A Borrajongó

Riesling-rovat

2011. július 18. 06:00 - drbarta

Lassan olyan rendszerességgel szerepelnek itt rieslingek, hogy lehetne heti rovatot biztosítani nekik. :)

A most következő borok nem egy kóstlón kerültek egymás mellé, vagy legalábbis nem mind. Kis kollekciója az elmúlt hónapban nálam megforduló szép tételeknek.
Ha esetleg valaki hozzászólna, bár ettől nem félek, akkor elnézést, ha nem reagálok, mert én az írás megjelenésekor már javában nyaralni leszek, internet nélkül.:) Ha esetleg az elmúlt hét második felében más témákban érkezett volna hozzászólás, akkor jelzem, hogy ugyanezen okból nem válaszoltam.
Következzenek a rieslingek:

 
Előszor egy remek 07-es száraz páros, itt már többször szerepelt "terroir" borászoktól:
 
Van Volxem: Riesling Grosses Gewachs Volz 2007
Nagyon szép és intenzív illat. Érett, majdnem aszalt őszibarack, déli gyümölcsök, narancs, grapefruit, mellettük méz, köves-palás ásványosság. Szájban közepesen telt, moseli rieslinghez képest jelentős súlyú bor. Érett fehérhúsú gyümölcsök, sárgadinnye, méz, kövek, zamatos korty, de nem annyira intenzíven, mint amennyire az illat ígérte. Kicsit megállapodottabb hangulatú bor, némi palackbukéval, de érdekes módon nem petrolosan. A korty közepére szépen kibontakoznak részletei, idővel egyre több minden, de végig olyan érzetem van, hogy még kellene valami. Lehetne nagyobb mélysége, vagy épp savban lehetne élénkebb, vibrálóbb. Egyébként komoly tétel, de picikét lemarad a klasszikustól. 6 és 7 pont között.
Heymann-Löwenstein: Riesling Erste Lage Röttgen 2007
Itthon is kapható. Hasonlóképp intenzív és sokat ígérő illat. Érett gyümölcsök, barack, mangó, narancs, földes-poros ásványosság. Közepesen telt korty, tisztasága végett enyhén krémes konzisztencia mellett is eszembe jut róla az áttetszőség. Mély, megragadó zamatok. Gazdag gyümölcsösség, citrusok, fehérhúsúak, trópusiak rétegződnek a mély kőporosan-földesen ásványos mag köré. Szélesebb, érettebb, de mégis pörgősen vibráló savak futkároznak körbe, kiemelik a zamatokat, a korty gazdagságának élénk közeget biztosítanak. Kiváló egyensúly. Egyszerre szórakoztat remek szerkezetével és színes aromakészletével. 8 pont.
 
Végül pedig két komolyabb édes bor. Botritiszes fürtökből készült magasabb szintű auslese borok 2009-ből. 
 
Weinhof Herrenberg LochRiesling: Schodener Herrenberg Hochfeine Auslese 2009
Itthon is kapható. Illatában nagyon érett, de mégis kicsattanóan friss citrusok, grapefruit, vérnarancs, fehérhúsú őszibarack, mézesség. Szájban közepesnél teltebb. Lehengerlően mély gyümölcsösség, az illatnak megfelelően lédús és rendkívül zamatos grapefruit, vérnarancs, barack, méz. Intenzív és nagyon hosszú ízek, komplexitásban persze lehet még (és feltehetőleg lesz is) feljebb, rétegeit egyelőre „csak” gyümölcskavalkádja biztosítja. Savai nemcsak magasak és precízek, de van súlyuk, szélességük is , de dinamikájuk, vibrálásuk így is lenyűgöző. Jelentős fajsúlyú tételről lévén szó, tippem szerint 140-150g cukorral, de a rieslinges könnyedség, játékosság nem szenved csorbát. Öröm a köbön, zamat-halmaz, erős 8 pont.
Fritz Haag: Brauneberger Juffer Sonnenuhr Auslese Gold Kapsel 2009
Nagyon buja, sokat ígérő illat. Intenzív szőlőaromák, almakoncentrátum, méz. Szájban tiszta, áttetsző, de valószínűtlenül intenzív. A zamatok szinte robbannak, minden szegletbe eljutnak, a rétegek nagyon hosszan kényeztetnek. Nem különösebben rendelkezik más ízjegyekkel , mint a megszokottabb spatlese-auslese borok, azoktól nem is komplexebb. De az ízek szédítő mélységet adnak. Citrusok, főleg grapefruit, narancs, muskotályos szőlő, zöldalma, méz, enyhén csípősen fűszerező ásványosság, némi zöldnövényes felhang. Elvileg botritisznek is jelen kéne már lenni, de nem igazán tűnt fel.  A savak szikráznak, az egyensúly parádés, a kirobbanó öröm vitathatatlan. Erős 8 pont.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr393064113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása