A Borrajongó

Terra Australis 2012

2012. július 12. 06:00 - akov

Idén is megrendezésre került – immár 12. alkalommal – a híres-hírhedt Terra Australis. A 20 éve Sydney-ben élő borszakértő, Halász Attila (alias Európai) ismét Ausztrália legnagyobb borait hozta el erre a klasszikussá érett kóstolóra. Attila kínosan ügyel rá, hogy milyen borok kerülnek a mezőnybe, éven át tartó kóstolásai során válogatja össze a legszebb tételeket. Szólhatna így a tudósítás egy szokványos csúcsboros kóstolóról is, de mi sem áll ennél távolabb. Attila ugyanis gondoskodik róla, hogy mindenki, minden szempontból meghökkenve távozzon. Inkább egy freestyle műsorra hasonlít ez, tele „reflexiókkal és tükörtartással”, amelyet nem mellesleg halálosan komoly borok szegélyeznek. Van, aki kezdetben meglepődik a kíméletlen őszinteségen és nehezen tudja kezelni a dolgot, és van, aki már megtanult kacarászni a bombasztikus borokkal kísért műsoron. Azt hiszem Attila saját szavainál jobban nem is lehetne megfogalmazni a lényeget:

„Az élet elmúlik, így is, úgy is. A feledhetetlen pillanatok teszik széppé. Ez a Terra Australis lényege. Feledhetetlen borok, feledhetetlen előadásmód és kőkemény őszinteség. Így működött 12 évig. A jópofizás, álmosolygás és öltönyök borvilágában ez idegennek tűnik. Ez a Terra Australis szabadsága.

halasz.jpg

Idén a Winebar kiválóan hűvös pincéje biztosított helyszínt a rendezvénynek. A meghívott vendég ezúttal Kovács Nimród volt, ő négy borát is sikerrel mérette meg a Terra mezőnyében. Mivel önmagában is nagyon hosszú a poszt, az írást két részletben közöljük. Terjedelmi okok miatt a programon kívül bontott borokat nem szerepeltettük. A korábbi Terra Australis kóstolókról Drbarta tollából olvashattok itt és itt. Jelen eseményről egy másik beszámoló Szomjas Gödény új blogján is olvasható.

Frankland Estate SmithCullam Riesling 2011

Egy limitált szériás csúcsrizling a Frankland Estate organikusan művelt Isolation Ridge dűlőjéből. Csak a legjobbnak ítélt évjáratokban készül, 1988-ban telepített tőkék gyümölcséből. 1000 literes francia hordóban erjedt, 18 gramm cukor maradt benne. Ugyan Ausztráliában a 2011-es év esős volt, de Nyugat-Ausztrália szerencsére kimaradt a buliból. The Wine Front 95 pont. 11,0%. AUD $50,0.

(akov) Közepesen intenzív illat, metszően tiszta, almával, fehér virágokkal, lime-mal, szőlővel és sok más fehér húsú gyümölccsel. A petrolos karakter visszafogott csak, de abszolút ausztrálos, könnyen felismerhető. A közepesnél valamivel teltebb, rettenet tiszta, friss alma, citrus, szőlő és virág keretezi. Nagyon szép egyensúlyban van a sav és a cukor, a lecsengés szikáran gyümölcsös, nagyon hosszú és labor tisztaságot hagy a számban. A viszonylag alacsony alkohol kiváló fogyaszthatóságot ad. A fa nem érezhető. A 7 pont (90) mindenképpen jár, remek bor. Cseppet drága.

(drbarta) Kicsit champagne-os illat, kenyérhéjjal, citrusokkal, érlelt, kortalan hangulattal. Szájban közepes test. Kellően feszes, mégis csiszolt, barátságos savak, némi jótékonyan kerekítő maradékcukor.  Nyoma nincs a korábban megismert ausztrál rizlingekre jellemző túlzott rigiditásnak, szikárságnak. Ízben is sajátos, matt, kortalan hangulatú, de mégis finom, és a remek arányok miatt tényleg jól csúszik. A közép is szépen bontakozik, még ha annyira nagy mélységeket nem is nyújt. Közepesnél hosszabb lecsengés. Szép, kimunkált darab, annak ellenére, hogy Németországban és Wachauban ettől sokkal jobbak vannak. 6 és 7 pont között. (89)

Tim Adams Botrytis Riesling 2010

Egy botrytiszes rizling Clare Valley-ből egy klasszikus termelőtől. 97g/l cukor és közel 8g/l sav szorult a borba. James Halliday 94 pont. 10,4%. 5.000Ft (0.375l)

(akov) Petrolos, kandírozott gyümölcsös illat, benne némi puskapor, citrusok, virágok, őszibarack. A botrytisz csak enyhén érezhető, fűszerességet visz a borba. Krémes, telt, nagyon intenzív, narancshéjas, aszalt fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, virágmézzel és az elmaradhatatlan aszalt sárgabarackkal és a háttérben lappangó mazsolával. Minden tekintetben arányos, friss és gazdag is. Szép hosszú utóíz, jó fogyaszthatóság. A botrytisz arányát kiválóan eltalálták. Masszív 7 pont (92).

