység viszont még itt volt a legrendezetlenebb. Ezt a bort se tudtam másnap visszakóstolni  Szűk 6 pont. (86)

Jásdi Cabernet Franc 2009

3000 Ft. körül vettem a pincénél.

Érett sötét bogyós gyümölcsök, áfonya, konyakmeggy, feketecsokoládé, minőségi hordófűszerek. Másnap kevésbé érzik rajta a fa, illetve egy kis cabernet-s fűszerpaprika is megjelenik. Elég nagy test, telt íz, ideális érettségű erdei gyümölcsökkel. Elég sok a tannin, jó minőségűek, de még nem teljesen integráltak (másnap inkább csak közepes plusznak mondtam volna, és teljesen jól el is fértek). Közepesen tömör szerkezet, közepesnél hosszabb lecsengés. Nem egy nagy egyéniség, de szép.  6 pont. (86-87) 

Losonci Cabernet Sauvignon 2010

Pinceáron-nál 5 ezer forintért kapható.

Pörkölt magvak, piros gyümölcsök, kávé, zöldpaprika. Többnek tűnik a hordó, mint amire régebbről emlékeztem. (Másnap, elsőként visszakóstolva, abszolút gyümölcscentrikus volt, lényegében olyan mint emlékeimben.)  Jó közepes test, telt íz. Itt is piros bogyós gyümölcsöket találunk az előtérben, zamatos , jóivású a korty. A tannin nem túl sok, mondjuk szűk közepes, a savak játékosak, kellemes tapintatúak. Első nap egy árnyalatnyit egyszerűbbnek tűnt a felépítése, mint a sor átlagának, másnap mindenféle sorrendben visszakóstolva nem éreztem alárendeltséget. Van koncentrációja, közepesnél valamivel hosszabb lecsengése, csak valahogy olyan magától értetődően jó inni. Első nap 5 és fél köré gondoltam, másnap egyértelműen hozta a 6 pontot. (86)

Kiegyensúlyozott sor volt, inkább stílus, mint minőség-beli különbségekkel. Terv szerint a közel jövőben lesz még egy hasonló, ahol már jóval érettebb képviselőit fogjuk a fajtáknak kóstolni.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr95058011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodomi 2013.02.05. 09:39:45

A Purcari pincéről azóta kiderült, hogy jelentős külföldi tőke van mögötte és a termékeik java az USA piacaira kerül. Megérte megkóstolni, van még 2-3 moldáv eredetű palack, ha azok is ennyire jók, ideje lesz kapaszkodni a hazai vörös borászatoknak,főleg ár/minőség és mennyiség terén.

Fiskális 2013.02.05. 09:48:31

Megkérdezhetem, a felnyitott bort hogyan kezeled? hogy zárod pl.?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.05. 10:52:49

@Bodomi: Jó volt, köszönjük a beszerzést!
@Fiskális: Amikor felnyitok egy bort, akkor egy részét letöltöm egy vagy két decis csavarzáras sötét üvegcsékbe. Gyógyszertárakban lehet kapni ilyeneket olcsó pénzért. Mivel akár színig lehet beléjük tölteni a bort így szinte elhanyagolható a borral továbbiakban érintkező oxigén mennyisége. Elég jól el lehet így darabban tartani a borokat.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2013.02.05. 12:23:29

@Fiskális: Tényleg töltsd púposra a kisüveget, ha letöltesz, számít.

Szegediszomelijé 2013.02.05. 21:19:38

Jó bor-este volt. Nagy kiemelkedés nem volt, de rendben volt az átlag, ahogy a doki írta, inkább stílusbeli különbségek voltak, és így persze az egyéni ízlés fokozottabban állíthatta sorrendbe a szereplőket.
Nálam a Cuvée 7-ben az említett gyümölcsös aromák bizony hiányoztak, a hordó nagyon vitte a prímet -ám el kell ismerni, nagyon szépen és kifinomultan is. Nekem hiányérzetem maradt, "féloldalas" ez a tétel, ám símasága, és a tényleg finom barik jegyek (én ilyet nemigen szoktam írni) miatt mégsem szólhatom le. Prémium bortól azért többet vártam, és él emlékeimben tavalyról a Cuvée 11, ami nem csak a hordó, hanem a fajták aromáival is rendelkezett.
A Potensac számomra egyértelműen jobb volt -bár a hordófűszerek kevésbé bájosak, ám a BOR maga többrétű és érezhetően részletesebb. (Ugye, ez az egyéni ízlés -én ezt értékelem többre, volt akinek a kapuccsínós barikk ízvezetés volt nyerőbb)
A másik francia teljesen más világ, s ha kicsit is de ők elvitték számomra a mezőnyt.
Kellemes meglepetés volt felfedéskor a moldáv bor. Nem ismertük fel egyértelműen a vak körben, és már ez is dícséret, hisz egy küvé eleve komplexebb, többrétegű tud lenni.
A legösszetettebb ízvilágú az Orsi volt, és a kissé nyersebb végződés is igaz -én itt egyébként hordóminőségre gondolok -nem rossz, de voltak kifinomultabbak. Majd megbeszélgetjük a borász úrral.
Az utolsó tétel azonban nálam kilógott a sorból. Nagyon egyszerűnek hatott, és viszonylag gyors lefolyású volt -összességében a mezőnynél egy osztállyal lejjebb játszott. Dávid itt a másnapi visszakóstolásból méltatja, ami nekem nem adatott meg. És azért még van egy fontos dolog: ez egy 2010-es tétel, és teljesen érett. és azért ezt el kell fogadni, abból az évjáratból ez szép eredmény -és manipulálatlan.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.06. 08:56:35

@Szegediszomelijé: Alapvetően nem a hordó-dominanciája tetszett a cuvée 7-nek, hanem a koncentrációja melletti csiszoltsága és jó egyensúlya. De azért emlékezetes nekem se volt.

Nekem is jobban tetszett a Potensac, talán jobban is, mint amennyire a leírásból kitűnik, de mint alapanyag szerintem kb. ugyanarra a polcra tartozik.

Mivel eddig sose kóstoltuk ezt a moldáv bort, de én legalábbis még egyéb moldáv bort se, szerintem az lett volna a pláne, ha egyértleműen felismerjük. :) Mindazonáltal szerintem számunkra egy elég szokatlan világot képviselt, így ha nem is egyértelműen, de azért erősen gyanús volt hogy az lesz amelyik végül lett is.

A Losoncinál én talán kisebbségben voltam, de azért ott se éreztem, hogy kifejezetten kilógna a sorból. Inkább az alsó felében volt, de jól elfért.

Másnap egyébként nem csak a Losonci, de a sor egésze egy minimálisan jobban tetszett. Nem vagyok egyébként nagy szellőztetőmániás, nálam legtöbbször aznap nyújtják a borok a legtöbbet. Ha nagy ritkán jobb a másnapi forma, annak simán lehet az is az oka , hogy egyszerűen én vagyok figyelmesebb, vagy befogadóbb.
A sor egésze a kóstolás napján délelőtt ki lett dugózva, le lett belőlük töltve egy deci, kaptak egy dupla dekantálást (kancsóba kitölt, majd vissza az üvegbe) Emellett este több órán keresztül voltak faggatva. Ennyi elég kell, hogy legyen.

Bodomi 2013.02.07. 09:24:15

Van még 2 palack öregebb moldávom, 2005-ből a cab. sauv. rezerva és a másik 2001-ből egy merlot. Valami vegyes tételbe szívesen beadnám őket.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.10. 06:42:15

@Bodomi: majd azoknak is komponalunk egy megfelelo sort
süti beállítások módosítása