A Borrajongó

Terra Australis 2012 - II. rész

2012. július 13. 06:00 - akov

palackok.jpgA Terra Australis kóstoló második, egyben záró része következik. Az első rész itt olvasható.

D’Arenberg The Dead Arm Shiraz 2004

Egy igazi legenda a McLaren Vale-ből. A négy generációval ezelőtt alapított borászatot igazi tradicionalistának tartják, számtalan különböző bort hoznak forgalomba a legőrültebb címkékkel. Jelen borunk, a „halott kar shiraz” a lassú tőkepusztulást okozó Eutypa lata gombás megbetegedésnek köszönheti nevét. Nagyon öreg tőkékről származik – gondolom – az Eutypa van segítségre az extrém terméskorlátozásban. 21 hónapot töltött el francia és amerikai hordókban. Robert Parker 95 pont. 14,5%. 16.000Ft.

(akov) Makulátlanul tiszta illat, a kor ellenére még friss, vonzó, bele lehet szédülni. Szuperérett gyümölcs, fűszer, mentol, kék virágok, kis fekete bors, csúcsminőségű fából származó vanília. Testes, még zömmel friss fekete bogyósok vezetik, de piros bogyósok is villannak. Kóstolásra is érzékelhető a mentolos aroma. Elképesztő kortyközepünk van, óriási koncentráció és aromaintenzitás, miközben kevésbé telt, mint egy magyar csúcsvörös. A savak precízek, annyian és ott vannak, amennyien és ahol lenniük kell. Sok, de érett tannin, poros állaggal, harmóniában a savval-alkohollal. Remek fa, biztos kézzel, visszafogottan használták. Nagyon hosszú lecsengés. Erős 8 pont (94).

(drbarta) Fekete ribizli, fekete ribizli héj, szeder, fémesség, tinta, menta, kraft ígérete. Nagy test, komoly savak, igen sok tannin. Intenzív ízek, nagyon sűrű szövés, tekintélyes mélységű közép, duzzadó erő. Nagyon hosszú lecsengés, zamatos fekete ribizli az utóízben. Némiképp túlzóan is lehengerlő bor, az alkotókról se mondanám, hogy tökéletesen integráltak lennének, mégis lenyűgöző és emlékezetes. A 8 pontot eléri (92-93).

Jasper Hill Georgia’s Paddock Shiraz 2009

Erről a fantasztikus borról korábban már részletesen írtam. Ennél többet nem is akarnék és nem is tudnék elmondani róla. Itt legyen annyi elég, hogy hűvös klíma, Heathcote régió. James Suckling 100 pont. 14,0% 18.000Ft

(akov) A közepesnél intenzívebb illat, friss, nagyon tiszta, fekete ribizlis, kék virágos és rózsás, fűszeres és gyógynövényes. Nagyon kevés fát érezni és így van ez jól. Bele lehet habarodni, nagyon szép. Ez is egy telt bor, de ő sem hömpölyög. Friss, fókuszált, nagyon durva maggal, óriási koncentráció. Szálkás test, iszonyatos erő. Friss fekete bogyósok, fekete ribizli, fekete cseresznye, meggy. Fekete borsos és némi hordós fűszeresség gazdagítja. A lenyelést követően fekete föld és porrá aszalt gyümölcsök adják az elképesztően hosszú utóízt. Sok-sok és hosszan tapadó poros tannin, de az aromák bírják a kiképzést. Bombasztikus bor. Erős 8 pont (95).

(drbarta) Szintén nagyon mély az illat, vastag fekete gyümölcsösség, összetett fűszeresség. Nagy test, sok és érett tannin. Sűrű szövés, komoly denzitások, erő, fókusz, hosszú lecsengés. Igazi nagy vörös. Az előző bortól kevésbé tolakodó, talán az egység is profibb, de aromában kevésbé találtam izgalmasnak. 8 pont alulról. (92-93)

Mount Pleasant Old Paddock & Old Hill Shiraz 2009

Ismét Ausztrália egyik legrégibb és legpatinásabb borászatáról van szó. Hunter Valley-ben járunk, az alapanyag rettenetesen öreg tőkékről származik. 1921-es és 1880-as telepítés, szinte hihetetlen. Új és másodtöltésű francia hordókban 22 hónapot töltött el. The Wine Front 95 pont. 14,5%. 10.000Ft.

(akov) Még bíbor beütés jelzi a fiatalságot. Illatában friss, violás, fekete bogyós, arisztokratikus fás jegyekkel, kiváló fűszerességgel. Kóstolásra is friss, intenzív, koncentrált, fókuszált, bombaként robbanó fekete bogyós gyümölcsökkel, tanítani való arányokkal. Tannintartalma magas, poros és finomszemcsés, de nem jelent gondot a gyümölcsöknek. Óriási a szerkezet, végtelen utóíz, hullámokban áradó gyümölcsökkel, porrá aszalt fekete bogyósokkal és fekete földdel. A fát szinte nem is érezni. Óriási bor már most is, de érleléssel még csiszoltabb és komplex-szebb lehet. Úgy tud nagy lenni, hogy mentes minden túlzástól. A 8 pont (95) tetejénél járunk.

(drbarta) Édeskés, picit szirupos gyümölcsösség, gyógynövények. Közepesnél valamivel nagyobb, de abszolút túlzásoktól mentes test. Csiszolt, integrált alkotórészek, hosszú lecsengés, elegancia, részletgazdagság. Nagyon szép bor, lehetne picit mélyebb. Erős 7 pont (91-92).

Wynns Michael Limited Release Coonawarra Shiraz 2008

A Michael a shirazok shiraza. Csak a legkiválóbb években készítik, mindennek tökéletesen kell alakulnia, hogy létrejöhessen. 14 hónapot töltött el 60%-ban új, a fennmaradó részben másodtöltésű francia hordókban. The Wine Front 95 pont.  14,5%. 18.000Ft

(akov) Gazdag és meleg illat, fűszerekkel, friss és aszalt fekete gyümölcsökkel (cassis), kék virágokkal. Kóstolásra telt, tele édesre érett gyümölcsökkel, fekete cseresznyével, ribizlivel, nívós fás jegyekkel. Aszalt és friss gyümölcsök egyaránt vannak. A tannin sok, ismét poros és finomszemcsés. A korty magja letaglózó, hihetetlen koncentráció bújik meg az alig sűrű megjelenés mögött. Stílusban eltér az előző tételektől, valamivel visszafogottabb savval dolgozik. Az alkohol tökéletesen besimul, a lecsengés végtelen, benne porrá aszalt sötét gyümölcsök. Erőteljes 8 pont (95).

(drbarta) Szép és mélyről jövő illat. Fekete ribizli, menta, letisztult világ. A korty is igen impresszív. Nagy test, de csupa arányosság és egyensúly. Mélység, erő, egység, elegancia, és szép hosszú lecsengés. Stabil 8 pont (93+).

Wendouree Shiraz 2009

Egy igazi ausztrál legenda, Clare Valley, száz éves tőkékről származó gyümölcs. A borászat nem fogad látogatókat, a borokról nem ad ki információt. Azon szerencsések juthatnak Wendouree-hoz, akik felkerültek a pince zárt levelezési listájára. A másodlagos, spekulatív értékesítést tiltják. Erre jó okuk van: amint megkapod a Wendouree-kartont, máris kétszer annyiért adhatod el. A borkészítés tradicionális, nem igazán hajszolják a változásokat. Mégis, a 2009-es Wendouree már egy elegáns, olasz gyártmányú csavarzárral kerül forgalomba. A bor az időnek készül, minimum 10 év érlelés ajánlatos. The Wine Front 94 pont.

legend.jpg

(akov) Illatában fekete és piros ribizli, friss virágok, meglett koncentrációt sejtető anyag, visszafogott fahasználattal. Vastag, de ő sem hömpölyög. Nagyon intenzív, minden nagyon-nagyon sok benne. A magas sav a savanyú gyümölcsökre segít asszociálni, főként meggy és fekete ribizli jut eszembe. Az alkohol rendben van, a kortyközép nagyon sűrű, rettentő fókuszált. Mentol és nagyon magas minőségű, ámbár nem túl sok fa egészíti ki. Nagyon rusztikus és masszív, mégis valahol elegáns. Rendkívül hosszú lecsengés. Nem érzem feledhetetlenül komplexnek. Nincs mese, ez a bor üvölt az érlelésért. A 8 pont (93-94) persze itt sem kérdéses.