(drbarta) Mazsola, petrol, aszalt citrusok. Közepesnél nagyobb test, nem túlzó édesség, remek arányok. A savak is kellően élénkek, mégis finom tapintatúak, kerekek. Telt, kedves ízek, örömteli zamatosság, közepesnél hosszabb lecsengés. Túlzások nélkül, mindenből épp eleget nyújtva balansszal és eleganciával éri el a 7 pontot. (90)

Lerida Estate Shiraz Viognier 2009

Egy shiraz-viognier házasítás a Canberra régióból. A pincészetet a híres Clonakilla után a második helyre sorolják. Összesen 4%-nyi viognier héj került a shiraz cefréhez. Öt napos hidegáztatást kapott, majd 10 napig ázott héjon és 15 hónapot töltött el új francia fahordóban. Ez a bor a „fűszer ünnepe”, mondja a leírás. James Halliday 94 pont. AUD $65,0.

(akov) Mély, nagyon tiszta illat, friss, piros és fekete ribizlivel, édesre érett gyümölcsökkel, virágokkal, fűszerekkel, kiváló minőségű fával. Valami kis zöldesség is bujkál benne, gondolom ezt a viognier adja. A közepesnél teltebb, hihetetlenül tiszta és friss, zömmel piros bogyósok vezetik, de itt-ott feketébe is hajlanak. Fekete bors, fűszerek, cseresznye, meggy, kis kakaó. Életteli savak, fókuszált korty, a közepesnél több tannin. A fa csak a háttérben dolgozik. Nagyon-nagyon szép vonalvezetésű bor, igen hosszú lecsengéssel. Ha egy burgundi borász fejéhez pisztolyt szorítanak és shirazt adnak a kezébe, annak pont ilyen eredménye lenne. Erős 7 pont (92), talán több is. Az est egyik legemlékezetesebb bora számomra.

(drbarta) Fekete ribizli, édesgyökér, csipkebogyó-szirup. Közepes test, telt, gyümölcsös íz, közepesnél több tannin. Jó arányok, egyensúly, lekerekedett részletek, közepesen hosszú lecsengés. Nem kell nagy struktúrára gondolni, de nagyon finom bor, újszerű ízekkel, bármikor szívesen fogyasztanám. Stabil 6 pont.

Seppelt St. Peters Grampians Shiraz 2004

Grampians régió, Victoria állam. Két dűlő terméséből készült, 21 hónapot kapott részben új, részben első és régebbi francia hordókban. The Wine Front 96 pont. 13,5%. AUD $52,0.

(akov) Már érettebb az illat, gyurma, fekete cseresznye, nagyon finom gyümölcsösség, kis gyógynövény, fahéj, szegfűszeg és aszalt gyümölcsök. A közepesnél teltebb, fekete cseris, fekete ribizlis, finom mentollal és kakaóval. A sav a közepes-magas között valahol, rendkívül szépen illeszkedik az aromákhoz, tanninhoz és az alkoholhoz. Kiváló fahasználat. A közepesnél több tannin, finomporos textúrájú. A friss és aszalt jegyek fantasztikus arányban. Nagyon hosszú lecsengés. Bombasztikus bor. Érdemes egy rövidke gondolatot szentelni annak, milyen szépen érett ez a bor csavarzár alatt. 8 pont (93-94).

(drbarta) Mély, lassabban nyíló illat, tinta, fekete gyümölcsök, később fűszeresebb rétegek, kraft ígérete. Elég nagy test, mégsem nehézkes. Sok tannin, jelentős savérzet, komoly denzitások a kortyközépen, hosszú lecsengés. Nem egy színes bor, de a mélység és az erő megragadó. Erős 7 pont (91-92).

Man O'War Waiheke Island Dreadnought Syrah 2007

Egy vaktétel a Waiheke-szigeti Man O’War borászattól. Az Új Zéland leggazdagabb famíliái közé sorolt Spencerek által alapított borászat a sziget közel egyharmadát birtokolja, összesen 60 hektáron 90 dűlőben gazdálkodnak. 97% syrah, 1.5% viognier és 1.5% cabernet franc házasítása. 14,0%. AUD $50,0 körüli ár.

(akov) Érdekes illat, az érett vonalon mozog, erősen feketeborsos, friss és aszalt piros és fekete bogyósokkal telített. Egyszerre ad hűvös és meleg érzetet is. A gyümölcsök mellett virág, nagyon szép fa, gyurma és megint bors. Emelkedett savak, finom aszalt gyümölcsök, remek fás vanília, jó adag fekete bors és más fűszerek. Az alkohol nem magas, a tannin a közepesnél több, finomporos, jól illeszkedik. Nagyon szép egység, a savak remekül dolgoznak, hosszú lecsengés aszalt felütésekkel. Egyedi bor, arányos kivitelben. Minél többet kortyolok, annál jobban tetszik. Erős 7 pont (92-93), nyolcas villanásokkal. Vakon észak-rhone-inak tippelem, csak az évjáratot találom el.

(drbarta) Fekete ribizli, humusz, köményes fűszeresség, szép fajelenlét. Közepesnél nagyobb test, közepesnél több tannin. Viszonylag sima, integrált. Savai tisztességes tartást adnak, mégis a közép több feszességgel fókuszáltabb lehetne. Szép, de visszalépés. 6 pont.

(folyt. köv.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr264645830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása