A Borrajongó

Szemrevaló édesek 2008-ból

2011. július 28. 06:00 - drbarta

Egy ideje már tervezgettem jópofa édesboros szemináriumokat szervezni. Azonos évjáratú, nagyságrendileg hasonló árkategóriájú, feldolgozás és technológia tekintetében sem túlságosan különböző tételek egy sorban, melyben természetesen elismert külföldi referencia is helyet kapna.

Lesz több ilyen kör, most első nekifutásra 2008-asok kerültek sorra. Külön kíváncsi voltam a Királyudvar Ilonára, mely nálam néhány hónapja felejthetetlent nyújtott, de néhány hete másoktól elég vegyes (a lesújtótól az egész jóig terjedő) véleményeket hallottam róla. Feltett szándékom volt rendszeres kóstolótársaimnak is megmutatni, néhány hasonló kaliberű, megfelelő és méltó kontextust nyújtó tétel mellett.

Íme a kis "szeminárium" jegyzete:

 
 
Királyudvar: Ilona 2008
Gazdag és mély illat, grapefruit, narancs, ananász, banán, barna cukor, botritisz, méz. Szájban telt, de egyáltalán nem nehéz. Jelentős édesség mellé, sziporkázóan vitális savak, és nagy mélységű, komplex és nagyon hosszú lecsengésű aromák társulnak. Az egész bor nagyon intenzív, ellentétes előjelű erők találkozása révén megvalósuló tűzijáték. A bor egészét tekintve ezek a hatások remekül kiegyenlítik egymást, összhatásában feltétlenül egyensúlyban levő tétel, de a korty teljes lefutását tekintve vannak olyan pillanatok, ahol az édesség, és olyanok is ahol a savak erősebbek.  Szikrázik az egész bor, mint egy fiatal német riesling,  de mégis van benne rendszer, a mozgás mellett sem állítható, hogy szétállna, a történések remek koreográfiában követik egymást. A fiatalságával együtt is rendkívül magával ragadó, számomra a sor leggazdagabb, legmélyebb és leghosszabb tétele, de harmóniában van feljebb, feltehetőleg lesz is idővel. Az erős 8 pont nem kérdés, mégha ma nem is futott kilencig. (93-94)
 
Kikelet: Lónyai Szamorodni 2008
Az elmúlt néhány hónapban már negyedjére kóstolom, és mindig nagyon tetszett. Külön érdekesség, és emmiatt feltétlen a sorban szerettem volna tudni, hogy az a forrásom, aki a Királyudvar Ilonát néhány hete kissé elmaraszalta, ezt a bort nagyon szerette és elismerte.  Illatában citrusok, főleg grapefruit, vérnarancs, méz, érintésnyi botritisz.  Szájban az előző bortól könnyebb érzetű. Tiszta, finoman krémes konzisztencia, a felszínek tökéletesen simák. Lédúsan gyümölcsös zamatai bejárják a szájüreg pontjait, de kétségtelenül messze nincs akkor mélysége, komplexitása, hosszúsága, mint az előző bornak. Ugyanakkor az egyensúlya a harmóniáig tökéletes, a fiatalsága mellett már most az arányosság és kidolgozottság mintapéldánya. Bárminemű túlzott intenzitás, vagy lehengerlési szándék nélül is úgy remek ez a bor, ahogy van. Engem összhatásában az előző ugyan még jobban megfogott, de kétségtelenül érthető, ha valakinek inkább ennek a bornak harmóniája tetszik jobban.  7 és 8 pont között továbbra is. (92)
 
Fritz Haag: Riesling Brauneberger Juffer Sonnenuhr Auslese Goldkapsel 2008
Neki a 2009-es változatát kóstoltuk a minap, és igen meggyőző volt. Hűvös, élénk, nagyon aromás illat. Grapefruit, illatos szőlő, zöldalma, kökény, feketeribizli, méz, kövek. Szájban sokkal könnyebb testűnek tűnik, mint a sor többi tagja, ettől függetlenül kicsattanóan zamatos. Lédús citrusok, friss szőlő, méz, kőpor. Vibráló savak, melyek a dinamika mellett nagyon szépen simák. Remek egyensúy. Kristálytiszta és hasonlóképp szikrázó karakterű, mint az Ilona. Attól kevésbé komplex, kevésbé hosszú, kevésbé intenzív ízekkel, viszont csiszoltabb alkotókkal. Kiváló moseli riesling, annak ellenére, hogy ebben a sorban kevésnek bizonyult, ahhoz, hogy elvihesse az estét. 7 és 8 pont között. Valójában szerintem semmivel nem jobb, mint a pince évjárat és dűlőazonos spatlese bora. (92)
 
Demeter Zoltán: Anett Sárgamuskotály-főbor 2008
Itt is itt már megzuhantunk tőle. Ízig-vérig sárgamuskotály-illat. Citrusok, licsi, muskotályos szőlő, rózsa. Intenzív, mély,direkt, orrbamászó, de mégse közhelyes. Kifejezetten telt, olajos konzisztenciájú korty. Nagyon sima, csiszolt, simogató, felszínek. Mély, intenzív és nagyon hosszú zamatok. Végtelenül hosszú, dinamikus, de nagyon kifinomult savak. Mindez a legtökéletesebben illeszkedő egységben. Az egyetlen kritikája, hogy ízkomplexitásban jócskán van feljebb. Az összetettség érzetét inkább a savszerkezet gyönyörű cizelláltsága adja.  Mélység, ízintenzitás, hosszúság tekintetében az Ilonával fej-fej mellett az élen. Az Ilonától kevésbé komplex, de lényegesen harmónikusabb, elegánsabb. Igazából különlegesenek találom, hogy egy viszonylag kiszámítható, egyszerűen fajtajeleges aromákkal bíró tétel hogy tud ilyen szinten levenni a lábunkról, de mégis így van. A bor egyszerűen szenzációs. Maga a megtestesült báj és harmónia. 8 és 9 pont között. (94)
 
Kifejezetten kíváncsi voltam a többiek véleményére is. Négyen voltunk. Mindenkinél az Anett győzött, kettő személynél elég egyértelműen, kettőnél viszont csak egész kicsivel. Az Ilona három főnél egyértelműen emlékezetesen jó volt, és csont nélkül megszerezte a kóstolón a második helyet. Egy fő viszont lassabban barátkozott vele, túl intenzívnek, egyszerre túl édesnek és túl élénknek, egyszóval kissé szétállónak találta. Szóval, mégis úgy tűnik, hogy a bor megosztó. 
 
 
13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr343105384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.07.28. 15:59:23

Szép kis sor. Kikelet szamorodnit hol lehet kapni Bp-en a legjobb áron?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.28. 17:27:54

Még nincs forgalomban, a pincénél lehet hozzájutni. Hogy később lesz -e a hivatalos Kikelet-helyeken (Pinceáron, Kézműves borok) azt nem tudom...
Ha viszont Tarcalon jársz, feltétlen ajánlom figyelmedbe...

Szegediszomelijé 2011.07.28. 21:26:19

Jó kis szeminárium volt! Én lógtam ki a sorból az Ilonával - a többiek teljesen leittasodott állapotban nem voltak alkalmasak reális bírálatra (bár ez volt az első tétel):-) Számomra most a bor tartalma brutalitást is jelentett. Ám erre lennék a legikább kíváncsi 1 év múlva! Ebből a gazdagságból igazán nagy (és izgalmas!) bor lehet.

Kabócás 2011.07.28. 22:29:17

Ez egy igazi prémium kóstoló volt, várom a további hasonló témájú szemináriumokat.
Nekem ismét kiverte a biztosítékot az "ANETT".
Kijelentem, hogy életem legjobb fehérbora.
Eddig 3 alkalommal volt hozzá szerencsém, kivétel nélkül lenyűgözött. Ideje, hogy a borhűtőmben is helyet kapjon 1 :) Az Ilona is kiváló volt, teljesen lehengerlő stílussal, nekem bejött. A Kikelet szamorodni is megállta a helyét ebben a patinás sorban, tartotta a lépést. Talán legkevésbé a Fritz Haag riesling ragadott magával.

Összességében kivételes élményben volt részünk, köszönet a borokért!!

ps.: képek jöhetnek a postok mellé ;)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.29. 06:54:51

@Szegediszomelijé: Nem voltunk mi leittasodva, egyszerűen csak nincs érzékünk hozzá :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.07.29. 08:55:10

Amúgy innen is szepen látszik, hogy 2008 nagy évjárat volt (minimum 2002 szintjén a savak miatt, de inkabb fölötte). Es szerintem nem csak tokajiban igaz ez. Én is raktaroztam és fogok is raktarozni meg pár demetert, kiralyudvart, Szepsyt. És egesz biztos vagyok benne, hogy egy év múlva a Tokaj nyitányon az aszuk is le fognak minket nyugozni, legalább ennyire.

európai 2011.07.29. 18:39:18

Nagyon szivesen megismerkednék ezzel a 2008-as Anettel, ha van rá mód, doktor úr.
Ui: Ilona
"Egy fő viszont lassabban barátkozott vele, túl intenzívnek, egyszerre túl édesnek és túl élénknek, egyszóval kissé szétállónak találta. Szóval, mégis úgy tűnik, hogy a bor megosztó."

Ez pedig nem én voltam, de egyetértek ezzel a fővel.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.07.31. 00:49:19

@európai: Jó kérdés, szerintem neked pont annyira tetszene, mint az Ilona. Ezt leginkább abból gondolom, hogy Bonkowski doktor a Királyudvart és Demeter Zoltán édesborait emlegeti nehézbombázóként, és a Kikelet emeli piedesztálra, hogy szépen mondjam.

Viszont az Anett nálam is sláger, és sokkal több annál a 91 v hány pontnál, amire holmi nemzetközi ítészek, talán a Wine Doctor, vagy Jamie Goode adta. Az a bája, amit a doki is ír, egyszerű az aromatika, szenzációs a savak játéka és összhangja. Könnyű nem figyelni rá és átlépni felette.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.01. 07:03:23

@európai: Igen, azért is írtam le, mert így bebizonyosodott számomra, hogy valóban lehet benne valami, ami egyeseknek nem jön be.
Hiába gondoltam én, hogy ezt a letisztult világú, de mégis intenzív és gazdag bort csak szeretni lehet, úgy néz ki mégse. Annál is inkább, mert ezen kóstolótársunkat se úgy ismertem meg az elmúlt két év alatt, mint aki nagyon ki lenne hegyezve a tökéletes harmóniára, vérprofi, unalomig tökéletesre csiszolt borokra. Nagy rajongója a magyar "kézműves" boroknak, és általában az a jellemző, hogy sokkal jobban tolerál némi egyensúly-problémát, mint én, ha kap érte gazdagságot és/vagy egyediséget. Szóval messze nem egy kukacoskodó tipus, hanem inkább olyan, aki nyitott és sokkal inkább egy bor pozitívumaira kíváncsi. Ha pedig egy ilyen ember szerint nincs minden ezzel a borral rendben, akkor kénytelen vagyok elfogadni, hogy ez bizony megosztó stílus, vagy minőség, akkor is, ha a másik három résztvevő meg gyakorlatilag padlót fogott a bortól, és szerintem meg bődületesen jó.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.01. 07:09:36

@Szomjas Gödény: Nem tudom. Így egymás mellett érezhető volt az Anett fölénye csiszoltság, illeszkedés és harmónia tekintetében. (az Ilona meg színesebb és komplexebb volt) Szóval, azért ajánlok neki egy próbát.

európai 2011.08.04. 00:16:08

Kár, hogy nem találkozunk vasárnap Doktor úr,most egy évig foglak hiányolni.

"ha a másik három résztvevő meg gyakorlatilag padlót fogott a bortól, és szerintem meg bődületesen jó."

Bődületesen? Ne haragudj, nem vettem észre. Ha én tévedtem, minden rendben. Ha te tévedtél, akkor pedig beugrottál egy kommersz, wannabee bornak, csak nem vetted észre. Könnyű Lady Gagától padlót fogni, csak nem tud énekelni. Maradjunk annyiban, hogy én tévedtem. Úgy egyszerűbb nekem, és neked is. Ja igen, megosztó bor nincs...csak rossz. persze, ez csak magánvélemény. Kétséget kizáróan, ismét tévedtem.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.04. 06:05:46

@európai: Ej, de felpörögtél estére...:) Valami nagyon komoly soron vagy túl? :)

Akkor maradjunk annyiban, hogy te tévedtél, ha már így az egyszerűbb... :)Egyébként kellően széles kört vizsgálva szerintem MINDEN bor megosztó..

európai 2011.08.04. 08:12:02

Eléggé...többet nem pörgök.
süti beállítások módosítása