(drbarta) A beharangozott megközelíthetetlenség helyett nekem rengeteg direkt örömöt kínált ez a bor. Fekete bogyós gyümölcsösség, menta, fűszer-kavalkád. Nehéz elmondani mi fog meg benne igazán, talán az, hogy nincs benne semmiféle tintás beütés, mely szigort és némileg integrálatlan tanninokat szokott ígérni, hanem eszméletlen minőségű gyümölcsök, éteri tisztaság, és egyáltalán csupa igazán szerethető zamat. Hatalmas erő van benne, de mégis magától értetődő természetességgel, és finesszel társul. Kétségtelenül nagyon fiatal ő is, de nem jutna eszembe megkérdőjelezni az egységét, a harmóniához is ez a tétel állt a legközelebb. Nálam hozta a 9 pontot, az est egyértelmű fénypontja (94-95).

Howard Park Abercrombie Cabernet Sauvignon 2009

Meglepő ugyan, de egy Margaret Riverből származó cabernet-vel zárunk. Családi butik pince, a nagyobbak közül. Borunk a legjobb évjáratokban készül csak, három öreg tőkés terület adja az alapanyagot. 18 hónapot kapott 70%-ban új francia hordókban, minimális derítéssel és szűrés nélkül került a palackba. Ausztrália egyik előszeretettel gyűjtött top cabernet-jéről van szó. Tyson Stelzer 97 pont. 13,5%. 20.000Ft

(akov) Friss illat, a fekete bogyósok uralják, fűszeres, remek fa. A közepesnél teltebb, brutálisan koncentrált, miközben iszonyatosan tiszta. A sok-sok tannin érett, jóban van a gyönyörű savakkal és a viszonylag alacsony alkohollal. Végtelen lecsengés, hiperszuperül használt minőségi fa, okos extrakció. 8 pont (95), talán több is. Óriási zárás. Elfáradtam.

(drbarta) Ribizli, érintésnyi fűszerpaprika, gyógynövények. Közepesnél nagyobb test. Sok és érett tannin, finomszemcsés, szépen integrált. Mély ízek, koncentrált, remek minőségű gyümölcsösség, elég hosszú lecsengés. Egy lépéssel talán kisebb a kraft, mint az előzőekben, de pazar minden szinten. 7 és 8 pont között (92).

ha_kn_ha.jpg

Mit is lehetne elmondani zárásul? Igaz, Ausztráliát mi európaiak inkább a tömegtermelésről ismerjük, de óriási dolgok történnek ezen a szigetnyi kontinensen. Irigykedve hümmögünk poharainkba és felszabadultan örülünk, hogy ezúttal is egy ilyen fantasztikus kóstolón vehettünk részt. Összességében az egyik legerősebb sor, amit egyben valaha kóstoltam. Gratulálunk Attilának és üdv mindenkinek ott LENT!

(A képen Kovács Nimród, Halász Attila és Herczeg Ági láthatók.)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr764650485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2012.07.13. 13:28:04

Oda jutottam, hogy kedvem támadt megismételni (otthon) az egészet. A Michael elképesztő hatással volt rám, ebben a pillanatban, hogy irok, sem megy ki a fejemből. A Jasper Hill gigászi, rendkivüli alakitás, az Abercrombie pedig egyértelműen szerelem. Hozzátenném, egy vagy két évtized múlva 100 pontos borok lesznek. A Wendouree, mikor néhány hónapja kóstoltam, és beválogattam a sorba, megközelithetetlen volt, legnagyobb csodálatomra, Budapesten egy szelidebb arcát mutatta. A Mount Pleasant már alváshoz készül, hogy 100 pontos köpenyében bújjon elő 15-20 év múlva.
Még szerencse, akad ezekből a pincében! Köszönöm a leirást!
Ui: A 2007-es NJK nagyon szép bor, renkivüli finomsággal és egyensúllyal.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.07.13. 13:34:10

@európai: Igen, nem írtam le ugyan, de nekem is az a véleményem, hogy számtalan tétel (főleg a 2009-esek) érlelésért kiált és simán meglehet a 9 pont (nálam 10 pont nincs). Fokozottan igaz ez a Wendouree-ra. Köszi.
süti beállítások módosítása